Monday, June 22, 2009

FIKRAH MOHD AFFANDI HASSAN...


TOK GURU NIK AZIZ DAN
KEBIJAKSANAAN POLITIK MELAYU

Kebijaksanaan Tok Guru Nik Aziz terserlah apabila beliau membelasah pemikiran kuno para pemimpin PAS yang bermuka-muka dengan UMNO untuk membentuk kerajaan perpaduan. Ketika Pakatan Rakyat sudah mula kuat dan semakin mendapat sokongan rakyat, tiba-tiba timbul cadangan menubuhkan kerajaan perpaduan. Alasan yang diberikan terlalu naif dan sengaja dicari-cari untuk maksud yang tidak jelas.
Seperti kata peribahasa: tiada beban dicari beban, pergi ke pulau batu digalas. Rakyat patut berterima kasih kepada Tok Guru Nik Aziz kerana dapat melihat betapa sia-sianya cadangan itu, yang akhirnya akan menguntungkan UMNO/BN kerana kini PAS bersedia mengambil alih masalah UMNO/BN untuk dijadikan projek politik yang merugikan PAS sendiri dan berkemungkinan memecahbelahkan Pakatan Rakyat yang baru mulai kuat.

Bagaimana Presiden PAS boleh mengemukakan cadangan itu akan tinggal sebagai misteri politik yang berterusan. Cadangan itu tidak masuk akal dan terlalu naif untuk dilontarkan oleh seorang ketua parti yang terkenal dengan kritikan pedas tajam terhadap UMNO dan para pemimpinnya. Jika ini satu kesilapan, maka cacatlah kewibawaan seorang pemimpin Islam yang dilihat oleh masyarakat cuba mencari kesempatan bersifat peribadi dengan melemparkan kail tidak berumpan untuk menangkap ikan yang sudah terkulai di dalam air keruh.

Mengapa tidak dibiarkan saja ikan itu mati di dalam lumpur? Itulah yang menjadi misteri, yang hanya dapat difahami jika perbuatan itu dilihat sebagai tindakan naif yang membuang masa dan tenaga. Jika perbuatan itu bertujuan untuk menghidupkan ikan yang hampir mati, maka perbuatan itu tidak mendatangkan faedah sedikit pun. Jadi apakah tujuannya? Mujurlah Tok Guru Nik Aziz segera menegur dengan keras perbuatan sia-sia itu supaya dihentikan serta-merta.

Langkah bijak dan berani Tok Guru Nik Aziz menyelamatkan rakyat daripada terjerumus ke dalam lumpur politik yang akan merugikan banyak pihak itu telah mengangkat beliau ke taraf seorang negarawan yang pintar. Tentu saja UMNO berkata dengan marah Tok Guru itu anti-perpaduan; padahal perpaduan tidak bermakna apa-apa jika hanya untuk meneruskan kezaliman yang telah berlanjutan selama lebih dari 50 tahun. Mengapa tindakan cepat Tok Guru Nik Aziz sangat penting?


Terdapat tiga perkara utama yang perlukan tindakan segera dalam politik Malaysia. Pertama, mewujudkan keadilan dalam pembahagian kekayaan negara kepada semua rakyat, tanpa sekatan polisi yang disalahgunakan seperti Dasar Ekonomi Baru dan lain-lain dasar yang menguntungkan ketua-ketua UMNO dan rakan-rakannya dalam BN. Kedua, mewujudkan Baitulmal Zakat untuk mengurus dengan cekap kutipan zakat. Ketiga, merobah sama sekali dasar pembangunan negara yang diasaskan kepada perbuatan fasad.

Keadilan ekonomi dan sosial akan menjamin pembahagian kekayaan negara kepada yang memerlukan, boleh menghapuskan rasuah dan menyekat para pemimpin daripada salah laku dan salah guna kuasa untuk mendapat faedah peribadi. Pendeknya, tidak ada lagi diskriminasi dalam bentuk apa pun juga, di samping menjamin lahirnya para pemimpin yang amanah. Pada waktu ini para pemimpin sangat galak bercakap tentang amanah, tetapi mereka sendiri tidak amanah.

