Saturday, February 14, 2009

WARGA PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)
SUARA <<< >>> PRIMA

(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)

INFO HAK ASASI MANUSIA


SURAT TERBUKA IR MUHAMMAD NIZAR:
KRISIS ANGKAT SUMPAH MB DI STANA PERAK

Assalamualaikum,

(Perutusan yang disampaikan oleh YAB Dato’ Seri Ir Muhamad Nizar Jamaluddin, Menteri Besar Perak pada 6 Februari 2009, berikutan berlakunya ‘rampasan kuasa’ oleh UMNO dengan memproklamir Dato’ Dr Zambry Abdul Kadir selaku Menteri Besar Perak apabila mengangkat sumpah di hadapan Sultan Perak, sekalipun melanggar tata susila dan etika institusi kesultanan Melayu sejak zaman dahulu, malah berlawanan pada perlembagaan negeri Perak sekarang. Polis dan kakitangan kerajaan dikerah bagi melaksanakan upacara yang bertentangan dengan perlembagaan seperti keperihalan Edward Gent diproklamir sebagai Gabenor Malayan Union pada 1 April 1946)

Bismilahir Rahmanir Rahim,
Saya bersyukur ke hadrat Allah SWT atas kesihatan tubuh badan dan kesabaran yang dianugerahkanNya kepada saya dan seluruh rakyat negeri Perak Darul Ridzuan. Saya mengambil kesempatan ini untuk menerangkan beberapa perkara berekaitan perkembangan krisis di negeri Perak terutamanya selepas upacara angkat sumpah Menteri Besar baru negeri ini yang berlangsung di Istana Iskandariah petang tadi (6 Februari 2009). Dengan penuh rasa tanggungjawab, sukacita saya menyatakan bahawa pelantikan Menteri Besar baru itu sesungguhnya adalah tidak mengikut Undang-Undang Perlembagaan Negeri sebagaimana sepatutnya. Apabila saya tidak meletak jawatan seperti yang dititahkan oleh DYMM Paduka Seri Sultan Perak, sebenarnya saya telah pun meneliti semua undang-undang dan peraturan yang berkaitan serta telah mendapatkan pandangan da nasihat daripada ahli dan pakar undang-undang.

Permohonan saya kepada DYMM Sultan untuk mendapatkan perkenan membubarkan Dewan Undangan Negeri adalah menepati dan mengikut peruntukan Undang-Undang Perlembagaan Negeri secara jelas dan pasti. Perlembagaan memperuntukkan dengan jelas bahawa pembubaran DUN sepatutnya telah pun berlaku setelah permohonan perkenan saya kemukakan kepada DYMM Tuanku Sultan. Saya yakin bahawa pembubaran DUN adalah langkah terbaik bagi menyelesaikan kemelut politik negeri Perak. Biarlah rakyat membuat keputusan. Saya percaya bahawa rakyat berhak membuat keputusan berkenaan parti manakah yang rakyat mahu berikan mandate sebagai kerajaan. Keputusan menyerahkan penentuan itu kepada rakyat adala bertepatan dengan prinsip demokrasi dan system Raja Berperlembagaan yang dijunjung bersama.

UMNO telah mencemarkan institusi raja melalui konspirasi yang sangat kotor semata-mata kerana dendam kesumat dan nafsu melampau untuk memerintah. Mereka sanggup mengheret intitusi raja kepada kecelaruan yang boleh menjejaskan penghormatan dan sanjungan rakyat terhadap istana. Tiga kaedah ‘Lucut Jawatan’ Menteri Besar: Berhubung kecelaruan isu ‘letak jawatan’ saya sebagai Menteri Besar, suka saya jelaskan kepada seluruh rakyat negeri Perak bahawa Perkara 16(6) Undang-Undang Perlembagaan Negeri dengan terang menyatakan bahawa ‘lucut jawatan’ saya hanya boleh berlaku melalui 3 kaedah iaitu: Pertama - Pembubaran Dewan Undang Negeri, Kedua - Undi tidak percaya dalam siding khas Dewan Undangan Negeri, dan Ketiga - Saya meletak jawatan secara sukarela.

