Thursday, August 14, 2008

WARGA PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)
S U A R A P R I M A

(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)

DARI LAMAN BLOG


WARTAWAN SIBUK P/RAYA KECIL
BUSH JADI BACUL BERDEPAN RUSSIA!

Assalamualaikum,

Tahniah! Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan Pahang, Syed Adnan Dato’ Syed Abdullah menerima menantu lagi, berikutan perkahwinan anaknya malam ini (14 Ogos 2008). Beliau bersama aktivis PRIMA L Mankadir Shamsi sudah pun berada di Kelantan bagi majlis perkahwinan tersebut. Saya pula menghadiri majlis kenduri doa selamat di samping menyambut kedatangan Ramadan di rumah Presiden Persatuan Wartawan Hiburan Malaysia (WHAM) Hajjah Fauziah Raof malam ini juga (14 Ogos 2008). Rakan wartawan dari Mingguan Perdana yang kebetulan pula tererempak di sebuah pasaraya di Taman Seri Gombak petang ini bertanya sama ada saya akan ke Permatang Pauh atau tidak 16 Ogos 2008 nanti, disebabkan mereka memang ke sana atas kapisiti wartawan bagi melaporkan berita. Heh heh heh!

Pimpinan Angkatan Sasterawan Indera Kayangan, Perlis (ASIK), Abdul Ahmad yang juga terkenal sebagai penulis novel kanak-kanak menelefon petang ini (14 Ogos 2008). Abdul yang juga bekas pengarang Dewan Pelajar di Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) sudah lama bersara, di samping menetap di kampungnya di Perlis, memang aktivis persuratan sewaktu berkhidmat di Kuala Lumpur. Beliau dikatakan kurang selesa dengan persatuan penulis di Perlis yang dianggap seolah-olah taksub sangat dengan pimpinan GAPENA dan Profesor Emeritus Tan Sri Ismail Hussein. Bagaimanapun Abdul sekadar bertanya khabar, di samping menyentuh pilihanraya kecil Permatang Pauh yang dijangka 26 Ogos 2008. Apalagi UMNO sudah pun menamakan calonnya semalam (13 Ogos 2008 – ikut tarikh kegemaran Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi) bagi menentang calon PKR Dato’ Seri Anwar Ibrahim.

Memang rakan-rakan menyangka PRIMA menyokong PKR, berikutan pada PRU12 lalu akhbar ‘Siasah’ melaporkan saya naik ke pentas membantu calon PKR di kawasan Parlimen Wangsa Maju, Wee Choo Keong. PRIMA mengambil pendekatan yang tetap konsisten iaitu ‘sokong calon, bukan sokong parti’. Justeru pada pilihanraya kecil bagi Parlimen Permatang Pauh, PRIMA juga menyeru 58,449 pengundi-pengundi di kawasan berkenaan memberikan undi berdasarkan calon, bukannya parti! Trend pemikiran rakyat Malaysia pada PRU12 perlu dikekalkan dengan menolak populariti parti, sebaliknya menyokong calon di setiap pilihanraya. Justeru calon yang menjadi prasit dengan sekadar bergantung kepada populariti parti harus ditolak, tetapi memilih calon yang benar-benar mampu melonjakkan kewibawaan negara ke peringkat antarabangsa.

Hari ini (14 Ogos 2008) juga dilaporkan kereta kebal Moscow terus menceroboh Gori, bandar strategik di Georgia iaitu lokasi terletaknya sebuah pangkalan tentera. Kemaraan tentera Russia tak pula ditakrif oleh Amerika Syarikat sebagai ‘paksi keganasan’ yang perlu dibanteras. George W Bush dan AS memperlihatkan dirinya sebagai ‘paksi pembuli antarabangsa’ menjadi bacul apabila Moscow tunjukkan ‘bisa taring’ dengan keganasan menceroboh Georgia sekadar alasan negara bekas Soviet itu menceroboh Ossetia Selatan. Apalagi Georgia yang menjadi sekutu AS, tak pula menerima bantuan George Bush bagi melawan Russia yang sememangnya ‘buku bertemu ruas’. Aduhai Bush!

-Pak Dharma.

INFO HAK ASASI MANUSIA

UMNO TERDESAK P/RAYA KECIL
FOKUS KEPADA MESYUARAT AGUNG

Pimpinan UMNO sudah menamakan Dato’ Arif Shah Omar Shah menjadi calon BN bagi pilihanraya kecil Permatang Pauh pada hari penamaan calon dijangka 16 Ogos 2008, di samping pengundian 26 Ogos 2008. Keceriaan di kem BN tak kelihatan seperti perihal kebiasaan pilihanraya kecil diadakan sebelum ini; sekalipun disambut tepukan gemuruh 3,000 penyokong. Khabarnya! Malah Timbalan Presiden UMNO Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak yang juga pengarah pilihanraya kecil itu mengakui, “Walaupun menghadapi kesukaran, keputusan perlu dibuat dengan mengambil kira keadaan setempat”. Dengan pengumuman yang dibuat Dato’ Seri Najib di Pusat Konvensyen Sunway Carnival di Seberang Jaya semalam (13 Ogos 2008) menutup spekulasi ura-ura bekas Ketua Angkatan Muda PKR, Mohd Ezam Mohd Noor akan dicalonkan. Begitulah!

