Sunday, August 5, 2007

JAWATANKUASA AD-HOC WARGA
PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)

(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)


DARI LAMAN BLOG:

MEMANG SIBUK ORANG POLITIK
KALAU BIMBANG HILANG PENGARUH

Assalammualikum,


Hari minggu (5 Ogos 2007), mungkin sahaja waktu terluang bagi berihat kepada mereka yang bertugas di pejabat, atau terbabit dalam perniagaan dan keusahawanan. Tetapi aktivis politik dikatakan sibuk dengan aturcara masing-masing, bagi memastikan keprihatinan terhadap permasalahan rakyat. Semalam (Sabtu, 4 Ogos 2007) misalnya, PM Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi di Bukit Mertajam menghadiri Program Mesra Rakyat sempena Sambutan 50 Tahun Kemerdekaan di Institut Perguruan Tuanku Bainun di samping memberi penghargaan kepada 60 pejuang kemerdekaan dari UMNO Bahagian Permatang Pauh. TPM Dato’ Seri Najib Tun Razak pula di Kota Kinabalu dengan menyebut Sabah sebagai kubu BN, di samping terlupa fasal insiden dekad 1980-an, apabila PBS mampu mendominan kerajaan negeri.

Mungkin sahaja sudah lebih 20 tahun berlalu, apatah lagi Dato’ Seri Pairin Titingan yang mampu menggugat ketika itu, sudah menyertai BN. Ok lah!. Dalam tempoh beberapa jam pula PM dan TPM terpaksa pula menghadiri ‘Majlis Makan Malam Perdana’ di Petaling Jaya, sempena Program Tahunan Isteri Wakil-Wakail Rakyat Se Malaysia 2007; apalagi Datin Seri Jeanne Abdullah mula mengambil alih jawatan Yang Dipertua Badan Amal dan Kebajikan Isteri-Isteri Menteri dan Timbalan Menteri (Bakti). Menteri Besar Selangor, Dato’ Seri Mohd Khir Toyo yang kelihatan bersama PM di Bukit Mertajam, kelihatan juga di sisi PM ketika di Petaling Jaya, kabarnya ke Johor pula hari ini (Ahad, 5 Ogos 2007) bagi merasmi mesyuarat perwakilan UMNO Bahagian Pengerang. Memang sibuk!


Dalam masa kesibukan pimpinan, hulubalang-hulubalang juga turut sibuk apabila ketua parti menjadi sibuk, bertambah sibuk dan sibuk sesibuknya. Kononnya, pimpinan UMNO peringkat Bahagian di Selangor juga ikut sama terkejar-kejar mengekori MB mereka, sama ada ke Bukit Mertajam ke Petaling Jaya, mahupun ke Johor dalam tempoh beberapa jam sahaja. Al-maklumlah, kalau berjauhan dari MB ketika pilihanraya sudah ehem ehem, semakin jauhlah peluang mahu menyusup ke mana-mana menjelang pilihanraya nanti, he heh he heh!

- MULUK-

INFO HAK ASASI MANUSIA:

GELOMBANG FASA KEDUA ISU WPI
PROWARIS AKAN GERAKKAN BERSEPADU

Dalam tempoh 10 hari selepas 4 Ogos 2007, Generasi Profesional & Pewaris Bangsa (ProWaris) akan melancarkan gelombang fasa kedua, sekiranya PM Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi tidak memberi penjelasan mengenai 20 Perkara tuntutan yang terkandung dalam memorandum berkaitan isu Wilayah Pembangunan Iskandar (WPI) di Johor, kata presidennya, Feriz Omar. Bagaimanapun Feriz enggan mempolitikkan isu tersebut, asal sahaja Pak Lah bersedia menerima pandangan orang ramai, sebelum projek berkenanan dilaksanakan. “Kita tak mahu orang politik campur tangan dalam isu yang membabitkan kepentingan orang Melayu di Johor,” beliau menjelaskan.


ProWaris yang mengirim emel kepada semua pengendali laman blog dan laman web berharap semua pihak dapat menyampaikan mesej kepada rakyat mengenai beberapa persoalan yang belum dijelaskan oleh kerajaan. Apalagi Akta 664 yang akan diguna pakai kepada pembangunan wilayah selatan, seolah-olah memberi ruang yang terlalu bebas kepada pelabor-pelabor dari Singapura, ketika pelabor-pelabor lain dari luar negeri memberi tumpuan kepada pelaboran di republik berkenaan. Seterusnya Feriz mengakui, ProWaris tak menolak sebarang projek pembangunan kerajaan, tetapi bukanlah secara semborono seperti dilakukan ke atas WPI.


