Saturday, July 18, 2009

SIAPA SELEPAS CHUA JUI MENG

Anwar sambut baik Chua:
Bekas menteri memilih PKR

(Kenyataan media Ketua Pembangkang dan Ahli Parlimen Permatang Pauh, Dato' Seri Anwar Ibrahim pada 18 Julai 2009 di Hotel Sunway, Subang Jaya)

Petang tadi, bekas Naib Presiden MCA Datuk Dr. Chua Jui Meng telah mengisytiharkan dirinya keluar dari MCA seterusnya mengumumkan penyertaannya ke dalam Parti Keadilan Rakyat di hadapan hampir 1,000 hadirin yang memenuhi dewan utama Hotel Sunway di Subang Jaya.
Selepas beberapa ketika andaian demi andaian dibuat, maka petang tadi terjawab sudah hala tuju perjuangan politik mantan Menteri Kesihatan itu. Saya ucapkan tahniah kepada Datuk Dr. Chua dan ahli keluarga beliau terutama isterinya Datin Honey Hum, Datuk David Yeoh (bekas Senator MCA) dan Datuk Yap Yit Thong (bekas Ahli Parlimen Lumut) yang menyokong penuh keputusan beliau.

Pastinya keputusan ini diambil selepas membuat pertimbangan yang teliti. Berhadapan sistem yang bobrok dan kebejatan yang berterusan, maka tidak menghairankan sekiranya Datuk Dr. Chua memilih KeADILan sebagai wahana pencetus serta melaksanakan perubahan. Adalah diharapkan Datuk Dr. Chua dapat berkongsi pengalaman beliau yang luas dalam menabur khidmat kepada masyarakat dengan ahli-ahli KeADILan dan Pakatan Rakyat lainnya. Sekali lagi saya ucapkan tahniah dan selamat berjuang kepada Datuk Dr. Chua Jui Meng! - ANWAR IBRAHIM

ANAK MELAYU GUGAT DUNIA

Dua letupan bom buatan sendiri:
Dipercayai angkara Nordin Mat Top?

JAKARTA 17 Julai - Polis Indonesia menyiasat kemungkinan adanya kaitan kejadian dua letupan bom di Hotel JW Marriott dan Ritz-Carlton di pusat bandar Jakarta hari ini dengan ketua militan rakyat Malaysia, Nordin Mat Top (gambar). Polis belum menyatakan siapa yang mereka percayai bertanggungjawab terhadap serangan tersebut dan tidak ada kumpulan yang mengaku bertanggungjawab, tetapi sumber kanan dalam unit antikeganasan mendedahkan bahawa kedua-dua letupan itu menunjukkan tanda-tanda ia didalangi oleh Nordin, seorang pakar membuat bom.

Bekas akauntan itu ialah pendukung ideologi sayap paling ganas dalam Jemaah Islamiah (JI) dan dikehendaki kerana didakwa terlibat dalam beberapa serangan termasuk dua letupan bom yang membunuh 202 orang di pulau Bali pada 2002. Nordin Mat Top dianggap ganas apabila yang disasarkannya adalah kepentingan Amerika Syarikat, regim yang membenarkan Israel dan Zionis bermaharajalela di seluruh dunia. Media barat yang menganggap Nordin Mat Top ganas, adalah media yang sama mengutuk Adolf Hitler ganas kerana merebus beribu-ribu Yahudi pada period legemilangannya.

"Kemungkinan besar serangan hari ini ada kaitan dengan Nordin Mat Top, tetapi kami masih menyiasat sejauh mana dia terlibat," kata seorang pegawai antikeganasan yang enggan namanya disiarkan. Laporan media Indonesia awal minggu ini mendakwa polis telah melancarkan serbuan di sebuah sekolah agama di Cilacap, Jawa Tengah untuk menangkap Nordin tetapi dia tidak ditemui. Memang kita mengutuk keganasan, tetapi Nordin Mat Top adalah warga negara Malaysia yang boleh dibanggakan. Beliau mampu menggugat AS dengan kehebatan sains dan teknologinya dengan tak pernah belajar di bawah program PPSMI.

Maknanya, PPSMI belum tentu mampu melahirkan anak Melayu berilmu seperti Nordin Mat Top, sekalipun media barat menklasifikasikan sebagai pengganas. "Jika serangan pengebom berani mati, kemungkinannya letupan itu angkara rangkaian Nordin. Nordin bukan lagi bertindak atas nama JI. Dia anggota kumpulan serpihan daripada JI," kata penganalisis keganasan International Crisis Group, Sidney Jones. Begitulah ketakutan media barat, regim pongah AS dan zionis terhadap penampilan Nordin Mat Top anak Melayu yang mampu menggugat bangsa yang mengaku mereka 'kuasa besar dunia'.

