Wednesday, September 24, 2008

WARGA PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)
S U A R A < < < > > > P R I M A
(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)

DARI LAMAN BLOG


PET DIHANTAR KE KEMUNTING, TAIPING
DITAHAN TANPA BICARA, KUASA MENTERI

Assalamualaikum,

Masuk hari ke 24 Ramadan (24 September 2008), Raja Petra Kamaruddin (Pet) mula ditahan di Kemunting bagi tempoh dua tahun di bawah Seksyen 8(1) ISA yang memberi kuasa kepada Menteri Dalam Negeri menahan tanpa bicara mengikut Seksyen 73(1)ISA. Secara historikal, Menteri Dalam Negeri pada period Tun Dr Ismail Abdul Rahman dianggap hebat apabila langkah keselamatan disasarkan kepada anasir subversif dan militan komunis. Pet dihantar ke Kem Tahanan Kemunting di Taiping, menjadikan beliau kerabat diraja pertama dihantar ke sel tahanan ISA. Sebelumnya pada 1961 Dato’ Ahmad Boestamam membuka rekod sebagai Ahli Parlimen pertama ditahan di bawah ISA, apabila menentang penubuhan Malaysia yang dianggapnya ‘neo-kolonial’.

Maknanya, Pet tak merasa diletakkan selama 60 hari seperti pernah dialami oleh Dato’ Dr Ishak Haji Muhammad (Pak Sako) di dalam bilik SW pada period penjajah (yang ditafsir beliau sebagai bilik ‘Sihat Walafiat’). Sekalipun tak menikmati 60 hari dalam bilik SW, tetapi penderaan rohaniah tetap diterima oleh Pet kerana seminggu lagi umat Islam akan menyambut Hari Raya Aidilfitri. Dato’ Ahmad Boestamam ditahan pada 1961 juga ketika umat Islam menjalani ibadah puasa, justeru beliau dipisahkan dengan anak isteri menjelang Hari Raya Aidilfitri. Selepas dua tahun nanti, kita pastinya menunggu buku pengalaman Pet di Kemunting seperti pernah dilakukan oleh Dr Kassim Ahmad, Dato’ Ahmad Boestamam dan Abdul Aziz Ishak.

Berdasarkan kenyataan Menteri Dalam Negeri Dato’ Seri Syed Abdul Hamid Jaafar Albar penahanan tersebut berikutan siasatan polis terhadap tulisan Pet terdapat unsur menghina Islam, menghasut dan boleh membangkitkan kemarahan serta menjejaskan ketenteraman dan keamanan negara. Andaian Dato’ Seri Syed Hamid sama seperti dakwaannya semalam (23 September 2008) mengenai kenyataan Ahli Parlimen Seputeh yang diberi makanan ala ‘makanan anjing’ ketika ditahan. Ketika Dato’ Seri Syed Hamid mendabik dada kononnya dakwaan Ahli Parlimen terbabit tak betul, Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Senator T Murugiah mengakui tahanan diberi sarapan 60 sen, RM2.00 makan tengahari dan RM1.90 makan malam.

Senator T Murugiah membuat kenyataan selepas ‘turun padang’ dengan melawat Balai Polis Travers, berbeza dengan Dato’ Seri Syed Hamid setelah berbuka puasa dengan anggota PDRM Kelantan (23 September 2008) yang turut dihadiri oleh Ketua Polis Kelantan, Dato’ Abd Rahim Hanafi. Sudah tentu makanan yang disediakan ketika Dato’ Seri Hamid Albar berbuka puasa tak sama dengan tahanan di lokap balai polis. Mungkin sahaja Dato’ Abdullah Ahmad (Kok Lanas) boleh berkongsi pengalaman dengan Dato’ Seri Syed Abdul Hamid berkaitan isu tahanan ISA, disebabkan beliau juga pernah ditahan pada period Tun Ghazali Shafie menjawat Menteri Dalam Negeri. Atau sebaik-baiknya Dato’ Seri Abdul Hamid berkunjung ke kediaman Tun Ghazali bagi mendalami isu ISA ini secara ‘turun padang’.

-Pak Dharma

INFO SASTERA & BUDAYA


NOVEL ‘SAINS FIKSYEN’
JAUH DI PULAU RAHSIA
Oleh: Ikram Hafiz

(Sebelum memasuki Unisel pada Mei 2008, Allahyarham Ikram Hafiz bukan sahaja berbakat dalam kraftangan dan elektrikal ketika belajar di Sekolah Menengah Teknik Gombak, malah terbabit dalam karya kreatif. Ikram Hafiz pernah menghasilkan novel sains fiksyen pada 2007, ketika membuat kerja sambilan menjual burger. Hanya sebuah sahaja novel yang dihasilkannya, dan diterbitkan oleh Mulya Utama Enterprises, Taman Seri Gombak, Batu Caves, Selangor. Mulai sekarang, novel karya Ikram Hafiz dimuatkan dalam laman blog ini).

