Wednesday, September 17, 2008

WARGA PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)
S U A R A < < < > > > P R I M A
(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)


DARI LAMAN BLOG


SENJATA UNTUK DOMINASI KUASA
ZAID SEDIA LETAK JAWATAN MENTERI

Assalamualaikum,

Peletakan jawatan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (bagi Undang-Undang) Dato’ Zaid Ibrahim baru-baru ini(15 September 2008) yang menolak ISA digunakan sebagai senjata mendominasi kuasa dilihat sebagai di luar dugaan. Dato’ Zaid menolak jawatan menteri bagi menegakkan keyakinan beliau iaitu kekuatan UMNO perlu digerakkan melalui kepimpinan yang berwibawa bukan memperalatkan ISA. Bukan sahaja Dato’ Zaid menyedari ramai pejuang-pejuang bangsa menjadi mangsa ISA, malah majoriti pimpinan UMNO juga memahami kekuatan UMNO bukan terletak di sebalik kuasa kebal ISA, tetapi ialah dengan menghapuskan kebobrokan, kepongahan dan keberantakan yang berterusan. Legasi kempetei Jepun pada dekad 1940-an yang diadaptasi dalam melestari pentadbiran akan menyemarakkan lagi keberangan rakyat. Begitulah!

Media arus perdana pula yang dianggap kebal, terpaksa menerima padah akan disaman kerana memfitnah seorang Ahli Parlimen, menyebabkan beliau ditahan di bawah ISA dengan tak usul periksa. (Laksamana Hang Tuah juga dihukum dengan tak usul periksa oleh Sultan Melaka, hingga berlaku tragedi memalukan, memilukan dan menyayukan). Mereka yang berfikiran waras sukar mempercayai kalau Ahli Parlimen terbabit mahukan dilarang azan dilaungkan di masjid, atau secara sengaja menjolok sarang tebuan. Sebaliknya isu berkenaan dieksploitasi oleh media arus perdana yang percaya kekebalan melindungi institusi media terbabit, sekalipun pada dekad 1970-an di bawah Akta Hasutan, medialah yang dikenakan tindakan.

Misalnya, Tun Musa Hitam apabila meminta sekolah jenis kebangsaan ditutup, beliau tak didakwa di bawah Akta Hasutan, sebaliknya media yang menyebarkan dikenakan tindakan. Justeru Tan Sri Melan Abdullah selaku Ketua Pengarang Kumpulan terpaksa menerima tanggungjawab, apabila didakwa di bawah Akta Hasutan. Kes yang sama turut dialami oleh Fan Yew Teng atas kapisiti pengarang akhbar ‘Rocket’ apabila menyiarkan teks ucapan Dr Ooi yang berbau hasutan. Berdasarkan fakta berkenaan, Ahli Parlimen terbabit tak sepatutnya dikenakan ISA, disebabkan media yang mengeksploitasi isu berkenaan sebenarnya menimbulkan kekeliruan orang ramai. (Amat jelas sekarang pihak mana yang menjadi juara memfitnah sama ada penulis laman web dan laman blog atau media arus perdana).

Ketika media arus perdana terus melekakan Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi dengan isu ’16 September 2008’ yang dianggap angan-angan kosong Dato’ Seri Anwar Ibrahim, keberangan rakyat semakin sukar dibendung. Bukan sahaja harga minyak petrol mengelirukan, malah harga sebiji kelapa siap di parut di kedai runcit ialah RM1.80 semalam (16 September 2008) iaitu sejak beberapa minggu lalu. Kalau sebiji kelapa dibeli daripada pekebun-pekebun kecil di Bagan Datoh sekadar 15 sen ke 25 sen sebiji (kebetulan bapa mertua saya ialah pekebun kecil kelapa di Bagan Datoh), memang terlalu membingungkan, membengangkan dan membangangkan kenaikan harga yang melambung di Kuala Lumpur. Media arus perdana masih bermain dengan ‘fantasi kuasa kekebalan’ UMNO, ketika Dato’ Seri Abdullah memerlukan sokongan secara komprehensif. Aduhai!

-Pak Dharma

INFO SASTERA & BUDAYA


LANGKAH BIJAK TUN DR MAHATHIR
HALANG LANGKAH ‘RAMPASAN KUASA’.

Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mengambil langkah bijak dengan menggerakkan perjumpaan bersejarah di kediamannya di Cyberjaya, (yang dikatakan) 6 September 2008 lalu sebagai usaha menghalang pimpinan PKR di bawah Dato’ Seri Anwar Ibrahim memproklamir ‘kerajaan baru’ semalam16 September 2008. Pemilihan 6 September juga dianggap simbolik, (pada 6 September 1946 rundingan disambung semula antara British, raja-raja Melayu dan UMNO bagi memansuhkan Malayan Union) dalam usaha Tun Dr Mahathir menyelamatkan UMNO, beritahu penganalisis politik. Dalam perjumpaan tersebut membabitkan pimpinan UMNO termasuk Tengku Razaleigh Hamzah, Tan Sri Muhyiddin Yassin, Tan Sri Sanusi Junid, Dato’ Mazlan Harun dan beberapa lagi. “Tun Dr Mahathir akan mengetuai kempen bagi pencalonan Tengku Razaleigh bagi jawatan Presiden UMNO,” menurut sumber.

Langkah Dato’ Seri Anwar tak meneruskan pelan peralihan kuasa pada 16 September juga dikatakan mempunyai kaitan dengan usaha yang digerakkan oleh Tun Dr Mahathir di Cyberjaya pada 6 September lalu. Pelan peralihan kuasa yang disebut-sebut oleh Dato’ Seri Anwar berikutan 31 ahli Parlimen BN dikatakan akan menyertai PKR ianya boleh mendorong kepada darurat diproklamir, jelas sumber tersebut. Justeru Dato’ Seri Anwar juga terpaksa mengambil langkah berhati-hati bagi mengelakkan undang-undang darurat di proklamir. (Dalam perspektif sejarah sebaik sahaja diisytihar Persekutuan Tanah Melayu pada Februari 1948 menggantikan Malayan Union, British memproklamir darurat pada Jun 1948). “Malah langkah memproklamir ‘kerajaan baru’ juga boleh ditakrif ianya sebagai satu ‘rampasan kuasa’,” beritahu sumber berkenaan.

BEBAN DI BAHU UMNO NS
KEKAL PIMPINAN KHAIRY DI REMBAU
Spekulasi empat ADUN BN akan menyertai Pakatan Rakyat (PR) di Negeri Sembilan 16 September 2008 dikatakan tak menggugat kerajaan negeri yang dipimpinan Menteri Besar Dato’ Seri Muhammad Hassan, sekalipun ianya tak berlaku setelah berakhirnya tarikh yang disebut-sebut dalam pelan peralihan kuasa PR. Bagaimanapun menurut sumber di sini, kedudukan Dato’ Muhamad Hassan semakin terdesak berikutan lanskap politik yang berkocak kuat di negeri ini kerana Naib Ketua Pemuda Khairy Jamaluddin dikatakan menjadi ‘beban’ di bahu UMNO Negeri Sembilan. Seterusnya sumber tersebut memberitahu, ketika di bawah pimpinan Tan Sri Muhd Isa Samad prestasi BN di Negeri Sembilan tak segoyah sekarang. “Dato’ Muhamad terpaksa menanggung beban kehadiran Khairy menyebabkan BN merana,” jelas sumber berkenaan.