Polis Indonesia berkata, bom-bom yang digunakan dalam serangan hari ini adalah buatan sendiri dan mereka mengesyaki bom yang dipasang di tempat letak kereta di tingkat bawah tanah Hotel JW Marriott diledakkan oleh seorang pengebom berani mati. "Letupan itu disebabkan pengebom berani mati kerana ada seorang mangsa yang ditemui tanpa kepala," kata sumber antikeganasan itu. - AFP

PEMUDA PAS DESAK PENGERUSI SPRM LETAK JAWATAN

Serah memorandum pada Agong:
Kes Teoh perlu Suruhanjaya Diraja

Sabtu 18 Julai 2009 25 Rajab 1430 Hijrah

Nyza Ayob Sat Jul 18, 09 12:53:34 pm MYT

KUALA LUMPUR, 18 Julai (Hrkh) - Dewan Pemuda PAS Pusat akan menyerahkan memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong bagi mendesak kerajaan menubuhkan Suruhanjaya Diraja bagi melakukan siasatan ke atas kes kematian Teo Beng Hock yang dipercayai terjatuh dari bangunan pejabat Suruhanja Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).
Ketuanya, Ustaz Nasruddin Hassan menegaskan penubuhan suruhanjaya tersebut amat penting kerana rakyat mengharapkan satu siasatan rapi, telus dan bertanggungjawab diambil oleh pihak kerajaan untuk menyiasat tragedi ini.

Dalam pada itu, beliau turut mencabar agar Pengerusi SPRM, Dato' Seri Ahmad Said Hamdan segera meletakkan jawatan bagi membolehkan satu penyiasatan telus dan teliti dilakukan.
Jelasnya, Ahmad Said mestilah mengambil tanggungjawab atas tragedi yang berlaku ke atas setiausaha politik kepada Exco Selangor, Ean Yong Hian Wah itu. Nasruddin yang dihubungi Harakah melahirkan kekecewaan kerana sehingga hari ini terlalu banyak tragedi malang seperti kes cedera dan kematian dalam tahanan.

Beliau menegaskan menjadi tanggungjawab penuh pihak yang menahan, menjaga keselamatan dan kebajikan tahanan sebelum ia disabitkan bersalah. "Sekalipun pihak yang menahan tidak melakukan pembunuhan tersebut, keselamatan tahanan tetap di bawah jagaan mereka selama ia masih dalam tahanan atau premis tahanan. "Seharusnya peristiwa seperti ini tidak berlaku apalagi dalam kawasan pihak yang menahan. Malangnya di negara kita hari ini , siapa jua yang ditahan tidak mempunyai jaminan keselamatan diri. Mereka seperti dihukum terlebih dahulu sebelum mereka disabitkan bersalah," katanya.

Sehubungan itu, kerajaan wajib mengeluarkan satu kertas putih berkaitan perkara ini memandangkan sudah banyak kes yang melibatkan kematian dalam tahanan. - mns - http://harakahdaily.net/

SALAM SANTAI ABANG ZEK

Update lesungbatu hari ini:
Tajuk utama kes Beng Hock

Salam sejahtera saudara saudari sekelian. Dalam update lesungbatu hari ini pastinya ada yang baru. Tajuk utama hari ini berjodol: KES BENG HOCK: PEMBELAAN AWAL SUDAH TERSEBAR. KOMEN PEMBACA·

o KEMATIAN BENG HOCK – ‘TAKDIR’ ATAU ‘DITAKDIRKAN’·
o MEMANG KHIDMAT KENDERAAN AWAM SENTIASA MENYAKITKAN HATI

(Nota: Sekiranya saudara saudari memberi komen di ruangan KOMEN PEMBACA, harap dapat sertakan nama pengirim (nama samara diterima) dan dari mana.

Dalam kolum tetapnya seperti JENAKARIA – 10 CAMPUR 10GAMBAR MENARIK: MAKANAN DIUTAMAKANSelamat melayari http://www.lesungbatu.webs.com/.Hormat dari - Zakaria Bidin (Abang Zek) Pengelola Lesungbatue-mail: zabidinoor@gmail.com

SEKALI PERSETUA...

