Thursday, July 16, 2009

CHEGU BARD TEGUR K'JAAN S'NGOR..


Atau kita dihumban....

oleh: Badrul Hisham Shaharin

Che'GuBard mendapat email dari seorang teman aktivis, Rahman Haron sekali pandang ia selekeh sangat, namun kalau rapat denganya hatinya jauh lebih baik dari hati manusia kebanyakan yang bertali leher atau berjubah kacak tetapi hipokrit. Melalui emailnya ratapratib@gmail.com, aku dicabar banyak kali untuk keluarkan artikel yang ada dalam posting blog.Artikel tersebut mengenai masalah penduduk Kampung Kerayung yang berdepan dengan dilema dipaksa bersetuju berpindah. Masalahnya dahulu di zaman Bn kuasai Selangor mereka dipaksa berpindah, tidur mereka sudah diganggu igauan bunyi jentera regim datang memecah rumah. Namun kini Bn sudah dihumban rakyat ke longkang di Selangor. Namun mereka masih berdepan masalah sama cuma kali ini dipaksa bersetuju berpindah....apa bezanya ? benarkah ini......bertindak segera sebelum terlambat ?baca posting dalam blog sampah seni dengan klik tajuk di bawah:Baca dan teliti ...kepada pimpinan kerajaan Selangor atau Pakatan Selangor cepat bertindak, jangan melatah.....teria dengan positif teguran.....Memetik ucapan YB Azmin Ali di DUN Selangor.....kita bukan Bn yang duduk diam tak boleh ditegur atau menegur. - http://chegubard.blogspot.com/

DARI PEJABAT ANWAR IBRAHIM

Betapa ghairah SPRM bertindak
Tapi, skandal PKFZ cuba dilenyapkan

oleh: Dato' Seri Anwar Ibrahim

Semalam di perkarangan Mahkamah Tinggi, saya menyelar keras tindakan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) selaku alat pimpinan UMNO.Kenyataan tersebut dikeluarkan satelah menyaksikan betapa ghairah SPRM bertindak terhadap ADUN Pakatan Rakyat Selangor. Walhal rasuah yang melibatkan dana berbilion ringgit saperti skandal Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ), pembelian senjata, dan lain-lain cuba dilenyapkan! Dan hari ini, akibat tindakan kasar terhadap petugas Pakatan Rakyat, menyaksikan tragedi kematian pembantu YB Ean Yong Hian Wah iaitu mendiang Teo Beng Hock. Apakah SPRM akan menjelaskan keadaan sabenar, dan siapa yang mengarah tindakan rakus terhadap Pakatan Rakyat? Dan apa peranan pimpinan kerajaan UMNO-BN dalam percaturan SPRM kini?

Keputusan Mahkamah Tinggi

Mahkamah Tinggi hari ini memutuskan agar pihak pendakwaan membekalkan bukti serta dokumen kepada barisan peguam kecuali bukti yang saya kira amat penting; sampel asal DNA penuduh. Ramai yang melihat keputusan tersebut merupakan petanda positif, namun pengalaman difitnah lebih 10 tahun lalu seraya mengingatkan saya agar sentiasa berwaspada. Jika benar keadilan mahu ditegakkan, gugurkan pertuduhan fitnah jahat kali kedua ini dan tak perlu berdolak-dalih lagi.

Pimpinan UMNO-BN Gagal Tangani Kemelut Ekonomi

Sayugia diingatkan, kenyataan Institut Penyelidikan Ekonomi Malaysia (MIER) hari ini mengesahkan kebimbangan saya berhubung kedudukan ekonomi negara. Sungguhpun beberapa langkah pemulihan ekonomi yang disaran olih Pakatan Rakyat diterima pakai kerajaan, kedudukan ekonomi rupanya tidak akan pulih dalam masa terdekat ini. MIER menyatakan ekonomi negara memerlukan sekurang-kurangnya tambahan RM 8 bilion bagi meransang kembali ekonomi akibat penguncupan yang mencecah 4.2%. Perkembangan ini memperlihatkan kelemahan pimpinan negara dalam menangani isu mendesak dan berkepentingan umum. Sikap tunggu dan lihat pastinya tidak membantu membawa negara ini keluar dari kelembapan. Retorik dan omong kosong perubahan pastinya menjadi jenaka andai tidak disusuli dengan tindakan bermakna.