SOKONGAN KEPADA PROWARIS

Jawatankuasa Ad-Hoc Warga Prihatin Malaysia (PRIMA) memberi jaminan akan memberi sokongan penuh kepada perjuangan ProWaris dalam isu WPI. Jurucakap PRIMA, Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz memberitahu pimpinan yang diketuai sasterawan Dharmala N.S. bersetuju menggerakkan PRIMA bersama ProWaris dengan membawa lebih ramai NGO dan pengendali laman web dan lama blog memperjuangkan kepentingan Melayu di Johor bagi mengelakkan rakyat dikongkong ‘perhambaan minda’ berterusan, seolah-olah mengadaptasi naratif kegoblokan pemikiran di masa lalu apabila negeri-negeri Melayu satu demi satu jatuh kepada penjajah barat, kata Kamal.


Menurutnya ‘perhambaan minda’ masyarakat Melayu pada dekad 1770-an, dengan menyerahkan nasib masa depan anak cucu kepada sesiapa berkuasa ketika itu, justeru setiap perjanjian yang dimetrai semua menguntungkan sebelah pihak iaitu penjajah barat. Kata Kamal lagi, bangsa Melayu ketika itu yang memang daif dengan pemikiran kritis, terpaksa menyerahkan sahaja urusan hidup mereka kepada pimpinan yang berkuasa menentukan sebarang surat perjanjian. “Akhirnya pemimpin Melayu ketika itu diikat dengan perjanjian-perjanjian goblok, menyebabkan negeri Melayu dijajah satau demi satu, beritahu Kamal selanjutnya.


Setakat ini beberapa aktivis NGO termasuk MANTAP dari IPTA sudah mengadakan perjumpaan dengan ProWaris, dalam menyambut cabaran bagi menggerakkan gelombang fasa kedua. Bagaimanapun menurut Kamal, pimpinan PRIMA sasterawan Dharmala tak ikut menyertai perjumpaan yang dianjurkan ProWaris di Johor Bahru pada 15 Ogos 2007 ini, berikutan program lain iaitu kunjungan hormat menemui mantan Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir Mohammad di Putrajaya yang sudah diatur terlebih dahulu. Pihak ProWaris memberitahu, perjumpaan di Johor Bahru turut disertai oleh Gabungan Penulis Nasional (Gapena).

MUSA HASSAN SUDAH MEMBERI ‘SIGNAL’

Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan sudah memberi ‘signal’ mengenai spekulasi pilihanraya akan diadakan pada bila-bila masa. Laporan radio jam 4.00 petang hari ini (5 Ogos 2007) menyebut Tan Sri Musa sebagai berkata di Johor Bahru, anggota polis sudah bersiap sedia bagi menghadapi pilihanraya, di samping cuti anggotanya dibekukan hingga selesai pilihanraya. Kalau pihak polis sudah membuat kenyataan terbuka, maknanya lebih ‘wa caya lu’, kalau dibandingkan dengan Suruhanjaya Pilihanraya SPR. Tak hairanlah khidmat Tan Sri Musa masih diperlukan, sekalipun dikatakan umur bersaranya sudah sampai di garisan.


KOMENTAR
bersama Pak Parjo


‘POLITIK ANGKA’ MAKIN HEBAT
JANJI PILIHANRAYA PUN BERMULA

Bagi penganalisis politik, ‘signal’ pilihanraya sudah dijangka sejak Februari lagi, ketika ramai guru-guru diminta mendaftar sebagai petugas pilihanraya; apalagi guru-guru yang sekolah mereka digunakan sebagai pusat mengundi. UMNO pula semakin galak menganjurkan kursus pilihanraya kerana ‘burung tempua tak akan bersarang rendah, kalau takkan ada berada’. Terpulanglah! Apalagi menteri-menteri pun sudah umumkan ‘politik angka’ sebagai propaganda yang sudah klise, seperti keperihalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Tan Sri Muhyiddin Yassin memproklamir dana RM300 juta, kononnya bagi membantu nelayan dengan pinjaman tanpa faedah menerusi Projek Transformasi Nelayan di bawah Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM).


Tak menghairankan fasal ‘politik angka’ ini, kerana Amerika Syarikat (AS) juga guna ‘politik angka’ apabila melobi negara-negara Islam, apabila polisi menyerang Iraq dan Afghanistan menjadi agenda. Malah ketika serangan pertama ke atas Iraq pada 1990 pun, Bush Sr menjanjikan ‘politik angka’ ke atas Mesir, dengan melupuskan hutang berbilion ringgit. Tetapi selepas kejatuhan Saddam Hussein, rakyat Iraq baru menyedari AS memberi kontrak dan projek mega kepada negara-negara yang menyokong misi haramnya. Isu pekerja-pekerja Korea Selatan yang dijadikan tebusan di Afgahnistan, adalah sebagai kontrak dan projek mega yang ditawarkan kepada pelabor-pelabor Korea. Justeru yang sukar mahu mempercaya ‘politik angka’, apalagi ‘empat angka’ setiap minggu hingga premis terbabit penuh sesak, ialah:
HIDUP BAHASA MELAYU!