Sunday, August 17, 2008

WARGA PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)
S U A R A < < < > > > P R I MA
(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)DARI LAMAN BLOG:

PERJALANAN BALIK DARI BATU PAHAT
HEBATNYA TAMAN MEMORIAL DI LEBUHRAYA


Assalamualaikum,


Dalam perjalanan balik dari menghantar anak saya berkursus ke Batu Pahat petang ini (17 Ogos 2008), bekas wartawan Zainal Abidin Rasidin menelefon ketika kenderaan meluncur laju di aspal lebuhraya. Bagaimanapun sempat juga berbual di samping beliau bertanyakan mengenai ‘Malam Deklamasi Puisi PRIMA’ 29 Ogos 2008 ini di kediaman Jurucakap PRIMA Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz di No 1 Jalan Suleiman 20, Taman Tun Dr Ismail. Zainal Abidin ragu-ragu sama ada majlis berkenaan mencapai sasaran disebabkan Dato’ Kamal Amir sibuk dengan jadual membantu kempen Tengku Razaleigh Hamzah bagi persediaan menawarkan diri sebagai calon Presiden UMNO Disember 2008 nanti. Justeru saya memberi jaminan kepada Zainal Abidin, majlis deklamasi puisi tak sama dengan isu pembabitan Dato’ Kamal Amir bersama Tengku Razaleigh.Ketika melalui Air Hitam sebelum ke lebuhraya, teringat pula fasal jiran satu kariah di Taman Seri Gombak Haji Abdullah Yusuf (Haji Lah) beritahu mengenai nenas di pekan berkenaan manis. Bagaimanapun saya tak membeli nenas (kerana nenas di Jelebu juga manis), sebaliknya memilih buah pulasan dengan harganya empat kilo RM10. (Mungkin sahaja di Kuala Lumpur sukar memperoleh harga yang murah demikian). Memang harga rambutan di kampung berkenaan juga terlalu murah hingga enam kilo RM10; berbanding dengan di hentian lebuhraya mencecah sekilo RM4. Aduhai! Dalam perjalanan dari plaza tol Air Hitam ke plaza tol Pagoh, saya mengurut dada apabila terpandang lokasi ‘taman memorial’ (perkuburan Cina) di tepi lebuhraya kelihatan hebat.Sebelumnya memang sudah tersergam ‘taman memorial’ di Nilai yang menjadi jirat hartawan-hartawan Cina (menurut rakan saya bekas Ahli Parlimen Seputeh, Liew Ah Kim ketika pengkebumian mendiang emaknya beliau menempah jirat di taman memorial Nilai dengan kadar RM20 ribu). Tak apalah! Justeru saya teringat kepada perbualan bersama Haji Lah dan Haji Ahmad Radzi (sebelum ini ialah nazir masjid al-Khairiyyah, Taman Seri Gombak), sejak 2005 lagi permohonan bagi lokasi tanah perkuburan Islam di Taman Seri Gombak masih belum menjadi kenyataan. Sekalipun pihak jabatan tertentu sudah meluluskan, tetapi jabatan yang lain pula masih kong kalikong! Dalam tempoh tersebut orang Islam yang meninggal dunia, terpaksa menerima ihsan dari jawatankuasa masjid kariah di Taman Samudera atau Taman Ibu Kota. Aduhai!


Jaraknya memang sekadar 2-3 kilometer sahaja, tetapi kenapa sukar sangat mahu memperoleh kebenaran meluluskan tanah perkuburan bagi umat Islam di Taman Seri Gombak dengan penduduknya melebihi 50 ribu (termasuk kondo dan rumah pangsa di Pinggiran). Haji Ahmad Radzi bukan sahaja berasa bosan dengan kerenah birokarasi, hingga beberapa kali memanjat pejabat Menteri Besar Selangor (ketika itu Dato’ Seri Dr Mohd Khir Toyo), tetapi berakhir dengan: Wal hasil balik hasal; itu fasal tak hasil! Mungkin sahaja lokasi tanah perkuburan Islam tak akan dikomersil bagaikan ‘taman memorial’ yang serba mempesona, sempurna dan berdana. Heh heh heh!

-Pak Dharma.


