Thursday, October 18, 2007

JAWATANKUASA AD-HOC WARGA
PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)
(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)DARI LAMAN BLOG:
CORAT CORET HARI RAYA
GEMA BAHASA MELAYU DI ANGKASA


Assalamualaikum,


Cukuplah! Setidak-tidaknya malam raya pada (12 Oktober 2007) jam 9.00 malam bergema juga Bahasa Melayu di angkasa (di ISS), apabila angkasawan Malaysia Dr Sheikh Muszaphar Shukor Dato’ Sheikh Mustapha mengungkapkan ‘Selamat Hari Raya Aidilfitri’. Sekalipun tiga patah sahaja, tetapi sudah memadai Bahasa Melayu diungkap lebih 300 kilometer di angkasa. Aduhai!
Apalagi bekas angkasawan Amerika Syarikat (AS), ketika diwawancara di TV berbangga menyebut ‘Terima Kasih’ dengan ditonton berjuta-juta rakyat Malaysia. Begitu juga rancangan slot ‘Macam-Macam Aznil’ yang menampilkan belia dari Sweden, sekalipun tak tahu berbahasa Melayu tetapi masih mampu juga menyebut ‘Terima Kasih’ berbanding majoriti belia Melayu sama ada lelaki mahupun perempuan akan menyebut ‘Thank You’. Bagaimanapun Pak Lah sempat juga berkomunikasi dalam Bahasa Melayu campur Inggeris. Es es es!Malam raya yang diserikan dengan takbir dan tahmid menerusi TV dan radio, tiba-tiba Jurucakap PRIMA Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz menghantar SMS mempelawa ke rumahnya di No 1 Lorong Sulaiman 8, Taman Tun Dr Ismail ‘sembang-sembang’ sambil menikmati ketupat (bukannya nasi impit), tetapi aktivis PRIMA Peguam Mohd Radzi Mustapha sudah balik ke Sungai Petani, Mohd Sayuti Omar balik ke Kelantan, Haji Abu Bakar Ninggal juga ke kampung isterinya di Kelantan, pengkritik sastera Yahaya Ismail (Pak Ya) balik ke Perak, Dato’ Dr Mohd Mansor Abdullah pula ke Kuantan, Norzah Haji Kepol ke Melaka dan rakan-rakan semacam lebih selesa beraya di kampung. Begitulah!


Bukan Dato’ Kamal sahaja memeriahkan takbir dan tahmid malam raya dengan ‘sembang-sembang’ bersama ketupat, Ketua Penerangan UMNO Bahagian Gombak, Omar Sudi Abdul Manan pula dikatakan menyediakan ‘kambing golek’. Sekalipun Hari Raya jatuh pada 13 Oktober 2007, tetapi Dato’ Kamal dan Omar Sudi seolah-olah ikut sama negara-negara Islam lain termasuk di Asia Barat menyambut Aidilfitri pada 12 Oktober 2007. Sukarnya kita di Malaysia menentukan tarikh Aidilfitri hingga tak sama dengan negara-negara Islam yang lain, misalnya sekitar dekad 1960-an apabila kerajaan ikut negara-negara Islam lain, terdapat pula kelompok tertentu masih berpuasa berdasar kiraan rukyah sendiri. Entahlah!


PERIHAL IMAM BACA KHUTBAH
JEMAAH BERGEGAS MAHU BALIK


Solat sunat Hari Raya masjid penuh sesak dengan jemaah. Misalnya di Masjid al-Khiriyah Taman Seri Gombak, jemaah melimpah hingga ke luar di samping di tingkat atas berasak-asak. Setahun sekali gamaknya! Biasanya, apabila hari Jumaat tak pula melimpah jemaah, apalagi pada lima waktu fardhu sekalipun jawatankuasa masjid sering menggerakkan kuliah subuh, tazkirah maghrib di samping lain-lain aktiviti. Ironinya, selesai sahaja memberi salam solat sunat Aidilfitri, ramai pula jemaah meninggalkan masjid dengan tak mengira ‘khutbah’ menjadi sebahagian daripada rukun. Sebahagian daripada jemaah bergerak meninggalkan masjid, seolah-olah mahu segera balik ke rumah atau balik ke kampung. Tak tahulah!