Orangkaya Tun Abdullah:
Mahu mansuhkan segera ISA


Kata sahibul hikayat tersebutlah ceritera bekas Orangkaya Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi yang telah lama membawa diri, berkatalah ia peri eloknya Kanun Keselamatan Dalam Negeri (ISA) itu dimansuhkan. Adapun kanun itu memang tak disukai oleh orang banyak, tetapi UMNO berasa malu hendak memansuhkan. Oleh yang demikian, Tun Abdullah mengakui eoklah dimansuhkan, setelah ia tak lagi menjadi Orangkaya Perdana Menteri. Alangkah baiknya kalau Orangkaya itu melakukannya semasa ia masih lagi berkuasa! Adapun setelah tak lagi berkuasa, samalah sepert raja-raja pada suatu masa dahulu, apabila baginda itu menjadi tawanan setelah negaranya dialahkan musuh, adanya!

Syahdan telah datang ke hadapan raja Samudera, maka hulubalang empat yang di dalam peti itu pun masing-masing membuka peti lalu keluar; ditangkapnya raja Samudera itu. Maka segala hulubalang Samudera piun gemparlah, masing-masing menghunus senjatanya hendak berperang dengan orang Shahrun-nawi (atau sekarang disebut ianya Thailand). Maka kata hulubalang Shahrun-nawi, "Jikalau kamu perangi aku, nescaya raja kamu ini ku bunuh." Arakian segala orang Samudera pun berdiam dirinya, tidaklah jadi berperang dengan segala hulubalang Shahrun-nawi. Maka Awi Dicu dengan segala hulubalagnya, dilarikan raja Samudera ke negeri Shahrun-nawi dijadikannya gembala ayam seakan-akan setaraflah dengan ISA. Maka oleh itu diperbuat orang nyanyi:

Pasang pelita di tepi tingkap
Minum susu sayur bayam
Raja Samudera kena ditangkap
Dijadikan Awi Dicu gembala ayam.

Sebermula akan sekalian orang banyak disuruh surat dalam 'Kitab Melayu' daripada:


HIDUP BAHASA MELAYU!

SEKILAS PANDANG...

Jangan anggap remeh:
Rakyat berang kes TeohKalau keberangan rakyat semakin meningkat ke atas UMNO sekarang, SPRM adalah agensi pertama seharusnya memikul tanggungjawab mendorongkan keruntuhan UMNO ke dalam jurang kehancuran. Isu kematian Setiausaha Politik Exco Selangor, Teoh Beng Hock ketika berada di pejabat SPRM, bukan macam menolak sampah ke bawah karpet. Ianya memang tetap berangkai-rangkai, berungkai-rungkai dan berbingkai-bingkai dengan segala persoalan yang sukar sesukar-sukarnya. Perdana Menteri Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak, tak boleh menganggap remeh dengan mengingatkan orang ramai jangan membuat tuduhan.

Apakah definasi 'jangan membuat tuduhan' seolah-olah meneruskan legasi perhambaan minda yang diwarisi sejak UMNO 1950-an, hingga orang Melayu tak mampu berdiri sama tinggi, duduk sama rendah dengan masayrakat lain dalam tempoh lebih 50 tahun merdeka. Apalagi UMNO pada period Dato' Onn Jaafar dan pimpinan gerakan nasionalisme yang tak sehaluan dengan UMNO 1950-an tetap mahukan kemerdekaan tulin yang bukan 'setengah masak'; justeru inilah yang berlaku sekarang apabila rakyat menerima 'kemerdekaan setengah masak'. Kita ada Parlimen tetapi tak ada demokrasi; kita ada sejarah tetapi tak ada pensejarahan, kita ada kemerdekaan tetapi tak ada kedaulatan!

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, suruhanjaya bebas dijangka akan diputuskan pada mesyuarat Kabinet Rabu depan, dalam masa Najib mengingatkan jangan membuat tuduhan. SPRM, polis dan siapa sahaja adalah di bawah undang-undang; malah setiap warganegara tak mengira berstatus YAB, YB, Tun, Tan Sri, Dato' Seri, Dato' malah apa sahaja adalah mempunyai hak yang sama di segi undang-undang. Justeru, kalau SPRM lebih banyak mendatangkan mudarat daripada manfaat, ianya juga wajar dibubarkan. Dalam tempoh menjelang Perhimpunan Agung UMNO Mac 2009 juga, SPRM dilaporkan bertindak keterlaluan hingga pihak terbabit membuat laporan polis di Damansara.

