Sunday, September 9, 2007

JAWATANKUASA AD-HOC WARGA
PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)

(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)

DARI LAMAN BLOG:


DALAM KEMELUT DI JAKARTA
YAHAYA DUTA SASTERA TAK RASMI
Assalamualaikum,


Pagi lagi kritikawan Yahaya Ismail (Pak Ya) menelefon (9 September 2007) sebaik sahaja sampai di tanah air dari Jakarta, setelah berada di negara jiran sejak 30 September 2007. Petang ini Pak Ya bertolak pula ke Alor Setar bagi memenuhi aktiviti yang sudah diatur, sekalipun banyak pihak merasakan ‘orang tua’ sekadar dilabel ‘penunggu masjid’ bagi rutin hidup mereka. Dalam usia melewati 60-an aktiviti masyarakat masih sesuai diteruskan oleh karyawan yang sentiasa berusaha mencambah kematangan minda, kerana orang tua-tua Melayu sering mengingatkan ‘akal tak sekali tiba, fikiran tak sekali datang’. Begitulah! Justeru Pak Ya masih ‘tahan lasak’ dalam usianya menjangkau 65 tahun.


Dalam keadaan berkemelut ketika Pak Ya menjejakkan kaki di kota Jakarta, berikutan insiden jurulatih karate Indonesia dibelasah polis di Malaysia, masyarakat umum di negara itu memandang serong kepada rakyat Malaysia yang berkunjung. Imej PDRM dilihat sengaja mencari masalah kepada mereka, apalagi isu Altantuya Shaariibu masih dianggap berkaitan dengan PDRM. Justeru ketika cemuhan dilimparkan kepada PDRM dan kerajaan Malaysia, Pak Ya mengambil sikap ‘duta sastera’ secara tak rasmi terpaksa mempertahankan imej negara. Sekalipun mengakui insiden jurulatih karate dibelasah sebagai kesilapan individu bukannya jabatan PDRM, tetapi mereka tetap melabelkan Malaysia terlalu pongah dengan kuasa kepolisan.

“Insiden jurulatih karate Indonesia dibelasah atau pembantu rumah didera majikan ketika berkhidmat di Malaysia adalah perbuatan individu bukan mewakili majoriti rakyat Malaysia,” beritahu Pak Ya kepada kalangan sasterawan yang turut mencemuh. Pak Ya mengingatkan mereka mengenai sumbangan kemanusiaan kerajaan Malaysia yang sukar diterjemahkan melalui kata-kata apabila Indonesia mengalami mala petaka tsunami dan letusan gunung berapi. Maknanya, Pak Ya memberi penjelasan sebagai ‘duta sastera’ tak rasmi dalam menangani isu kekemelutan, berikutan tindak balas rakyat Indonesia terhadap rasa tak puas hati dengan layanan diterima ketika berada di Malaysia.


-Muluk.INFO HAK ASASI MANUSIA:


PAS KECAM TINDAKAN KERAS
MANGSA KRITIKAL DI HOSPITALPengarang akhbar HARAKAH, Ahmad Lutfi Othman kesal dengan tindakan keras polis ketika menyuraikan siri ceramah badan pemantau suruhanjaya pilihanarya yang dikenali BERSIH di Kuala Terengganu semalam (8 September 2007). Katanya, tindakan polis menggunakan peluru hidup dalam menyurai ceramah berkenaan menyebabkan seorang seorang individu yang menghadiri ceramah berkenaan cedera. Menurut Ahmad Lutfi lagi, mangsa yang cedera dalam keadaan kritikal, sekarang dirawat di bilik bedah Hospital Kuala Terengganu. “PAS mengecam keras tindakan polis terhadap individu yang tak bersenjata,” beritahu Ahmad Lutfi.


