Tuesday, April 14, 2009

KECOH DUN TERENGGANU...


Pimpinan UMNO gagal selesaikan:
Kecoh serahkan polis utk bertindak

Laporan polis dibuat berikutan kekecohan di DUN Terengganu hari ini (14 April 2009), apabila 10 ADUN dari UMNO/BN enggan menghadiri sidang selepas menerima SMS. Menteri Besar Terengganu Dato' Ahmad Said enggan membuat ulasan, sekalipun dikaitkan dengan insiden SMS berkenaan. Apalagi desas desus mula tersibar menyebut usaha menggerakkan usul undi tak percaya terhadap kerajaan negeri akan dibuat. Bukan sahaja di Terengganu, kekecohan menular juga ke Perlis apabila Tan Sri Muhyiddin Yassin diminta mengetuai UMNO negeri itu.

Dalam masa krisis perlembagaan masih tak reda di Perak, UMNO yang kononnya mahukan perubahan sekadar mampu menukar pemegang jawatan Perdana Menteri, tetapi masalah dalaman tetap berkocak, bergolak dan berombak. Kekecohan di Terengganu diserahkan kepada polis; kekecohan di Perak juga diserahkan kepada polis, justeru kekecohan di Perlis barangkali akan heh heh heh! Sebelum ini di Bahagian Seremban berlaku insiden baling kerusi ketika mesyuarat agung yang juga diserahkan kepada polis. Alahai!

PELANTIKAN TUNKU AMPUAN NS...

Dua Penghulu Luak uzur:
Diganti penghulu pesaka Johol


Pelantikan Tengku Aishah Rohani binti Tunku Besar Mahmud menjadi Tunku Ampuan Besar Negeri Sembilan hari ini (14 April 2009) oleh Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan Tuanku Muhriz ibni Almarhum Tuanku Munawir di Istana Besar Seri Menanti dilaksanakan mengikut adat istiadat turun temurun. Hak mengisytiharkan Tunku Ampuan Besar dilakukan oleh YM Dato' Bendahara Setia Maharaja Lela Pahlawan, Penghulu Luak Ulu Muar yang juga selaku Imam Penghulu Luak Tanah Mengandung, setelah berkerapatan sebelmnya.

Bagaimanapun ketika pelantikan Tunku Ampuan Besar, dua orang penghulu luak Tanah Mengandung tak hadir disebabkan keuzuran. Mereka ialah YM Dato' Lela Putera Sitiawan, Penghulu Luak Jempol dan YM Dato' Johan Pahlawan Lela Perkasa Walat Kuala Dioh, Penghulu Luak Inas. Bagi memenuhi istiadat menghadap 'penghulu pesaka' dari Luak Johol diminta menjunjung dulu iaitu Dato' Orangkaya Setiawan Penghulu Pesaka Luak Gemencih dan Dato' Orangkaya Sitiawan Penghulu Pesaka Air Kuning.

CATATAN ANWAR IBRAHIM

Iktibar di Bukit Selambau
Jangan anggap layak jadi calon

Ujian mengajar dan pengalaman mendewasakan. Arakian satelah hiruk-pikuk awal menuntut hak calon yang mewakili kelompok masing-masing, bercambahlah senarai calon.

Ada yang mendakwa wakil kabilah, kaum, agama tidak dilayani. Dan tambah panas suasana manakala terdapat tokoh daerah yang memimpin parti menganggap diri mereka terlalu layak dan parti akan hancur sekiranya mereka tidak dipilih.

Alhamdulillah dan syabas kepada rakyat, dan khususnya pengundi Bukit Selambau yang memilih agenda perubahan KeADILan dan Pakatan Rakyat dan bukannya telatah bengis atau ugutan.

Semuga ianya menjadi pengajaran buat kita semua. Yang mengkhianati perjuangan kerana harta, takhta atau dendam kesumat akan dihumban olih rakyat.
Demikianlah gesaan saya di Bukit Selambau pagi semalam, dan kepada pimpinan KeADILan Pulau Pinang dan Permatang Pauh petang semalam.

(*Ketua Pembangkang, Dato' Seri Anwar Ibrahim mahu beliau sendiri menetapkan calon dalam pilihanraya, bukan pimpinan tempatan. Pilihannya tepat kerana calon berkenaan menang, bukan disebabkan kebencian rakyat kepada BN. Tetapi apabila menafikan keupayaan pimpinan tempatan, ianya seakan-akan mengikuti jejak UMNO/BN yang mula dibenci oleh rakyat, malah sekarang menerima padahnya)

PUISI


Semalam Di Malaya

-lagu versi baru.