SALAM SANTAI ABANG ZEK

Gangster pilihan raya:
Ala bala tentera bertindak


Salam sejahtera saudara saudari sekelian. Dalam update lesungbatu hari ini pastinya ada yang baru. Tajuk utama hari ini BALA TENTERA ALA GANGSTER PILIHAN RAYA AKAN BERTINDAK KASAR JIKA KEADAAN RUNCING. Tajuk-tajuk lain yang masih boleh dibaca termasuklah:-

· PAS PATUT MALU DENGAN KEMENANGAN KECIL DAN AKSI GANAS PENYOKONGNYA

· JABATAN KERAJAAN PERLUKAN PERHATIAN SERIUS UNTUK MENGIMBANGI PEMIMPIN TURUN PADANG

· NAJIB TIDAK BOLEH DINILAI DALAM MASA 100 HARI SAHAJA · NEP ABUSED HENCE FAILED!‏

· STANDARD KHIDMAT MELAYU PERLU BERUBAH LEBIH EFISYEN HINGGA JADI IKON DI MATA DUNIA

· IDRIS PATUT CONTOHI SIKAP PAK LAH

· BEZA POLITIK DAP DENGAN POLITIK PAS

· GENG 10 KENA HAYATI SLOGAN ‘MERAKYATKAN PENTADBIRAN’ DI TERENGGANU Antara lain dalam RUANGAN TEPI dua dari komen pembaca berjodol:- · Syabas Tuan Aziz Tuan Mat.

· H1N1: Pelawalah perubatan tradisional sebagai alternatif.

(Nota: Sekiranya saudara saudari memberi komen di ruangan KOMEN PEMBACA, harap dapat sertakan nama pengirim (nama samara diterima) dan dari mana. Ruangan sukaramai JENAKARIA - Antara Hukuman Dan Tugas. GAMBAR MENARIK: Lanskap moden.VIDEO Aksi kanak-kanak dengan kasut roda masih kekal untuk ditonotn. Selamat melayari http://www.lesungbatu.webs.com/. Hormat dari - Zakaria Bidin (Abang Zek)Pengelola Lesungbatue-mail: zabidinoor@gmail.com

INFO EKONOMI

Oil holds above $61
on positive US Fed news

Slideshow:Oil Industry
Play Video Economy Video:Recession Creating Boom For Pet Adoptions CBS 13 / CW 31 Sacramento

By Alex Kennedy, Associated Press Writer – 40 mins ago

SINGAPORE – Oil prices hovered above $61 a barrel Thursday in Asia after a more positive economic outlook from the U.S. central bank buoyed investor confidence. Benchmark crude for August delivery was down 29 cents to $61.25 a barrel by late afternoon Singapore time in electronic trading on the New York Mercantile Exchange. On Wednesday, the contract added $2.02 to settle at $61.54. Oil surged Wednesday on signs from the Federal Reserve that the U.S. economy may be performing better than expected. (Pix - AFP file - French workers at the Myanmar gas pipeline at Nat-En-Tong on the border Myanmar-Thailand)

The Fed said industrial companies cut production far less in June than they had in previous months, and the central bank's minutes from its meeting last month showed it now expects the economy to contract at a slower pace than previously thought. Oil had dropped to $58.78 a barrel last week from $73.38 on June 30 on investor concern that the global economy will emerge from recession slower than expected. "The degree of short-run panic needed to stay below $60 has to be very considerable," Barclay's Capital said in a weekly energy report. "The situation would have to be weakening to a significant degree. That does not appear to be happening."

Stock investors, inspired by the Fed news and an upbeat outlook from chip maker Intel Corp., sent the Dow Jones industrial average up 3.1 percent on Wednesday. Meanwhile, signs of weak U.S. crude demand weighed on prices. The Energy Information Administration said Wednesday that the country's supply of crude oil dropped more than expected last week, falling by 2.8 million barrels. Inventories have dropped 13.2 million barrels during the last four weeks. In other Nymex trading, gasoline for August delivery was steady at $1.70 a gallon and heating oil held at $1.58. Natural gas for August delivery rose 2.1 cents to $3.30 per 1,000 cubic feet. In London, Brent prices fell 39 cents to $62.70 a barrel on the ICE Futures exchange.