Jika mereka amanah, kemiskinan tentu sudah dapat dihapuskan dalam masa 50 tahun mereka memerintah. Kerana tidak amanah, kemiskinan dijadikan alat politik sebagai umpan pilihan raya. Sebaik saja diadakan pilihan raya, muncullah orang miskin untuk dibantu, kerana para pemimpin yang tidak amanah itu ingin dilihat sebagai pembela rakyat. Tidakkah itu perbuatan yang sangat jahat, satu penipuan politik yang tidak boleh dimaafkan? Keadilan Islam yang dimaksudkan di sini boleh diwujudkan dengan menghidupkan kembali prinsip taklif dalam kepemimpinan politik, pentadbiran, perundangan dan sebagainya.

Wujudnya taklif boleh dilihat dalam perilaku para pemimpin politik, pentadbiran, perundangan dan sebagainya yang menjadikan kesederhanaan sebagai nilai utama dalam kehidupan dan dalam cara bertindak. Orang yang mengutamakan kesederhanaan tidak tamak harta, tidak tamak kuasa, tidak tamak publisiti, tidak tamak pengikut. Keadilan Islam yang seperti itu telah ditunjukkan oleh Khalifah Umar Abdul Aziz, yang harus dijadikan contoh pemimpin politik yang unggul. Dalam konteks Malaysia, Tok Guru Nik Aziz mencerminkan watak Umar Abdul Aziz yang dimaksudkan.

Baitulmal Zakat perlu diwujudkan sekarang untuk membendung penyelewengan ekonomi Islam yang berlaku di Malaysia sekarang. Dalam ekonomi Islam, kini bank Islam dijadikan alat oleh bank riba untuk menarik orang Islam menyimpan di bank-bank riba yang kini berlumba-lumba memperkenalkan yang disebut mereka “produk bank Islam”. Apa yang disebut “produk” itu bertujuan untuk merebut keuntungan berlipat ganda atas nama Islam. Antara nama “produk” yang digunakan ialah “Al-Amin”, mengambil sempena gelaran Nabi SAW.

Tidakkah ini sejenis penyelewengan yang nyata? Tidak saja dalam politik Islam digunakan untuk mendapat undi, di dalam ekonomi juga Islam digunakan untuk mendapat keuntungan besar. Tetapi siapakah yang mendapat faedahnya? Bukan rakyat biasa, bukan golongan miskin. Dalam keadaan inilah maka Baitulmal Zakat diperlukan, supaya orang miskin dan lain-lain yang berhak diberi hak itu melalui wang zakat. Pembahagian zakat yang dilakukan pada waktu ini tidak menepati dengan kehendak dan tujuan zakat itu dijadikan hukum Islam.

Kita tidak boleh membiarkan apa juga jenis penyelewengan dalam pengurusan zakat, maka Baitulmal Zakat diperlukan untuk mengurus wang zakat dengan sempurna. Sebagai sebuah negara yang pesat membangun, Malaysia selalu ditonjolkan sebagai model pembangunan yang selaras dengan nilai-nilai Islam. Adakah membina gelanggang lumba kereta selaras dengan Islam, yang kosnya berbilion ringgit? Adakah pusat-pusat perjudian yang hebat-hebat yang dibangunkan di Malaysia selaras dengan Islam?

Bagaimana kita boleh berkata dengan pasti taman-taman perumahan kita bukan menjadi punca kejatuhan moral dalam negara ini? Bagaimana kita boleh pertahankan kehidupan hedonisme yang mengutamakan hiburan dalam TV dan akhbar menggalakkan maksiat itu selaras dengan Islam? Banyak lagi perkara yang boleh kita tangani dengan berkesan dalam konteks Islam, tetapi tidak kita lakukan kerana kita meletakkan kebebasan hawa nafsu sebagai hak asasi manusia yang tidak boleh diganggu.

