Friday, January 4, 2008

JAWATANKUASA ADI-HOC WARGA
PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)
(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)

DARI LAMAN BLOG:


SELAMAT PULANG KE TANAH AIR
JEMAAH MENUNAIKAN IBADAT HAJI


Assalamualaikum,Selamat pulang ke tanah air jemaah yang selesai menunaikan ibadat haji setelah menjadi tetamu Allah. Alhamdullillah! Rakan-rakan dan jiran-jiran juga sudah kembali disambut sanak saudara, di samping masih ramai lagi yang menunggu giliran bagi jadual pesawat masing-masing. Hari ini (3 Januari 2008) jiran satu kariah, Sdr Hussin (sekarang Haji Hussin) bersama isterinya Hajjah Junaidah selamat pulang ke tanah air, selepas lebih sebulan bermusafir bersama lebih tiga juta umat Islam di seluruh dunia di tanah suci Mekah al-Mukarramah. Dalam beberapa hari lagi aktivis PRIMA, Haji Mohd Radzi Mustapha dan Haji Mohd Sayuti Omar bersama isteri masing-masing juga akan sampai jadual pesawat mereka untuk kembali ke tanah air. Insya Allah!Hari ini (3 Januari 2008) jam 10.30, sepasang suami isteri berurusan di Tabung Haji, Selayang terpaksa pula menahan sabar dengan penuh berhemah, apabila menunggu hingga jam 12.00 tengah hari selesai, sekadar untuk memasukkan wang RM500 bagi seorang. Tak tahulah di pejabat urusan Tabung Haji yang lain proses berurusan lebih cepat atau sebaliknya, tetapi memang petugas-petugas di Tabung Haji begitu ramah, tamah dan berhemah. Syukurlah! Begitu juga seorang rakan bersama isterinya mahu tahu tahun bagi menunaikan haji sekiranya mendaftar sekarang, ianya diberitahu mengikut jadual Tabung Haji ialah pada tahun 2019.


Menurut rakan berkenaan dengan usianya sekarang 65 tahun, bermakna dalam tempoh 11 tahun lagi kira-kira usia beliau menjangkau 76 tahun. Waduhhh! Begitulah diberitahu oleh Haji Hussin jadual beliau berangkat ke tanah suci mengikut ditetapkan oleh Tabung Haji ialah pada 2014, tetapi nasibnya agak cemerlang, gemilang dan benderang kerana berpeluang mengikut kouta jabatannya dalam perkhidmatan MAS untuk tahun ini. Justeru Haji Hussin tak perlu menunggu hingga tahun 2014, kira-kira usianya ketika menjangkau hampir 63 tahun (masih boleh tahan, kerana segak sekiranya tak diganggu penyakit). Sebaliknya rakan yang akan berusia 76 tahun pada 2019 pun mungkin sahaja gagah untuk tawaf, bersa’i atau melontar jamrah sekiranya sihat walafiat.
Tetapi kisah Tabung Haji dengan petugas-petugas yang ramah mesra, baik bicara dan berbudi mulia itu masih banyak juga misteri yang berkabus-kabus, berkabut-kabut dan brkalut-kalut sejak ianya dikenali sebagai LUTH dulu. Misalnya, pada 1996 seorang rakan yang sudah mencukupkan jumlah diperlukan (ketika itu kira-kira RM6,000 sahaja), tetapi jadual yang ditetapkan kepadanya ialah pada 2003. Disebabkan menunggu hingga tujuh tahun, rakan terbabit mengeluarkan sedikit demi sedikit simpanannya hingga akhir tak mampu mengisikan penuh apabila kos menunaikan fardu haji mula meningkat tahun demi tahun. Dalam masa yang sama seorang rakan pula ke Mekah tahun berkenaan setelah mengisi kouta yang kosong dengan heh heh heh!
-Pak Dharma.INFO HAK ASASI MANUSIA :


