Monday, July 28, 2008

WARGA PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)
S U A R A P R I M A
(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)

DARI LAMAN BLOG

IKTIBAR DARI TANAH SUCI
SETIAP INSAN SAMA DI SISI KHALIQ

Assalamualaikum,

Selepas solat subuh pagi ini (28 Julai 2008), saya menonton TV Astro OASIS jam 6.30 am, di samping menekuni slot ‘Iktibar Dari Tanah Suci’. Apalagi Ustaz Hassan Mahmud al-Hafiz kelihatan sebak menahan keharuan apabila mengimbau insiden di Tanah Suci yang sukar mahu dituturkan. Astaga! Malah Ustaz Hassan turut mengakui pernah juga mengalami koma beberapa hari hingga terkejang di hospital, hingga tampil lelaki aneh dengan berpakaian jubah hitam tercegat di sisinya. Apabila sembuh daripada koma, di samping sihat walafiat, Ustaz Hassan mengambil keputusan mengendalikan urusan bagi mengerjakan umrah. Mungkin sahaja sekali imbas insiden yang menimpa Ustaz Hassan dikira kisah klise. Barangkali!

Apabila Ustaz Hassan memberitahu kejadian ganjil yang dialami ketika terkejang koma di katil hospital, mungkin para cendekiawan Islam Melayu tak akan mempertikai. Berdasarkan Ustaz Hassan mencapai status al-Hafiz (sekalipun guru saya Allahyarham Pak Muchtar Lintang juga al-Hafiz, tetapi tak pernah beliau menggunakan status tersebut) memang cendekiawan Islam sukar menolak pengkisahan beliau di samping melabelkan sebagai tahyol, khurafat mahupun bidaah. Sebaliknya menerusi buku-buku siri Tok Awang Ngah yang diterbitkan oleh Haji Abu Bakar Ninggal atau siri Tamar Jalis yang diterbitkan oleh Dato’ Dr Haji Mustapha Ton, insiden seperti yang dilalui oleh Ustaz Hassan itulah yang ditampilkan.

Memang sukar mahu ditafsirkan jelmaan yang mengunjungi Ustaz Hassan ketika beliau terkejang koma, tetapi cendekiawan Melayu pernah mendesak kementerian dalam negeri mengharamkan buku-buku yang dikategorikan sebagai ‘seram’ sekitar dekad 1980-an dan 1990-an. Tak hairanlah seorang kawan yang juga peniaga buku tak dibenar menjual buku siri Tok Awang Ngah ketika berlangsung muktamar PAS, kerana dianggap berunsur tahyol, khurafat dan bidaah yang boleh mendorong kepada kesongsangan aqidah. Entahlah! Bagaimanapun menurut kawan itu Abdullah Mohd Noor, apabila Mursyidul Am PAS Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat melintasi gerainya sambil membelek-belek buku berkenaan, beliau secara spontan menyebut ianya bagus.

Selepas Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz mengakui buku yang dikategorikan seram itu sebenarnya ‘bagus’, barulah ramai pengunjung bertumpu ke gerai di samping membeli buku siri Tok Awang Ngah dan Tamar Jalis. Iktibar daripada insiden tersebut, rupa-rupanya cendekiawan Melayu yang menganggap mereka ilmuan Islam tak pernah pun membaca buku berkenaan, tetapi membuat penilaian menerusi pendapat peribadi secara emosi. Sebaliknya Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz membacanya terlebih dahulu beberapa perenggan sebelum membuat kesimpulan. Tak hairanlah Haji Abu Bakar dan Dato’ Dr Haji Mustapha Ton melahirkan rasa kesal dengan cendekiawan Melayu yang lebih banyak bercakap daripada membaca. Entahlah!

-Pak Dharma.

INFO HAK ASASI MANUSIA

UMNO AKAN JADI MANGSA SEJARAH
SELAGI AHLI DIPAKSA CALON PAK LAH-NAJIB

Langkah pimpinan UMNO memberi ‘guide line’ kepada Bahagian mencalonkan Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi dan Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak sahaja untuk jawatan Presiden dan Timbalan Presiden dianggap sebagai perhambaan minda yang keterlaluan ke atas ahli-ahli UMNO, kata bekas Exco Pemuda UMNO yang juga Jurucakap PRIMA Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz. Menurut Dato’ Kamal Amir episod feudalisme di istana Melaka sudah berakhir dengan kehancuran di tangan penjajah luar iaitu Portugis pada 1511, justeru pimpinan Dato’ Seri Abdullah dan Dato’ Seri Najib diingatkan tak menjadikan UMNO mangsa sejarah. “Kalau ahli dipaksa calonkan Pak Lah dan Najib sahaja, UMNO akan menjadi mangsa sejarah,” kata Dato’ Kamal Amir.