Jika kita teliti pembangunan yang kita laksanakan, sikap kita terhadap nilai-nilai Islam yang dikira kuno dan bertentangan dengan kemajuan moden, maka kita sebenarnya membangun negara ini berasaskan prinsip-prinsip fasad, bukan al-falah. Oleh hal yang demikian, kita harus merobah konsep dan pelaksanaan pembangunan kita secara total dengan mengasaskannya kepada konsep ilmu yang benar, yang meletakkan manusia dalam hakikat taklif yang menjadi matlamat manusia sejagat.

Taklif bagi bukan Islam terkandung di dalam ajaran moral yang dikaitkan dengan hakikat ketuhanan semua makhluk yang tidak boleh lari dari tuntutan makruf dan penolakan mungkar. Tidak ada manusia siuman yang menggalakkan yang mungkar dan menentang yang makruf. Itulah hakikat taklif dalam diri semua manusia yang tidak boleh ditolak dengan apa falsafah sekali pun, tetap terhunjam menjadi asas kehidupan bertamadun semua manusia dari dulu hingga kini. Tiga perkara yang dihuraikan dengan ringkas di sini adalah tuntutan politik yang tidak dapat tidak mesti dilaksanakan.

Bukan perpaduan dalam kemungkaran yang kita ingini, bukan itu yang diingini oleh semua manusia. Yang kita impikan ialah perpaduan berasaskan yang makruf, yakni yang berkait rapat dengan hakikat taklif semua manusia. Jika ketiga-tiga perkara yang dihuraikan di sini dilaksanakan dengan amanah, perpaduan akan terjadi dengan sendirinya, tidak perlu lagi segala usaha palsu kononnya untuk menubuhkan kerajaan perpaduan, padahal yang dilaksanakan ialah perkara-peraka mungkar yang menyusahkan manusia.

Apakah gunanya perpaduan dalam kemungkaran? Dalam konteks inilah Tok Guru Nik Aziz menjadi seorang tokoh yang patut dicontohi. Orang Melayu tidak rugi mempunyai seorang tokoh sehebat Tok Guru Nik Aziz. - [22/6/2009] Mohd. Affandi Hassan

SURAT PEMBACA


Dari: mdfaiz/pro/sbt@silverstone.com.my [mailto:mdfaiz/pro/sbt@silverstone.com.my] Sent: Saturday, June 20, 2009 12:04 PMTo: Mohd Darolazam bin Dahalan;

Penghijrahan Malek Noor


Oleh MUZLINA ABU BAKARmuzlina.bakar@ utusan.com. my

SETELAH lebih 10 tahun tidak berjumpa dengan Malek Noor, 53, ternyata jaguh bina badan Asia peringkat heavyweight sebanyak enam kali ini amat berbeza daripada dulu.Kalau dulu, apabila berjumpa mulutnya becok tak henti-henti bercakap pelbagai topik yang melucukan. Tetapi pertemuan minggu lalu menampakkan sisi lain Malek.Sifat lucu dan becoknya hilang tiba-tiba dan yang nyata Malek hari ini tidak sama dengan Malek ketika baru berlakon filem Ujang pada akhir tahun 1980-an.

Perbualan petang itu berkisar tentang aktivitinya hari ini. Selain menjalankan perniagaan membekal barangan fitness di bawah syarikatnya Sportec's Divemate Sdn. Bhd. Malek juga berlakon dan kini sedang menjalani penggambaran drama Damak dengan memegang watak Tok Guru. Perbualan yang rancak petang itu, tiba-tiba menjadi hening seketika apabila Malek membuka rahsia hidupnya yang selama ini dipendam tanpa pengetahuan sesiapa. "Dalam hidup saya hari ini, sebenarnya saya hanya mencari satu sahaja iaitu keredaan Allah. Walau apa juga yang saya lakukan untuk hidup, kejujuran adalah penting.
"Setiap waktu dan ketika saya sentiasa berdoa kepada Allah semoga menerima ibadat saya, ampunkan dosa saya dan semoga Allah tetapkan iman saya dan menjadikan saya manusia yang soleh," kata Malek dengan suara sebak. Siapa sangka, seorang jaguh bina badan yang nampak gagah dan perkasa tiba-tiba menjadi seorang yang boleh dikatakan 'lembik' tiba-tiba.
Di satu sudut ruang coffee house di sebuah hotel di pinggir kota, Malek yang mulanya bersemangat tiba-tiba menangis menceritakan dosa-dosa yang telah dilakukan sebelum ini.
Dengan suara sebak dan mata berkaca, Malek Noor bercerita:
"Saya terlalu banyak buat dosa. Saya betul-betul insaf sekarang. Setiap saat dan ketika sentiasa berdoa semoga Allah mengampunkan dosa-dosa saya. "Dulu saya jahat. Saya tidak ingat mati tapi...kini saya betul-betul insaf. Kini setiap waktu walau sesibuk mana pun saya akan hadkan sekurang-kurangya 10 minit untuk menunaikan solat. "Saya terlalu banyak buat dosa. Saya makan dan minum benda-benda haram. Ya Allah betapa besarnya dosa saya. Saya takut, saya taubat dan saya menyesal. "Andai waktu boleh berputar, saya ingin kembali zaman kanak-kanak. menjalankan kewajipan sebagai seorang Muslim yang sejati," luahnya.
Zaman kanak-kanak

Mungkin ramai yang tidak tahu, ketika zaman kanak-kanak lagi Malek merupakan anak yang susah hendak berpuasa. Kalau berpuasa pun cuma di depan keluarga. Di belakang, Malek curi-curi makan dan minum. Tetapi itu di zaman kanak-kanak, apa yang dibuat mungkin manis didengar. Bukan itu sahaja, malah sejak berusia 12 tahun dan sehingga umur meningkat 46 tahun, sebenarnya Malek tidak pernah berpuasa, apa lagi menunaikan solat lima waktu sehari.
"Saya lupa pada tanggungjawab sebagai seorang Muslim. Saya tak sembahyang, saya tak berpuasa. Kesibukan saya merantau di Amerika dan Hong Kong selama lebih 30 tahun mengumpul harta kekayaan membuatkan saya lalai.

"Ya Allah betapa besarnya dosa saya. Saya tidak pernah mensyukuri nikmat yang Allah berikan. Apa yang ada dalam fikiran saya hanya mencari harta dan nama. "Sehinggalah suatu hari pada tahun 2002 semuanya berlaku tanpa saya duga. Ketika itu saya dengan berseluar pendek berdiri di Penthouse saya berdepan dengan bangunan KLCC. "Tiba-tiba saya terdengar azan sayup dari masjid berhampiran dan meresap ke jiwa saya. Saat itu saya jadi tak tentu arah. Saya masuk ke rumah dan berpusing-pusing entah berapa kali dan saya tak tahu apa yang saya cari.
"Selepas berpusing-pusing macam orang gila, satu jam saya tak bertenaga. Saya menangis dan terus menangis.

Tiba-tiba saya teringat sesuatu dan terus berwuduk kemudian menunaikan solat Maghrib. Esoknya saya ke Jalan Masjid India dan membeli pelbagai kitab mengenai Islam dan saya turut membeli sebuah al-Quran," cerita Malek. Bagi Malek, walaupun keinsafan dan kesedaran itu datang ketika usianya 46 tahun, dia tetap bersyukur kerana tahu Allah masih sayangkannya. "Malam selepas saya bersolat taubat, saya bermimpi didatangi arwah ibu, Jariah Ahmad yang menaburkan bunga emas pada saya. "Selepas peristiwa itu saya pergi semula ke Hong Kong tetapi bukan untuk menetap di sana. Sebaliknya saya uruskan pemindahan syer perniagaan KK Design dengan rakan kongsi sebab saya memang tidak mahu menetap di sana.

"Ketika itu saya sudah membuat keputusan, saya mahu menetap di Malaysia untuk mencari seorang Muslim yang soleh. Bukan itu sahaja, malah saya mahu menjejaki akar umbi budaya Melayu yang telah lama saya lupakan. "Setelah semuanya selesai, sejak 2006 saya terus menetap di KL dan tidak lagi ke Hong Kong. Kini saya benar-benar merasakan hidup ini amat bahagia dan tenang. "Dalam kotak fikiran saya, hanya mahu melakukan suruhan Allah dan berbakti kepada masyarakat. Saya tidak sanggup lagi hidup bergelumang dosa dan noda.
"Cukuplah apa yang saya dah lakukan selama ini. Saya benar-benar insaf. Sejak itulah semua piala yang saya menang sebagai Mr. Asia saya buang.
"Dulu rumah saya penuh dengan patung-patung, tapi...semua saya dah buang. Kini rumah saya hanya dihiasi ayat-ayat suci al-Quran. "Saya amat bersyukur kepada Allah kerana sejak saya bertaubat, sudah tiga kali saya khatam membaca al-Quran. Bukan itu sahaja, malah sejak tahun 2006 saya sudah menunaikan puasa enam, syukur Alhamdulillah," kata Malek.
Kini kata Malek, walau apapun yang dilakukan oleh kawan-kawannya beliau tetap bersabar. Malah ada kawan yang meminjam duitnya dalam jumlah yang begitu banyak dan tidak mahu membayar semula, dia tidak pedulikan semua itu.
"Sekarang saya benar-benar reda dengan apa yang berlaku. Sama ada dia mahu bayar atau tidak, saya halalkan kerana bagi saya semua itu hanya harta dunia. "Kini hidup saya mencari keredaan Allah. Insya-Allah saya akan tunaikan umrah tidak lama lagi dan jika diizinkan saya juga mahu menunaikan haji tahun ini," Malek menyambung cerita.
Menurut Malek, semua yang dilakukan kerana sedar Allah benar-benar sayangkannya dan menerima taubatnya.

Bukan itu sahaja, malah mimpi berjumpa arwah ibunya yang memimpinnya masuk ke Masjidil Haram dan terus sampai di depan Kaabah benar-benar menggamit hati dan nalurinya untuk ke sana. "Selepas saya menunaikan rukun Islam yang kelima, jika ada jodoh saya mahu berumah tangga dan membina keluarga bahagia yang hidup berlandaskan Islam. "Penghijrahan saya ini bukan sahaja memberi kesan kepada saya, malah adik beradik yang lain juga gembira. Sebab itu saya nasihatkan anak-anak saudara saya kalau buat jahat pun biarlah ada ruang untuk kita bertaubat di hati ini," kata Malek yang juga pernah membintangi filem Juara, Rimba Malam, Kelisa, Pendekar Mata Satu dan yang terakhir Sahabat pada tahun 1999.

SURAT PEMBACA

[Islamic-ebook] Re: FW:
Jangan Marah Ye.....Isu BertudungInboxX

Reply Zul Mn to Islamic-ebook show details Jun 21 (2 days ago)

Jawab zulmn@ymail.comdalam soal ni bukan tudung yanh menjadi isu...pokok nya jiwa kita tu beriman ke tak? hanya yang beriman yang allah kata...orang islam tak pulak ada kata masuk syurga. islam 5 perkara..ini yang allah kata...macamana kalau kita tinggal salah satu...cukup ke tak islam nya.... syurga dan neraka...allah dah sediakan...jd pandai2 lah nak bina..besar mana nk buat syurga atau neraka. kalau semua lelaki dan perempuan tahu apa sebenar fisabilillah tu...isu remeh ni x timbul...sebab bejihad lah kamu dengan nafsu dlm diri...tu lah fisabilillah.bila smua nafsu jahat dan diganti dengan nafsu baik kan dah jadi elok...nafsu memang x dapat dibuang..sebab dah dijadikan berserta dengan kita...kita boleh melemahkannya..--- Pada Jum, 19/6/09, keroll anuear <chairoll86@yahoo.com> menulis:
Daripada: keroll anuear <chairoll86@yahoo.com>Subjek: Re: [Islamic-ebook] Re: FW: Jangan Marah Ye.....Isu BertudungKepada: Islamic-ebook@yahoogroups.comTarikh: Jumaat, 19 Jun, 2009, 4:15 PM

SEKALI PERSETUA:

bersama Pak Parjo...

Pergilah ia ke negeri atas angin:
Bawa bersama kumpulan pelajar

Kata sahibul hikayat adalah kepada suatu hari Orangkaya Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, Dato' Seri Dr Rais Yatim (tengah) pergilah ia ke negeri atas angin bernama Kazakhastan itu. Maka bergambar ia di hadapan Measat-3a bersama kumpulan pelajar yang menyaksikan pelancaran satelit itu. Satelit keempat milik Measat Satellite Systems Sdn Bhd, menggantikan Measat 1 dan 2 yang dijadualkan selesai memberikan perkhidmatan pada 2015 (menurut tarikh yang dicatat anak cucu fakir), adanya. Arakian terlalulah gembiranya ia kerana dapat ke negeri atas angin itu mewakili negeri Melayu ini.

Sebermula adapun Raja Rekan tiada bercerai dengan Sultan Abu Shahid. Maka kata Seri Nara Diraja Tun Ali, 'Bahawa titah menyuruh merebut Sultan Abu Shahid, takut dibunuh oleh Raja Rekan.' Maka orang banyak berseru-seru melarang jangan menikam Raja Reka dahulu, arakian tiada didengar oleh oran sekalian kerana sangat sabur, lagi orang banyak sakit hati akan Raja Rekan itu disebabkan memandai-mandai ia memerintah negeri Melaka. Maka ditikam oranglah Raja Rekan, kena dadanya terus meneru. Setelah Raja Rekan merasai luka itu, maka ditikamnya Sultan Abu Shahid, maka baginda pun matilah. Oleh yang demikian diperbuat orang nyanyi:

Kalau makan rasa nak muntah
Tekak pahit tersedak-sedak
Raja Rekan duduk memerintah
Sultan Abu Shahid lagi budak

Syahdan disurat orang dalam 'Kitab Melayu' seperti disebut oleh:HIDUP BAHASA MELAYU!

SEKILAS PANDANG...

Ku Li lebih tahu 'kerajaan perpaduan'
Kalau dibanding dengan Hadi Awang

Assalamualaikum,


'Kerajaan Perpaduan' yang digembar gemburkan sebagai isu sensasi sekadar propaganda murahan yang diberi nilai baru bagi merancakkan pilihanraya kecil DUN Manek Urai di Kelantan Julai ini. Tetapi Tengku Razaleigh Hamzah masih membisu dalam isu 'kerajaan perpaduan', sekalipun beliau mempelopori ketika menawarkan diri untuk menjadi calon Presiden UMNO. Berikutan memperoleh satu pencalonan sahaja berdasarkan kuota 30% yang ditetapkan oleh perlembagaan UMNO, Tengku Razaleigh tercicir daripada persaingan, dengan Dato' Seri Mohd Najib memperoleh hampir 100% percalonan.

Daripada sumber dalaman UMNO juga, Tan Sri Muhyiddn sukar menewaskan Dato' Mohd Ali Rustam bagi jawatan Timbalan Presiden sekiranya tak berlaku isu 'politik wang' dan 'tindakan berpilih'. Ali Rustam dikatakan mempunyai network sama seperti Khairy Jamaluddin, justeru keputusan pemlihan Pemuda turut mempengaruhi pesaingan Ali Rustam-Muhyiddin. Selepas pemilhan UMNO berakhir, 'kerajaan perpaduan' yang dipelopori Ku Li juga turut menutup tirai. Sebalknya ketika pemilihan PAS, tak semena-mena pula Dato' Seri Haji Hadi Awang meminjam pendekatan yang dibuat oleh Ku Li. Entahlah!

Ku Li menampilkan isu 'kerajaan perpaduan', ketika Dato' Seri Anwar Ibrahim heboh dengan 'kerajaan alternatif' pada 16 September 2008. Barangkali 'kerajaan perpaduan' Ku Li berbeza pendekatan dengan 'kerajaan perpaduan' Hadi Awang, tetapi pimpinan UMNO seolah-olah lebih selesa dengan 'kerajaan perpaduan' Hadi Awang, di samping kurang yakin terhadap 'kerajaan 1Malaysia'. Bagaimanapun Ku Li masih berdiam diri dengan isu 'kerajaan perpaduan' sekalipun beliau lebih memahami isu 'kerajaan perpaduan' berbanding dengan Hadi Awang yang masih terkial-kial untuk menterjemahkan kepada aktivis PAS sendiri.

Berdasarkan penjelasan Setiausaha Agung PAS Dato' Mustapha Ali yang mahukan PR ikut sama dalam sebarang rundingan, amat nyata konsep 'kerajaan perpaduan' itu adalah bersumberkan idea Ku Li. Justeru pimpinan UMNO sepatutnya membawa Ku Li ikut sama bagi merealisasikan 'kerajaan perpaduan' bukannya bergantung harapan kepada Hadi Awang. Barangkali juga Ku Li mempunyai huraian yang lebih baik daripada Hadi Awang berlandaskan pengalaman beliau, sekalipun pimpinan muda UMNO menganggap tepoh jangka hayat politik Ku Li sudah sampai di penghujung. Meminjam kata-kata Sudin dalam filem 'Seniman Bjang Lapok' karya Tan Sri P Ramli: 'Belum try belum tau!':

-Pak Dharma.

ISU H1N1 SERIUS:


Wujud penularan tempatan:
H1N1: Premis sekolah tutup seminggu

Oleh HASHNAN ABDULLAH - pengarang@utusan.com.my

PUTRAJAYA 21 Jun - Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) Jalan Davidson, Kuala Lumpur menjadi premis pertama di negara ini ditutup selama seminggu ekoran wujudnya penularan tempatan penyakit selesema babi atau Influenza A (H1N1). Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, tindakan tersebut penting bagi mengelakkan penyakit itu menjadi satu wabak yang sukar dikawal pada masa depan. Menurutnya, ia juga sejajar dengan protokol yang telah ditetapkan dalam mesyuarat Jawatankuasa Kebangsaan Antara Kementerian Untuk Menangani Wabak Influenza A (H1N1) pada 18 Jun lalu.

''Saya telah dimaklumkan oleh Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai tentang situasi penyakit itu di sekolah terbabit pada tengah hari tadi. ''Beliau berpendapat kebimbangan dalam kalangan ibu bapa murid memerlukan kita mengambil langkah untuk menutup sekolah itu selama seminggu," katanya. Muhyiddin berkata demikian kepada pemberita selepas menutup Kejohanan Mendayung Jabatan Perdana Menteri 2009 di sini hari ini. Hari ini, Kementerian Kesihatan mengesahkan satu lagi kes H1N1 melibatkan seorang murid perempuan berusia 11 tahun dari SJKC Jalan Davidson di sini, menjadikan ju mlah kes itu di seluruh negara meningkat kepada 50 setakat ini.