Oh di mana
kawan dulu
kawan dulu
yang sama berjuang
oh Malaya.

Duhai pengembara,
seorang kawanmu
di Kemunting
seorang lagi
dihukum mati
bagi pihak,
yang seorang lagi
sudah jadi sang algojo
seorang lagi pula
sedang meniduri ibunya.

Kekasih hatiku
telah pula hilang,
hilang tiada pesan
aduhai nasib
apakan daya cinta hampa
seorang pengembara
yang hina.

Aduhai pengembara,
sekiranyalah kau temui
kekasihmu itu
mengacara rancangan tv
janganlah kau harapkan lagi
kerana dia
sedang menanti
untuk jadi permaisuri.

Dan sekiranya,
kau tidak mahu
merantau lagi
kau buka blog
namakan dirimu
Sang Rambai
nanti akan ada
orang membeli
dan kau akan jadi jutawan
dan
tak perlulah kau
mendayu lagi
duhai perantau
yang pulang.

-Yassinsalleh
jam 1420
April 14, 09
Malaya kian bergetaran
ulu berdentum
hilir berpilin.

INFO SMS...

Biarlah Najib jadi hero:
Asal sahaja PPSMI mansuh

Menteri Pelajaran baru (Tan Sri Muhyiddin Yassin) khabarnya akan mansuhkan PPSMI. Ini SMS kawan saya. Boleh percayakah? Kalau betul, tak mengapalah. Asal jadi kenyataan, cukup! Bolehlah para penulis dan sasterawan menang SN, SEA Writes dan sebagainya. Tapi pejuang tulen nak Najib (Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak) berbuat lebih lagi. Martabatkan Bahasa Melayu. Kalau dengan mansuhkan PPSMI, Najib danggap hero tak apalah. Biarlah sapi dapat nama, sekalipun susu lembu punya. Apa yang penting Bahasa Melayu kembali didaulatkan sebagai bahasa raja, bukan bahasa orang politik!
(*Dr Leo A.W.S. ialah penyair dan pendeklamator puisi dari Kota Baharu, Kelantan. Beliau seorang pendidik pernah berkhidmat di beberapa buah sekolah termasuk di Saribas, Sarawak sebelum balik ke Kota Bharu. Sudah menghasilkan beberapa buah antoloji sajak)

PADA HEMAT MOHD AFFANDI...


Melayu hilang bangsanya:
Berapa banyak wawasan kita ada?

Malaysia, bukan Tanah Melayu yang sudah hilang, mempunyai banyak keistimewaan. Selain kaya dengan hasil bumi pelbagai macam, kita juga kaya dengan manusia pelbagai kaum. Orang Melayu, yang dianggap bumiputera dengan hak istimewa tertentu, tidak lagi boleh dipanggil “bangsa Melayu” kerana kedudukannya telah diturunkan sebagai salah satu kaum “pendatang” yang sama tarafnya dengan semua kaum pendatang selain Melayu.

Perkataan kaum itu sendiri tidak lagi kerap dipakai, kerana dalam suasana politik yang ada telah ditentukan perkataan yang tepat adalah “etnik”. Jadi jika anda orang Melayu, anda adalah salah satu jenis etnik yang ada di Malaysia. Jika anda masih mahu menggelarkan diri anda bangsa Melayu, anda adalah rasis (kini tidak lagi dipanggil perkauman kerana menurut pandangan yang dipopularkan oleh kaum Yahudi, rasis itu lebih tepat). Mengikut kehendak politik sekarang, anda adalah salah satu suku kecil bergelar etnik yang setaraf dengan orang asli, bumiputera asli, pendatang asli dari China, India, Arab dan lain-lain.
Anda tidak mempunyai apa-apa keistimewaan, dengan itu menurut pandangan ini adalah karut jika anda masih mahu mempertahankan “ketuanan Melayu” kerana menurut politik sekarang “ketuanan Melayu” adalah gerakan rasis yang mesti ditentang dan dihapuskan. Kedudukan anda sebagai etnik Melayu dalam Perlembagaan tidak boleh dipinda pada waktu ini, tetapi boleh digugat dan digoncang untuk membuat anda berasa ragu dan takut.