Sementara itu PRIMA berpendapat, tindakan kekerasan bukanlah membantu menyelesai masalah, sebaliknya menimbulkan banyak kontroversi terutama imej PDRM yang ianya berpegang kepada slogan ‘berkhidmat’. Majlis ceramah sekadar sesi penerangan dalam menentang ‘perhambaan minda’, bukan gerakan militan yang perlu ditentang dengan kekerasan bersenjata. Misalnya, imej polis yang terjejas teruk di Indonesia berikutan insiden kurang bermoral apabila jurulatih karate negara itu dibelasah polis di sini, wakil PRIMA Yahaya Ismail yang kebetulan menghadiri seminar di sana turut membantu negara memberikan penjelasan bagi mempertahankan imej polis. Justeru setiap warga negara juga bertanggungjawab melindungi imej polis apabila di luar negeri, tak mengira ianya pembangkang mahupun badan NGO.


(Laporan terakhir mangsa meninggal dunia dan polis menahan 23 perusuh-Warta Perdana, TV3 jam 8.00 pm, 9 September 2007)TIADA BONUS KAKITANGAN AWAM
MENTERI MENGAKUI DANA TERHAD


Bajet 2008 yang dibentangkan di Parlimen pada Jumaat (7 September 2007) tak memberi peruntukan bonus kepada kakitangan awam. Menteri Kewangan Kedua, Tan Sri Nor Mohamed Yakcop pula mengakui kerajaan mempunya dana terhad, apalagi ianya perlu diagihkan untuk projek yang memberi impak maksimum kepada rakyat seperti projek di pendalaman, membekalkan air di kampung atau menangani kadar kemiskinan bandar. Alasan yang diberi ialah kenaikan gaji bagi tempoh enam bulan mulai 1 Julai 2007 adalah menyamai dua hingga empat bulan bonus. Maknanya, kalau sudah diberi kenaikan gaji tak wajarlah pula menerima bonus. Aduhai!


Bonus kepada kakitangan awam adalah hak mereka, sama seperti pemberian COLA bagi meningkatkan mutu perkhidmatan mereka. Mungkin sahaja kerenah birokrasi di jabatan tak sewajarnya dikaitkan dengan pemberian bonus tahunan, kerana kenaikan gaji juga masih sukar membendung korupsi. Pemberian bonus juga tak mampu membendung kerenah birokrasi di jabatan-jabatan, tetapi hak mereka sebagai pekerja tak bolehlah dipersia-siakan. Kadangkala mereka juga sudah merangka strategi perbelanjaan setiap tahun apabila menjangka menerima bonus. Masalah yang perlu diberi perhatian ialah kelancaran pentadbiran awam di tangan mereka, di samping yang sering berurusan dengan mereka adalah rakyat jelata. Faham-fahamlah!INFO SASTERA & BUDAYA:


MAJLIS MENYAMBUT PUASA
PENULIS DI RUMAH GAPENA

Penggiat teater Ladin Nuawi melaporkan Gabungan Penulis Nasional (Gapena) akan menganjurkan majlis menyambut puasa di Rumah Gapena, 11 September 2007. Orang ramai dijemput hadir tak mengira ianya kerabat penulis mahupun bukan kerabat penulis. Katanya, langkah menganjurkan majlis menyambut puasa itu bagi menggerakkan Gapena lebih erat dengan orang ramai sekalipun bukan dari kalangan kerabat penulis sendiri. PRIMA mengalu-alukan usaha Gapena sekalipun majlis seumpama itu sekadar aktiviti kecil-kecilan yang mampu dilaksanakan oleh penduduk-penduduk kampung yang tinggal jauh di pendalaman.


PENULISAN BUKU SEMI SEJARAH
PRIMA AKAN TERUS MAIN PERANAN


Penulisan buku semi sejarah atau autobiografi kurang diberi perhatian, disebabkan ianya tak dianggap komersil. Justeru PRIMA merasakan penulisan buku sejarah sama ada ianya berbentuk autobiografi mahupun membabitkan tokoh-tokoh Melayu wajar diperluaskan. Setidak-tidaknya penulisan berkenaan mampu memupuk minat masyarakat mengenali tokoh-tokoh Melayu dalam perjuangan bangsannya. Sebelum ini memang Allahyarham Bachtiar Djamily pernah menghasilkan autobiografi ‘Tan Sri A. Samad Ismail’ dan ‘Ishak Haji Muhammad’, tetapi pengedarannya tak berapa meluas disebabkan sukar mendapat pasaran.


