Monday, December 29, 2008

WARGA PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)
S U A R A < < < > > > P R I M A
(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)

DARI LAMAN BLOG


BAK SIRIH YANG PULANG KE GAGANG:
UNDANG YANG EMPAT MEMILIH YAMTUAN

Assalamualaikum,

Memang terlalu sulit pemilihan DYMM Tuanku Yang Dipertuan Besar, hingga jam 4.00 petang hari ini (29 Disember 2008) semuanya dirahsiakan sehinggalah YTM Dato’ Kelana Petra, Dato’ Haji Mubarak Dhuhak, Undang Luak Sungai Ujong (Imam Undang Yang Empat) secara rasmi membuat pengumuman di Balairongseri Istana Seri Menanti. Sekalipun saya cuba hubungi Kamarudzaman Salleh yang sentiasa bersama disisi YTM Dato’ Lela Maharaja Dato’ Haji Muhamad Sharip Haji Othman, Undang Luak Rembau sejak hari kemangkatan Tuanku Jaafar 27 Disember 2008 yang lalu, tetapi beliau tetap merahsiakan segalanya, di samping hanya sekadar memberikan sedikit tip iaitu ‘angin baru’. Alhamdullillah.

Kerapatan Undang Yang Empat memilih DYMM Tuanku Mukhriz ibni Almarhum Tuanku Munawir menaiki takhta Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan seolah-olah bak sirih pulang ke gagang. Ketika kemangkatan ayahanda baginda Almarhum Tuanku Munawir pada 1967, Tuanku Mukhriz baru berusia 18 tahun sahaja di samping dalam kedudukan ‘Putera Yang Empat’, baginda memegang pesaka Tengku Panglima Besar. Walaupun baginda pernah dilantik menjadi Pemangku Yang Dipertuan Besar apabila ayahandanya ke luar negeri, tetapi Undang Yang Empat ketika itu memilih Tuanku Jaafar untuk menaiki takhta. Selepas 41 tahun berlalu, DYMM Tuanku Mukhriz dipilih menaiki takhta oleh Undang Yang Empat seperti disebut: ‘Sirih pulang ke gagang; cincin pulang ke jari, harta pulang ke empunya’. Barangkali!

BUSH MASIH CAKAP BESAR:
TUDUH HAMAS MACAM SAMSENG

George W Bush yang akan meninggalkan jawatan Presiden Amerika Syarikat (AS) 20 Januari 2009 ini, masih berlagak macam koboi apabila melabelkan pejuang Hamas sebagai ‘samseng’ ketika mengulas serangan Israel ke atas Gaza semalam (28 Disember 2008). Dalam serangan Israel ke atas Gaza yang dipanggil ‘Operation Cast Lead’, 290 jiwa terbunuh dengan 780 orang cedera bagi tempoh 24 jam. Seperti biasa pihak Israel memberitahu pihaknya seorang sahaja terbunuh akibat serangan 150 roket Hamas diikuti tembakan mortar ke selatan negeri Yahudi itu. Laporan kebangsatan Israel mengenai orang Yahudi hanya seorang sahaja mati, sekadar propaganda untuk naikkan semangat tenteranya seolah-olah mereka kebal macam Firaun Ramses.

Apalagi dengan insiden kasut terbang yang hampir menerjah ke muka George Bush dalam lawatannya ke Iraq baru-baru lalu, imej AS sebenarnya macam longkang pecah melimpahkan kotoran yang berbau busuk lagi busuk dan sebusuk-busuknya. Ironinya, bakal Presiden AS, Barrack Hussein Obama yang berjanji mahu memulihkan imej AS sekadar menyebut beliau ‘mengikuti rapat’ serangan Israel ke atas Gaza. Dalam tempoh tak sampai sebulan lagi Bush akan menjadi ‘kutu belahak’, beliau masih bercakap besar dengan tak memikirkan Barrack Hussein Obama yang akan menduduki Rumah Putih namanya mirip dengan musuh beliau iaitu Barrack (Saddam) Hussein Obama (Osama bin Laden). Justeru, PBB yang sudah tak berfungsi seharusnya memikirkan premis ibu pejabat dipindahkan dari AS ke negara lain yang lebih bermaruah.