Tetapi apa yang terjadi sekarang, tiada mana-mana satu pun di antara 3 kaedah itu berlaku. Saya tidak meletak jawatan. Pembubaran DUN tidak berlaku. Belum lagi berlangsung siding khas atau apa-apa siding membincangkan usul undi tidak percaya terhadap saya. Maka bagaimana boleh dikatakan saya bukan lagi Menteri Besar Perak? Apabila saya masih lagi Menteri Besar Perak yang sah mengikut undang-undang, maka adalah ganjil apabila dilantik seorang Menteri Besar yang baru. Bukan sahaja ganjil, tapi salah. Pelantikan Menteri Besar hanya boleh atau perlu dibuat apabila berlaku kekosongan jawatan itu. Sehingga saat ini saya masih MB mengikut perlembagaan. Belum berlaku kekosongan.

RAJA DARI SEGALA RAJA FITNAH:
MEDIA ARUS PERDANA PROKSI UMNO:

Oleh: Dato’ Seri Ir Muhammad Nizar Jamaluddin

Hari ini (6 Februari 2009) timbul isu bahawa saya akan saman DYMM Tuanku Sultan. TV1 dan TV2 milik RTM menyiarkan berita itu. Ini adalah satu fitnah yang sangat dahsyat. Tohmahan jahat ini dicipta oleh UMNO untuk menimbulkan kebencian orang ramai khususnya rakyat negeri Perak terhadap saya dan Pakatan Rakyat. Mereka mengulas isu ini secara terarah untuk menjauhkan kita dari istana. Mereka mencipta tuduhan ini untuk membangkitkan kemarahan orang Melayu terhadap saya Pakatan Rakyat dengan tujuan meneggelamkan perbincangan tentang pencabulan undang-undang yang mereka lakukan demi merampas kuasa. Saya juga dituduh menggerak dan mengarahkan rakyat supaya bangkit menentang istana. Media yang dikuasai UMNO menggambarkan saya bertanggungjawab ke atas perhimpunan rakyat yang berlaku di merata tempat dalam masa beberapa hari ini termasuk himpunan di Kuala Kangsar yang tercetus kekecohan.

Sehubungan dengan itu, saya dengan ini menafikan sekeras-kerasnya segala tuduhan dan fitnah yang dilimparkan terhadap saya. Saya tidak mengeluarkan apa-apa arahan kepada rakyat untuk maksud berhimpun menyatakan bantahan kepada istana. Semua ini adalah propaganda UMNO. Media elektronik yang dipengaruhi UMNO juga memuatrbelit laporan mengenai insiden di pejabat saya iaitu pejabat Menteri Besar pagi tadi (6 Februari 2009). Mereka melaporkan bahawa saya ‘menjerit’ ketika kekecohan semasa kehadiran puluhan wartawan. Sebenarnya yang menjerit itu bukan saya. Yang menjerit itu ialah Dato’ Setiausaha Kerajaan Negeri iaitu Dato’ Dr Abdul Rahman Hashim yang menghalau wartawan supaya keluar dari bilik itu. Wartawan dalam dan luar negeri menjadi saksi tindakan primitive Setiausaha Kerajaan Negeri yang menghalau petugas-petugas media di hadapan saya.

Saya tegaskan sekali lagi bahawa bukan saya yang menjerit seperti dilaporkan oleh media elektronik pengampu UMNO. Saya nafikan sekeras-kerasnya tuduhan itu. Anda boleh saksikan sendiri video yang sempat dirakamkan oleh salah seorang wartawan ketika insiden itu. Dato’ Dr Abdul Rahman Hashim yang menjerit. Sukacita saya menyatakan sekali lagi bahawa saya menyanjung tinggi institusi istana sepanjang sepuluh bulan lebih saya memikul amanah ini dan saya telah memberikan kepatuhan saya kepada DYMM Tuanku Sultan dengan sepnuh jiwa dan raga. Dalam perkara yang sedang berlaku ini, saya sebenarnya bermaksud membela dan mempertehankan institusi diraja bahkan institusi kesultanan Melayu seluruhnya supaya tidak dipandang memihak kepada mana-mana kumpulan dalam isu ini.

