Thursday, August 2, 2007

JAWATANKUASA AD-HOC WARGA
PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)

(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)

CATATAN LAMAN BLOG:

VIRUS YANG BERBAHAYA
APABILA IANYA TAK TELUS

Assalamualaikum,

Sukar mahu memberi jawapan, apabila rakan-rakan bertanya. Laman Blog PRIMA tiba-tiba sahaja tak diteruskan kesinambungan artikel hariannya pada 31 Julai diikuti 1 Ogos 2007. Kalau disebabkan virus hingga artikel terganggu untuk dimasukkan ke dalam blok, tak mengapalah! Memang komputer yang canggih pun hanya ciptaan makhluk, sudah tentu mengalami kekurangan dan kelemahan, tetapi kita bimbang keadaan yang tak telus menyebabkan kebebasan intelektual terhalang, tergalang dan terkalang! Masalah yang dihadapi sekadar artikel tak boleh dimasukkan ke dalam blog, sebaliknya untuk mengikuti artikel lama di dalam blog, Alhamdullillah!


Hanya pada petang 1 Ogos 2007, jurucakap PRIMA Dato’ Kamal Amir memberitahu acara ‘Sepetang Bersama Raja Petra Kamaruddin’ pada 4 Ogos 2007 terpaksa dibatalkan disebabkan suasana tak mengizinkan. Disebabkan blog PRIMA tak boleh beroperasi, makanya pembatalan itu disalurkan melalui laman web Malaysia Today. Pengarang veteran Yahaya Ismail (Pak Ya) pula meminta banyak-banyak sabar ketika menghadapi masalah ‘virus’ yang mengganggu laman blog, sekalipun ianya sekadar menyuarakan kegusaran majoriti rakyat.


INFO HAK ASASI MANUSIA:


CYBER CAFÉ JADI TUMPUAN
ORANG DEWASA MACAM ‘SPY’

Ketika laman web dan laman blog diarahkan dipantau oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Dato’ Seri Nazri Aziz, cyber café (CC) yang sebelumnya menjadi tumpuan remaja, tiba-tiba turut dikunjungi orang dewasa. Sejak 28 Julai kelihatan ‘orang dewasa’ yang berambut pendek bertubuh sasa menghadap komputer di CC, sambil melingas-lingas pandang ke sekililing seolah-olah perisik atau ‘spy’ dalam filem-filem Hollywood yang popular sekitar dekad 1960-an dan 1970-an. Malah remaja-remaja yag sering ke CC juga berasa hairan, kerana ‘orang dewasa’ terbabit tak pernah dilihat sebelumnya menghadap komputer macam mereka yang habiskan masa di CC.


Laporan kalangan remaja terbabit mengenai ‘orang dewasa’ turut sama ke CC untuk ‘menengok’ komputer. Remaja memang sering ke CC bagi menghabiskan masa lapang mereka dengan bermain game; kadangkala pelajar-pelajar dengan uniform sekolah (yang dilarang oleh peraturan kerajaan kepada pengendali-pengendali CC) juga turut bermain game di komputer. Tak tahulah ‘orang dewasa’ terbabit bermain game, atau melayari laman web dan laman blog. 1 Ogos 2007 jam 12.00 tengahari, dikatakan ‘orang dewasa’ kelihatan di salah satu CC di Seri Gombak, di samping pelajar-pelajar beruniform sekolah turut hiruk pikuk di bilik sebelahnya.


NARATIF MEMAJUKAN KELANTAN


Politik ‘angka’ dengan mengumum jumlah berbilion ringgit untuk projek bangunkan negeri Kelantan, sudah menjadi naratif seolah-olah negeri berkenaan termundur, terundur dan terkendur sejak dekad 1960-an lagi. Hingga terlupa pula bagi tempoh 1978 – 1990. takkan negeri Kelantan tak dimajukan, dibangunkan dengan ditingkatkan tahap ekonomi rakyat. Allahyarham Tan Sri Abdul Samad Idris ketika memegang jawatan Menteri Kebudayaan Belia dan Sukan, pernah memberitahu rakan-rakan, mengenai peniaga-peniaga Melayu yang mendominasi pasar-pasar utama di rantau Melayu hanya di Kota Bharu (Kelantan) dan di Bukittinggi (Sumatera Barat).