Dalam konteks inilah munculnya Wawasan Satu Malaysia, untuk menterjemahkan ketakutan anda sebagai etnik Melayu supaya mengerti keadaan politik di Malaysia sudah berubah, oleh itu anda sebagai etnik Melayu mestilah bersedia untuk menerima perubahan itu dan mesti berani menghadapi tentangan dari segenap penjuru setelah ketua-ketua anda yang anda anggap sebagai penyelamat anda terbukti bukan penyelamat anda, tetapi penyelamat diri mereka sendiri. Adakah anda faham situasi kelam-kabut ini?

Cubalah anda fikirkan dan faham supaya anda sedar betapa jauhnya anda telah dibawa oleh ketua-ketua anda yang sebenarnya anda tidak perlukan. Itulah makna politik baru, jika anda belum faham. Dalam konteks itulah Wawasan Satu Malaysia itu berada. Masalahnya anda tidak dibenarkan berbincang tentang “wawasan” ini. Berbagai-bagai amaran telah dibuat untuk menakutkan anda supaya menerima saja Wawasan Satu Malaysia, tanpa sebarang perbincangan kritis dan sengit.

Sekarang anda tidak boleh berkata Satu Malaysia itu penjelmaan daripada Malaysian Malaysia yang mula-mula sekali disuarakan oleh Lee Kuan Yew dari Singapura, diangkat menjadi slogan yang menggerunkan orang Melayu oleh parti DAP (Malaysia), dan kini “seolah-olah” diteruskan oleh UMNO/BN melalui Perdana Menteri baru. Jika kita dibenarkan berbincang, mungkin kita akan sampai kepada program Dato’ Onn yang menolak UMNO dengan menubuhkan parti baru, malah kita akan sampai kepada projek penjajah Inggeris melalui Malayan Union.

Jika kita dibenarkan berbincang secara terbuka, kita akan melihat, seperti yang tertulis dalam sejarah, bahawa Malayan Union dipindahkan ke dalam Persekutuan Tanah Melayu yang diterima baik oleh orang Melayu (ketika itu masih boleh dipanggil orang Melayu) kerana menurut mereka raja-raja mereka telah diberi kedudukan baru, menurut pilihan Inggeris. Raja-raja Melayu yang sedia berkuasa ditukar oleh Inggeris jika didapati menentang Inggeris.
Penyesuaian menurut cita rasa Inggeris dilakukan dengan persetujuan orang Melayu sendiri, oleh itu ahli sejarah mendapati agak sukar hendak menulis sejarah “kerajaan Melayu” kerana adanya pertukaran itu. Sejarah yang kita baca dan terima sekarang adalah versi Inggeris, yang dilembagakan dalam Perlembagaan Persekutuan, oleh itu tidak boleh diubah. Bolehkah kita berkata dengan wujudnya Wawasan Satu Malaysia ini sejarah itu telah dipaku mati, tidak boleh dibuka lagi dan tidak boleh diberi tafsiran kritis?

Anda juga tidak boleh berkata Wawasan Satu Malaysia adalah lanjutan daripada Wawasan 2020, kerana kesimpulan itu bermakna kedua-dua wawasan yang kelihatan berbeza itu pada hakikatnya adalah sama, dengan matlamat yang sama, iaitu untuk melanjutkan PPSMI dalam sistem pendidikan negara ini, dan menjadikan bahasa Inggeris sebagai teras pembinaan tamadun moden di Malaysia.
Dari perspektif itulah maka kedua-dua wawasan ini sebenarnya lanjutan daripada projek Malayan Union yang kononnya ditolak oleh UMNO, padahal pada hakikatnya UMNO wujud sebagai projek Inggeris untuk melaksanakan Malayan Union mengikut cita rasa pemimpin Melayu yang pro-Inggeris menjadi alat Inggeris untuk “merundingkan” kemerdekaan dengan etnik China, India dan lain-lain yang menyebelahi Inggeris dalam Perang Dunia II.