INFO HAK ASASI MANUSIA:


LANGKAH CABAR MB SELANGOR
SEKADAR BAZIR MASA DAN TAK WAJAR


Langkah pihak IPTA mahu mengambil tindakan undang-undang dengan saranan menjadikan institusinya sasaran bagi membuka kuota kemasukan pelajar 10 peratus kepada bukan Melayu dianggap membazir dan kebudak-budakan, menurut bekas Exco Pemuda UMNO Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz. Mengulas laporan Naib Canselor UiTM, Profesor Dato’ Seri Ibrahim Abu Shah hari ini (17 Ogos 2008) yang mahu mengambil tindakan undang-undang kepada Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim sekiranya tak meminta maaf, Dato’ Kamal Amir berkata, “Tan Sri Khalid tak mempunyai kuasa membuat keputusan selain daripada membuat cadangan sahaja, justeru Profesor Dato’ Seri Ibrahim perlu tumpukan tugasnya di UiTM sebagai penjawat awam”. Beliau juga berasa hairan kenapa Naib Canselor UiTM itu tak bangun menentang isu PTPTN yang dikritik oleh sebahagian besar ahli akademik di IPTA dan IPTS.Isu PTPTN yang mengajar pelajar-pelajar Melayu berhutang adalah bertentangan perlembagaan yang jelas menyebut penganugerah biasiswa adalah terkandung dalam hak istimewa orang Melayu. Dato’ Kamal Amir yang juga Jurucakap PRIMA menasihati pimpinan IPTA dan IPTS mencontohi bekas Naib Canselor Universiti Malaya, Profesor Dr Syed Hussein al-Attas (Allahyarham) yang berani mengkritik ‘diri sendiri’ semata-mata mahu melonjakkan martabat akademik di IPTA dan IPTS. Malah menurut Dato’ Kamal Amir, Dr Syed Hussein berani menimbulkan isu ‘profesor kangkung’ apabila kalangan akademik mencapai status kerana dorongan politik bukan disebabkan jatidiri masing-masing. “Majoriti kalangan profesor memang wajar menghasilkan buku kajian akademik secara berterusan sebagai latihan ilmiah,” katanya lagi.


INFO SASTERA & BUDAYA:


SAJAK


Dalam Masyarakat Telanjang


Apa lagilah yang tinggal
bagi suatu bangsa
yang kehilangan semalamnya?


Keris di pinggang
tak lagi diasap harum kemenyan
tak lagi diusap limau langiran
dan, setiap kali terhunus
setiap itu pula ia kembali
tersarung tanpa menikam apa-apa!


Makanya,
di manakah lagi akan tercari
erti semangat besi kursani,
erti keramat daulat pertiwi
erti keperwiraan gagah berani
suatu bangsa bernama Melayu
yang asyik menyanyikan lagu Si Luncai
yang lemas di tasik kedayusan abadi.


Duhai Melayu,
apakah keris lambang kepahlawananmu
kini cuma sekadar alat
persendaan para sida-sida
di pentas erotika bangsa,
di mana berkumpul sang bacul
memuja si pengkhianat bertakhta
di mana si bangang dan si tolol
bertemasya merayakan ketuanan
mereka sebagai rakyat tolol
yang tanahairnya kian dogol
dan mandul!


Duhai Melayu
apabila suatu bangsa
sudah tidak dapat lagi membezakan
antara kebenaran dan kepalsuan
makanya, bangsa itu sudah mula
membuangkan pakaian di tubuh
kerana di dalam masyarakat orang telanjang
yang berpakaian dianggap biadap
dan tidak sopan.


Syabas saudaraku Anwar Ibrahim
kau masih menjadi wira
yang tidak membuang pakaianmu
dan obor perjuangan masih jua tetap
benderang di tangamu!

(Semoga selamatlah engkau
dalam lindungan Allah SWT)


-Yassinsalleh
Permatang Pauh
Ogos 17, 2008.


Seloka Bangsa Melayu


Berhimpunlah semua pelajar-pelajar IPTA/IPTS
Kita berdemo di UiTM ke merata pelusuk kampus.


Limpahkan banggamu ke setiap pejuang Melayu
Simbahkan duka bangsa ke setiap adab jatidirimu.


Di mana tersisipnya lidah bangsaku ‘Utusan Melayu’
Keberanian yang tewas melawas di tengah kepantasan waktu.


Di mana dirgahayu kemegahan Keretapi Tanah Melayu
Landasan kian terbatas di atas lokamotif KTMB di hujung kalbu


Siapa melupakan kepahlawananmu wahai Askar Melayu
‘Angkatan Tentera Darat’ alternatif kepada gemilang bangsaku!


Siapa pembunuhmu Bank Bumiputera yang terbilang
Khabarkan kepada pelajar-pelajar UiTM yang memberang!


Di mana biasiswa legasi hak istimewa Melayu dalam perlembagaan
Anak-anakku di UiTM terimalah PTPTN hutangmu berpanjangan.


Di mana tangismu puteri Melayu Norita Shamsuddin
Biarkan rahsiamu terkambus dalam dakapan kelmarin.