-Pak Dharma

INFO HAK ASASI MANUSIA


BEKAS PELAJAR MELAYU YANG DIEKSPRIMEN:
TAMPIL MENGAMBIL TINDAKAN UNDANG-UNDANG

Dua bekas pelajar yang dieksprimen bagi pendidikan Melayu sekitar dekad 1950-an bersedia tampil mengemukakan saman kepada kementerian pelajaran sekiranya isu PPSMI (Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris) tak diselesaikan secara bijaksana. Menurut Jurucakap PRIMA Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz dua bekas pelajar yang dieksprimen apabila sekolah menengah Melayu mula dilaksanakan ialah pimpinan PRIMA sasterawan Dharmala N.S. (Pak Dharma) dan bekas Timbalan Naib Canselor (HEP) UTM Dato’ Dr Mohd Mansor Abdullah. Mereka sudah berkorban untuk memartabatkan pendidikan aliran Bahasa Melayu, tetapi PPSMI seolah-olah melupakan pengorbanan mereka. “PRIMA akan mengambil tanggungjawab kalau GAPENA tak meneruskannya pada 31 Disember ini,” beritahu Dato’ Kamal Amir.

Seterusnya Dato’ Kamal Amir menambah, pelajar-pelajar yang dieksprimen untuk pelaksanaan pendidikan menengah Melayu pasca merdeka, berhadapan dengan serba kekurangan termasuk buku teks yang tak sempat diterjemahkan, guru-guru yang tak terlatih sekadar daripada lulusan Kirkby di United Kingdom dan bangunan sekolah yang terpaksa menumpang di premis lain. Katanya lagi, pelajar-pelajar yang lulus Sijil Rendah Pelajaran (SRP yang setaraf LCE) pada 1960, diikuti Sijil Pelajaran Malaysia (SPM yang setaraf MCE) tak disediakan peperiksaan Sijil Tinggi Persekolahan (STP yang setaraf HSC) untuk ke pusat pengajian tinggi, disebabkan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) hanya diwujudkan pada 1970.

“Pelajar-pelajar yang diekspimen ini hanya mampu menjadi guru, kerani dan lain-lain perjawatan rendah dengan kelulusan tersebut pada 1962,” jelas Dato’ Kamal Amir lagi. Justeru beritahu Dato’ Kamal Amir, Menteri Pelajaran Dato’ Seri Hishamuddin Hussein perlu memahami sejarah pendidikan Melayu sebelum berdegil mahu meneruskan PPSMI. Bagi menghargai pengorbanan bekas pelajar-pelajar yang dieskprimen ini, PRIMA tak teragak-agak meneruskan kempen ormas (organisasi massa), sekiranya Gapena masih mahu ‘bertarik tali’ dalam isu berkenaan. “PRIMA sudah menghubungi beberapa peguam Melayu yang bersedia bersama PRIMA mewakili dua orang bekas pelajar pendidikan Melayu yang dieksprimen ini,” kata Dato’ Kamal Amir.

ANWAR PERLU UNTUK KOMPROMI:
PELUANG TUBUH ‘KERAJAAN BARU’

Ketua Pembangkang Dato’ Seri Anwar Ibrahim disaran berkompromi dalam usaha menubuhkan kerajaan baru yang ditaja kumpulan Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah iaitu ‘Kerajaan Perpaduan’. Justeru mereka yang di sekeliling Dato’ Seri Anwar perlu menerima hakikat, kerajaan baru tak mungkin ditubuhkan dalam usaha mengakhiri dominasi UMNO dan BN sejak 1955, menurut kalangan penganalisis politik. Kalangan yang rapat dengan kem Tengku Razaleigh mengakui beberapa siri rundingan dengan pihak Dato’ Anwar sudah dijalankan, tetapi menemui jalan buntu apabila pihak PKR mahukan pemimpin mereka menerajui kerajaan selaku Perdana Menteri. “Kalau Dato’ Seri Anwar boleh berkompromi sebelum Mac 2009 kerajaan baru sudah boleh ditubuhkan,” beritahu kalangan yang rapat dengan kem Tengku Razaleigh.

