Friday, April 3, 2009

YASSINSALLEH BERPUISI


Perjalanan Kian Memanjang

Meminta pada yang ada
merajuk pada yang sayang
bermanja pada yang kasih.

Betapalah ya rupanya
kita telah meminta
pada yang tak punya
tiadalah ia perasaan
tiadalah ia bijaksana
tiadalah ia pengertian
tiadalah ia kemanusiaan.

Makanya,
apa yang nak dirajukkan
tiada sayang di hatinya
tiada kemanjaan membelai luka
kalbu yang luluh
kerana tiada
kasih di hatinya.

Yang meminta
buanglah tempurungmu
yang merajuk
minumlah racunmu
yang minta dimanja
bentanglah bara sahara
sesaujananya
dalam perjalanan
yang kian memanjang ini
kita minumlah duri kaktus
dan kita bakar fatamorgana.

Araklah mimpi
kerana mimpi
menjanjikan harapan
kerana cumalah mimpi
yang ada lagi
untuk dihitung!

-Yassinsalleh
jam 1111
April 3, 09
perjalanan kian memanjang.


Pun Tanpa Sepatu

Keemasan
atau pelangi
hiasan pesta
warna warni
melonjak kaduk
di junjungan
bertandak riak
keangkuhan.

Aku tak akan
berhenti
melintas bara
pasir
pun duri kaktus
minumanku.

Apakah sekadar
nak dapat
bersama Qarun
mandi telanjang
di sungai
dan
nak dapat
bersantai
meraikan nafsu
meniduri ibu
kita rela dan
bahagia
jadi kerbau jadi
lembu?

Sahara
bakarlah terus
pasir dan
kerikilmu,
pun tanpa
sepatu
aku takkan
berhenti
meniti baramu.

-Yassinsalleh
jam 1301
April 2009
sedang minum
duri kaktus.

Bukit Gantang bersama Nizam Hamid...


UMNO gunakan isu 'derhaka':
Nizar makin popular kpd pengundi


Kempen berjalan lancar. Di sini UMNO tak menyerlah seperti pilihanraya kecil Permatang Pauh dan Kuala Terengganu. Semalam (2 April 2009) kawasan yang terlalu susah nak masuk sudah dapat ditembusi iaitu Kampung Trong Temerloh. Dato' Seri Anwar Ibrahim dapat masuk malam tadi setelah dua percubaan sebelum ini gagal. Isu UMNO mainkan ialah 'derhaka' khususnya kepada pengundi Melayu mengikut petugas local, ada kebimbangan isu 'derhaka' beri kesan kepada undi Melayu khususnya yang tua. Selain itu karikatur Nizar yang kononya alat Cina/DAP diedarkan dengan meluas. Saya juga mengesani Nizar seorang yang popular.

Hari ini (3 April 2009) khutbah Jumaat seluruh Bukit Gantang, temanya kesetiaan kepada raja dan negara. Taktik UMNO setelah mereka mainkan isu derhaka. Malang institusi masjid dipergunakan untuk kepentingan UMNO. Tetapi pengundi di Bukit Gantang masih ingat lagi bagaimana UMNO memperlekehkan Dato' Panglima Bukit Gantang Haji Abdul Wahab bin Tok Muda Abdul Aziz. UMNO tak hormatkan Dato' Panglima Bukit Gantang yang disukai oleh Sultan Perak. UMNO derhaka kepada Sultan Perak, kerana tak menghormati Dato' Panglima Bukit Gantang, MB yang dilantik baginda. Eloklah UMNO cermin diri sendiri!

(*Ahmad Nizam Hamid ialah peguam di Temerloh, Pahang. Beliau aktivis sosial dan pendeklamator puisi. Banyak menghasilkan sajak, di samping aktif bersama DPMP di Temerloh. Sebagai peguam, Ahmad Nizam peka dengan kemiskinan dan golongan prolitar)

KOMENTAR:

bersama Pak Parjo...


Tak pernah berlaku dalam negeri
Pelantikan jemput wakil luar hadir

Sebermula sekian orang banyak pun memuji-muji Orangkaya Perdana Menteri yang baru Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak. Maka tak terpemenai banyaknya puji-pujian, hingga tak siapapun yang mengatakan Orangkaya itu tak baik langsung. Sejak semlam 6 Rabiulakhir 1430 (2 April 2009, kata anak cucu di akhir zaman), penitir-penitir canang juga sudah menyediakan dalam surat-surat khabarnya akan semua cerita yang baik-baik sahaja. Kata sahibul hikayat tak pernah sebelumnya pelantikan jawatan Orangkaya Perdana Menteri dijemput semua wakil-wakil kerajaan luar negeri hadir di istana. Arakian tercenganglah sekalian sekalian orang banyak dengan perubahan itu.