Bagaimanapun kesukaran yang disebut Dato’ Najib akan berterusan, berikutan pada 26 Ogos 2008 banyak cawangan UMNO menggerakkan mesyuarat agung. Menurut sumber pimpinan UMNO di negeri-negeri juga tak memberi fokus kepada pilihanraya kecil di Permatang Pauh, sebaliknya mengutamakan mesyuarat agung masing-masing bagi menentukan pimpinan sebenar menerajui parti. Barangkali! Kebanyakan cawangan UMNO di Selangor misalnya, sebelum ini menjadi ‘hulubalang utama’ pada setiap kali pilihanraya kecil, tetapi mengakui pada 26 Ogos (2008) mereka tak ke Permatang Puah kerana menumpukan mesyuarat agung. Malah UMNO di Permatang Pauh sendiri belum selesai menggerakkan mesyuarat agung cawangan mereka yang pastinya terjejas berikutan pilihanraya kecil berkenaan.

INFO SASTERA & BUDAYA

MALAM 28 OGOS DI DAMANSARA:
MAJLIS DEKLAMASI PUISI MERDEKA

Deklamasi ‘Puisi Merdeka’ akan digerakkan oleh PRIMA malam 28 Ogos 2008 di pekarangan rumah Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz di No 1 Jalan Dato’ Suleiman 20, Damanasara. Jurucakap PRIMA Dato’ Kamal Amir memberitahu ‘deklamasi puisi merdeka’ sebagai kesinambungan aktiviti PRIMA sebelum ini dengan menjadikan medium puisi sebagai menterjemahkan suara rakyat. Puisi-puisi bertema kemerdekaan akan dijadikan sumber pertemuan penyair-penyair Melayu dalam ‘deklamasi puisi merdeka’ ini, beritahu Dato’ Kamal Amir. Katanya, penyair-penyair yang ingin turut serta dalam majlis ‘deklamasi puisi merdeka’ ini adalah dialu-alukan secara terbuka. “Setiap penyair adalah dialu-alukan untuk mendeklamasikan puisi mereka,” beritahu Dato’ Kamal Amir.

Penyair-penyair yang pernah terbabit bersama PRIMA sebelum ini dalam majlis deklamasi seperti M Ashikin, L Mankadir Shamsi, Zainal Abidin Rasidin, Yassinsalleh, Rozzie Kamal, Nurul Salwa, Dr Intan, Yusleh dan beberapa lagi dijangka akan turut mendeklamasikan puisi mereka. Di samping itu PRIMA juga turut mengundang penyair-penyair PAKSI di bawah pimpinan Dinsman bagi menyerikan majlis deklamasi puisi merdeka, beritahu Dato’ Kamal Amir selanjutnya. Sebelum ini PRIMA dijangka terbabit dalam ‘pesta budaya Orang Asli’ di Jenderak, Pahang pada 2 Ogos 2008, tetapi terpaksa dibatalkan berikutan lanskap politik yang serba goncang, pincang dan tempang ketika itu. “Kita memilih malam 28 Ogos sebagai majlis deklamasi puisi merdeka sesuai dengan semangat kemerdekaan itu,” ujar Dato’ Kamal Amir.

INFO SUARA PROLITAR

DOMINASI MASAKAN THAI
APA JADI MASAKAN MELAYU?

Di mana-mana sahaja di negara ini hidangan masakan Thailand mendominasi restoran dan gerai makan. Sama ada di bandar besar, pekan kecil mahupun kampung-kampung masakan Thailand seolah-olah menjadi pilihan. Berjalanlan dari Lumut ke Teluk Intan, dari Temerloh ke Bentong, dari Taiping ke Ipoh; apalagi di utara semuanya masakan tomyam menjadi menu utama. Seolah-olah identiti masakan Melayu tak wujud. Kalau pelancong luar melalui sepanjang jalan, mereka akan disogokkan dengan masakan ala Thailand. Apa dah jadi, bangsa Melayuku! – (SMS; 13 Ogos 2008; 23:33:21 – Alba, Jelebu, Negeri Sembilan).

KOMENTAR
bersama Pak Parjo

PEMUDA TAK MAHU MUZAKARAH
TETAPI TETAP BERLANDASKAN AL-QURAN

Sebermula berhimpunlah jemaah harakah Islam (dikenali PAS) bermula semalam, 11 Syaaban 1429 (atau disebut orang banyak 13 Ogos 2008) di negeri Melayu yang dikenali Perak Darul Redzuan itu, adanya. Maka marahlah mereka semua disebabkan pemimpin jemaah harakah Islam itu mahu bermuzakarah dan bermuqabalah dengan harakah Melayu (atau disebut UMNO). Arakian akan anak-anak muda jemaah harakah Islam itu, mereka tak mahu bertolak ansur dengan mana-mana pihak yang cuba memperalatkan istilah Islam seperti syariyyah, maqasid, al-syariah, fiqh al-awlawiyyat, fiqh at-taghyir dan fiqh al-waqi bagi mencapai matlamat siasah. Syahdan wazir ketua jemaah harakah Islam itu, Orangkaya Ustaz Nasharuddin Mat Isa mengingatkan, muzakarah itu berlandasakan al-Quran bukanlah percaturan siasah, adanya.

Arakian adapun Sultan Ahmad itu semuanya baik, lagi murah; tetapi suatu celanya, sebab tiada kasih akan segala pegawai dan segala orang besar-besar, melainkan orang muda-muda dan hamba raja tersebut itu juga dikasihi baginda. Apabila segala orang muda-muda itu sudah makan di dalam ayam suapan dan nasi kunyit, atau barang sebagainya, maka apabila segala orang besar-besar datang menghadap Sultan Ahmad, maka dikias-kiasnya oleh segala orang muda-muda itu katanya, ‘Mana rimah nasi kunyit dan tulang ayam suapan yang kita makan tadi?’. Maka segala kelakuan itu kedengaran kepada Sultan Mahmud. Maka tiada berkenan baginda akan pekerti ananda itu, seperti disurat dalam ‘Kitab Melayu’ oleh:


HIDUP BAHASA MELAYU!