Mungkin sahaja konsep ‘khutbah’ tak sesuai dengan majoriti jemaah, kerana teks disediakan oleh jabatan agama, bukan mengikut aliran pemikiran imam yang membaca khutbah. Gamaknya! Apalagi yang disebut berulang kali ialah kemajuan negeri Selangor, seolah-olah rakyat tak tahu mengenai pembangunan. Siapa sahaja menjadi Menteri Besar Selangor, negeri berkenaan tetap diberi prioriti untuk pembangunan oleh kerajaan Pusat, kerana lokasi Kuala Lumpur selaku ibu negara di samping Shah Alam pula selaku pintu masuk bagi pelabur-pelabur, disebabkan lapanganterbang KLIA dan Subang (Sultan Salahuddin Abdul Aziz) berdekatan lokasi berkenaan.


Di tengah kebanggaan Selangor negara maju, terdedah pula kebobrokan sosial paling tinggi di Selangor termasuk mencatat status anak luar nikah paling tinggi di Malaysia, di samping jumlah perceraian mengatasi negeri-negeri lain di negara ini. Sejumlah 179 anak luar nikah dari 500 di Malaysia berlaku di Selangor, di samping perceraian pula mencatat angka 3,029, seperti disebut menerusi khutbah Aidilfitri. Tak termasuk lagi dengan isu kemunculan ‘nabi palsu’ dan ‘rasul Melayu’, ketika Exco kerajaan negeri Selangor, Dato’ Abdul Rahman Palil mahu menjadi juara menentang al-Ruffaqaa dan al-Arqam habis-habisan (yang tak disebut dalam khutbah). Aduhai!


-Pak Dharma


INFO HAK ASASI MANUSIA:


SERI MERSING & FERI MERSING
TRAGEDI PELAYARAN HARI RAYA


Tragedi pelayaran Hari Raya membabitkan kebakaran feri Seagull Express pada Sabtu (13 Oktober 2007) berhampiran perairan Pulau Tioman mengingatkan kita kepada lirik lagu ‘Seri Mersing’ iaitu: Seri Mersing lagu Melayu/dinyanyi oleh biduan dahulu/ hati runsing bertambah pilu/mengenang nasib dagang piatu. Terasalah pelik, bagaimana feri berkenaan boleh terbakar kira-kira setengah jam berlepas di perairan yang jaraknya 11 kilometer dari Pulau Tioman. Tak hairanlah Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi mengarahkan kementerian pengangkutan mengambil langkah tegas termasuk menarik balik lesen pengusaha feri tegar, sekalipun arahan diberi selepas tragedi berkenaan mengorbankan mangsanya. Astaga!


Menteri Besar Johor, Dato’ Seri Abdul Ghani Othman pun bersuara menyebut feri Seagull Express yang membawa 100 penumpang dari Mersing ke Pulau Tioman itu beroperasi secara haram (tetapi dinafikan oleh pihak Seagull Express). Maknanya, feri terbabit tak mendapat pengesahan Jabatan Laut mengenai ciri-ciri keselamatan yang perlu dipatuhi. Kenyataan Dato’ Ghani itu sekaligus pula mendedahkan ‘unsur-unsur misteri’ berkaitan kementerian terbabit hingga ianya membolehkan pengusaha feri tegar beroperasi. Kalau boleh diambil iktibar, rujuklah kepada pengusaha feri yang pernah beroperasi, sama ada masih menerusikan operasinya mahupun terkandas di pertengahan jalan akibat: pak pong pak mustape!


Sekitar dekad 1990-an bekas aktivis belia Dato’ Laksamana Ismail Abdul Kadir, pernah menjalankan operasi feri Port Dickson (Negeri Sembilan)-Dumai (Propinsi Riau, Indonesia) dikenali 'Loyal Limbang’. Beliau terpaksa mengeluar kos lebih RM4 juta bagi membeli feri second hand dari Labuan, di samping bersaing dengan pengusaha feri di Melaka. Bukan sahaja berhadapan dengan kerenah birokrasi dalam Jabatan Laut dengan status ‘syahbandar’, malah terpaksa pula menangani kerenah pekerja-pekerja kononnya berpengalaman sebagai pelaut (kebanyakan dari Inodnesia), akhirnya ‘Loyal Limbang’ gagal meneruskan operasinya yang sukar dijawab oleh Dato’ Ismail sendiri. O lal laaa!