Kejayaan PR mendominasi 15 kerusi DUN daripada 37 di Negeri Sembilan memang pencapaian di luar dugaan berikutan Khairy menjadi calon di Parlimen Rembau pada PRU12. Apabila empat DUN BN menyertai PR, bermakna kedudukan lawan ialah 19 di samping BN sekadar 18, beritahu sumber itu lagi. Justeru Negeri Sembilan bukan sahaja memerlukan semula pimpinan Tan Sri Muhd Isa, malah Khairy juga tak wajar menjadi beban kepada UMNO di negeri ini. Seterusnya kata sumber tersebut, proses peralihan kuasa di Negeri Sembilan semakin cepat sekiranya Khairy terus kekal dalam pimpinan di negeri ini, sekalipun menggunakan rangkaian platform ‘pak pong pak mustape’ mendapat sokongan di peringkat Bahagian Rembau. “Taktik Dato’ Muhamad mahu mengurangkan pengaruh Tan Sri Mohd Isa akan memakan diri sendiri,” menurut sumber tersebut.
INFO SASTERA & BUDAYA
NOVEL ‘SAINS FIKSYEN’
JAUH DI PULAU RAHSIA
Oleh: Ikram Hafiz
(Sebelum memasuki Unisel pada Mei 2008, Allahyarham Ikram Hafiz bukan sahaja berbakat dalam kraftangan dan elektrikal ketika belajar di Sekolah Menengah Teknik Gombak, malah terbabit dalam karya kreatif. Ikram Hafiz pernah menghasilkan novel sains fiksyen pada 2007, ketika membuat kerja sambilan menjual burger. Hanya sebuah sahaja novel yang dihasilkannya, dan diterbitkan oleh Mulya Utama Enterprises, Taman Seri Gombak, Batu Caves, Selangor. Mulai sekarang, novel karya Ikram Hafiz dimuatkan dalam laman blog ini).

(sambungan kelmarin…)

(8)

3
MERANDUK MALAM:

DIKURUNG LELAKI BERBADAN SASA
APABILA DI BAWA KE PULAU RAHSIA

TERASA lapar disebabkan tak menjamah makanan sejak petang. Ketika makan tengahari pun sekadar roti dan nasi lemak bekalan apabila turun ke laut selepas subuh. Siapa pun tak beritahu ibu bapa apabila ikut Abang Din ke laut. Sebab itu beli roti dan nasi lemak di gerai di bagan sahaja untuk bekalan memancing bersama Abang Din.

Sebaik sahaja sampai di bagan, Abang Din menyuruh beli bekalan makanan. Belum tentu boleh balik awal sekiranya sudah turun ke laut. Setidak-tidaknya ketika air surut jam 4.00 petang barulah bot balik semula ke bagan. Memang kami tidak duga bot Abang Din kehabisan minyak hingga hanyut jauh memasuki perairan antarabangsa.

“Saya laparlah Abang Din,” bisik Sahak Salai mendengus lantas duduk bertinggung memeluk kepala lutut.

“Nak buat macam mana, kita kena sabarlah sikit,” ujar Abang Din berdiri memegang jeriji pintu bagaikan lock-up di balai polis. “Lagipun tak tahu di mana kita sekarang ni,” tuturnya perlahan kerana bimbang didengar dua lelaki sasa yang mengawal di luar bilik kurungan berkenaan.

Memang tak disangka bot laju yang mara mendekati kami ketika hanyut di laut bukan pasukan polis marin. Empat lelaki sasa di dalam bot laju berkenaan menarik bot kami jauh ke pulua batu karang. Mereka menuduh kami memasuki perairan antarabangsa.

Tetapi kami cam sangat mereka bukan polis marin Indonesia. Ketua mereka yang perkenalkan dirinya Si Tongkol beberapa kali menyebat Abang Din dengan tali pinggang kerana dituduh bersalah. Saya pula ditampar oleh Si Tongkol kerana cuba pertahankan Abang Din.

Ketika sampai di pulau batu karang tengah laut, kami diikat tangan sebelum dimasukkan ke bilik kurungan di dalam gua. Justeru kami menyedari bukan ditahan oleh polis marin kerana bilik kurungan berkenaan tidaklah pejabat pihak berkuasa. Lagipun Si Tongkol bersama kawan-kawannya sekadar memakai jean dan jaket, serta kepala diikat dengan kain merah.

“Mereka semua ni lanun!” ujar saya berligar dalam bilik kurungan tersebut. “Nelayan yang kena samun di laut, mungkin perbuatan mereka ini!” gerutu saya menjeling marah ke arah dua orang lelaki yang mengawal di luar bilik kurungan.

Lelaki sasa itu memang bersenjata. Bukan sahaja memiliki pistol, mereka juga turut membawa M-16. Salah seorang daripadanya duduk tersandar di bangku dengan dua kaki diletakkan di atas meja.

“Kamu semua lapar ke?” lelaki sasa yang tersandar di bangku itu bertanya.