Laporan TV1 hari ini 2 Ogos 2007 (5.00 petang) misalnya, menampilkan Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi dengan politik ‘angka’ ketika berkunjung di Kota Bharu. Ironinya, RTM sempat pula menjana propaganda dengan menyebut kerajaan negeri tak mampu memajukan ‘Kelantan’. Malah wartawan penyiar tak keruan apabila pembesar suara pun bagaikan buat hal, ketika meminta seoranng YB membuat komen. Apalagi yang tersengih-sengih di sebelah PM bukanlah MB kelantan bagi melaksanakan projek pembangunan, tetapi alahai!

INFO SASTERA & BUDAYA:

PENGGIAT TEATER KANAK-KANAK
UJIBAKAT DI DEWAN BAHASA DAN PUSTAKA (DBP)

Penggiat teater kanak-kanak tersohor Ladin Nuawi mengadakan uji bakat bagi mementaskan teater kanak-kanak di bawah kumpulannya ‘Bingkas Bayan’ di DBP 5 Ogos 2007. Ladin memang dikenali penggiat teater yang banyak bereksprimen, tetapi memilih teater kanak-kanak sebagai keutamaannya. Sekalipun tak dijelaskan butir-butir selanjutnya mengenai teater kanak-kanak yang digerakkan oleh Ladin, mereka yang berminat boleh sahaja menghubunginya menerusi h/p 012-3721453 atau melayari laman webnya http://www.bingkasbayan.com/ bagi keterangan lanjut.

Mungkin sahaja teater kanak-kanak dianggap baru di Melaysia, tetapi ianya sudah lama digerakkan di luar negeri. Malah di USM satu ketika dulu pernah diperkenalkan oleh Mustapha Kamal Yassin kertas pengajian ‘Educational Teater’ yag menjuruskan kepada teater kanak-kanak. Syabas kepada Ladin yang menggerakkan teater kanak-kanak, dengan membawa kelainan dalam perkembangan teater Melayu sekalipun secara logiknya sukar membolosi tembok ‘Istana Budaya’. Teruskan Ladin!


KOMENTAR
bersama Pak Parjo
TANGKAK NAIK TARAF
NARATIF PUTERI GUNUNG LEDANG

Tangkak dan Keluang sudah dinaikkan taraf menjadi daerah di negeri Johor, seperti disebut Menteri Besar Dato’ Seri Haji Abdul Ghani Othman dalam laporan TV hari ini (2 Ogos 2007). Maknanya bertambah dua buah daerah lagi di Johor, sekaligus dua orang pegawai daerah ditambah bagi mentadbir pejabat daerahnya. Tak hairanlah Johor yang luas muka buminya berdasarkan geografi bertambah dua lagi daerah; mudah-mudahan bertambah pula dua lagi Bahagian UMNO dengan dua ketua Bahagian yang berharap menerima geran itu geran ini, projek itu projek ini dan he he he he he!

Keluang termasuk di dalam wilayah ekonomi Koridor Selatan kabarnya, justeru perlu dinaikkan taraf segera menjadi sebuah daerah. Tetapi Tangkak lokasinya di utara sedikit, malah popular dengan Gunung Ledang yang menjadi naratif kesultanan Melayu satu ketika dulu. Kalaulah Sultan Mahmud Syah mampu membina jambatan emas dan jambatan perak dari Melaka ke Gunung Ledang pada period Bendahara Tun Perak dan Laksamana Hang Tuah, mungkin sahaja Tangkak menjadi wilayah Melaka. Tetapi peta Persekutuan Tanah Melayu dilakar oleh penjajah barat, bukannya anak-anak Melayu sendiri, kerana yang masih membaca epik ‘Sejarah Melayu’ ialah: