Monday, January 21, 2008

JAWATANKUASA AD-HOC WARGA
PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)
(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)

DARI LAMAN BLOG:


TAK LARAT IKUT DEMONSTRASI
DIKEJAR POLIS KETIKA SAKIT GOUT!

Assalamualaikum,


Tak sempat berbual panjang ketika terserempak aktivis PAS, Haji Subky Latiff di depan premis sebuah bangunan bank di Tamn Seri Gombak, disebabkan kereta yang ditunggunya sudah sampai. Kira-kira jam 3.00 petang hari ini (21 Januari 2007) saya ke premis bank berkenaan kerana urusan ehem ehem, Haji Subky bersama anaknya mungkin juga urusan ehem ehem. Maklumlah! Haji Subky pula bukanlah sembarangan aktivis PAS, malah beliau antara tokoh pimpinan PAS yang disegani; apalagi pada 1999 Haji Subky diletakkan bertanding di kerusi Parlimen Kubang Pasu menentang Perdana Meteri ketika itu Tun Dr Mahathir Mohamad.Dalam pertemuan singkat begitu, Haji Subky sekadar bertanya kesihatan fizikal sahaja dalam usia sudah menjangkau kategori warga emas. Saya pula bertanya mengenai Haji Subky yang sering diganggu ‘gout’ di bahagian lutut atau buku lali, hingga berjalan pun terpaksa bertongkat. Kebetulan pula hari ini beliau tak mengalami gangguan ‘gout’, justeru memang gagah melangkah dengan tak memerlukan tongkat. Pada 1999 ketika ceramah di Segambut, saya melihat Haji Subky terdengkot-dengkot memegang tongkat, di samping mengakui diganggu ‘gout’. Apalagi beliau sengaja bergurau sebab musabab tak ikut sama dalam gerakan reformasi, kerana tak larat berlari sekiranya dikejar pihak polis. Aduhai!Memang lama saya tak bersua dengan Haji Subky yang sekarang usianya sudah menjangkau 71 tahun. Mungkin juga sejak 1999 selepas saya tak lagi ikut sama dalam gerakan kepartian, sekalipun masih berterusan mengkritik kerajaan mengikut landasan yang lebih berhemah. Haji Subky yang saya kenali sejak dekad 1970-an, pernah juga memberitahu (Allahyarham) Sdr Zakry Abadi, beliau tak menyukai saya tetapi tak tahu apa sebabnya. Sekalipun beliau mengakui memang tak bermasalah dengan saya, sebaliknya tak berapa mahu nak rapat disebabkan kurang menyenangi. Berbeza dengan Sdr Zakry walaupun sering bertentangan pendapat, tetapi beliau terlalu rapat dengan saya hingga masalah peribadi juga dikongsi bersama. Begitulah!Satu ketika sekitar dekad 1980-an selepas meninggalkan Utusan Melayu, Sdr Zakry berpeluang mendapat tender kantin di syarikat berkenaan. Beliau bermasalah apabila pihak pengurusan Utusan Melayu menerima protes disebabkan makan di kantin ditemui bercampur batu. Protes berkenan datangnya dari wartawan Utusan Melayu yang masih muda, malah dianggap mudah ‘naik berang’. Disebabkan saya mengenali wartawan muda berkenaan, Sdr Zakry mengajak saya turut sama ke Utusan Melayu bagi mencari titik penyelesaian. Wartawan berkenaan ialah Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz, justeru beliau mengakui berasa ‘berang’ ketika terkunyah batu dalam menu makanan, tetapi selepas itu mahu melupakan sahaja perkara tersebut. Astaga!

-Pak Dharma.


INFO HAK ASASI MANUSIA:


MAJLIS SEMARAK BERSAMA RAKYAT
UMNO GOMBAK BERSIAP HADAPI P/RAYABagi persiapan menghadapi pilihanraya yang belum ditentukan tarikhnya, UMNO Bahagian Gombak melancarkan ‘Majlis Semarak Bersama Rakyat’ malam ini (21 Januari 2008) di dewan Taman Bolton dekat Taman Seri Gombak. Menurut Ketua Penerangan UMNO Bahagian Gombak, Sdr Omar Sudi Abdul Manan gerak kerja menghadapi pilihanraya itu turut mengundang Ahli Majlis Tertinggi UMNO yang juga Timbalan Menteri Penerangan Dato’ Ahmad Zahid Hamidi menyampaikan penerangan. “Walaupun tarikh pilihanraya belum diberitahu secara rasmi, tetapi UMNO Bahagian Gombak sentiasa bersiap sedia bagi menghadapi pilihanraya pada bila-bila masa,” katanya.Menurut beliau, penerangan yang terancang sudah diberikan dari semasa ke semasa kepada setiap ahli, di samping mereka sentiasa diingatkan supaya tak terpengaruh dengan dakyah dari luar. Seterusnya beritahu Sdr Omar Sudi, kehadiran Dato’ Ahmad Zahid ke Bahagian Gombak mampu memberi suntikan semangat kepada ahli-ahli dalam persiapan menghadapi pilihanraya. Katanya lagi, setiap strategi adalah menjadi rahsia kepada pihak UMNO Bahagian Gombak, tetapi ianya tetap menjamin kekuatan parti berada pada tahap maksimum bagi meneruskan dominasi pada pilihanraya. “Bahagian penerangan UMNO sentiasa berkerja keras bagi menghadapi pilihanraya,” jelas Sdr Omar Sudi.


KERAJAAN PAS TAK RELEVAN
PEMIKIRAN ZAINUDDIN BERCELARUJurucakap PRIMA Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz menganggap Menteri Penerangan Dato’ Zainuddin Maidin sebagai berfikiran celaru apabila menyifatkan kerajaan PAS di Kelantan sudah tak relevan. Sekalipun kenyataan Dato’ Zainuddin tak menerima liputan akhbar arus perdana, tetapi sekadar berita di radio yang dikuasai oleh menteri berkenaan, sebaliknya ia memperlihatkan kecelaruannya. Malah berdasarkan pandangan yang dangkal itu, beliau (Dato’ Zainuddin) sendiri yang tak relevan memegang jawatan menteri penerangan. “Malaysia memerlukan menteri penerangan yang kreatif, mampu membawa rakyat berfikiran terbuka, malah memberi input kepada pembangunan negara bukan menggunakan alat komunikasi kerajaan mencari publisiti murahan,” kata Dato’ Kamal Amir seterusnya.

Mengulas kenyataan Dato’ Zainuddin di Kuala Lumpur hari ini, Dato’ Kamal Amir bagaimana seroang menteri boleh menyifatkan sesebuah kerajaan tak relevan sedangkan beliau tak turun padang. Sekiranya Dato’ Zainuddin melihat sendiri kemiskinan di Kelantan, beliau seahrusnya membuat kenyataan itu di negeri berkenaan atau dijemput oleh UMNO Kelantan dalam majlis-majlis tertentu. Apabila beliau tak pernah diundang oleh UMNO negeri Kelantan bagi majlis-majlis tertentu, maknanya Dato’ Zainuddin tak relevan bercakap mengenai negeri Kelantan, ujar Dato’ Kamal Amir lagi. “Kalau negeri Kelantan mundur dari manakah asalnya Tengku Razaleigh, Dato’ Annuar Musa, Dato’ Awang Adek, Dato’ Mustapha Mohamad, Profesor Senator Ismail dan ramai lagi cendekiawan Melayu?” tanya Dato’ Kamal Amir.


‘BERANI KERANA BENAR’
BELASUNGKAWA KEPADA FERNANDOPihak PRIMA mengucapkan takziah dan belasungkawa buat keluarga Allahyarham Aris Rizal Fernando Abdullah (Christopher Fernando) yang kembali ke rahmatullah semalam (20 Januari 2008). Jurucakap PRIMA Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz dalam satu kenyataan mengakui, Aris Rizal Fernando yang lebih dikenali Christopher Fernando adalah peguam yang berpendirian ‘berani kerana benar’. Katanya, ketika kemelut dalam kehakiman bergelora pada 1999, Aris Rizal Fernando tampil menyertai barisan peguam membela mantan Timbalan Perdana Menteri Dato’ Seri Anwar Ibrahim. “Justeru PRIMA mengucapkan takziah kepada balu Allahyarham iaitu Puan Maria Kamaruddin sebagai isteri pejuang kebenaran,” kata Dato’ Kamal Amir.