SURAT PILIHAN DARI EMEL


Wanita perlu dihormati
Dalam pimpinan keluarga Islam

Dari Abu Hurairah ra., ia berkata: Seorang laki-laki datang menemui Rasulullah saw dan bertanya kepada beliau, "Wahai Rasulullah, siapakah manusia yang paling berhak aku hormati ?" Beliau menjawab, "Ibumu ! Ia bertanya lagi, "Lalu siapa?" Rasul menjawab lagi, "Ibumu !" Ia balik bertanya, "Siapa lagi ?" Rasul kembali menjawab, "Ibumu !" Ia kembali bertanya, "Lalu siapa lagi ?" Beliau menjawab, "Bapakmu !" ( Bukhari-Muslim ). QS.Lukman (31) ayat 14. yang artinya “Dan Kami perintahkan kepada manusia (berbuat baik) kepada dua orang ibu-bapaknya; ibunya telah mengandungnya dalam keadaan lemah yang bertambah-tambah, dan menyapihnya dalam dua tahun. Bersyukurlah kepada-Ku dan kepada dua orang ibu bapakmu, hanya kepada-Kulah kembalimu”.

Saya belum pernah melihat seorang ibu menitipkan kandungannya di penitipan barang, ketika hendak masuk mall, dan baru diambil kembali, ketika telah selesai dari belanja di mall, dan saya juga belum pernah melihat atau mendengar scurity mall atau pasar atau tempat tempat keramaian lainnya, menegur seorang ibu yang sedang mengandung agar menitipkan kandungannya yang seberat lk 2 s/d 3 kg dipenitipan barang. Subhanalloh, betapa berat perjuangan seorang ibu yang hendak melestarikan dan melanjutkan serta meneruskan keturunannya, siapapun dia, apapun jabatannya dan siapapun suaminya, tetap tidak meringankan beban dan penderitaan seorang ibu.

Dasar hadits dan ayat Al-Qur’an tersebut diatas, jelaslah bahwa Islam mengajarkan agar pemeluknya menghargai perjuangan seorang ibu, menghargai perjuangan wanita, dan sangat menghargai wanita, sampai sampai dalam ajaran Islam, mewajibkan para pemeluknya menghargai dan menempatkan derajat wanita lebih tinggi dibanding derajat laki laki, atau 3 banding 1. Sudah seharusnya dan sudah sepantasnya saya sebagai umat Nabi Muhammad SAW, merasa terpukul manakala, mendengar, melihat adanya seorang laki laki, yang telah dengan sengaja melakukan dan tidak menghargai perjuangan wanita, dengan gagah beraninya laki laki tersebut mengusir sang wanita dari bangkunya serta menduduki dan masih banyak perlakuan yang tidak sepantasnya ia lakukan.

Terlebih lagi bila wanita tersebut telah mengabdikan hidupnya, disamping untuk tetap bertahan agar keluarganya, anak anak nya tetap sekolah, tetap bisa makan, sambil bekerja, wanita tersebut berjuang dan berusaha untuk memajukan dan berkorban untuk menolong Agama yang telah Allah SWT Ridhoi yakni Agama Islam. Betapa mulianya wanita ini, akan tetapi telah diperlakukan dengan kurang bijak dan kurang adil, oleh seorang laki laki yang seharus melindungi, menghargai, serta menghormati perjuangannya dan menghormati pengorbananya.

Betapa tidak adilnya dan betapa dholimnya saya bila saya mendiamkan perbuatan dan perlakuan yang tidak adil ini, berlangsung dihadapan saya, didepan mata saya dan saya tahu tapi tidak melakukan tindakan apa apa, sungguh betapa biadapnya saya, bila saya hanya menganggab perlakuan yang tidak adil itu sebuah perlakuan yang biasa biasa saja. Alasan apa yang harus saya katakan kepada Sang Maha pencipta, manakala sewaktu waktu saya dipanggil dan diminta pertanggung jawaban apa apa yang saya saksikan, apa apa yang saya perbuat, sungguh tidak kuasa hati ini mendustakan diri sendiri, dan sungguh hati ini tak kuasa mendiamkan perlakuan yang tidak adil tersebut tetap berlalu, tanpa pertanggung jawaban dan hukuman bagi sipelaku.