(sambungan kelmarin…)

(12)

4
OMBAK KIAN MENGGEGAR:

TERLONTA JAUH SEORANG DIRI:
TERINGAT EMAK TEMPAT BERMANJA

MEMANG tak dapat dibayangkan kebimbangan di hati ketika terlonta-lonta seorang diri di belukar tengah pulau. Deburan ombak memukul terumbu batu karang di bawah bukit kedengaran menggetarkan. Laut di sekeliling pulau kecil itu hitam macam buntut kuali tersangkut di dinding.

Tetapi saya percaya di pulau berkenaan tak mungkin terdapat binatang buas berkeliaran kerana lokasi di situ terpencil. Binatang buas juga akan mati kebuluran kalau harapkan ikan-ikan yang bermain di terumbu batu karang menjadi makanan rutinnya. Kalaupun terdapat binatang liar, mungkin kera habitat yang mudah membiak.

Disebabkan tak bertemu lagi kawan-kawan lain, saya mengambil keputusan bersembunyi sahaja di dalam belukar menunggu siang menjelang. Di lokasi pulau yang terlalu kecil itu mudah melihat ke bawah ketika bersembunyi di puncak bukit. Malah saya sendiri tak mampu lari ke mana-mana sekiranya diburu Si Tongkol bersama kunco-kunconya!

Ketika itu seolah-olah terdengar suara emak berbisik ingatkan supaya tak ikutkan sangat emosi. Sikap keras hati saya seringkali menyebabkan emak menitiskan air mata. Apalagi ketika saya mengalami patah kaki akibat jatuh motorsikal, memang emak tak dapat menahan sebak.

“Emak dah ingatkan, jangan menipu ibu bapa!” gerutu emak sebaik sahaja saya dihantar balik ke rumah waktu tengah malam dengan kaki bersimen.

“Kakak tak perlu bimbang, Hafiz sekarang dah selamat,” pujuk Rafi wakil pejabat peguam yang uruskan rawatan perubatan saya di hospital. “Pihak peguam akan buat tuntutan insuran, kalau kakak bersetuju,” ujarnya meyakinkan.

“Perkara tuntutan insuran tu tak penting sangat,” sahut emak masih terlalu geram. “Tapi Hafiz ni, tak sudah-sudah buat perangai,” tutur emak mengesat pelupuk mata disebabkan berasa sebak sangat di dada.

“Budak-budak, begitulah kakak!” beritahu Rafi. “Sepanjang saya uruskan kes babitkan kemalangan jalanraya, majoriti memang budak-budak sebaya Hafiz ni,” katanya tersengih-sengih mengerling saya.

Kebetulan pula hingga lewat jam 1.00 pagi, abah masih belum balik ke rumah. Dia habiskan masa di gerai teh tarik bersama kawan-kawannya. Bukanlah saban malam abah keluar minum teh tarik, tetapi sekali sekala apabila mereka mahu bersembang.

Disebabkan sewaktu Rafi menghantar balik ke rumah, abah masih lagi di gerai teh tarik, terpaksalah abang saya Adang memanggilnya balik. Pada mulanya saya sangka abah akan memberang melihat keadaan saya bersimen kaki, tetapi ternyata abah memang rasional. Dia tak akan bertempik marah dalam situasi saya terlantar selepas mengalami kemalangan jalanraya.

“Harap-harap selepas ni kamu insaf, Hafiz!” tegas ayah sebaik sahaja bersetuju Rafi uruskan tuntutan insuran.

Memang abah tak akan berleter panjang macam emak. Dia sekadar menuturkan secara ringkas, tetapi memang pedih untuk didengar. Kadangkala kalau abah mengur anak-anak juga seolah-olah menyakitkan hati, tetapi sebenarnya dia bergurau. Sukar bagi anak-anak mahu menyelami sikap abah yang dianggap unik.

“Abah kamu sasterawan yang disegani, Hafiz,” perlahan emak ingatkan setelah dapat mengawal perasaan sebak. “Jangan rosakkan nama baik abah, dengan perbuatan kamu yang nakal,” jelas emak seterusnya.