“Tentulah lapar brother, kami semua ni pelajar sekolah, mana boleh tahan berlapar, “ sahut saya memang terasa geram.

“Sabarlah, di sini jauh dari pekan, bukan senang nak dapat bekalan makanan,” jelas lelaki itu sambil menghisap rokok.

“Kalau begitu lepaskan saja kami semua,” ujar saya beranikan hati disebabkan kawan-kawan yang lain sudah berasa serik.

Sebelum dimasukkan ke bilik kurungan, memang Abang Din teruk disebat dengan tali pinggang. Si Tongkol tak percaya kami keluar memancing ke laut hingga bot dihanyut ombak ke perairan antarabangsa. Bukan Abang Din sahaja disebat, malah Usin Sodok juga pecah bibir ditampar oleh Si Tongkol.

(bersambung…)

PUISI

Pak Pong Pak Mustape

(dengan apologi)

Pak pong pak Mustape
ada dule di rumahnye
ada tepung ada kelape
masak inti aduh enaknye.

Pak pong pak Mustape
jalan-jalan ke kota raje
UMNO kucing tak bergigi
tikus di dapur lompat tinggi.

Pak pong pak Mustape
makan kuih inti kelape
kalau UMNO hilang kuase
komponen BN besar kepale!

Pak pong pak Mustape
pergi pasar cari belanje
orang UMNO rebut kedudukan
komponen BN rebut makan.

Pak pong pak Mustape
main-main tepi telage
komponen BN pakai celana
bisul UMNO meletus di mata.

-OBS
Petaling Jaya, Selangor
16 September 2008.


Bangau Oh Bangau 2

Bangau oh bangau
kenapa orang tak balas SMS
macam mana orang nak balas
takut kena ISA.

ISA oh ISA
kenapa orang takut
macam mana orang tak takut
spendar semua dah basah.

Spendar oh spendar
kenapa engkau basah
macam mana aku tak basah
sebab orang becer.

Becer oh becer
kenapa engkau tak becer
macam mana aku tak becer
takut unte berak.

Unte oh unte
kenapa engkau berak
macam mana aku tak berak
Anwar nak perintah.

Anwar oh Anwar
kenapa kau nak perintah
macam mana aku tak nak perintah
rakyat dah tak nak dialah.

Rakyat oh rakyat
kenapa dah tak nak dialah
macam mana nak lagi kat dialah
sang kelembai dah peluk dia.

Kelembai oh kelembai
kenapa peluk dia
macam mana tak peluk dia
nanti aku kena macam Petra.

Petra oh Petra
kenapa engkau kena
macam mana aku tak kena
dia dah terkencing.

Kencing oh kencing
kenapa engkau terkencing
macam mana tak terkencing
rakyat sudah bising.

Rakyat oh rakyat
kenapa buat bising
macam mana kami tak bising
Anwar dah asah taring.

Taring oh taring
kenapa suara aje nyaring
macam mana suara aje nyaring
aku pun terkencing.

Kencing oh kencing
kenapa Anwar kencing
macam mana Anwar tak terkencing
cakap tak serupa bikin!

-Yassinsalleh
Kajang, Selangor
16 September 2006.


INFO SUARA PROLITAR

KENA GEMPAQ PUN DAH KETAR
UMNO MEMANG TAK SEMANGAT!

Anwar’s gempaq made UMNO’s heh heh heh, huh huh huh urinate in their pants, holding dear life. Depa terkejut beruk! Gitulah semangat orang UMNO. Cabut kerih minta maaf, Parti Gerakan gertak nak keluar BN meleleh hingus. Tak macam UMNO zaman Tok Azit, Dato’ Onn nak keluar, keluarlah! Semangat Melayu kuat. Kalau golongan imigran nak tunjuk eksyen boleh blahhh. UMNO sekarang cabut kerih pun ketar. – (SMS; 16 September 2008; 18:40:58 – Cucu Tok Azit, Pelangai, Pahang).