Wahai saudaraku para kaum laki laki, mari sejak dini kita belajar menghargai, menghormati dan menjunjung tinggi pengorbanan, perjuangan, para wanita wanita yang ada disekeliling kita, sehebat apapun kita, sekuat apapun tenaga yang kita miliki, dan setinggi apapun jabatan kita, ingatlah kita kaum laki laki, tidak dapat mengalahkan perjuangan wanita, perjuangan dan pengorbanan seorang ibu yang telah mengandung kita. Dan ingatlah tugas kita wahai kaum laki laki, untuk berjalan bersama, menuju ridho Allah bersama kaum wanita, saling bahu membahu dan saling tolong menolong juga saling menghargai, seiring sejalan, demi kejayaan Islam dan demi kemaslahatan umat Islam.

Dan mari para kaum laki laki, tidak perlu malu meminta maaf kepada kaum wanta walau sesungguhnya kita memang benar dan wanita tersebut salah, serta mari kita belajar memaafkan wanita yang telah berbuat salah pada kita, sehebat apapun wanita dan setinggi apapun jabatannya, beliau adalah makmum bagi kita, dan mari kita perlakukan para wanita dengan sebaik baiknya sesuai bimbingan dan sebagai mana firman Allah dalam QS. An-Nisa (4) ayat 34. yang artinya : “Kaum laki-laki itu adalah pemimpin bagi kaum wanita, oleh karena Allah telah melebihkan sebahagian mereka (laki-laki) atas sebahagian yang lain (wanita), dan karena mereka (laki-laki) telah menafkahkan sebagian dari harta mereka.

Sebab itu maka wanita yang saleh, ialah yang taat kepada Allah lagi memelihara diri ketika suaminya tidak ada, oleh karena Allah telah memelihara (mereka). Wanita-wanita yang kamu khawatirkan nusyuznya, maka nasihatilah mereka dan pisahkanlah mereka di tempat tidur mereka, dan pukullah mereka. Kemudian jika mereka menaatimu, maka janganlah kamu mencari-cari jalan untuk menyusahkannya. Sesungguhnya Allah Maha Tinggi lagi Maha Besar”. Semoga kita semua selamat dari azab Allah akibat perbuatan baik yang kita sengaja maupun yang tidak kita sengaja, dan Semoga kita semua mendapat ampunan dan maaf dari Allah SWT, Aamiin Yarobbal Alamiin. Terimakasih dan mohon maaf bila tidak berkenan. - Mujiarto Karuk

KALAU JAMBATAN DIPERLUKAN, BUAT SAJA...

One Malaysia dan
Ujian Pahit di Manek Urai
oleh: Mohd Affandi Hassan
Kata slogan One Malaysia: Rakyat didahulukan; pencapaian diutamakan. Inilah slogan lanjutan daripada slogan “Bersih Cekap dan Amanah”, yang juga bergema dalam slogan “Terbilang Gemilang Cemerlang” (atau sekira-kira begitu urutannya; harap dibetulkan jika salah). Dari sudut mana pun dimulai, ketiga-tiga slogan ini tidak bermakna langsung. Misalnya, slogan amanah itu ternyata dibenci oleh para pemimpin UMNO sendiri, dengan membuktikan mereka lebih sukakan rasuah daripada bersikap Bersih Cekap Amanah. Ini mereka buktikan dalam pemilihan mereka yang terbaru diadakan, yang menghukum (mengapa pula dihukum?) tokoh-tokoh yang pernah menjeritkan Bersih Cekap Amanah itu dalam ucapan mereka dengan melakukan rasuah secara besar-besaran dalam pemilihan ketua di semua peringkat.
Slogan Badawi yang terkenal itu pun tidak bermakna apa-apa, hingga pencetusnya dihumban ke luar dari kepemimpinan UMNO oleh Muhyiddin Yassin dan Najib Tun Razak yang juga bosan dengan slogan yang begitu menakutkan mereka. Selepas orang betul baik itu dihumban ke luar gelanggang, maka bergemalah slogan baru One Malaysia, mengambil semangat PPSMI yang menggunakan bahasa Inggeris dengan slogan “Inggeris didahulukan; bahasa Melayu dipinggirkan”. Bagaimana pula slogan One Malaysia tidak bermakna apa-apa dan karut saja? Ini dibuktikan oleh TPM yang secara terang-terang pernah melempar Slogan Badawi dengan tuan-tuannya sekali. Katanya mengulas kekalahan UMNO di Manek Urai: “Kita tak perlu buat jambatan, kerana pengundi tidak mahu.
Tidak pilih UMNO. Jika mereka pilih UMNO, baru kita buat jambatan. Kita ikut kehendak rakyat kerana rakyat didahulukan” (atau sekira-kira begitu dilaporkan, yang betul-betul macam ucapan TPM semuanya berbeza dalam akhbar). Bagaimana kita boleh baca penegasan TPM dalam konteks One Malaysia? Tidak boleh, kerana terang-terang rakyat tidak didahulukan, pencapaian tak diutamakan. Jika rakyat didahulukan, tidak timbul tidak mahu buat jambatan walaupun kalah, kerana kalah atau menang tidak menentukan “rakyat didahulukan” atau tidak. Jika betul rakyat didahulukan, mereka mesti diberikan jambatan yang dijanjikan kepada mereka, lagi pula bilangan pengundi yang mahukan jambatan itu hampir sama dengan yang tidak mahu, berselisih 65 undi saja.