Syahdan setelah Sultan Mahmud Shah mendengar bendahara sangat sakit, maka baginda pun datang mendapatkan Bendahara Paduka Raja. Maka bendahara pun menyembah pada Sultan Mahmud Shah, seraya katanya, 'Ada pun Tuanku, pada perasaan patik, yang dunia ini luputlah daripada genggaman patik, melainkan negeri akhirat semata-mata patik hadapi. Dan segala anak buah patik petaruh patiklah ke bawah duli Tuanku; hendaklah Tuanku jangan dengar-dengar akan sembah orang yang tiada sebenarnya. Jikalau tuanku dengar-dengar akan kata orang yang fitnah itu, Tuanku akan menyesal kelak. Adapun yang kehendak nafsu itu daripada was-was syaitan alaihai laknat. Banyaklah seudah pemerintah besar yang binasa oleh Allah sebab menurut hawa nafsunya.' Maka terdiamlah sultan akan sembah bendahara seperti disebut dalam 'Kitab Melayu' daripada:

HIDUP BAHASA MELAYU!

DARI LAMAN BLOG:

Najib PM Tak Selesa:
Ku Li Masih 'Tunggu dan Lihat'


Assalamualaikum,

Pagi ini rasmilah Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak mengangkat sumpah jawatan Perdana Menteri ke 6 dalam pelan peralihan kuasa yang dipercepatkan dari Mac 2010 ke April 2009. Ianya mengakhiri spekulasi mengenai desas desus, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi mahu menangguhkan perletakan jawatan. Heh heh heh! Dato' Seri Mohd Najib adalah Presiden UMNO selepas selesai Perhimpunan Agung (24 - 28 Mac 2009), justeru beliau menerima sokongan majoriti sekalipun UMNO tak sampai 70 kerusi daripada sejumlah 140 kerusi kerusi BN di Dewan Rakyat selepas PRU12.

Pelan peralihan kuasa yang dikatakan penuh sopan santun, sebenarnya mempunyai liku-liku yang berangkai-rangkai, berungkai-rungkai dan berantai-rantai. Dato' Seri Abdullah didesak meletak jawatan berikutan prestasi buruk BN pada PRU12 seperti keperihalan Tunku Abdul Rahman yang didesak selepas pilihanraya 1969. Justeru penggantungan akhbar 'Harakah' dan 'Suara Keadilan' juga mempunyai kaitan dengan isu dalaman UMNO yang perlu dibendung, dikendong dan dikandung. Tetapi kedudukan UMNO tak sampai 70 kerusi di Dewan Rakyat sebenarnya bukanlah selesa sangat kepada Najib.

Tun Razak pun tak selesa selepas pilihanraya 1969, tetapi beliau mampu mengajak Tan Sri Asri, Tun Dr Lim Chong Eu, Dato' S.P. Seenivasagam, Tan Sri Ong Kee Hui dan Tan Sri Edmund Langgu membentu BN yang diluaskan skopnya daripada Parti Perikatan. Tak tahulah apa agenda dalam mengukuhkan kedudukannya, kerana sekadar semangat berkobar-kobar sahaja, isy isy isy! Kalau mahu bersaing sebagai pemidato sukar baginya mahu menyaingi Dato' Seri Anwar Ibrahim. Justeru tak hairanlah pada 28 Mac 2009, Anwar juga menulis surat kepada Yang Dipertuan Agong

Memang surat Anwar memohon Yang Dipertuan Agong menangguhkan pelantikan Najib tak diberi respon oleh baginda. Lainlah 'Kerajaan Perpaduan' yang diwar-warkan sebelum ini menerima persetujuan bersama, asal sahaja Tengku Razaleigh Hamzah tampil sebagai pahlawan budiman. Tetapi dalam usia 73 tahun, Ku Li juga sukar membawa perubahan. Apalagi peranan Ku Li dilihat terlalu berhati-hati dengan sikap 'tunggu dan lihat' (atau Tunku dulu 'tolak ansur') yang tak serasi dengan perwatakan 'agresif' Anwar. Nampaknya seperti kata Yassinsalleh dan Mankadir 'tak dapek la nak somoleh kobou yang liar di hutan!'. Heh heh heh!

-Pak Dharma

Undilah Untuk Kepentingan Anda...

PILIHANRAYA KECIL 29MAC - 7 APRIL 2009

PARLIMEN BUKIT GANTANG (PERAK)

DUN BUKIT SELAMBAU (KEDAH)

DUN BATANG AIR (SARAWAK)BN


PKR


PAS

UNDI CALON, BUKAN UNDI PARTI!

-SERUAN DARIPADA PIMPINAN PRIMA!

Pilihanraya Kecil...Pimpinan lama dlm BN
Jadi beban kpd imej parti

BN akan mengalami kekalahan pada semua pilihanraya kecil (PRK) kalau melanggar pantang larang yang ditetapkan, menurut pimpinan veteran UMNO yang turut sama berkempen di Bukit Gantang, Bukit Selambau dan Batang Air. Kalangan pimpinan veteran UMNO itu menjelaskan pantang larang yang ketara sebagai mesej ialah Ketua Pemuda Khairy Jamaluddin, Presiden MIC Dato' Seri Samy Vellu dan Presiden PBB Tan Sri Taib Mahmud tak menampilkan diri di hadapan pengundi. Mereka semua tak dikehendaki oleh pengundi, malah menjadi beban kepada UMNO/BN sekiranya turun berkem[pen sama, katanya. "Mesej berkenaan amat jelas, tetapi mereka masih berdegil mahu kekal sebagai pimpinan parti," beritahu pimpinan veteran terbabit selepas meninjau ke kawasan PRK.