LAPOR SEGERA PADA BPR
JANGAN SENGAJA CARI PUBLISITI

Kok dah sah orang pujuk Dato’ Hassan Malik tawarkan itu dan ini untuk masuk PKR, lapor sajalah kepada BPR. Buek apo publisiti? Dah lama kojo, memang Hassan Malik tu jarang keluar berito di surat kabar. Dah jadi timbalan montori pun, tak buek apa. Balik Pilah pun tak turun padang. Dulu jadi orang kuek belio, tak apo. Sekarang dah jadi timbalan montori, konolah turun padang selalu. Kok jadi ADO dulu lainlah, boleh rileks duduk pojabat jo! (SMS; 17 September 2008; 14: 37: 43 – Mat Kulat, Senaling, K Pilah).

MENULIS JAGA ‘PERIUK NASI’
LEBIH BAIK JUAL GORENG PISANG

Sekiranya tanyakan siapa Rahim Kajai, Samad Ismail, Pak Sako, Yusuf Ishak atau wartawan besar dan kecil pada period penjajah, anak-anak muda lebih kenal kalau bandingkan dengan Kalimullah Hassan. Eloklah Kalimullah jangan lekakan Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi dengan ‘fantasi’ menyebabkan PRU12 semua terbelalak mata. Bak kata Pak Hussein Yaacob (wartawan juga), kalau takat menulis nak ‘jaga periuk nasi’, jual goreng pisang tepi jalan pun boleh dapat duit.- (SMS; 17 September 2008; 14:50:22 – Man Cincai, Selayang, Selangor).

SERAH PORTFOLIO MENTERI KEWANGAN
PIMPINAN PAK LAH SEMAKIN TERDESAK

Bayangkan Si Luncai yang tak pakai spendar tertidur masa pegang ‘machine gun’. Heh heh heh hebat untuk kartun Lat. (Dato’ Seri) Abdullah Ahmad Badawi (telah) serahkan portfolio menteri kewangan kepada (Dato’ Seri) Najib Tun Razak, kuatkuasa serta merta (lihat HRKH) – (SMS; 17 September 2008; 15:07:11 – Yassinsalleh, Kajang, Selangor)

KOMENTAR
bersama Pak Parjo

LAIN PENGASAS NEGERI SINGAPURA
LAIN PULA DISEBUT ORANG KEMUDIAN

Sebermula disebut orang banyak akan bekas Orangkaya Perdana Menteri di negeri Singapura itu, Lee Kuan Yew dalam keadaan sakit, adanya. Maka dipukul canang ke segala pelusuk menyebut akan bekas Orangkaya Lee Kuan Yew pengasas negeri Singapura. Arakian terlalu masyghol segala rakyat jelata Melayu kerana disebut perihal negeri Singapura itu diasaskan oleh bekas Orangkaya Lee Kuan Yew. Syahdan akan negeri Singapura itu sudah memilih Orangkaya Ketua Menterinya iaitu Tun Lim Yew Hock dan Orangkaya David Marshall. Maka bekas Orangkaya Hamid Jumat itu disebut orang menjadi ketua segala Melayu di negeri Singapura pada zaman bahari. Syahdan datanglah pedagang dari negeri atas angin pada masa dahulu bernama Stamford Raffles, bertemulah ia dengan Temenggung Abdul Rahman, adanya.

Hatta, setelah datang ke tengah laut ribut pun turunlah, dan kenaikan itupun keairan. Maka dipertimba orang, tiada tertimba air ruang lagi. Arakian kenaikan itu hampir ke Teluk Belanga, makin sangat air naik. Maka dibuang orang segala harta, hanya mahkota yang tinggal, tiada juga kenaikan itu timbul. Syahdan penghulu kenaikan pun menyemabh Sang Nila Utama, ‘Tuanku pada bicara patik, sebab mahkota ini juga gerangan maka kenaikan ini tiada timbul, kerana segala harta yang di dalam perahu ini telah habislah sudah.’ Maka titah Sang Nila Utama, ‘Jikalau demikian, buangkanlah mahkota itu.’ Arakian dibuang oranglah mahkota itu. Hatta, maka ribut teduhlah, kenaikan pun timbullah. Sang Nila Utama naik ke darat bermain di Kuala Temasik, bagindalah memberi nama ‘Singapura’ itu seperti disebut dalam ‘Kitab Melayu’ oleh:


HIDUP BAHASA MELAYU!