Bolehkah suara mereka dimatikan begitu saja? Jika mereka lembu sekali pun, mereka diberi rumput supaya tidak mati kebuluran. Mereka telah berkorban besar memilih calon UMNO, tidak munasabah sama sekali suara dan kemahuan mereka ditendang begitu saja. Jadi jika rakyat tidak didahulukan, bagaimana pula pencapaian boleh diutamakan? Kedua-duanya mesti bergerak seiring, tidak boleh yang satu ada, yang satu lagi tidak perlu ada. Jadi jelas dari segi logik dan cara berfikir manusia siuman, slogan One Malaysia ini karut, tidak boleh dipakai, bohong dan beracun jika kenyataan TPM dijadikan bukti. Tetapi slogan itu masih boleh dipakai, jika pemimpin UMNO betul-betul beriman dengan ajaran tauhid, yang faham makna taklif dalam kehidupan seorang pemimpin Muslim.
Tidak perlu berjanji apa-apa, mahu buat atau tidak mahu buat berasaskan umpan dimakan atau tidak. Jika umpan tidak dimakan, sungai tidak semestinya ditabur racun, atau airnya dikeringkan, habislah mampus semua ikan di dalam sungai. Oleh itu, jika rakyat memang perlukan jambatan, tidak perlu diumpan mereka dengan jambatan dalam pilihan raya seperti di Manek Urai. Jika memang jambatan itu diperlukan, buat saja, tidak perlu berdolak-dalik. Jika tidak diperlukan, mengapa pula dijadikan umpan untuk mendapat undi? Kamu berkata UMNO pun boleh bawa orang Islam ke syurga jika pangkah UMNO; mengapa pula orang yang pangkah UMNO kamu biarkan, kamu mungkiri janji kamu sendiri dengan membuat keputusan begitu biadab jambatan itu tidak perlu.

Lihat, bagaimana One Malaysia senang-senang makan tuan, jika orang yang menjeritkan slogannya tidak jujur. Semua orang tahu dan mengaku kejujuran itu baik dan dituntut dilakukan oleh semua orang. Kalau benar, mengapa pemimpin politik tidak boleh bertindak jujur? Jahatkah orang yang jujur dan menunaikan janji? Janji itu amanah, bukan slogan yang boleh dipermainkan. Jika kamu tahu janji itu amanah, apa akan jadi kepada kamu jika kamu mungkiri janji kamu? Kamu akan dituduh berbohong, dan pembohong tidak layak menjadi pemimpin. Pembohong hanya layak menjadi pelawak, kerana semua pelawak adalah pembohong besar. Tidak pantas bagi ketua-ketua UMNO senang-senang begitu saja mahu jadi pelawak.

Orang yang tahu serba sedikit tamadun Kelantan, budaya rakyat Kelantan, akan faham bahawa perkataan “pelawak” itu bererti pembohong. Tidak percaya? Tanyalah para pemimpin UMNO Kelantan yang tidak pernah pelawak itu, walaupun ada di antara mereka yang secara tabii suka berbohong.

MOHD AFFANDI HASSAN MENULIS

UMNO GEMBIRA KERANA
KALAH PRK DI MANEK URAI

Dalam semua pertandingan, semua orang yang bertanding mahu menang. Tetapi tidak UMNO. Sebaliknya UMNO gembira sangat kerana kalah PRK Manek Urai. Sekurang-kurangnya kerana dua sebab. Pertama, kerajaan UMNO tidak perlu lagi buat jambatan baru di Manek Urai, kerana rakyat tidak mahu, kata mereka. Janji memang berapi-api, sampai berbuih mulut TPM (tak perlu sebut namanya takut dia rasa segan sikit-sikit) berjanji bersumpah setia dengan rakyat Manek Urai bahawa mereka akan dapat jambatan baru jika UMNO menang. Tiba-tiba UMNO kalah. Tidakkah gembira?