KEMPEN KESELAMATAN GAGAL
MEMANG BUKAN SALAH KERAJAAN


Timbalan Perdana Menteri Dato’ Seri Najib Tun Razak mengakui kegagalan kempen keselamatan jalanraya, berikutan kadar kemalangan jalanraya pada musim perayaan ianya meningkat dri setahun ke setahun. Justeru tak seharusnya menuding jari kepada kerajaan apabila kempen berkenaan gagal, seperti kenyataan Ketua Trafik Pasukan Bukit Aman, Senior Asisten Komisioner 11 Hamza Taib (Utusan Malaysia, 15 Oktober 2007) catatan kemalangan bagi jalan bandaran (319), jalan Persekutuan (238), jalan negeri (166), lebuh raya (113) dan lain-lain jalan (61), iaitu jumlah yang semakin meningkat berbanding ketika Ops Sikap IX digerakkan pada 5 November 2005.Siapapun tak pernah menyalahkan kerajaan, apabila kemalangan jalanraya sukar dibendung, begitu juga dalam isu-isu lain yang membabitkan pentadbiran. Kalau dikaji secara rasional, kritikan terhadap kerajaan ialah membabitkan ‘orang-orang’ dalam kerajaan, bukannya kerajaan secara total. Kesilapan dilakukan oleh ‘orang-orang’nya bukan kerajaan; apalagi kempen keselamatan sekadar kempen yang diwar-war bukan usaha positif. Kempen sekadar propaganda, bukan langkah-langkah yang membawa kepada usaha mengurangkan kadar kemalangan. Misalnya, sebuah lori membawa bekalan ikan terbalik di jalan Sitiawan-Teluk Intan di Perak berdekatan Teluk Rebana pada hariraya ketiga (15 Oktober 2007, jam 9.30 malam dan ianya turut disaksikan oleh wakil PRIMA).


Memang pemandu mungkin disalahkan berikutan lori yang dipandu boleh terbalik di jalan lurus akibat memecut laju ketika hujan turun dengan permukaan jalan yang licin. Tak tahulah apa berlaku di sebalik insiden terbabit, tetapi biasanya pemandu lori mahupun bas perlu mengejar ‘trip’ bagi memperoleh pendapatan lebih. Gaji yang tak seberapa, mampu memperoleh input yang lebih sekiranya mampu mengejar ‘trip’ yang dijadikan intensif oleh majikan atau pengusaha kenderaan. Kempen dan peraturan sekadar propaganda menunjukkan ‘orang-orang’ kerajaan ‘buat kerja’, tetap ianya tak pernah menyelsaikan isu kebobrokan sosial yang tenat, penat dan parah!
TRADISI RUMAH TERBUKA RAYA
TUN DR M RAIKAN KAKITANGAN IJN


Laporan Institut Jantung Negara (IJN) hari ini (16 Oktober 2007), bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahthir Mohamad dijangka keluar dari hospital minggu hadapan. Alhamdullillah! Tun Dr Mahathir semakin pulih, sekalipun tak dibenarkan bertemu pelawat-pelawat. Malah dilaporkan juga pada hari raya pertama (13 Oktober 2007), keluarga Tun Dr M mengadakan tradisi rumah terbuka di IJN bagi kakitangan di situ, di samping menerima sambutan meriah. Maknanya, Tun Dr M terus diberi penghargaan oleh semua pihak, walaupun beberapa tahun sebelum ini reputasi beliau dianggap terjejas sebagai pemimpin negara, sebaliknya sekarang sumbangan dan jasanya mula diberi perhatian semula sebagai ‘Bapa Pemodenan Malaysia’. Apalagi kejayaan angkasawan negara Dr Sheikh Muszaphar Shukor Dato’ Sheikh Mustapha menjejakkan kaki ke ISS adalah idea yang dirintis oleh Tun Dr M sendiri sejak 2003.Presiden penaja Persatuan Peguam Islam (PPI) Tan Sri Abu Zahar Dato’ Nika Ujang juga turut mempelawa rakan-rakan dan orang ramai menghadiri ‘rumah terbuka’ beliau sempena Hari Raya Aidilfitri pada 20 Oktober 2007, di No 26 Jalan Setiamurni 6, Bukit Damansara, 50490 Kuala Lumpur. Di samping itu Jurucakap PRIMA Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz akan mengadakan ‘rumah terbuka’ pada Sabtu, 27 Oktober 2007 di No 1, Lorong Sulaiman 8, Taman Tun Dr Ismail. Tradisi ‘rumah terbuka’ menurut Dato’ Kamal sebagai alternatif, apabila pada hari raya pertama ramai kawan-kawan balik ke kampung menziarah saudara mara. Justeru kesempatan untuk bertemu semula dengan kawan-kawan bagi menjalin silaturrahim lebih erat, di samping meraikan hari raya ialah dengan mengadakan ‘rumah terbuka’, katanya.