INFO SASTERA & BUDAYA:


BUDAYA SUKAN MELAYU
WAJAR PSM DIBERI SOKONGAN

Budaya dalam sukan Melayu perlu diberi sokongan oleh semua pihak bagi mempertahankan jatidiri bangsa di peringkat global, kata pakar kaunseling Dato’ Dr Mohd Mansor Abdullah. Mengulas sikap Persekutuan Sepak Takraw Asia (Astaf) yang mahu melestarikan sikap ‘pecah dan perintah’, Dato’ Dr Mohd Mansor yang juga bekas Timbalan Naib Canselor (HEP) UTM mendesak kerajaan turut memberi sokongan moral kepada Persatuan Sepak Takraw Malaysia (PSM), bukannya mengikut telunjuk Astaf yang condong kepada kepongahan pihak persatuan di Thailand. Kenyataan Setiusaha Agung Astaf, Boochai Lorphipat semalam (20 Januari 2008) mahu menerima persatuan lain dari Malaysia menyertai Astaf, adalah mencampuri urusan dalam negara ini, kata Dato’ Dr Mohd Mansor.


Serentak dengan itu Dato’ Dr Mohd Mansor mengecam Menteri Belia dan Sukan, Dato’ Azalina Othman Said yang memberi amaran kepada PSM dalam isu pertikaian dengan Astaf yang jelas mahu ‘menjajah’ budaya sukan sepak raga Malaysia. Sekalipun kementerian menyalurkan bantuan kewangan kepada PSM ujar Dato’ Dr Mohd Mansor, tetapi prinsip budaya sukan bangsa Melayu mestilah dipertahankan. Sebelum ini menurut Dato’ Dr Mohd Mansor, Malaysia sudah mengalah kepada Thailand dengan menerima pertukaran nama dari ‘sepak raga’ kepada ‘sepak takraw’, di samping peraturannya mengikut telunjuk pihak Thailand, sekarang Malaysia dipaksa pula menerima ‘bola plastik’ menggantikan ‘bola rotan’ iaitu budaya sebenarnya permaianan sepak raga, jelas Dato’ Dr Mohd Mansor.


Justeru kata Dato’ Dr Mohd Mansor, PRIMA menyokong Presiden PSM Dato’ Ahmad Ismail mempertahankan martabat budaya sukan Melayu, di samping mengutuk Astaf yang mencampuri urusan pentadbiran dalam negara Malaysia. Langkah Astaf mahu menerima persatuan sepak takraw yang lain daripada PSM menjadi anggota Astaf adalah dasar ‘pecah dan perintah’ yang diamalkan oleh penjajah di masa lalu. “Pihak luar jangan cuba mahu menjajah budaya bangsa Melayu bagi meneruskan penjajahan di masa lalu dalam bentuk yang berbeza tetapi masih mempunyai matlamat yang sama,” beritahu Dato’ Dr Mohd Mansor melahirkan rasa kesal.
KOMENTAR
bersama Pak Parjo

MUAFAKAT JADI PEMANGKIN
PERKUKUH KEKUATAN NEGARA!


Kata sahibul hikayat diceriterakan oleh yang empunya ceritera, berhimnpunlah 21,000 orang di Stadium Badminton Kuala Lumpur semalam (20 Januari 2008) dalam ‘Majlis Sepetang Bersama Perdana Menteri’ dianjurkan oleh MIC Wilayah Persekutuan. Maka disebutlah akan muafakat semua kaum boleh perkuatkan negara, kerana yang dimaksudkan muafakat itu ialah ‘kepentingan satu pihak sahaja dijaga’, oleh itu orang Melayu hendaklah menerima sahaja akan apa sahaja yang diminta oleh pihak lain. Lalu diberitahu kepada fakir mengenai sebuah parti politik yang mendakwa ianya ‘berbilang kaum’, tetapi pimpinan orang Melayu sekadar ‘kelas dua’ sahaja dalam parti itu, jadi itulah yang dimaksudkan ‘berbilang kaum’. Aduhai!Tersebutlah akan Bendahara Paduka Raja itu sentiasalah berbalah dengan dengan Seri Nara Diraja Tun Ali menyebabkan saudagar-saudagar Jawa dan Arab curiga mencurigai antara satu sama lain. Maka orang Melayu di Sening Ujong di bawah penghulunya Tun Tuakal itu menyebelahi Bendahara Paduka Raja Tun Perak, kerana nasib peniaga-peniaga Melayu di Linggi ditindas oleh pedagang-pedagang Arab dan India. Akan Sultan Mansor Shah dibunuhnya Tun Tuakal, lalu Seri Nara Diraja itulah jadi penghulu di Sening Ujong hingga turun temurun. Selepas dibunuh Tun Tuakal, pedagang-pedagang Arab dan India itulah yang menguasai pelabuhan Melaka seperti disebut dalam ‘Kitab Melayu’ oleh:
HIDUP BAHASA MELAYU!