Sumber yang rapat dengan Tengku Razaleigh memberitahu rundingan dengan Dato’ Seri Anwar masih dalam proses yang menggalakkan, sekalipun banyak perkara yang belum mencapai titik persamaan. Beberapa pihak percaya sekiranya berlaku peralihan kuasa pada Mac 2009, di samping bakal Presiden UMNO yang baru Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak menjadi Perdana Menteri, kedudukan Dato’ Seri Anwar sebagai Ahli Parlimen Permatang Pauh pasti akan terjejas. Mereka percaya Dato’ Seri Najib akan menggunakan isu liwat yang dihadapi Dato’ Seri Anwar bagi menghilangkan kelayakan menjadi Ahli Parlimen. “Selagi sistem kehakiman tak dipulihkan sepenuhnya, kedudukan Dato’ Seri Anwar adalah diragukan,” kata sumber tersebut.

Sebaliknya penghalang besar dalam setiap usaha Dato’ Seri Najib adalah Tengku Razaleigh yang ‘saham’nya semakin meningkat sekarang, menurut sumber daripada kem Tengku Razaleigh. Malah sumber tersebut tak menafikan Dato’ Seri Najib juga cuba mendapatkan sokongan Tengku Razaleigh, di samping Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi berusaha ‘memancing’ Ahli Parlimen Gua Musang itu. Dalam senario politik sekarang Tengku Razaleigh dilihat terlalu penting bagi meredakan isu kekalutan yang sedang memuncak menjelang Mac 2009. “Sekiranya segala perbezaan antara Tengku Razaleigh dan Dato’ Seri Anwar dapat diselesaikan, kekalutan semakin mudah untuk mencari titik persamaan,” menurut sumber itu selanjutnya.

INFO SASTERA & BUDAYA

DITERBITKAN SEMPENA BACA PUISI:
ANTOLOGI SAJAK ‘SIMFONI PASIR SALAK’

Antologi sajak ‘SIMFONI PASIR SALAK’ akan diterbitkan sempena majlis baca puisi ‘Simfoni Pasir Salak: Mengarak Keranda 152 lagikah?’, beritahu penyalaras majlis baca puisi berkenaan Dr Seri Intan Mokhtar. Katanya, majlis baca puisi yang akan diadakan pada 24 & 25 Januari 2009 di Pasir Salak adalah manifestasi keberangan rakyat terhadap isu PPSMI (Pengajaran dan Pembalajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris). Menurut Dr Seri Intan, antologi tersebut diselenggara oleh penyair Yassinsalleh yang juga bekas guru berkemahiran dalam terjemahan Melayu-Inggeris dan Inggeris-Melayu. “Penyair-penyair Melayu tak menentang usaha meningkatkan kemahiran berbahasa Inggeris, tetapi PPSMI menghina perjuangan bahasa Melayu,” beliau menambah.

Seterusnya Dr Seri Intan menjelaskan, penyair Yassinsalleh yang berkemahiran dalam terjemahan Inggeris-Melayu dan Melayu-Inggeris, tak pernah pun mengikuti PPSMI, sebaliknya mampu membuat kerja-kerja terjemahan menerusi pembelajaran dalam sastera Melayu. Malah katanya lagi, Yassinsalleh pernah menghasilkan terjemahan perubatan dengan kaedah pembedahan tradisional pada dekad 1980-an yang disiarkan secara bersiri menerusi majalah INTISARI. Justeru menurutnya, PPSMI adalah agenda yang benar-benar mengelirukan, mencelarukan dan mengharukan. Bagi mereka yang berhasrat untuk menyertai antologi sajak ini ujar Dr Seri Intan bolehlah kirimkan menerusi emel kepada PRIMA muluk47@gmail.com atau Yassinsalleh: yassinsalleh2005@yahoo.com.

PUISI LAMA

Pantun Anak Melayu

Kalau tuan membeli lemang
Belikan saya rendang sepinggan
Kalau di Terengganu UMNO tergamang
Jangan biarkan Melayu ‘mati beragan’.

Pisang kelat dibuat lempeng
Bubuh kelapa siap diparut
UMNO tenat tambah melempeng
Najib terlupa ‘si tukang karut’.

Bulan mengambang tengah malam
Pungguk merayu berhiba-hiba
PAS hilang UMNO tenggelam
Di mana Melayu mahu berlaba?

Kalau tuan memotong nangka
Jaga getahnya jangan terpalit
Kalau ke Terengganu mahu berseloka
Tahulah siapa pandai pembelit!