AKTIVIS BELIA KENA RAGUT
MUSIBAH SEWAKTU SIDANG DI GENEVA


Setiausaha Agung Majlis Kerjasama Belia Asean, Sobri Ahmad kerugian AS$6 ribu apabila diragut ‘pencopet saku’ profesional ketika berada di Geneva, Switzerland iaitu seminggu sebelum Hari Raya Aidilfitri. Beliau menghadiri sidang belia di negara tersebut sebagai aktiviti di peringkat antarabangsa di bawah Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), dengan singgah di Paris dan London sebelum ke Geneva. Menurut Sobri, beliau tak membuat aduan kepada konsulat Malaysia, setelah diberitahu pihak polis di negara berkenaan sukar bertindak ke atas ‘pencopet saku’ profesional yang terlalu licik, malah mengelirukan pihak berkuasa tempatan.
Bagaimanapun beliau melahirkan rasa kesal, kerana di negara yang berbangga dengan peranannya menjadi model kepada keamanan dunia, tetapi dicemari oleh aktiviti sosial yang membabitkan kelicikan ‘pencopet saku’ profesional. Katanya lagi, bukan sahaja delegasi aktivis belia dunia yang terdedah dengan kelicikan ‘pencopet saku’, kalangan diplomat asing juga sering terjebak dengan kegiatan mereka. Ironinya, pihak berkuasa tempatan menjadi bingung dengan kelicikan mereka, menyebabkan ‘pencopet saku’ profesional lebih ditakuti orang ramai di bandar Geneva daripada polis yang sering di perkotak-katik oleh mereka, beliau menjelaskan.


PUTERI BERI JAMINAN
BANTU PELAJAR-PELAJAR UNISEL


Ketua Puteri UMNO Dato’ Noraini Ahmad memberi jaminan hari ini (17 Oktober 2007) akan membantu projek akademik pelajar-pelajar Universiti Industrial Selangor (Unisel) Bestari Jaya, berikutan kelambatan setelah pihak pentadbiran Unisel menolak projek asal memperkasa aktiviti IT di luar bandar. Projek akademik yang diletakkan sebagai ‘praktikal’ bagi membolehkan mendapat markah pengajian membabitkan pelajar-pelajar bidang Sains Komputer yang perlu dilaksanakan dalam Oktober ini. Dato’ Noraini ketika menghubungi ketua projek pelajar berkenaan menerusi emel mengakui akan berusaha membantu pelajar-pelajar terbabit mendapatkan ‘penaja’ bagi melaksanakan projek tersebut.Sebelum itu pelajar-pelajar terbabit mensasarkan aktiviti IT di luar bandar dengan memilih ‘Gua Musang’ di Kelantan sebagai lokasi menggerakkan projek. Bagaimanapun pihak pengurusan Unisel dikatakan menolak projek tersebut, menyebabkan pelajar-pelajar menghadapi masalah mencari ‘penaja’ bagi meneruskan projek akademik yang penting sebagai markah pengajian. Menerusi jasa baik pengarang akhbar ‘Buletin Rakyat’, Norzah Haji Kepol projek akademik pelajar-pelajar terbabit dikemukakan kepada Puteri UMNO. “Dato’ Noraini sudah memberi jaminan menerusi emel akan memberi bantuan secepat mungkin,” beritahu wakil pelajar berkenaan yang enggan memberitahu identitinya.