Ketika menghubungi sekretariat PRIMA dari Kota Bharu hari ini (28 Julai 2008), Dato’ Kamal Amir mengakui beliau terbabit dalam usaha mencalonkan Ahli Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah bagi jawatan Presiden UMNO dalam pemilihan Disember 2008 ini. Ahli-ahli UMNO perlu membebaskan diri daripada perhambaan minda yang menjadi trend pemimpin-pemimpin yang mahu mengekalkan kuasa, ketika majoriti rakyat menolaknya menerusi sistem demokrasi. Kata Dato’Kamal Amir, kalau mahu memertabatkan bangsa Melayu, UMNO sendiri perlu menerima perubahan. “Pak Lah dan Najib perlu membenarkan ahli-ahli UMNO membawa perubahan dengan pemilihan pucuk pimpinan secara terbuka bukan mengekalkan kuasa,” beritahunya.

INFO SASTERA & BUDAYA

SENIMAN MELAYU TERSOHOR 50-AN
NILAI SUMBANGAN KERJAYA SENINYA

Seniman Melayu tersohor dekad 1950-an dan 1960-an, Dato’ Ahmad Mahmud terlantar uzur di Hospital Pantai, Kuala Lumpur ketika usianya menjangkau 85 tahun. Laporan media hari ini (28 Julai 2008) menyebut rakan-rakan seperjuangannya dari Persatuan Seniman Malaysia (Seniman) pimpinan Dato’ Mustapha Maarof sudah membuat kunjungan. Ahmad Mahmud bukanlah nama kecil dalam perfileman Melayu, malah beliau setanding dengan kehebatan Allahyarham Tan Sri P. Ramlee, Dato’ S Roomai Noor, Yusuff Latiff dan Noordin Ahmad. Sebaliknya P. Ramlee juga hanya diberi penghargaan selepas meninggal dunia, di samping beberapa pihak cuba menumpang glori penampilannya. Bagaimanapun memang Ahmad Mahmud dianggap ‘kurang mesra’ dengan kalangan wartawan sejak dekad 1950-an lagi.

Misalnya, ketika sebuah penerbitan majalah hiburan menggerakkan undi popular di kalangan aktor dan aktres Melayu, Tan Sri P Ramlee menerima undi tertinggi diikuti oleh Tan Sri Jins Shamsuddin, Aziz Jaafar dan Noordin Ahmad. Sekalipun Ahmad Mahmud tak tersenarai menerusi undi popular majalah hiburan berkenaan, tetapi beliau mampu menyaingi kehebatan P. Ramlee seperti ditunjukkan melalui filem ‘Hang Tuah’. Beliau yang memegang watak Hang Jebat dikatakan membayangi watak Hang Tuah lakonan P Ramlee, apabila filem berkenaan ditayangkan di Mesir. Keberkesanan lakonan Ahmad Mahmud juga menyebabkan beliau dikutuk peminat filem Melayu dalam filem ‘Megat Terawis’ apabila menjadi suami dayus yang menyerahkan isteri kepada anak raja.

Di samping pelakon hebat, Ahmad Mahmud juga dikenali sebagai penyanyi dengan lagu-lagu duetnya bersama Normadiah, Rahmah Rahmat dan Hashimah Yon yang popular seperti ‘Tanda Kasih’, ‘Dahaga’, ‘Genggang Si Daun Genggang’, ‘Seludang Mayang’, ‘Pertarungan’ dan beberapa lagi. Beliau juga turut menulis skrip filem seperti ‘Taqdir’ arahan Omar Rojik yang membariskan pelakon Saadiah, Jins Shamsuddin, S. Kadarisman, Haji Mahadi dan Salleh Kamil. Ketika perfileman Melayu berberantakan, Ahmad Mahmud tampil menerbitkan filem sendiri berjudul ‘Antara Dua Nesan’ dengan memperkenalkan aktor A. Galak; sekalipun gagal di pasaran tetapi Ahmad Mahmud secara historikal turut berjuang memartabatkan perfileman Melayu.