Anak ikan dimakan ikan
Anak seluang patah ridiknya
Kalau terkilan mengundi sakan
Macam si bijak hilang cerdiknya.

Anak Melayu pandai berpantun
Mencari lawan bertemu muka
Hilang malu bersopan santun
Kuala Terengganu gelanggang dibuka.

-Sheikh Alba al-Kampari
Jelebu, Negeri Sembilan
27 Disember 2008.


INFO SUARA PROLITAR

SIAPA BAPA KRONI MALAYSIA:
ANWAR PERLU BUAT PENDEDAHAN

Apa hal SUARA KEADILAN? Cakap fasal dinasti Razak. Kenapa tak cakap fasal dinasti Lim Goh Tong, dinasti Vincent Tan, Yeoh (YTL), Tan and Tan dan lain-lain taukeh Cina di Malaysia? Bila Melayu berjaya sikit sakit hati. Phd – Penyakit Hasad Dengki. Kenapa tak tanya Anwar Ibrahim apa dia buat masa TPM dan Men Kew? Berapa banyak ahli perniagaan kroni yang dia sokong? MRCB dulu siapa punya? Bukan dinasti Anwar ke? Siapa yang baik dengan Francis YTL, Vincent Tan dan lain-lain? Suara Keadilan patut interbiu Anwar siapa Bapa Kroni Malaysia? (SMS 26 Disember 2008; 16:41:44 – Gerakan Anti Hipokrasi Malaysia – GAHM; 010-2019579)

PERATURAN TALI PINGGANG KENDERAAN
PASTIKAN SEMUA TAUKEH & VIP IKUT PERATURAN.

Tak lama lagi pemakaian tali pinggang keledar bagi tempat duduk belakang kenderaan dikuat kuasakan. Denda RM300 kepada yang langgar peraturan. Bagaimana dengan taukeh-taukeh besar yang menyandar di belakang, adakah ianya dikuatkuasa? Begitu juga dengan VIP, menteri-menteri dan raja-raja Melayu? Mereka semua duduk di kerusi belakang kenderaan. Pihak JPJ dan polis trafik perlu memberi jaminan semua mereka yang terbabit ikut peraturan ini.(SMS; 28 Disember 2008; 14: 28: 31 – Man Cincai, Selayang, Selangor)

KOMENTAR
bersama Pak Parjo

IKAN DI AIR SUDAH TAHU:
JANTAN BETINA SELOKA ORANGKAYA
Sebermula maka berselokalah Orangkaya Menteri Pelajaran Dato’ Seri Hishamuddin Hussein akan kerajaan Melayu itu memperuntukkan RM200 juta bagi menaikkan taraf kemudahan Sekolah Bantuan Kerajaan (SBK) yang daif, kurang selamat dan tak pernah menerima bantuan. Arakian disebutkan oleh Orangkaya Dato’ Seri Hishamuddin itu perihal sepupunya Orangkaya Timbalan Perdana Menteri Dato’ Seri Mohd Najib Razak sudah mengumumkan peruntukan tambahan bagi SBK ketika menggulung perbahasan di balarongseri (4 November 2008) yang lalu, adanya. Heh heh heh! Bagaimanapun rakan-rakan fakir sudah mengetahui terkilat ikan di air tahulah jantan betinanya, kerana tak lama lagi pilihanraya kecil di Kuala Terengganu.

Arakian maka beberapa puluh bagai ditulisnya oleh segala pandai Keling, tiada juga berkenan pada Hang Nadim. Maka kata segala penulis, “Hanyalah ini pengetahuan kami sekalian; jika lain daripada ini tiadalah kami tahu, tapi berilah teladannya supaya kami tulis.” Maka kata Hanng Nadim, “Mintalah dakwat penulis itu.” Syahdan diberi oleh Keling itu pada Hang Nadim. Maka ditulis oleh Hang Nadim pada kertas bunga yang seperti kehendak hatinya. Telah dilihat oleh segala penulis Keling yang banyak itu, maka sekaliannya heran tercengang-cengang melihat kelakuan tangan Hang Nadim menulis. Maka hendak diturut oleh sekalian penulis itu tiada dapat, kerana tujuannya macam terkilat ikan di air kelihatanlah jantan betinanya, seperti yang disebut dalam ‘Kitab Melayu’ yang dinukil oleh:

HIDUP BAHASA MELAYU!