Wednesday, July 23, 2008

WARGA PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)
S U A R A P R I M A
(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)

DARI LAMAN BLOG

KIRIM EMEL TELUR YG NGERI
HARGA MENINGKAT 33 SEN SEBIJI

Assalamualaikum,

Memang sudah lama Zakaria Bidin yang mahir selaku dejay di majlis perkahwinan tak hubungi saya, sekalipun sebelumnya beberapa kali juga berjanji teh tarik. Tiba-tiba beliau mengirim emel semalam (21 Julai 2008) berkaitan gambar telur yang dianggapnya mengerikan. Tak tahulah bagaimana takrif ‘mengerikan’ yang disebut Zakaria Bidin, tetapi di pasaran sekarang harga telur sudah meningkat kepada 33 sen sebiji berbanding sebelum PRU12 sekadar 22 sen sahaja sebiji. Saya sekadar sebut telur bagi gred atas, kerana gred yang lain mungkin sahaja ia sebesar bola pingpong. Mereka yang tak makan telur memang tak memberi impak kepada kenaikan harga telur, tetapi Zakaria Bidin kalau teh tarik malam jam 22.00 pm pun gemar makan rotai canai campur telur. Begitulah!

Kenaikan harga telur di pasaran pula dikatakan penjual merungut apabila membeli dengan harga yang tinggi daripada pemborong; sebaliknya pemborong juga merungut kerana ladang ternakan ayam telur juga menaikkan harga. Bahan makanan yang dibekal ke ladang ternakan telur mendadak naik bagaikan peluru topedo dilancarkan, hingga tak sempat hulubalang-hulubalang Melayu membuka bunga langkah di tengah gelanggang. Siapa pun tak mampu buka langkah silat kalau dilancarkan peluru topedo; apalagi Hang Tuah pun terhumban beberapa hasta disinggahi peluru meriam Feringgi (sama ada mitos atau legenda, itulah hakikatnya). Tak payah peluru topedo pun Pulau Batu Putih boleh berpindah hak milik, ketika hulubalang-hulubalang Melayu tunjuk gagah kepada orang Melayu sendiri.

Di Kampung Sungai Belukang di Bagan Datoh, Perak penternak ayam menjual kepada peraih tak sampai pun RM5 seekor. Malah lapan ekor pun tak sampai RM30 dibeli peraih mengikut timbangan kg. (Mungkin sahaja ayam kampung tak berat, apalagi bahan makanan juga ketul jagung sahaja, barangkali!). Bagi majoriti masyarakat di kampung, mereka tak makan ayam setiap hari, tetapi ayam yang diternak memang dijual untuk membeli beras yang melambung ke paras RM27 bagi kampit isian 10 kg (jenama yang termurah dengan campuran 5% beras hancur). Pekebun-pekebun kecil kelapa sawit sekadar mampu kumpul RM40-RM60 dua minggu (apabila buah cukup matang untuk dikait), ketika menteri-menteri UMNO meminta rakyat berjimat cermat.

Malam semalam (21 Julai 2008) Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan Pahang, Syed Adnan Dato’ Syed Abdullah beritahu, dengan muzakarah UMNO-PAS yang dipersetujui belum menjamin perpaduan Melayu. Misalnya, di Selangor UMNO sekadar memenangi 18 kerusi DUN di samping MCA dua kerusi sahaja. Kalau menerima sokongan 8 ADUN dari PAS pun, BN masih terkapai-kapai kerana PKR dengan 15 kerusi dan DAP sejumlah 13 kerusi juga mempunyai kekuatan 28 kerusi. Apalagi persaingan pengaruh dua bekas Menteri Besar iaitu Tan Sri Muhammad Mohd Taib dan Dato’ Seri Dr Mohd Khir Toyo masih belum menemui titik penyelesaian.

-Pak Dharma.

INFO HAK ASASI MANUSIA

PERTEMUAN UMNO-PAS BUKAN SEKADAR
BINCANG ISU AGAMA & BANGSA MELAYU?

Beberapa pihak melahirkan rasa bimbang dengan persefahaman untuk menganjurkan muzakarah UMNO-PAS, sekalipun isu yang dibangkitkan berkisar mengenai agama dan bangsa Melayu. Menurut kalangan penganalisis politik isu agama dan bangsa tak berbeza dengan kepentingan politik dua hala yang membabitkan UMNO-PAS sendiri. Kata sumber berkenaan, adalah mustahil muzakarah UMNO-PAS sekadar membincangkan isu agama dan bangsa, malah tak mempunyai kaitan langsung dengan politik. “Bincangkan isu agama dan bangsa kalau tak berkaitan dengan politik, maknanya macam makan tak bersuaplah atau tonyoh muncung ke pinggan sahaja,” beritahu sumber tersebut. Justeru katanya, UMNO-PAS tak perlu bersandiwara sebaliknya telus, tulus dan mulus dalam isu yang membabitkan kepentingan agama, bangsa dan tanahair.


Seterusnya sumber itu menambah, pada 1970-an Tun Abdul Razak Hussein dan Tan Sri Mohd Asri Muda tak menjadikan UMNO-PAS sebagai ‘kuda tungangan’ mereka, sebaliknya kerjasama dijalin menerusi keputusan ahli parti. Tun Abdul Razak menerima sokongan menerusi Perhimpunan Agung Khas, di samping Tan Sri Mohd Asri diberi mandat oleh Muktamar Khas sebelum mereka membentuk BN, beritahu sumber itu selanjutnya. Berdasarkan pengamatan penganalis politik sekarang UMNO sudah jauh menyimpang dengan ‘memaksa’ ahli-ahli parti menyokong keputusan pimpinan. Misalnya, sebelum Mesyuarat Agung Bahagian, ketua-ketua Bahagian dan Perhubungan Negeri sudah mempengaruhi ahli mencalonkan pimpinan yang di set mengikut acuan, jelas sumber tersebut.