Saya tidak relah rakyat menganggap istana menyebelahi mana-mana pihak. Saya ingin menyelamatkan istana daripada tohmahan rakyat. Saya ingin memelihara kepercayaan rakyat kepada institusi ini iaitu institusi yang luhur dan adil. Pesanan kepada Sultan Perak dan rakyat: Saya merayu kepada seluruh rakyat negeri Perak supaya janganlah bertindak di luar batasan. Apa yang kita lakukan adalah usaha menuntut keadilan serta menuntut diberikan hak kepada rakyat untuk membuat pilihan sepertimana yang dijamin oleh perlembagaan. Terima kasih kepada semua rakyat negeri Perak atas sokongan, pandangan dan ucap selamat yang diberikan kepada saya. Saya sudahi dengan wabillahi taufiq wal hidayah wassalamualaikum warahmatullah.

UMNO RENDAHKAN DARJAT RAJA:
BIADAB, DERHAKA, ANGKUH, JAHIL…

oleh:Mohd Affandi Hassan
(Sasterawan Melayu Tersohor)

UMNO begitu perit menghadapi kemurkaan rakyat yang diciptanya sendiri dengan merampas kerajaan Perak dengan begitu biadab, sehingga memerlukan seorang raja untuk membelanya. Kenyataan akhbar Sultan Selangor menyuarakan dengan jelas ketakutan UMNO, sehingga kenyataan itu penuh dengan cercaan yang tidak perlu yang dilakukan UMNO untuk merendahkan darjat raja-raja Melayu. Sebenarnya pindaan perlembagaan 1983 yang dilakukan UMNO membuka ruang yang sangat luas untuk sesiapa saja mengkritik raja-raja Melayu dan membawa mereka ke mahkamah untuk diadili dan dihukum. Perbuatan ini tidak dianggap biadab, derhaka, angkuh, jahil, dan kemaruk kuasa (senarai ini dalam kenyataan akhbar Sultan Selangor), padahal itulah yang dilakukan UMNO selama ini.

Sebenarnya tidak pantas bagi seorang raja untuk mencerca rakyatnya, kerana selain ditegah oleh Demang Lebar Daun dalam perjanjian dengan perlente Keling yang diangkat menjadi raja Palembang, perbuatan mencerca rakyat itu hanya mendatangkan kemurkaan rakyat yang sedang marah kerana diperbodohkan oleh para pemimpin yang rakus kuasa, biadab, tamak, derhaka dan sebagainya itu. Lebih waras dan lebih wajar jika raja-raja Melayu tidak memihak kepada kumpulan tertentu, atau parti tertentu, tetapi tetap melindungi rakyat yang tertipu dan dizalimi. Kita mempunyai undang-undang yang boleh dipakai oleh sesiapa saja untuk membela dirinya di mahkamah, oleh itu tidak wajar golongan yang ingin membela diri dan mencari keadilan itu disekat daripada berbuat demikian.

Sewaktu ditanya kepada Imam Ghazali mengapa kerajaan Parsi boleh bertahan 5000 tahun, jawab Imam Ghazali, di kalangan raja-raja Parsi terdapat raja-raja yang adil, termasuk Raja Nushrawan Adil (ejaan nama raja ini berbeza-beza) yang dijadikan model oleh raja-raja Melayu. Oleh kerana para pemimpin UMNO tidak tahu sejarah ini, maka mereka telah memberi nasihat yang salah kepada Sultan Selangor sehingga melahirkan kenyataan akhbar yang memalukan rakyat Malaysia. Sampai begitu sekali UMNO menghina rajanya.

HIDUP BAHASA MELAYU.