SESI PERSEKOLAHAN BERMULA
YURAN YANG DIMANSUH RM4.50


Jurucakap PRIMA Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz meminta Menteri Pelajaran Dato’ Seri Hishamuddin Tun Hussain tak berdolak dalik dengan isu pemansuhan yuran yang digembar gemburkan sebagai mengurangkan beban rakyat, kalau sekadar jumlahnya RM4.50 sahaja. Menyentuh mengenai sesi persekolahan yang bermula hari ini (3 Januari 2008) Dato’ Kamal Amir memberitahu, kalangan ibu bapa mengakui mereka berhadapan dengan isu bayaran persekolahan yang berbeza-beza, hingga menimbulkan kekeliruan. “Dato’ Hisham boleh berbangga dengan pemansuhan yuran sekolah, yuran peperiksaan dan bantuan buku teks, tetapi masalahnya semakin mengelirukan ibu bapa bagi mereka yang mempunyai beberapa orang anak bersekolah,” kata Dato’ Kamal Amir.


Seterusnya Dato’ Kamal Amir mendedahkan bantuan buku teks sekadar tak sampai RM50 sahaja, tetapi pelajar-pelajar masih memerlukan buku-buku kerja mengikut kaedah pembelajaran di sekolah-sekolah sekarang melebihi daripada kos buku teks. Beliau diberitahu oleh ibu bapa mengenai yuran persekolahan RM4.50 yang dimansuhkan, tetapi mereka dikehendaki membayar yuran-yuran lain yang ditetapkan mengikut budi bicara pihak pengurusan sekolah. Kata Dato’ Kamal Amir lagi, yuran yang perlu dibayar oleh ibu bapa setelah dimansuhkan RM4.50 itu sebenarnya berjumlah RM87.50 semuanya berdasarkan salah sebuah sekolah menengah di Selangor.


Menurut Dato’ Kamal Amir yuran yang perlu dibayar ialah Koko (RM10.50), kertas ujian (RM20.00), sukan (RM10.00), Pendidikan Islam (RM10.00), insuran (RM1.50), MSSM (RM4.00), PIBG (RM20.00) dan majalah (RM32.00). Beliau menjelaskan kalau sebelumnya yuran sekolah RM4.50, di samping yuran PIBG RM10.00, tetapi kaedah sekarang apabila dimansuhkan yuran sekolah RM4.50, yuran PIBG pula dinaikkan kepada RM20.00. Kata Dato’ Kamal Amir menambah, kementerian cuba bermain silap mata dengan pemansuhan yuran RM4.50 yang digembar gemburkan. “Lebih baik menteri terbabit berasa malu dengan keadaan sebenar di sekolah-sekolah yang memulakan sesi persekolahan hari ini,” ujar Dato’ Kamal Amir.

PENAMPILAN PEJUANG BAHASA
PRIMA ALU-ALUKAN KEBANGKITAN


Penampilan berani beberapa individu membabitkan diri dalam perjuangan Bahasa Melayu dialu-alukan oleh PRIMA sebagai satu perkembangan membanggakan sejak aktivis PRIMA menggerakkan isu menolak ‘Bahasa Malaysia’ yang diumumkan oleh kabinet, sebaliknya mahukan kekal sebagai ‘Bahasa Melayu’. Pimpinan kanan PRIMA Yahaya Ismail (Pak Ya) mengulas sudut sastera di Berita Harian hari ini (3 Januari 2008) mengenai pengirim emel ‘Kalam Bahasa’ menyelar sebutan makhraj yang tak betul dalam penggunaan Bahasa Melayu. Menurut Pak Ya, sekalipun sasaran ditujukan kepada kalangan artis dan perfileman yang menggunakan sebutan kurang tepat, tetapi penulis terbabit tetap berbangga dengan ‘Bahasa Melayu’.


“Kita merasakan kebangkitan pejuang ‘Bahasa Melayu’ mula digerakkan di kalangan individu, setelah mereka yang menjadi benteng di kubu-kubu persatuan persuratan tak mampu bersuara secara bermuafakat,” ujar Pak Ya dengan memberi jaminan PRIMA akan meneruskan suara hati pejuang-pejuang bahasa sejak dekad 1960-an. Isu berkaitan pembabitan penyanyi-penyanyi yang melestarikan lagu-lagu Melayu adalah perkara yang berbeza daripada memperkasakan ‘Bahasa Melayu’, menurut Pak Ya menambah. Bagi Pak Ya beliau bersetuju penyanyi-penyanyi terbabit memperbaiki senjuh sebutan dalam melestarikan lagu-lagu Melayu, tetapi mereka bukanlah pejuang bahasa, katanya.