Ketua Polis Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar juga dilaporkan berkata, walaupun laporan awal bedah siasat yang dijalankan dua pakar patologi semalam menunjukkan mangsa mengalami pelbagai kecederaan akibat jatuh dari tempat tinggi, tetapi polis akan meneruskan siasatan untuk mengetahui punca kejadian. Katanya, setakat ini, polis sudah merekodkan kenyataan daripada 23 individu termasuk 17 pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), tetapi masih ada beberapa pegawai suruhanjaya itu yang belum tampil memberi keterangan. Ketika SPRM bertindak bagi menghalang aktivis UMNO bertandng bagi jawatan tertinggi parfti sebelum Mac 2009, memang ianya dianggap masalah rumah tangga UMNO.

Tetapi dalam kes kematian pembantu seorang Exco Kerajaan Negeri ketika di pejabat SPRM ianya dianggap misteri. SPRM sendiri bercanggah fakta apabila membuat kenyataan ia sekadar sesi soal siasat; tetapi dalam masa yang sama dikatakan 'ditahan'. Misterinya ialah sama ada mendiang 'ditahan' atau 'disoal siasat'; kalau ditahan kenapa ditahan kalau sekadar menjadi 'saksi', begitu juga kalau disoal siasat kenapa disoal siasat? Bekas Ketua Menteri Sabah Dato' Seri Pairin Kitingan juga pernah ditahan Badan Pencegah Rasuah (BPR) ketika memegang jawatan, sebaliknya apabila dibicarakan beliau dikenakan denda di bawah M2,000 dan tak hilang kelayakan menjadi ADUN. Barangkalai kes di Perak dan di Selangor sekarang heh heh heh!

-Pak Dharma

POLITIK WANG DLM PRK MANEK URAI


Laporan polis berkaitan aktiviti:
Sogokan wang di UPU Sungai Peria

17/7/2009( 11 pagi)-Ketua Dewan Pemuda PAS Kawasan, Ust Mahadi Mat Zain dengan ditemani oleh YB Ust. Abd Latif Abd Rahman, Ketua DPPNK yang juga YDP kawasan Kuala Krai dan Sdr. Hisham Fauzi, Naib Ketua DPPNK dan seorang peguam daripada Lajnah Undang-Undang dan Hak Asasi Manusia (LUHAM) pada hari ini telah membuat satu laporan polis di Balai Polis Daerah Kuala Krai berkaitan satu aktiviti penyogokan wang dilakukan oleh pihak Barisan Nasional pada hari pengundian.

Lebih malang lagi, aktiviti penyogokan wang tersebut telah dibuat secara terbuka di perkarangan sebuah rumah di dalam kawasan premis kerajaan iaitu pejabat KESEDAR Sungai Peria yang hanya terletak kira-kira 50 meter sahaja daripada Sekolah Kebangsaan Peria iaitu salah satu pusat pembuangan undi dalam Dun Manek Urai. Menurut Mahadi yang juga pengundi berdaftar bagi UPU Sungai Peria, aktiviti penyogokan tersebut telah bermula seawal pusat pengundian dibuka tetapi tindakan hanya dapat diambil pada jam 10.30 pg memandangkan nasihat daripada pihak peguam agar tindakan serbuan perlu melibatkan anggota MAFREL dan pihak polis serta SPR dan perlu diiringi wartawan.

Ini kerana aktiviti penyogokan tersebut telah dilakukan di dalam kawasan premis kerajaan dan tidak boleh dicerobohi oleh orang awam.Penyogokan bersifat ekslusif menggunakan premis kerajaan ini mungkin merupakan satu taktik baru Barisan Nasional bagi menunjukkan kuasa dan kawalan mereka atas premis dan jentera kerajaan. Di dalam laporan tersebut Mahadi menyatakan bahawa lebih kurang jam 11 pagi, beliau dengan diiringi oleh 4 orang anggota MAFREL, 2 orang anggota polis beruniform dan wartawan serta seorang Peguam telah membuat serbuan ke premis tersebut.

Walau bagaimana pun tindakan mereka telah dihalang dan Mahadi sendiri telah terjatuh dari tangga premis tersebut akibat ditolak oleh salah seorang petugas BN yang dikenali sebagai “Mat Zain Bas” ketika cuba memasuki rumah tersebut. Anggota MAFREL juga telah dihalang oleh beberapa petugas BN ketika cuba untuk memasuki rumah tersebut. Setelah petugas BN membuat rundingan dengan seorang anggota polis, maka Mahadi, anggota MAFREL dan semua penyokong PAS yang sama-sama berada dalam premis KESEDAR tersebut telah diarahkan keluar kerana mereka boleh didakwa cuba menceroboh premis kerajaan dan cuba merusuh.