Sebab waktu tidak ada wang sekarang, sukar hendak cari wang walaupun hanya tujuh juta, sementara menunggu wang derma rakyat dalam Amanah Saham One Malaysia yang 10 bilion itu (bagi UMNO jumlah RM7 juta bukan banyak sangat, mereka rugi berbilion di Pelabuhan Kelang pun tak jadi kudis kerana bukan wang mereka, malah ada yang gembira kerana wang itu masuk poket mereka sendiri; bagaimana itu boleh terjadi kenalah tanya mereka yang memang bijak bestari dalam soal-soal menghilangkan wang itu). Lagi pula banyak sangat berjanji, macam-macam hendak buat hendak senangkan kehidupan rakyat Manek Urai.

Terlalu banyak, sampai semua tupai, kera dan monyet serta harimau dan lain-lain binatang di hutan Manek Urai tertawa besar mendengar janji itu kerana mereka tahu tidak akan dapat kepada mereka. Apatah lagi orang Manek Urai sendiri, yang sudah dengar janji begitu lebih 50 tahun, masih terus dikitar semula tanpa perasaan bersalah dan segan silu. Orang-orang UMNO ini tidak punya muka, kata mereka. Tak malu betul, beri janji bila mahu undi. Bila dapat undi macam-macam alasan diberi untuk tidak tunai janji itu. Jadi TPM suruh anak buahnya tidak kecewa, malah wajib gembira kerana tidak perlu berbelanja.

Hanya yang sangat marah ialah para kontraktor kecil yang tidak ada kerja. Walaupun kecil, hanya RM7 juta, wang juga namanya. Mereka mahu projek itu diteruskan, mereka mahu wang. Anak-anak buah UMNO yang bekerja keras, dapat apa? Tanpa Projek, mereka hanya boleh bercakap tentang kemajuan yang tak jadi, makin banyak cakapnya, makin sakit hati kerana wang yang jadi harapan sudah terbang, kena tunggu tiga tahun lagi baru tiba janji baru yang barangkali lebih besar, tetapi akan hanyut di Sungai Manek Urai juga jika rakyat masih bodoh dan tidak percaya janji-janji yang dikitar semula entah berapa ratus kali itu.

Jadi itu Muhyiddin Yassin (sekarang kita sebut namanya dengan bangga) sangat gembira kerana dia tidak perlu berbohong. Yang salah dan bodoh ialah rakyat yang tidak mahu perubahan. UMNO bukan rugi, kerana kekalahan itu membuktikan UMNO sudah pulih seperti sedia kala, sudah diterima rakyat. Bagaimana pula jadi begitu? Inilah kegembiraan kedua UMNO. Ceritanya begini: kalau UMNO dapat kurangkan majoriti PAS, sudah cukup, sudah menang namanya. Tempat itu lubuk PAS, sukar UMNO hendak menang. Jadi sekarang sudah terbukti memang UMNO tidak akan menang di Manek Urai, selagi ada PAS, lebih-lebih lagi di bawah pimpinan Tok Guru Nik Aziz pula.

Tok Guru ini kadang-kadang terlalu celupar, kata orang UMNO sambil tertawa kecil, sambil menyambung: tetapi dia selalu cakap benar. Cuma kebenaran itu terlalu pahit, kerana dia guna perkataan dan sindiran yang terlalu tajam menghiris, seperti mengatakan UMNO itu macam Komunis atau macam Ayah Pin kerana tidak ikut Islam sebenar. Padahal UMNO ada Islam Hadhari, kata orang UMNO; sedangkan PAS tidak ada apa-apa Islam, hanya Islam secara umum saja, tidak ada apa-apa label macam ubat gigi atau minuman tongkat Ali. Kata orang UMNO, tidakkah itu sudah jelas UMNO itu lebih Islam daripada PAS? Itu sebab TPM yang secara rasmi atau tidak rasmi sudah jadi ustaz di Manek Urai berani berkata-kata dengan meyakinkan, jika undi UMNO pun masuk syurga juga.