INFO SASTERA & BUDAYA:

LAGU RAYA SEPANJANG DEKAD
BAKAT BESAR KARYAWAN MELAYU


Dalam tempoh lima dekad sejak 1950-an, karyawan Melayu memperlihat bakat besar mencipta lagu-lagu berunsur ‘Hari Raya’, malah berkumandang ke udara pada menjelang Aidilfitri setiap tahun. Bermula dengan lagu ‘Selamat Hari Raya’ ciptaan Ahmad Jaafar yang dinyanyikan oleh Puan Sri Saloma, karyawan Melayu terus menghasilkan lagu-lagu bertema ‘Hari Raya’ seperti Tan Sri P Ramlee dengan ‘Dendang Perantau’ dan ‘Dengar Takbir Berbunyi’. Pada dekad 1960-an, Kassim Masdor juga tak ketinggalan mencipta lagi ‘Selamat Hari Raya’ dengan liriknya ditulis Tan Sri Jins Shamsuddin, kemudian dinyanyikan oleh Fazidah Junid. Melodi dan irama lagu-lagunya juga menarik perhatian seolah-olah ‘Hari Raya Aidilfitri’ menjadi milik komuniti Melayu, berbanding karyawan di Indonesia kurang berminat dengan lagu-lagu bertemakan ‘raya’.


Sekitar dekad 1970-an, penyanyi Sharifah Aini juga turut membawakan lagu ‘Selamat Hari Lebaran’, di samping Aman Shah diikuti oleh M. Nasir pada dekad 1980-an. Malah lagu-lagu bertema ‘raya’ dinyanykan juga oleh penyanyi-penyanyi lain termasuk juga Sudirman Haji Arshad dengan matlamatnya bagi memeriahkan suasana Aidilfitri, sama ada menerusi kaset mahupun media elektronik. Lambakan lagu-lagu bertema ‘raya’ memang persaingan sihat dalam industri muzik, tetapi karyawan Melayu sahaja seolah-olah meneruskan tradisi memperaga bakat mencipta lagu-lagu berkenaan berbanding dengan karyawan asing di luar negara. Entahlah!


KOMENTAR
bersama Pak Parjo

PRASARANA DI NEGERI KELANTAN
TOK PA KENA BACA KITAB MELAYU


Maka disebutlah ceritera mengenai Pelaksanaan Wilayah Pembangunan Ekonomi Pantai Timur (ECER) yang merentangi Kelantan, Terengganu, Pahang dan Mersing di Johor membabitkan pelaburan RM112 bilion. Kononnya! Syahdan tersebutlah akan Menteri Pengajian Tinggi, Dato’ Mustapha Mohamed atau ‘Tok Pa’ (bukannya Tak Pa) ketika majlis sambutan Aidilfitri pemimpin bersama rakyat di Darul Falah di Jeli pada 15 Oktober 2007 memberitahu rakyat jelata hina dina mengenai negeri Kelantan sudahlah tertangguh prasarana sejak 17 tahun lalu. Gerangannya negeri Kelantan itu bukanlah di dalam Malaysia dan rakyatnya tak membayar cukai, menyebabkan tak dilaksana pula prasarana sejak 17 tahun lalu oleh Barisan Nasional (BN) yang memerintah Malaysia.


Arakian akan Tok Pa kenalah membaca banyak-banyak kitab Melayu akan perihal prasarana itu, seolah-olah menghina rakyat Melayu di Kelantan tak menikmati prasarana sejak 1959-1978, kerana fakir pernah juga menjejakkan kaki ke bumi Kelantan hingga masuk ke pasar pesebannya. Maka fakir melihat sendiri akan bangsa berkulit sawo matang, berhidung pisek dan bermata bundar jua yang berniaga di pasar peseban, malah kebanyakannya Kaum Ibu yang ramah-ramah belaka. Sejak 1978-1990 prasarana tak banyak sangat berbeza, kerana jambatan Yahaya Putra sudahpun dibina pada period 1959-1978. Begitulah!


Kalaupun Tok Pa bersaing dengan Dato’ Anuar Musa akan keperihalan keketuaan di Kelantan itu, janganlah lupa akan Tan Sri Tengku Razaleigh Hamzah (Ku Li) yang fakir dengar disebut-sebut orang sejak dahulu beliaulah ‘arkitek penggerak ekonomi’ di Malaysia. Adapun Ku Li tak pernah melupakan prasarana di Kelantan pada 1978-1990, malah beliau terbabit sama meneruskan pembangunan prasarana selepas 1990-1996. Gamaknya, Ku Li bukanlah Raja Mandeliar yang menjadi Syahbandar di Melaka pada period nenek moyang fakir dahulukala, atau Laksamana Khoja Hussin yang tak tahu fasal prasarana di Melaka ketika itu hingga sukar membezakan akan Benggali Putih dengan orang Feringgi seperti keperihalan:

HIDUP BAHASA MELAYU!