Murid tersebut adalah rakan sekelas kepada kes terdahulu di sekolah berkenaan iaitu di Kelas 5 (I), menjadikan kes H1N1 di sekolah itu kepada tiga, dua daripadanya kes penularan tempatan.
Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran memberitahu, tindakan menutup sekolah itu selama seminggu adalah wajar walaupun ia melibatkan jumlah murid yang kecil.Beliau menambah, walaupun penting untuk tidak mengganggu pelajaran murid-murid di sekolah, tetapi soal keselamatan dari segi kesihatan lebih diberi keutamaan.

DARI PEJABAT ANWAR IBRAHIM


Pendidikan jadi wahana penting:
Pelajar tercicir arus pembangunan

oleh:
Dato' Seri Anwar Ibrahim
Ketua Pembangkang Parlimen
dan Ahli Parlimen Permatang Pauh

Ucaptama yang saya sampaikan bersempena Wacana Pendidikan Rakyat pagi tadi antara lain menyentuh kelemahan ketara sistem pendidikan yang mengakibatkan ramai pelajar tercicir dari arus pembangunan. Pendidikan yang seharusnya menjadi wahana penting buat rakyat keluar dari bahaya kemiskinan, rupa-rupanya masih gagal walau sudah puluhan tahun merdeka. Tatkala saya memimpin gerakan mahasiswa dahulu, antara teks yang menjadi rujukan adalah karya Paulo Freire, “Pedagogy of The Oppressed,” satu analisis tajam pemikir asal Brazil ini bersangkutan dasar pemerintah yang berterusan memastikan rakyat terkongkong melalui pendidikan. Dasar digarap sedemikian rupa agar mereka yang berkuasa tetap rakus bertakhta tanpa pertanggungjawaban kepada rakyat.

Tiadanya kebebasan akademik tambah memburukkan keadaan. Pelajar dan pengajar dimomok-momokkan dengan segala macam hukuman sehingga membantutkan proses pembelajaran yang memerlukan pemikiran kritis sebagai pemangkin. Budaya ampu disangga dan melarat ke seluruh pembentukan peribadi setiap dari kita. Ketakutan pula diterima sebagai satu norma biasa masyarakat. Agenda Pendidikan Nasional yang baru mestilah mengikis barah yang disebut tadi. Dunia akademik, baik pengajar dan pelajar, mestilah berani mendepani persoalan dan menjadi jurubicara rakyat. Usaha mestilah dijana bagi memecahkan kebuntuan kebobrokan sistem kehakiman, rasuah yang bermaharajalela dan kemunduran pendidikan. Kita tidak boleh sama sekali mengkhianati amanah ini. Terkesan sekali karya The Opium of the Intellectuals karya Raymond Aron ketika ini.

Tahun 1955 apabila buku ini diluncurkan, penulisnya mahu memecahkan tiga mitos yang menyebabkan trahison des clercs (pengkhianatan kaum intelektual). Saya kini meminjam wacana tersebut, berhasrat merobohkan tiga pembohongan yang dilemparkan kepada Keadilan; kononnya mengabaikan kemaslahatan umat Melayu, Islam dan derhaka kepada Raja. Nah sekarang sebenarnya siapa yang mengabaikan umat Melayu dan Islam? Kekayaan beredar di kalangan mereka menyebabkan kebanyakan orang Melayu kekal dalam kemiskinan manakala Bahasa Melayu terus diinjak-injak.

Kerakusan untuk terus berkuasa membuatkan mereka memperkudakan institusi kehakiman dan keadilan walaupun ini jelas bertentangan dengan prinsip-prinsip keadilan syariat. Hakim-hakim yang tegas serta berani diketepikan, membuka ruang kepada mereka yang sedia menjadi pak turut. Sampai sekarang rakyat tidak pasti apakah tindakan susulan yang bertanggungjawab terhadap kes VK Lingam. Manakala rakyat pastinya tidak melupakan penghinaan yang dilemparkan umno bn terhadap Raja-Raja Melayu pada tahun 1993 itu. Mitos dan fitnah jahat penguasa ternyata tidak lagi ampuh membohongi rakyat.