INFO SASTERA & BUDAYA

SAJAK

Legasi Pesona

Titipkan belasungkawaku
ketika kematian etika pahlawan
gugur di celah kerikil pesona
jeriji penjara fitnah
aibkan legasi bangsamu
legenda keperkasaan di gapura istana
Hang Tuah & idola mimpi ceritera
di tengah naratif permukahan teruja!

Bawakan diskripsi daulah ketuanan
di atas peseban betara
& aku mengangkat duka nestapa
di hujung sirah kepalsuan legenda
hikayat istana Melaka yang pudar
kau lengkapkan pidato di mimbar
sumpah di atas peterana sang dewata
di tengah saf dewan merdeka.

Ku cari kilau matahari
di bawah kelopak sangsi
pesona ini semakin menusuk ke hati
- kesongsangan negatif malam
- kerangsangan naratif kegelapan
biarlah aku membilang waktu
senja di hujung belasugkawamu
menjunjung sumpah di ubun kepala
& ku baca kalimah-kalimah taqwa
al-Quran penjana kuliah manusia!

-Dharmala N.S.
Kuala Lumpur
1 Julai 2008.

INFO SUARA PROLITAR

LEGASI ‘KEPENYAMUNAN’ DITERUSKAN
APA KHABAR YAB TAN SRI KAHLID IBRAHIM?

Kerajaan Pakatan Rakyat (PR) meneruskan juga legasi ‘kepenyamunan’ BN menerusi meter tempat letak kereta di Selangor. Jangan sebut ‘hari ini bentuk kerajaan, besok harga minyak turun’. Sudah lebih 100 hari bentuk kerajaan negeri di Selangor, meter tempat letak kereta pun tak boleh hapus. Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) yang dikuasai PR terus juga mengutip wang meter tempat letak kereta. Tak bayar, kena saman. PR baru sahaja lantik ahli PBT di Selayang, tup tup saman pun sampai. Apa khabar YAB Tan Sri Khalid Ibrahim? – (SMS; 22 Julai 2008; 26:38:09 – Man Cincai, Selayang, Selangor).

KOMENTAR
bersama Pak Parjo

PERIHAL DICERCA AKAN ORANGKAYA
HENDAKLAH DIPECAT TERLEBIH DAHULU

Sebermula akan Orangkaya Temenggung (atau seperti kata anak cucu fakir Ketua Polis Negara) Tan Sri Musa Hassan berasa malulah ia kerana dituduh memalsukan keterangan bekas Orangkaya Timbalan Perdana Menteri Dato’ Seri Anwar Ibrahim dibelasah ketika ditahan Orangkaya Temenggung 10 tahun lalu. Syahdan Orangkaya Temenggung Tan Sri Musa belumlah ia dilantik memegang jawatan ketika itu, adanya. Maka akan Orangkaya Temenggung itu disamannya bekas Orangkaya Timbalan Perdana Menteri mengikut akan kanun sekarang ini, yang fakir tak tahulah mengenai peraturannya. Adapun pada masa dahulukala tahulah fakir apabila seseorang digigit anjing, maka tak bolehlah membunuh akan anjing berkenaan. Maka hendaklah orang itu menggigit juga anjing tersebut seperti ditetapkan dari balai nan panjang.

Arakian ada seorang orang Kelang mengatakan dirinya teraniaya oleh Tun Perak sedikit. Maka ia berdatang sembah ke bawah duli baginda. Maka baginda memberi titah kepada bentara Seri Amerta, menyuruh berkata kepada Tun Perak. Setelah datang Tun Perak menghadap, Seri Amerta pun berkata, ‘Orang ini, ya tuan Tun Perak, mengadukan halnya ke bawah Duli Yang Dipertuan mengatakan dirinya teraniaya, mengapakah maka demikian pekerti tuan hamba?’. Setelah tiga kali Seri Amerta berkata-kata lalu dijawab oleh Tun Perak, ‘Tuan Seri Amerta, akan tuan hamba dijadikan Yang Dipertuan bentara, dianugerahi pedang sebilah itu jua tuan hamba perliharakan baik-baik, usahakan jangan diberi berkarat kemakanan.

‘Akan pekerjaan kami orang memegang negeri di mana tuan hamba tahu? Jikalau sebesar tempurung sekalipun, negeri namanya; baik juga pada kami, maka kami kerjakan, kerana Yang Dipertuan tahu akan baiknya juga pada kami, tiada tahu akan jahatnya. Tetapi jikalau Duli Yang Dipertuan hendak mencerca hamba atau memberi malu sebab orang itu, pecatlah hamba dahulu, maka cercakan hamba dengan dia. Jikalau hamba belum dipecat, bagaimana hamba hendak dicerca?’. Syahdan, maka berkenan Sultan Muzaffar Shah menengar kata Tun Perak itu. Pada hati baginda, ‘Adapun Tun Perak ini tidaklah patut jadi bentara lagi, patut menjadi Perdana Menteri’. Maka digelar baginda Paduka Raja seperti disurat dalam ‘Kitab Melayu’ daripada:HIDUP BAHASA MELAYU.