Bagaimana perih nestapanya gadis Melayu Nurhayati
Relakan kematanganmu meneruskan perjuangan hakiki!


Mari kita berdemo di dataran UiTM ke gapura Shah Alam
Menelusuri pejuang Melayu berbakti yang kian tenggelam!


Mari tanyakan kepada UMNO tanpa rasa malu
Berikan jawapan siapa sebenarnya pembuli Melayu?


-Penyair Tua
Shah Alam, Selangor
16 Ogos 2008.
INFO SUARA PROLITAR:


JAUHI KAMI DARI LAKNAT
KERANA SUMPAH ORANG BERSUMPAH!


The future of Japan is in its technology. The future of China (Republik Rakyat China) is in its economy. The future of Malaysia is in heh heh heh! Wahai Allah lindungilah kami yang tak berdosa! Jauhilah kami daripada laknat-Mu ya Allah, disebabkan sumpah orang yang mahu bersumpah. “Dan mereka meminta kepadamu agar azab itu disegerakan, padahal Allah sekali-kali tidak akan menyalahi janji-Nya. Sesungguhnya sehari di sisi Tuhanmu, adalah seperti seribu tahun dari tahun-tahun yang kamu hitung” (mafhom surah al-Hajj; ayat 47) – (SMS; 17 Ogos 2008; 16:17:51 – Dr Seri Intan, Tapah, Perak).


CHONG WEI SUDAH BERUSAHA:
‘MATI AKAL’ KEHEBATAN LAWAN


Syabas kepada pemain badminton negara Lee Chong Wei! Sekalipun gagal merebut pingat emas sukan olimpik, jangan kita rakyat Malaysia mengutuknya. Saya menonton perlawanan terus menerus itu di TV. Chong Wei sudah bermain bermati-matian. Tetapi lawannya Lin Dan memang hebat. Setiap pukulan Chong Wei mampu dikembalikan. Justeru siapapun seperti Chong Wei akan berasa ‘mati akal’. Kalau smash, drop shot, placing, lob dan pukulan pancung dapat dikembalikan oleh Lin Dan, siapa yang tak ‘mati akal’. Bagaimanapun cukuplah Malaysia dengan pingat perak, pada masa akan datang usahalah lagi. Insya Allah - (emel, 17 Ogos 2008 – Elmi, Gombak, Selangor).


KOMENTAR
bersama Pak Parjo


GEMPARLAH SEKALIAN ORANG BANYAK
AKAN DISURAT PENITIR CANANG PERDANASyahdan gemparlah sekalian orang banyak, kerana dititir canang berlakunya perihal keganasan di Permatang Pauh. Adapun keganasan itu kononnya dilaporkan oleh penitir canang perdana dilakukan oleh orang-orang bekas Orangkaya Timbalan Perdana Menteri Dato’ Seri Anwar Ibrahim, adanya. Arakian akan Orangkaya Timbalan Perdana Menteri Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak mengakui perihal orang-orang Dato’ Temenggung (atau disebut orang banyak PDRM) berjaya mengawal ketenteraman. Maka terkelirulah fakir bagaimana laporan penitir-penitir canang perdana berbeza dengan pengakuan yang disebut Orangkaya Dato’ Seri Mohd Najib. Adapun ramai juga penitir canang dari rakan-rakan fakir mengakui, taklah seperti diwar-war. Syahdan disebut orang banyak tak hairan mengapa orang Melayu tak percaya lagi kepada penitir-penitir canang perdana hingga tak siapa lagi gemar membaca apa-apa yang disuratkan.


Hatta, maka Sultan Mahmud pun menyuruh mengarang surat kepada Kadi Menawar akan dikirimkan pada Chau Seri Bangsa, digelar baginda Chau Seri Bangsa Sultan Ahmad Shah. Telah sudah surat itu maka Sultan Mahmud pun menganugerahi gendang, nobat dan bingkis, dan Ukun Pola pun dianugerahi persalin. Maka surat pun diaraklah ke perahu. Maka Ukon Pola pun kembalilah ke Pattani. Telah sampai ke Pattani, maka surat dari Melaka itu pun diarak ke dalam, maka dibaca. Telah sudah, Chau Seri Bangsa pun nobatlah. Maka baginda bergelar Sultan Ahmad Shah, bagindalah beranakkan Raja Siam dan Raja Aji. Arakian, maka Raja Kedah pun datang menghadap ke Melaka, hendak memohon nobat. Begitulah dikatakan orang hingga ke akhir zaman peri mulianya mereka yang diminta mengarang surat seperti disebut dalam ‘Kitab Melayu’ oleh:


HIDUP BAHASA MELAYU!