(* Kreativiti Ikram Hafiz menggambarkan keadaan di lokap polis Selayang, ketika dia bersama kawan-kawannya ditahan berikutan kes pergaduhan apabila bertindak balas selepas wang jualan burgernya disamun, tetapi dituduh merusuh. Perdana Menteri yang juga Menteri Dalam Negeri ketika itu Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi, Teng Chang Khim – sekarang Speaker DUN Selangor, dan Wee Choo Keong – sekarang Ahli Parlimen Wangsa Maju, turut campur tangan bagi membebaskan Ikram Hafiz dan rakan-rakannya yang ditahan selama lima hari).

(bersambung…)

INFO SUARA PROLITAR


BAGUSLAH HARGA MINYAK TURUN
RAKYAT NILAI PRESTASI BUKAN JANJI!

Syabas, harga minyak petrol dan disel diturunkan 10 sen satu liter mula besok (25 September 2008). Apalagi dengan strategi rangsang ekonomi oleh kerajaan. Strategi ini pacu tambah peluang pekerjaan. Harap ianya bukan publisiti macam koridor itu koridor ini. Rakyat mahu harga minyak turun, harga barangan lain juga turun. Peluang kerja bukan untuk graduan menganggur sahaja, tetapi semua anak-anak muda. Rakyat akan nilai prestasi kerja BN, bukan janji-janji BN. – (SMS; 24 September 2008; 20:10:33 – Haji Kabul, Senawang, Seremban).

KOMENTAR
bersama Pak Parjo

BEREBUT JAWATAN DALAM UMNO
DI MASA LALU ‘SIAPA KUAT DIALAH KUDRAT’

Arakian ketua anak-anak muda harakah Melayu (UMNO) Orangkaya Dato’ Seri Hishamuddin Tun Hussein itu mengingatkan segala orang banyak supaya menyokong usaha peralihan kuasa itu dengan ikhlas. Maka tak siapa pun yang hiraukan sangat ingatan itu kerana Orangkaya Dato’ Seri Hishamuddin pada masa dahulu mudah sangat meminta maaf setelah menghunus keris. Syahdan kata sekalian orang banyak, kalau mahu tahu ikhlas atau tidak seseorang itu, sekali menghunus keris berpantang menyerah kalah! Sebermula sahabat-sahabat fakir diberitahu akan wazir ketua anak-anak muda itu Orangkaya Rembau Khairy Jamaluddin menanglah ia dipilih anak-anak buah menjadi ketua anak-anak muda di perkampungan itu. Maka semakin gementarlah akan Orangkaya Dato’ Seri Hishamuddin mahu menghunus kerisnya lagi.

Syahdan akan sekalian anak-anak muda itu berebut-rebut mereka mahu menjadi ketua di tengah segala anak-anak buah masing-masing. Maka semakin hebohlah di seluruh negeri akan Orangkaya Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi itu akan menyerah kuasa kepada Orangkaya Permatang Pauh Dato’ Seri Anwar Ibrahim. Arakian terkejutlah Dato’ Seri Abdullah kerana dianggapnya ‘cerita gila’ yang tak masuk akal. Sebermula kata orang banyak semakin heboh orang-orang besar harakah Melayu berebut mahu menjadi ketua, maka semakin gemparlah perihal ceritera Dato’ Seri Abdullah mahu menyerah kuasa kepada Dato’ Seri Anwar. Maka di mana-mana pelusuk mereka berebut-rebut juga mahu menjadi orang-orang besar harakah Melayu, adanya.

Sebermula gemparlah orang banyak di luar. Maka Sultan Pahang pun bertanya, ‘Apa gempar itu?’ Maka sembah orang banyak, ‘Tuanku, orang laksamana konon mengamuk, membunuh saudara sepupu Seri Akar Raja.’ Maka titah Sultan Muhammad Shah pada laksamana, ‘Orang laksamana konon membunuh saudara sepupu Seri Akar Raja; baiklah tuan periksa.’ Kerana adat raja Pahang memanggil orangkaya-orangkaya Melaka ‘tuan’. Maka laksamana menyuruh membawa orang yang membunuh itu masuk; dengan ikatnya ia datang. Maka ditanya oleh laksamana, ‘Sungguhkah tuan hamba membunuh saudara sepupu Seri Akar Raja?’ Maka sahut orang itu, “Sungguh, tuanku.’ Maka sembah laksamana kepada Sultan Pahang, ‘Sungguh patik itu membunuh saudara sepupu Seri Akar Raja, tetapi tidak patik pengapakan, kerana Seri Akar Raja membunuh Telanai Terengganu tak memberitahu ke Melaka.’ Maka berebut-rebut pangkat di masa dahulu, siapa kuat dialah kudrat seperti disebut ‘Kitab Melayu’ daripada:


HIDUP BAHASA MELAYU!