Petugas BN juga menyuruh anggota MAFREL juga keluar kerana MAFREL tiada kuasa untuk mengambil apa-apa tindakan kerana mereka hanya sebagai pemantau dan pemerhati pilihanraya sahaja. Anggota polis tersebut juga berjanji untuk membuat siasatan berkaitan aduan ini. Para penyokong PAS atas nasihat daripada peguam telah bersetuju mengosongkan premis KESEDAR dan hanya mampu membuat pemantauan dari luar pagar sahaja kerana terpaksa akur akan peraturan dan undang-undang. - http://www.kedaikopitepimasjid.blogspot.com/

APABILA KEMATIAN MJ DIBESARKAN

Media barat tak beri liputan:
Wanita Islam dibunuh di Jerman

Tidak banyak liputan TV tentang Marwa Al-Sharbini, seorang ibu yang punya seorang anak, sedang mengandung tiga bulan, mati akibat ditikam 18 kali oleh seorang pemuda Jerman keturunan Rusia yang anti-Islam dan anti-Muslim. Tidak ramai pula di kalangan orang Islam sendiri sedar tentang tragedi kejam ini. Yang mereka lebih tahu ialah kematian Raja Pop. Itupun kerana media, terutama TV melampau-lampau liputannya. Berhari-hari, bahkan berminggu masih belum reda isunya.

Ribuan penduduk Mesir menghantar jenazah Marwa ke tempat pengkebumiannya. Beliau tidak sepopular artis tersohor, MJ, tetapi pastinya beliau tersohor di kalangan penduduk langit kerana mempertahankan harga diri, maruah dan agamanya melalui tudungnya, yang dengannya ia syahid. Marwa ditikam di ruang mahkamah kota Dresden, Jerman sebelum memberikan keterangan atas kesnya. Ia mengadu tentang seorang pemuda Jerman bernama Alex W yang kerap menyebutnya “teroris” hanya disebabkan beliau berjilbab.

Dalam suatu kesempatan, pemuda itu bahkan pernah menyerang Marwa dan berusaha melepas jilbab Muslimah berasal dari Mesir itu. Di saat berada di mahkamah itulah, Alex kembali menyerang Marwa, kali ini ia menikam Marwa berkali-kali. Suami Marwa yang berusaha melindungi isterinya, terkena tembakan pihak berkuasa yang berdalih tidak sengaja menembak suami Marwa yang kini dalam keadaan kritikal di hospital di Dresden.

Dalam sejarah Islam, seorang wanita Islam cuba dicabul kehormatan dan maruah dirinya oleh seorang Yahudi. Lantas pemuda Islam tangkas membantu hingga menyebabkan pergaduhan antara Yahudi dan orang Islam. Di zaman Khalifah Mu’tasim, seorang wanita meminta tolong dengan berkata: ‘Waa Mu’tasimah!’. Mu’tasim yang berada begitu jauh darinya, apabila mendapat berita tersebut terus menghantar bantuan untuknya. - http://www.alfanni.blogspot.com/

JANJI AKAN PANTAU SENDIRI KES BENG HOCK


Proses siasatan kematian setpol
Sebab jenayah atau politik - Hisham

PUTRAJAYA 17 Julai - Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein akan memantau sendiri proses siasatan kematian Setiausaha Politik kepada seorang Exco kerajaan negeri Selangor, Teo Beng Hock dalam kejadian di bangunan Plaza Masalam, Shah Alam, semalam. Serentak itu, beliau mahu pihak polis bersikap profesional dan telus menyiasat kes itu tanpa sebarang penangguhan. ''Saya sendiri akan memantau siasatan kes ini. Insiden ini amat menyedihkan tetapi siasatan rapi perlu dibenarkan untuk mencari puncanya sama ada bersifat jenayah atau politik," katanya menerusi khidmat pesanan ringkas (SMS) kepada media hari ini.

Kematian Beng Hock, 30, yang mayatnya ditemui di koridor luar tingkat lima bangunan itu menimbulkan tanda tanya sama ada wujud unsur jenayah atau sebab lain. Pemuda itu yang dipanggil ke pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) sejak pukul 5 petang kelmarin, dipercayai terjatuh dari tingkat 14 pejabat SPRM Selangor di Plaza Masalam itu. Setiausaha Politik kepada Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kampung Baru dan Pengurusan Kilang Haram, Ean Yong Hian Wah itu merupakan salah seorang saksi yang dipanggil untuk membantu siasatan berhubung kes salah guna peruntukan oleh kerajaan negeri. - http://utusan.com/