Saturday, April 25, 2009

ANALITIKAL KECOH TERENGGANU...


Polis cari penyokong Idris Jusoh:
Kes ugut menerusi SMS sidang DUN


Bekas Menteri Besar Terengganu Dato' Idris Jusoh dikatakan terbabit dalam kecoh sebelum persidangan DUN, berikutan sumber menyebut polis sedang mengesan bekas calon Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum ke-12 lepas, Dato' Dr Ahmad Ramzi Mohamad Zubir (gambar kiri). Bekas Setiausaha Politik Idris Jusoh itu dikehendaki membantu siasatan berhubung kes penghantaran khidmat pesanan ringkas (SMS) berbentuk ugutan kepada tiga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) BN baru-baru ini.


Ahmad Ramzi juga adalah calon BN yang tewas kepada Presiden PAS Haji Abdul Hadi Awang di Parlimen Marang pada PRU12. Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Negeri, ACP Mohd Fauzi Abduri memberitahu media baru-baru ini, bekas Setiausaha Politik kepada bekas Menteri Besar Terengganu Datuk Seri Idris Jusoh, dicari untuk diambil keterangan bagi melengkapkan siasatan kes tersebut."Ahmad Ramzi dicari kerana beliau adalah antara individu yang mengeluarkan kenyataan kepada media pada malam ketiga-tiga Adun itu menerima SMS ugutan berkenaan."

KENANGAN NIZAM DARI TEMERLOH...


Rumah Penghibur No 1 Asia:
Sepi di tengah api membakar

Kepada saya puisi Yassinsalleh 'RumahINDUK RumahPUSAKO Nan Gadang' (Blog PRIMA semalam, 24 April 200) sungguh mengesankan,mengimbau kenangan zaman kanak-kanak yang "innocent",berlarian di padang dan berkubang di paya.Tiada yang perlu difikirkan kerana,ketika itu,dunia anak-anak dengan persekitaran kampung yang mendamaikan,jauh dari dunia 'perlumbaan tikus' (rat race) seperti dewasa ini.

Manakala foto (di sebelah) menunjukkan Rumah Induk Rumah Pusako Rumah Gadang yang rentung di mamah api.Rumah pusaka ini juga amat dikenali sebagai Rumah Sudirman,beralamat di No.48 Kg Bukit Tok Embun hangus didalam kebakaran pada 3.12.2008. Hampir 9 tahun saya tinggal di sana bersama Arwah Ibu Mertua (kembali ke rahmahtullah pada 6.8.2008) dan putera kami, Ahmad Suhail, seawal umurnya 1 hari tinggal dan membesar di rumah No.48 tersebut.Saya punya kenangan indah dengan Arwah Mak, Enar dan kemudiannya Suhail selain kucing-kucing yang banyak bilangannya di rumah tersebut.Membahagiakan.

Apabila LanaiLestari siap dibina,kami berpindah bersama Arwah Mak.Maka tinggallah rumah No.48 tanpa penghuni,sepi dan dingin.Pokok-pokok rambutan,mempelam dan lain-lain seakan merajuk,enggan berbuah. Dan akhirnya,rumah No.48 Kg Bukit Tok Embun,Rumah Gadang,Rumah Induk,Rumah Pusako,Rumah Sudirman ini menyembah bumi di jilat api sekitar jam 4.00 pagi 3.12.2008...


(*Ahmad Nizam Hamid ialah peguambela dan peguamcara, terbabit dalam gerakan persuratan dan bahasa. Beliau juga pendeklamator puisi, malah pernah ikut sama mendeklamasi puisi di Jakarta bersama WS Rendra. Ahmad Nizam juga ialah adik ipar kepada Allahyarham Sudirman Haji Arshad, penghibur no 1 Asia. Malah pernah menetap di rumah kelahiran Sudirman bersama emak mertuanya)

SUARA ANAK LANCANG...

Misi kerajaan 'Hantu Kopek':
Terus mencolek wakil rakyat

KERAJAAN 'Hantu Kopek' (pinjam dari gelaran yang diberikan oleh Rahim Kassim) akan melaksanakan misi kedua - ketiga - ke empat - kelima - keenam untuk merampas Kerajaan -Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat setelah berjaya merampas Perak sacara tidak demokratik disamping merampas mandat rakyat!Dengan menggunakan 'Hantu Kopek' yang memangnya kerja 'mencolek' ahli-ahli YB Pakatan Rakyat dengan cara mengundang dan menyimpan beberapa hari di lokasi yang tidak diketahui umum dan akan muncul dengan iringan surat pengakuan keluar parti dan menyertai parti 'Hantu Kopek' .

Pengalaman yang lalu mereka yang disembunyikan oleh 'Hantu Kopek' ini akan muncuo dengan wajah pucat lesi, malu tak tentu pasal, ketawa buat-buat, tangan membaca teks pengakuan keluar parti pun terketar dengan suara tertekan-tekan.Kenapa begitu ? Kerana mereka telah disuap makan dengan benda-benda haram dan janji seribu!Taktik colekan 'Hantu Kopek' adalah taktik politik era baru. Tak lama dulu (selepas PRU12), saya pernah ke rumah bekas Menteri Besar Selangor Dato' Seri Dr Khir Toyo bersama Pak Dharma dan Allahyarham Syed Noor Adnan Dato' Syed Abdullah, ketika mereka berbincang sesuatu saya sekadar makan cucur tepung yang dihidangkan.

(*L. Mankadir Shamsi ialah aktivis teater dan perfileman. Terbabit sebagai penulis kreatif dengan menghasilkan sajak, skrip pentas dan skrip tv. Pernah memenangi sayembara menulis skrip drama pentas DBP sekitar dekad 1980-an, dan menjadi penolong pengarah beberapa buah filem termasuk 'Anak Tunggal Tujuh Keturunan', 'Langit Petang' dan beberapa lagi)