Pengundi-pengundi India di DUN Bukit Selambau, Kedah tak menyenangi Samy Vellu, malah MIC akan hilang sokongan selagi Samy Vellu meneruskan pimpinan. Begitu juga di Parlimen Bukit Gantang, beberapa cawangan UMNO tak mahu kehadiran Khairy menjejaskan jentera kerja yang bekerja keras sejak hari penamaan calon. Sementara di Sarawak pimpinan veteran UMNO itu menjelaskan, pengundi sekadar menyokong calon BN, sebaliknya tak senang dengan penampilan Taib Mahmud yang dipanggil 'Tok Uban'. Dengan mesej yang diberikan pengundi, mereka seharusnya mengambil keputusan yang bijak, jelas pimpinan veteran berkenaan. "Mereka tak membantu BN sebaliknya menjadi beban menjelang PRU13 akan datang," jelas pimpinan veteran UMNO terbabit.

Pada Hemat Mohd Affandi...

Menunggu Kemunculan:
Kehebatan UMNO Progresif

Kemunculan Khairy Jamaluddin sebagai Ketua Pemuda baru nampaknya dipersoalkan oleh sekumpulan ahli UMNO atau perwakilan yang berasa takjub bagaimana Khairy Jamaluddin boleh menang selesa. Majoritinya jauh lebih besar daripada majoriti Dr. Mahathir Mohamed menewaskan Tengku Razaleigh Hamzah 1987. Kemenangan itu pun menakjubkan kerana memang dijangka Ku Li akan menang. Samalah seperti Mukhriz anak Dr. Mahathir dijangka akan menang. Dan kemenangan ini sungguh menarik untuk dianalisis dengan kritis dan mendalam.

Pada pandangan saya, Khairy Jamaluddin telah meninggalkan UMNO tua yang letih tak bermaya untuk membina UMNO progresif abad 21. Seperti Dr. Mahathir Mohamed dibenci oleh segolongan ahli UMNO dan orang Melayu, maka begitulah juga Khairy Jamaluddin tidak disenangi oleh golongan UMNO tua yang diwakili Dr. Mahathir Mohamed pada waktu ini. Anda boleh lihat atau tidak ironinya di sini? Kehadiran Abdullah Badawi dan Najib Tun Razak adalah pengantar kepada kemunculan UMNO progresif yang akan diterajui oleh Khairy Jamaluddin.

Ahli-ahli UMNO tua selalu berkata betapa pentingnya dalam barisan kepemimpinan baru memberi peluang kepada 70 peratus anak muda yang akan menentukan hidup matinya UMNO; oleh itu adalah aneh jika kemunculan Khairy Jamaluddin dipersoalkan oleh kumpulan UMNO tua. Yang jadi sedikit pelik ialah kebencian Dr. Mahathir Mohamed terhadap tokoh muda yang cerdik dan cerdas ini. Apakah yang membuat beliau begitu marah? Mungkin sama juga sebabnya dengan kemarahan Tunku Abdul Rahman terhadapnya satu ketika dulu.

Ahli sejarah dan penganalisis politik patut benar meneliti perkara ini, kerana dari analisis itu kita dapat melihat corak kepemimpinan Melayu yang akan muncul dalam abad 21 ini. Jika bukan Khairy Jamaluddin, siapakah orangnya? Tentu sekali bukan Mukhriz anak Mahathir, tidak juga Khir Toyo. Kedua-dua mereka ini, walaupun muda, berada dalam golongan tua UMNO, yang tidak mempunyai apa-apa perancangan bernas untuk melonjakkan kepemimpinan baru di kalangan orang Melayu.

Jika analisis saya silap, saya tidak khuatir kerana orang Melayu memang suka memihak kepada cara lama yang lesu daripada menerima kemunculan tokoh baru yang memberi harapan baru kepada bangsa Melayu. Sejarah Melayu menceritakan bagaimana budak-budak Melayu yang cerdik dibunuh. Adakah UMNO yang dikatakan sudah berubah itu akan membunuh seorang tokoh muda yang dilahirkan oleh parti itu sendiri? Ikut mana pun tafsiran dibuat, satu kesimpulan tidak dapat dielakkan. Jika kemunculan Khairy Jamaluddin menjadi masalah kepada UMNO dan orang Melayu, maka mereka akan terus berada dalam tradisi yang merugikan bangsa Melayu sudah sekian lama. Jika anda tidak faham, bacalah dengan teliti dan kritis kitab Sejarah Melayu.

-Mohd. Affandi Hassan
Petaling Jaya, 31/3/2009