Tetapi kerana benda itu baru didengar, takut juga orang Manek Urai, betulkah begitu? Jadi mereka mengambil keputusan tidak mahu pakai tiket UMNO untuk masuk syurga, kena ikut tiket PAS juga. Bagusnya, kata orang UMNO, lubuk PAS itu sudah ditembusi, walaupun tiket ke syurga yang disediakan UMNO tidak laku. Di sini UMNO menipu diri sendiri. Sebenarnya Manek Urai bukan lubuk PAS, tapi lubuk UMNO sendiri. Kerana tidak mahu dikata tenggelam di lubuk sendiri, maka mereka pun berkata itu lubuk PAS, kalau tenggelam pun tidak mengapa di lubuk orang. Itulah sebabnya mereka sangat gembira, kerana mereka betul-betul percaya mereka tenggelam di lubuk PAS, dengan itu mereka berkata sudah jelas sekarang sudah ada perubahan di kalangan rakyat seluruh negara yang sudah menerima UMNO semula. Buktinya?

Mereka kalah 65 undi saja di lubuk PAS, itu pun kerana pada saat rakyat perlu wang, tidak cukup wang dan lambat pula sampai hingga rakyat merajuk kerana dinafikan daripada mendapat RM300 sebagai belanja tambang. Di Manek Urai, kerana orang terpaksa naik motor atau basikal atau kereta prebet sapu untuk pergi mengundi, mereka layak diberi wang tambang sebanyak RM300 untuk memudahkan mereka mendapat kenderaan. Dalam konteks ini, cerita sebenarnya ialah: UMNO kini sudah berubah dan sudah mula istiqamah (istilah ini sebenarnya digunakan untuk yang makruf saja, tapi dibenarkan dalam Islam Hadhari untuk digunakan dalam keadaan mungkar asal saja tercapai maksud dan makna) dalam berbelanja wang dalam pilihan raya.

Kini mereka dengan jujur mengaku mereka pakai wang untuk menang pilihan raya, seperti yang dilaporkan oleh wartawan Malaysiakini yang membuat laporan yang objektif. Katalah lima enam orang wartawan itu berbohong, maka orang-orang UMNO yang mereka sebut dalam laporan mereka, ada kalanya dengan memberikan nama mereka, adakah orang itu yang berbohong? Nampaknya mereka sangat jujur mengaku mereka memang memberi wang tambang RM300 seorang kepada pengundi yang datang dari jauh (yang dari dekat pun mahu juga!) untuk membuat perubahan di Manek Urai. Sayangnya tidak ramai yang mahukan perubahan, tetapi sangat ramai yang mahukan wang, hingga tidak cukup supply (sengaja guna perkataan Inggeris untuk mudah difahami.)

Jadi bila kita bercakap tentang perubahan yang dimaksudkan UMNO, itulah perkara-perkara yang perlu diberi perhatian dan dijadikan ukuran adanya perubahan yang disebut-sebut oleh TPM. Sekurang-kurangnya orang Melayu sekarang berasa lega dan senang hati kerana sudah ada jaminan daripada UMNO jika mereka undi UMNO pun mereka boleh masuk syurga, diberi jaminan kukuh oleh para pemimpin UMNO sendiri. Jika para pemimpin UMNO ini tidak boleh dipercayai, siapa lagi di Malaysia ini yang boleh dipercayai.? Mereka tidak pernah berbohong. Mereka kumpulan yang kuat berpegang kepada tindakan istiqamah cara mereka. -[15/7/2009]. Mohd. Affandi Hassan

SEKALI PERSETUA:

Berjanjilah Orangkaya segerakan:
Permohonan kewarganegaraan tertangguh

Sebermula akan Orangkaya Dato' Seri Hishammuddin Hussein itu dialah yang menjadi Menteri Dalam Negeri. Sekali persetua pergilah ia meninjau akan sebanyak 379 kotak permohonan kewarganegaraan, permit masuk dan sijil kelahiran di pejabatnya di Putrajaya, semalam. Maka Orangkaya itu berjanji KDN akan menyegerakan kerja-kerja menguruskan hal-hal permohonan kewarganegaraan yang tertangguh dan menyasarkan kedudukan permohonan dapat diputuskan pada penghujung tahun ini. Adapun Orangkaya itu berkata ia, permohonan kewarganegaraan, permit, sijil lahir terus di KDNPUTRAJAYA: Kementerian Dalam Negeri (KDN) akan mengambil tindakan tegas terhadap wakil atau pihak tertentu yang meminta rasuah bagi menguruskan permohonan kewarganegaraan, permit masuk dan sijil kelahiran.