Allahyarham Zakry Abadi juga pernah menghasilkan autobiografi mengenai perjuangan Gapena sebagai ormas dalam gerakan bahasa, tetapi seolah-olah dianggap sepi oleh ahli-ahli Gapena sendiri. Justeru PRIMA mengambil pendekatan tak mementingkan pasaran, tetapi cukuplah ianya disimpan di Perpustakaan Negara sebagai khazanah bangsa. Dalam teknologi digital sekarang misalnya, buku-buku terbabit tak perlu dicetak mengikut kehendak pasaran, tetapi memadai diterbitkan seperti keperihalan menghasilkan antologi sajak stensilan sekitar dekad 1970-an dan 1980-an dulu. Teknologi digital boleh dihasil dalam kuantiti terhad, di samping kos yang kecil.


Bekas Timbalan Naib Canselor (HEP) UTM Dato’ Dr Mohd Mansor Abdullah mengakui buku-buku semi sejarah dan autobiografi seharusnya diberi perhatian oleh semua pihak, terutama disalurkan kepada pelajar-pelajar sama ada di institusi pengajian tinggi mahu di peringkat menengah. Katanya, kalau bergantung kepada kaca mata orientalis barat dalam penulisan buku-buku sejarah tanah air, maknanya membiarkan ‘perhambaan minda’ kepada pelajar-pelajar hingga menerima naratif pembukaan Kuala Lumpur dilakukan oleh Yap Ah Loy. “Kita mahukan jatidiri Melayu dengan penulisan buku sejarah dibuat oleh peneliti sejarah anak tempatan,” katanya.
KOMENTAR
bersama Pak Parjo
MELAYU TAK LAGI BERANI
TAFSIRAN YANG MAKIN BERBEZADewan perjumpaan di Wisma Sejarah, Jalan Tun Razak 5 September 2007 lalu gamat dengan gelak ketawa ketika bekas Setiausaha Agung UMNO, Tan Sri Sanusi Junid menyampaikan ceramah dalam ‘Siri Bicara Melayu’. Bagaimanapun tafsiran semkain berbeza apabila beliau menganggap ‘orang Melayu’ tak lagi berani, tetapi yang dirumus ialah ‘orang UMNO’. Kata Sanusi, beliau rindukan keberanian ‘Azman Attar’ dan ‘Mat Padang’ sekitar dekad 1970-an dan 1980-an membawa suara Melayu yang berani sama ada berhadapan dengan pimpinan Melayu (UMNO) mahupun bukan Melayu (komponen BN), di samping tak menghiraukan risikonya.Tak ramai yang mengenali ‘Mat Padang’, tetapi sekitar dekad 1980-an dan 1990-an ramai juga yang mengenai ‘Azman Attar’; apalagi beliau pernah menjadi senator di samping Ketua UMNO Bahagian Batu. Tafsiran yang berbeza oleh Sanusi ialah ‘orang Melayu’ disamakan dengan ‘orang UMNO’, kerana orang Melayu di luar UMNO masih lantang bersuara kerana mereka tak mengharapkan tender, kontrak mahupun projek. Misalnya, orang Melayu seperti Dato’ Seri Anwar Ibrahim,Mahfuz Omar, Dato’ Husam Musa, Dato’ Ruhanie Ahmad, Dato’ Ibrahim Ali dan beberapa lagi masih lantang bersuara.Dalam UMNO pun kita melihat Dato’ Muhammad Aziz, Said Yusuff, Bung Raden Mokhtar atau Dato’ Badaruddin Amiruldin masih garang ketika berbahas di Parlimen. Tak tahulah berani yang bagaimana mahu dicari di kalangan orang Melayu masakini, kerana period keberanian Hang Jebat, Megat Seri Rama atau Si Bongkok Tanjung Puteri tak sesuai lagi sekarang. ‘Mat Padang’ yang diungkap oleh Sanusi pula memanglah keberanian Melayu sekitar dekad 1960-an, tetapi kurang dikenali oleh anak muda Melayu sendiri, kerana ‘Mat Padang’ berketurunan Minangkabau itu tahu sangatlah kepada:(Gambar dengan ihsan MSO)

HIDUP BAHASA MELAYU!