Tuesday, June 2, 2009

KONTRA MENGENAI MANOHARA...

Marah dikejut solat subuh:
Fitnah suami utk lepas geram

MOHD SOBERI SHAFII: Apabila manusia TIPU TUHAN seperti Dasy Fajarina, maka apa lagi bahasa yang hendak dipakai untuk disamakan dengan manusia itu. Apabila anak turut serta berbohong dihadapan rumah ALLAH, apa perkara yang harus disamakan dengan perbuatan yang terkutuk itu. Apabila Isteri menfitnah suami kerana marah tiap-tiap pagi dikejut untuk sembahyang subuh, apa jenis manusia seperti itu.

Inilah kisah menarik yang saya mahu paparkan untuk diberi perhatian oleh semua peminat berhubung dengan cerita fitnah yang direkayasa oleh manusia yang diberi nama Dasy Fajarina dan bagaimana Tengku Temenggong sayang terhadap isterinya.Cerita di media Indonesia mengatakan bahawa Manoharo berjaya melarikan diri daripada suaminya Tengku Temenggong itu adalah tidak benar.

Sebenarnya TT mengizinkan Manohara ikut ibunya untuk pulang ke Jakarta tanpa dihalang, dalam erti kata TT memberi pilihan kepada Manohara dan apabila Manohara memilih untuk ikut ibunya pulang TT menyerahkan semua barang kepunyaan Manohara untuk dibawa pulang. - (http://www.nikhassanazmi.blospot.com/)

SELOKA YASSINSALLEH

Buat Habis Kredit Je!

Jangan beri sirih pada orang Eskimo
dia tak tahu nak kacip pinang

Jangan beri bunga pada ikan paus
dia tak reti nak isap madu macam kumbang.

Jangan beri gula pada orang kencing manis
kalau di makan nanti kakinya kudung kena potong

Dan janganlah SMS sajak
pada orang yang tak peduli
buat habis kredit je!

-Yassinsalleh
jam 2313
Jun 1, 09
mencari erti persahabatan
di kalangan burung-burung
terbang tinggi
dan ikan-ikan bermain
jauh di dasar malam.

DR M & ISU GAZA


Israel berdegil dgn Palestin:
Zoinisme hanya berusia 100 tahun

oleh
Dr. Mahathir Mohamad

1. Saya berada di London pada bulan Mac bagi menghadiri forum berkenaan dengan pembunuhan beramai-ramai di Gaza oleh tentera Israel.

2. Forum ini diadakan bersama oleh Kementerian Luar Negeri dan KLFCW atau Yayasan Kuala Lumpur untuk menjadikan perang sebagai jenayah. Kementerian diketuai oleh Dato Seri Rais Yatim, yang semasa itu menjawat Menteri Luar Negeri sementara saya sebagai presiden kehormat KLFCW.

3. Peserta yang menyampaikan ucapan terdiri daripada adik ipar Tony Blair, Lauren Booth, Tony Benn, Bekas Menteri Kerajaan Buruh Britain, Rabbi Cohen dari satu mazhab Hebrew dan Sir Gerald Kaufman, Ahli Parlimen British Zionis keturunan Yaudi dan Duta Besar Palestine ke Britain.
4. Kesemua mereka mengutuk Israel kerana serangan dan keganasan ke atas Gaza. Rabbi Cohen mempertikaikan kewujudan Israel sebagai sebuah Negara Yahudi. Mazhab yang dipimpin olehnya menegaskan sementara Zionisme hanya berusia seratus tahun, agama Hebrew berada lebih daripada dua ribu tahun. Dan agama Hebrew tidak mengizinkan orang Yahudi memiliki negaranya sendiri.

5. Sementara Sir Gerald Kaufman yang mendakwa dia adalah seorang Zionis yang menyokong penubuhan Israel tetapi dia berpendapat Israel sudah langgar sempadannya dengan menubuh bandar-bandar kecil Yahudi dalam Wilayah Palestine dan menyerang dengan amat tidak berperikemanusiaan Wilayah Palestine. Beliau menentang keras dan mengutuk serangan ke atas Gaza.

6. Di antara yang hadir dan membuat soalan terdapat juga orang Yahudi Zionis yang tidak bersetuju dengan cara-cara Kerajaan Israel.

7. Saya telah berbual dengan beberapa orang Arab dan saya dapati mereka tidak mempunyai matlamat atau strategi bagi melawan musuh mereka. Yang mereka utamakan ialah untuk membalas dendam. Tidak ada perancangan untuk menawan balik wilayah mereka. Tidak ada kata sepakat antara kumpulan-kumpulan mereka. Sebaliknya mereka bermusuh sesama sendiri dan ini memberi peluang bagi Israel dan Amerika Syarikat melaga-lagakan mereka.

8. Negara-negara Arab lain tidak berminat untuk membantu rakyat Palestine. Ternampak masalah Palestine ini akan berterusan.

9. Saya telah cadangkan supaya diwujudkan sebuah negara di mana orang Arab Palestine dan orang Yahudi menjadi rakyat bersama seperti yang terdapat sebelum Israel ditubuh.

10. Pendapat umum daripada perbahasan ialah Israel tidak boleh dihapuskan. Ia sudah jadi satu kenyataan (fact) yang tidak lagi boleh diubah barang sedikit pun.

11. Walaupun forum tidak berjaya mencetuskan idea untuk menyelesaikan masalah Palestine, tetapi peserta semua bersetuju yang ianya dapat mendedahkan keganasan Israel di Gaza supaya propaganda Israel tidak lagi boleh diterima.