Tentulah sangat ironis apabila hanya selepas 50 tahun baru orang Melayu sedar, jika ada yang sedar, bahawa yang disebut “kemerdekaan” itu ialah perkongsian sama rata antara tiga etnik utama Tanah Melayu (yang sudah hilang) dimulai dengan penerimaan pemimpin UMNO terhadap kerakyatan jus soli. Nah, itulah sejarahnya, seperti yang terjadi, bukan seperti yang tertulis. Dari perspektif itulah kita harus membaca makna dan maksud Wawasan 2020 dan lanjutannya Wawasan Satu Malaysia yang mendaulatkan PPSMI. [14/4/2009]
(*Mohd. Affandi Hassan menggunakan nama pena MABHAS di awal penulisannya. Cepennya 'Kapitalis Kecil' disiarkan di akhbar 'Mingguan Pedoman' [5 Januari 1957] adalah kritikan sosial terhadap kebobrokan barjois, justeru beliau turut perjuangkan golongan prolitar sekalipun pernah berkhidmat sebagai pegawai tinggi kementerian)

BELASUNGKAWA...


Berpulangnya ke rahmatullah:
Ibu JurucakapPRIMA, Kamal Amir


Ibu kepada Jurucakap PRIMA Dato' Kamal Amir Kamal Hijaz, Hajjah Saerah Abdul Razak meninggal dunia pagi ini (14 April 2009) di rumah anak perempuannya Hajjah Habibah Kamal Hijaz di Batu 7, Lekir di Sitiawan, Perak. Dato' Kamal Amir yang berkejar balik ke Sitiawan semalam (13 April 2009) sempat menatap wajah ibunya sebelum menghembuskan nafas terakhir pagi ini. Hajjah Saerah, 85 tahun uzur sejak beberapa bulan lalu mengadu kesukaran bernafas sejak semalam. Dato' Kamal Amir memberitahu, Allahyarhamah ibunya akan dkebumikan petang ini selepas asar di perkuburan Islam Batu 7, Lekir.


Hajjah Saerah ialah kakak kepada bekas wartawan Allahyarham A.R.Kamaluddin dan penulis buku-buku berunsur Islam A.R. Kamaruzzaman. Dato' Kamal Amir bagi phak keluarganya mengucapkan terima kasih kepada jiran-jiran, sahabat handai dan kawan-kawan yang turut mengunjungi jenazah ibunya. Justeru bagi pihak PRIMA dan rakan-rakan, ketua pimpinan Pak Dharma mengucapkan takziah kepada Dato' Kamal Amir dan keluarga, di samping mendoakan semoga Allah cucuri rahmat ke atas rohnya. Al-Fatihah.

KOMENTAR:

bersama Pak Parjo...

Telur itik dari Singgora
Zahid tak faham apa-apa!

Arakian tersebutlah kisah di sebuah negeri Melayu itu berasa beranglah Orangkaya Bagan Datoh Dato' Seri Ahmad Zahid Hamidi, apabila Orangkaya Tumpat menyamakan kekacauan di negeri gajah putih akan berlaku pula di negeri Perak. Syahdan sekalian orang banyak berasa hairan baru sahaja beberapa hari dipilih masuk ke balai penghadapan harakah Melayu (UMNO), sudah menunjukkan belang. Sudah diketahui oleh orang banyak Orangkaya Bagan Datoh itu pernah ia memukul seorang anak muda kerana berkehendak akan anak perempuannya.

Adapun Orangkaya Tumpat Dato' Kamaruddin Jaafar itu dahulunya bersama-sama ia dengan Orangkaya Bagan Datoh. Tetapi sekali persetua keluarlah ia memasuki harakah Islam (PAS) selepas Orangkaya Permatang Pauh diperlekeh orang, disebabkan kasihnya akan sahabatnya itu. Maka Orangkaya Bagan Datoh dan Orangkaya Pangkor Dato' Zambry Kadir kekalnya ia dalam harakah Melayu, kerana boleh juga menjadi kepala perang untuk melawan Orangkaya Permatang Pauh itu, adanya. Syahdan diberitahu oleh Tun Jana Khatib yang di Singapura, kalau Allah berkehendak orang yang berkuasa hari ini, akan hilanglah kuasanya keesokan hari.