INFO SASTERA & BUDAYA:


MENUNGGU KELAHIRAN KARYA BESAR
KESUSATERAAN MELAYU AKAN PUPUS


Kesusasteraan Melayu akan pupus seperti dinosur purbakala, sekiranya para sarjana sekadar menunggu kelahiran karya-karya besar dengan tak terbabit sama menyuburkan pembangunan sastera, menurut novelis prolifik sekitar dekad 1980-an Dato’ Dr Mohd Mansor Abdullah. Serentak dengan itu Dato’ Dr Mohd Mansor menyarankan para sarjana turut sama berkarya bagi melahirkan karya-karya besar yang boleh dibanggakan oleh negara. Katanya, polemik persuratan tak mampu mengangkat ‘karya haprak’ menjadi sebuah karya besar, sebaliknya mereka yang terbabit dalam kesarjanaan perlu melahirkan karya masing-masing bagi dinilai sama ada mampu atau tidak melonjak sebagai karya besar yang penuh keilmuan dan kepujanggaan.


Pengkritik-pengkritik sastera yang ‘tumpul idea’ juga perlu mengasah bakat mereka menyuburkan kesusasteraan Melayu dengan melahirkan karya-karya baru, sekalipun ditakrif sebagai karya ‘tumpul idea’. Seterusnya Dato’ Dr Mohd Mansor beranggapan proses melahirkan karya lebih penting daripada polemik persuratan kerana ianya sekadar mengukur nilai lahiriah sesebuah karya, katanya memberitahu sekretariat PRIMA hari ini (3 Januari 2008) ketika mengulas aktiviti kesusasteraan lebih banyak ditumpukan kepada perbincangan longgar. “Kepujanggaan Melayu bukan sekadar bergantung kepada Hikayat Hang Tuah atau Sejarah Melayu, tetapi kemampuan sarjana-sarjana kini mempraktikkan keilmuan melahirkan karya-karya besar dalam persuratan Melayu baru,” katanya.
KOMENTAR
bersama Pak Parjo


DR CHUA SUDAH MENUTUP TIRAI
WAYANG OPERA POLITIK MALAYSIASyahdan akan Menteri Kesihatan, Dato’ Seri Dr Chua Soi Lek itu meletakkan jawatanlah dia dengan puji-pujian dari rakan seperjuangan kerana sudah menutup tirai wayang opera politik Malaysia. Maka dipalulah gendang bertalu-talu, tetapi tirai opera yang sudah ditutup tak akan dibuka lagi. Arakian diberitahulah oleh orang ramai kepada fakir yang mahu menyuratkan wayang opera itu, yang akan disiasat di bawah Seksyen 292 Kanun Keseksaan ialah orang yang mengedar bahan lucah itu, adanya. Orang yang merakam, di samping tempat kejadian itu berlaku tak akan disiasat, sekalipun sudah sahih akan bangunan tersergam di bandar Batu Pahat. Kononnya! Maka berkatalah persatuan yang melindungi tuan bangunan berkenaan, pihaknya tak pernah memasang CCTV dalam bilik penginapan dalam bangunan mereka. Heh heh heh!Sebermula diberitahu kepada fakir oleh nenek moyang yang menyuratkan ‘Kitab Melayu’ perihal menteri dari Manjapahit dikenali Paman Pateh itu dinaikinya rumah Tun Manda anak Seri Nara Diraja Tun Tahir. Beberapa tahun sebelum itu berguraulah Seri Nara Diraja kepada Paman Pateh anaknya Tun Manda yang masih kecil baru pandai berlari itu, kononnya mahu berkahwin dengan Paman Pateh. Setelah beberapa tahun balik ke Manjapahit datanglah Paman Pateh menuntut janjinya, yang dijangkakan Tun Manda itu sudah menjadi gadis jelita. Demi keselamatan anak gadisnya Tun Manda dalam pelukan Pateh Paman, sekalipun pengawal-pengawal menteri Manjapahit itu sudah habis dibunuh, dilepaskanlah oleh Seri Nara Diraja supaya tertutuplah tirai wayang opera politik di negeri Melaka itu seperti diungkapkan oleh:


HIDUP BAHASA MELAYU!