Arakian maka Sang Nila Utama pun perbuat negeri di Temasik, maka dinamai baginda Singapura. Maka baginda pun taballah di Singapura, maka Bat membacakan cirinya, maka Sang Nila Utama digelar oleh Bat, Seri Teri Buana. Telah berapa lamanya Seri Teri Buana kerajaan di Singapura itu maka baginda berputera dua orang anak lelaki. Hatta, negeri Singapura pun besarlah, dan dagang pun banyak datang berkampung terlalu ramai, dan bandar pun terlalu ramai. Syahdan pada masa itu dagang yang datang berkampung tak dikenakan permohonan kewarganegaraan, permit masuk atau sijil kelahiran seperti diperbuat orang nyanyi:

Temasik negeri Melayu
Nila Utama menjadi raja
Kalau diusik bertambah sayu
Kerana harta dipuja-puja.

Maka oleh sekalian orang banyak disuratkan ia dalam 'Kitab Melayu' daripada:


HIDUP BAHASA MELAYU!

SEKILAS PANDANG...


Kerajaan negeri Selangor PR
Mahu melestari kebobrokan BNPelbagai alasan boleh diberikan termasuk mempertahan kewibawaan Dewan, apabila tindakan menggantung wakil rakyat dibuat, tak kira sama Ahli Parlimen mahupun ADUN. Tetapi hakikat sebenar lebih menjurus kepada gimmik politik, dengan mengenepikan tamaddun manusia yang berakhlak. Langkah menggantung Ketua Pembangkang Datuk Seri Dr. Mohamad Khir Toyo dan 4 Ahli Dewan Undangan Negeri BN daripada menghadiri sidang Dewan kerana didakwa menghina memperlihat kepongahan pentadbiran. Bukan sahaja DUN Selangor, malah Dewan Rakyat menggantung Ahli Parlimen Puchong tak lama dulu adalah berunsur melestarikan perhambaan minda.

Semalam (15 Julai 209) Ketua Pembangkang DUN Selangor Datuk Seri Dr. Mohamad Khir Toyo serta empat wakil rakyat Barisan Nasional (BN) digantung daripada menghadiri persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) berkuatkuasa serta merta.Mohamad Khir yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Panjang digantung setahun manakala empat yang lain dikenakan hukuman selama enam bulan. Usul penggantungan kelima-lima ADUN BN itu diluluskan persidangan DUN hari ini dan keputusan diumumkan Timbalan Speaker DUN, Haniza Mohd. Talha pada pukul 3.07 petang ini. Empat ADUN BN yang digantung ialah Datuk Mohamed Idris Abu Bakar (Hulu Bernam), Datuk Warno Dogol (Sabak), Mohd. Isa Abu Kasim (Batang Kali) dan Datuk Marsum Paing (Dengkil).

Berikutan itu, kesemua kemudahan, elaun dan hal-hal berkaitan bagi kelima-lima wakil rakyat itu dihentikan sepanjang pengantungan tersebut, seolah-olah tindak balas kepada apa yang berlaku di Dewan Rakyat terhadap Ahli Parlimen Puchong. Mohamad Khir digantung kerana dikatakan menghina DUN ekoran tidak hadir dalam sesi pendengaran awam Jawatankuasa Pilihan Khas Mengenai Keupayaan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan (Selcat) dan mengkritik jawatankuasa itu. Empat lagi ADUN tersebut diambil tindakan penggantungan itu kerana mengkritik Selcat menerusi media. Kalau wakil rakyat tak boleh bersuara, bagaimana dengan suara rakyat boleh didengar di Dewan. Aduhai!

Dalam sistem demokrasi memang suara majoriti mengatasi kepentingan lain, sekalipun ianya tak bermanfaat kepada rakyat. Selcat ditubuhkan dengan bidang kuasa DUN bertujuan mengetahui penggunaan wang penajaan Badan Amal dan Kebajikan Isteri-Isteri Wakil Rakyat Selangor (Balkis). Kalau kerajaan negeri Selangor membenarkan peranan mereka sama dengan BN; justeru apa lagi perbezaan yang mahu dijanjikan kepada rakyat kecuali 'mengata parang, paku serpih'. Kebobrokan BN menyebabkan mereka ditolak pada PRU12, apakah kebobrokan itu mahu dilestarikan oleh kerajaan negeri Selangor dengan insiden menggantung Muhammad Khir semalam. Heh heh heh!

-Pak Dharma