PESTA BUDAYA ORANG ASLI KG PIAN
DITANGGUH KERANA SENARIO POLITIK

Pesta budaya Orang Asli DUN Jenderak di Pahang yang dijangka 2 Ogos 2008 ini di Kampung Pian ditangguhkan kepada tarikh yang belum ditetapkan. Pengerusi Panatia sambutan pesta berkenaan L Mankadir Shamsi memberitahu, penangguhan dibuat atas sebab-sebab senario politik sekarang tak mengizinkan. Menurut Mankadir, musim buah-buahan akan berakhir menjelang September 2008, justeru tarikh yang sesuai ialah pada bulan Ogos ketika musim buah-buahan di kemuncaknya. Jadual program yang diatur beritahu Mankadir seperti dijelaskan oleh pihak penganjur di bawah pimpinan Haji Suhaimi Said ianya dirasmikan oleh Puteri Reformasi yang juga Ahli Parlimen Lembah Pantai, Puan Nurul Izzah Anwar. “Dalam keadaan senario politik sekarang Puteri Reformasi lebih diperlukan membantu ayahnya Dato’ Seri Anwar Ibrahim,” katanya.

PERBINCANGAN ‘MEJA BULAT’ BUDAYA
PIMPINAN PRIMA DIBERI PENGHARAGAAN

Perbincangan ‘meja bulat’ kebudayaan di Negeri Sembilan akan diadakan di kompleks pertanian Kampung Seperi di Rembau 3 - 4 Ogos 2008 ini berkaitan ‘laluan perjalanan Undang Luak Rembau’ membuat kunjungan hormat ke Istana Seri Menanti dengan berjalan kaki yang menjadi legasi bagi istiadat selepas dikerjankan (ditabalkan). Ketua pimpinan PRIMA, Pak Dharmala N.S. diberi penghargaan oleh pihak penganjur bagi menyertai perbincangan ‘meja bulat’ ini. Pak Dharmala pernah terbabit dalam dialog dengan Persatuan Masyarakat Sejarah di Riau pada 2003, hingga Naib Gabenor Propinsi Riau turut meminta dikaji ungkapan yang menyebut: Beraja ke Johor, bertali ke Siak, bertuan ke Minangkabau, yang menjadi paksi sistem beraja di Negeri Sembilan.

INFO SUARA PROLITAR

APABILA ANTAN DI LESUNG BERBALAH
SUDAH TENTU AYAM YANG KENYANG TEMBOLOK

Hairan juga dengan Karpal Singh. ‘Bengkek’ sahaja hatinya apabila UMNO-PAS mahu berbaik-baik. Seolah-olah biarlah UMNO-PAS terus berbalah. Apabila ‘antan’ di lesung berbalah, sudah tentu ayam yang kenyang tembolok. Itulah yang Karpal Singh mahu. Biarlah orang Melayu tak maju-maju. 50 tahun merdeka orang Melayu masih jadi petani, jadi peneroka Felda, jadi drebar taukeh-taukeh bukan Melayu. Kalau bukan UMNO-PAS diharap membela orang Melayu, siapa lagi? Orang politik bukan Melayu, muncul tolong seorang berdua individu Melayu, nak jadi hero. Itu saja! – (SMS; 28 Julai 2008, 14:37:18 – Man Cincai, Selayang, Selangor).