Sebermula disuruh bunuh oleh Sultan Singapura akan Tun Jana Khatib itu. Maka Tun Jana Khatib pun dibawa orang ke tempat pembunuhan, serta ditikam orang hampir kedai membuat bikang. Syahdan darah Tun Jana Khatib titik ke bumi, badannya ghaib tiada berketahuan. Maka oleh orfang membuat bikang itu ditutupnya dengan tutup bikang darah Tun Jana Khatib itu, lalu menjadi batu; datang sekarang pun ada di Singapura (tetapi bukanlah Batu Putih yang tak mampu dipertahan oleh Orangkaya Pagoh Tan Sri Muhyiddin yang menjadi orang besar di kemudian hari). Ada suatu ceritera badan Tun Jana Khatib itu terhantar di Langkawi, ditanamkan orang di sana; itulah dipantunkan orang:

Telur itik dari Singgora (Songkhla di negeri gajah putih)
pandan terletak dilangkahi
darahnya titik di Singapura
badannya terhantar di Langkawi.

Sebab itulah kata orang-orang d akhir zaman jambatan bengkok ke Singapura itu menjadi kemarahan bekas Orangkaya Perdana Menteri Tun (Tabib) Mahathir Mohamad yang membangunkan Langkawi seperti disebut dalam 'Kitab Melayu' oleh:HIDUP BAHASA MELAYU!

DARI LAMAN BLOG:

Sukar mahu beri kefahaman:
Melayu Abdul Wahab, Abdul Wahib...

Assalamualaikum,

Kadangkala Melayu Abdul Wahab dan Melayu Abdul Wahib sukar memahami kiasan yang sinis, disebabkan sudah menjad kebiasaan diserbu seladang yang menebong tak peduli apa. Justeru sukar untuk memberi kefahaman bagaimana Abu Nawas mentafsirkan perihal lembu pandai bercakap, apabila Melayu Abdul Wahab dan Melayu Abdul Wahib mengenali Siddiq Sigaraga sahaja. Sekalipun sudah dijual kepada Hussin Lempoyang, mereka masih juga anggap diri masing-masing setara dengan adiknya Abdul Wahub. Disebabkan tak tahu membezakan antara ketuanan Melayu dengan ketuanan UMNO, mereka menganggap memenangkan UMNO adalah mmenangkan Melayu.

Sekitar dekad 1970-an misalnya, Menteri Kebudayaan, Belia dan Sukan ketika itu (Tan Sri Abdul Samad Idris) disaman oleh aktivis pembangkang Ibrahim Singgeh (bekas ADUN Tapah Road, Perak) apabila melabelkan Melayu yang menyertai parti terbabit 'hati perutnya bukan Melayu'. Bagaimanapun kes tersebut diselesaikan di luar mahkamah, apabila akhbar yang membuat laporan tersebut bersetuju membayar sejumlah ganti rugi. Mesej yang disampaikan di sini ialah Melayu Abdul Wahab dan Melayu Abdul Wahib yang berkeliaran sekarang, berlagak seperti akhbar yang membuat laporan itu.

Maknanya mereka membisikkan yang molok-molok untuk memperoleh ganjaran; disebabkan bimbang 'bercakap benar' apabila hilang peluang! Isu 'rampasan kuasa' di Perak bukan bermula 6 Februari 2009; malah sudah digerakkan pada malam 8 Mac 2008. Sebahagian besar Melayu Abdul Wahab dan Melayu Abdul Wahib masih terpinga-pinga lagi ketika itu, tetapi Melayu Abdul Wahib sudah memikirkan 'untung rugi', 'buruk baik' dan 'malang tuah' politik Melayu. Bukan sahaja di Perak, malah di Selangor juga Melayu Abdul Wahib berperanan tetapi atas landasan: Ibarat memalu ular di belukar, kayu pemukul jangan patah, tanahnya jangan lembang, ular dipukul biarlah mati!

Tetapi Melayu Abdul Wahab dan Melayu Abdul Wahib berfikiran sebaliknya kerana dalam sanubari masing-masing memikirkan ganjaran, justeru: Alang-alang menyeluk pekasam biar sampai ke pangkal lengan, alang-alang berdawat biar hitam! Barangkali Melayu Abdul Wahab dan Melayu Abdul Wahib menyangka mudah sangat ganjaran berperanan seperti perihal George Bush di Iraq pada 2001. Iraq yang diramalkan Bush boleh selesai dalam beberapa minggu, sehingga beliau jadi 'kutu belahak' sekarang pun masih belum berakhir. Askar AS yang terbunuh di Iraq melebihi dari di Vietnam yang memalukan maruah rakyatnya. Begitulah!

-Pak Dharma