Saturday, October 30, 2010

AL-KISAH KLATE VS NISMILAN

MONANG KALAH SAMO JO!
KHILAF YANG LALU TAK DIJADIKAN PEDOMAN

Assalamualaikum,

AW bukanlah marah sebab pasukan kegemaran AW, Negeri Sembilan kalah, tapi AW geram melihat penyokong Kelantan tetap membaling mercun dan botol air ke arah padang. Sudah menang tapi masih nak tunjuk lagak!

Cuba tengok penyokong Negeri Sembilan. Walaupun kalah, mereka tetap tenang, tak perlu nak buka baju, baling mercun dan botol air. Kenapa penyokong Kelantan tak boleh nak contohi penyokong Negeri Sembilan? Jangan disebabkan sikap besar kepala itu menyebabkan penyokong-penyokong Red Warrior nanti dicemuh. Bukan sahaja masa final ini, malah perlawanan-perlawanan sebelum ini pun penyokong-penyokong berbaju merah tetap setia dengan balingan mercun dan botol air. AW sempat jugalah menonton perlawanan antara Kedah dengan Kelantan. Tetapi hasilnya, penuh dengan asap!

Cuba imbas kembali perlawanan Piala Malaysia tahun lalu antara pasukan Negeri Sembilan dan Kelantan yang dimonopoli oleh Negeri Sembilan itu. Penuh dengan asap, mercun dan botol mineral, lebih teruk daripada kali ini sebab pasukan mereka kalah. Bukankah KAFA kena denda disebabkan perangai yang ditunjukkan oleh mereka?(tolong betulkan jika AW tersalah fakta). Tapi AW pelik, mereka masih tak ambil iktibar.Ish ish ish!

Berpatah balik pada cerita final tadi, masa di separuh masa kedua, Aidil Zafuan tercedera disebabkan pemain Kelantan. Dan selepas itu permainan Negeri Sembilan terus jatuh merudum. Kenapa sampai begitu? Begitu juga masa di kawasan corner, pemain Kelantan dan Negeri Sembilan berebut-rebut bola . Tapi kenapa pemain Kelantan nak marah-marah. AW rasa ramai pemain Negeri Sembilan dikasari, tetapi mereka mampu mengawal emosi.Kenapa tidak pemain Kelantan?Seorang pemain Kelantan naik berang apabila Shukor Adan tidak sengaja menolaknya, tapi Shukor Adan dengan pantas mengawal perasaan marah. Kan elok begitu?

Apa-apa hal, tahniah pada Kelantan. Tapi sesungguhnya AW bangga menjadi anak Negeri Sembilan sebab orang kampung AW (penyokong-penyokong Negeri Sembilan) menjadi orang yang bertamadun sebab tak baling mercun dan botol air walaupun kalah. Bagi AW, Negeri Sembilan tetap menang dan tak perlu malu sebab lepas ini "bukan kito yang kono saman ngan kono kutok!"
~HOBEN JANG HOBEN!~

-ANAK WARISAN...