PEMUDA HANTAR BARANG KEPERLUAN
ORANG RAMAI MERUNGUT TAMBAH MELUAT

OLEH:ASALBAYU

Pada 26.7.2008 UMNO Cawangan aku bersidang. Aku ad... Pada 26.7.2008 UMNO Cawangan aku bersidang. Aku adalah salah seorang AJK dan pernah bertugas masa PRU 12 dulu. Setiap malam aku berada di bilik gerakan dekat rumah aku. Suatu malam ada seorang pemuda datang hantar barang keperluan kempen. Pemuda itu kata kawasan Anak Bukit tempat istana tuanku Sultan Kedah tu dikuasai oleh ADUN PAS. Baginda pernah merungut tentang hal itu dan bermaksud supaya BN ambil. Aku mula meluat kerana berpendapat ia sengaja direka-reka. Serupalah rekaan yang sedang berlaku sekarang ni. Menjelang tarikh pembuangan undi ada wanita datang ke bilik gerakan cerita kononnya orang-orang PAS sering maki orang. Aku naik sangsi kerana Ahli Parlimen Baling bekas Imam Masjid Negara tu ada pertalian keluarga dengan aku tak pernahpun maki orang biarpun hubungan kami taklah mesra sangat. Sebaik saja PAS menang di kebanyakan DUN cepat pula tuanku restui PAS bentuk kerajaan. Sekarang ni aku dah tak berapa minat dengan UMNO. Itulah sebabnya aku tak pergi ke persidangan UMNO pada 26.7.2008 itu. Kebetulan pula aku ada kerja di tempat lain pada tarikh dan waktu yang sama. Memang itulah yang aku harap. Aku sebenarnya dah tak berminat dengan UMNO. Apa-apapun tahniah kepada MB Kedah yang dapat gelaran Dato Seri.

KECOH PASAL KERETA MEWAH
YANG PULUN TERUS MEMULUN

OLEH: ASALBAYU

Kerajaan Negeri Terengganu kecoh lagi dengan isu k... Kerajaan Negeri Terengganu kecoh lagi dengan isu kenderaan mewah pula. Sebelum ini ketika nak bentuk kerajaan kecoh pasal nak lantik MB. Oh, ya macam mana Idris Jusoh (Pok Yeh) la ni? Dah jadi beruk Mak Yeh dah kot. Selalukah keluar dengan Mamat yang jadi individu iklan Celcom tu. Sebenarnya ada banyak lagi individu yang dah tak popular lagi la ni. Khairy Jamaludin, Hishamuddin Tun Husain, Azalina Othman Said, Hamid Albar tu dah lama. Ramai lagilah. Kesian. Yang dok pulun pun ada. Mat Taib (Mike Tyson) adalah salah seorang daripadanya.

KOMENTAR
bersama Pak Parjo

SURAT LAYANG ORANGKAYA TERENGGANU
SENGAJA BURUK-BURUKKAN PIMPINAN NEGERI

Syahdan tersebutlah kisah Orangkaya Menteri Besar Terengganu Dato’ Ahmad Said mengakui sudah banyaklah surat layang diterima memburuk-burukkan pimpinan di negerinya seperti diberitahu kepada penitir canang hari ini, 25 Rejab 1429 (atau kata anak cucu fakir ialah 28 Julai 2008). Arakian sebelum ini sudah berlaku juga perbuatan yang memburuk-burukkan pimpinan di negeri Orangkaya Dato’ Ahmad Said. Adapun orang yang memburuk-burukkan itu bukanlah dari harakah Islam (atau PAS menurut anak cucu fakir), tetapi ialah harakah Melayu (barangkali disebut orang banyak UMNO). Maka diungkitlah mengenai pembelian kenderaan rasmi (14 buah Mercedes-Benz E200 Kompressor) bernilai RM3.43 juta dan selenggaraan (Perdana V6 Eksekutif) mencecah RM1.07 juga oleh bekas Orangkaya Menteri Besar Dato’ Seri Idris Jusoh.

Arakian segala anak cucu Telanai Terengganu semuanya lari ke Melaka persembahkan ke bawah duli Sultan Alauddin bahawa Telanai Terengganu sudah mati dibunuh oleh Seri Akar Raja dan peri Raja Pahang hendak melanggar balairong Melaka itu pun semuanya dipersembahkannya kepda baginda. Maka Sultan Alauddin terlaku sangat murka. Maka baginda menyuruh menyerang Pahang. Syahdan maka sembah Bendahara Paduka Raja, ‘Tuanku, ampun beribu-ribu ampun di atas batu kepala patik. Pada bicara patik hamba tua ini, jangan takjil kita membinasakan Pahang itu. Barang suatu hal paduka kanda itu, Tuanku rugi; baik patik itu laksamana kita utuskan ke Pahang,’ seperti yang disuratkan dalam ‘Kitab Melayu’ daripada:HIDUP BAHASA MELAYU!