Tuesday, March 25, 2008

JAWATANKUASA AD-HOC WARGA
PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)

(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)

DARI LAMAN BLOG

AROGAN 22 ADUN DI TERENGGANU
MELAWAN FRASA KEBANGKITAN RAKYAT

Assalamualaikum,

Kebetulan sibuk menyiapkan proses terakhir penerbitan buku autobiografi Dato’ Johan Pahlawan Lela Perkasa Sitiawan Haji Mohd Jan Abdul Ghani, Undang Luak Johol semalam (24 Mac 2008), saya tak menulis laman blog. Apalagi mengendali laman blog peribadi, tak sama dengan mereka yang menerima sponsor, kerana bukan semua kalangan pengendali laman blog mahupun laman web ‘diupah’ pihak tertentu. Tak tahulah dengan Menteri Penerangan Dato’ Ahmad Shabery Cheek yang berhasrat sangat mahu bertemu pengendali laman blog dan laman web atas kemahuan Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi, mereka yang disponsor inikah atau mereka yang bebas seperti laman blog yang saya kendalikan?

Sekalipun tak mengisi laman blog disebabkan mahu menyiapkan proses terakhir penerbitan buku berkenaan, tetapi kebobrokan yang berlaku tetap juga diberi perhatian. Misalnya, awal jam 10.00 pagi (24 Mac 2008) pimpinan kanan PRIMA Haji Yahaya Ismail menelefon berkaitan dengan isu kebobrokan di Terengganu apabila 22 ADUN berkeras melawan frasa kebangkitan rakyat. Mereka masih menyangka kedudukan 22 kerusi boleh memanipulasi kuasa perlembagaan seperti sebelum insiden 8 Mac 2008, hingga menutup telinga dengan naratif penolakan rakyat. Mempertahankan individu seperti Dato’ Seri Idris Jusoh, sekadar menimbulkan ‘krisis istana’ kerana keperihalan itu sudah berlaku di Perak pada 1959 dan 1974, mahupun di Pahang pada 1978. Aduhai!

‘Krisis istana’ juga berlaku di Kedah selepas pilihanraya 1999, tetapi Tan Sri Sanusi Junid mengambil langkah bijak dengan meletakkan jawatan selaku Menteri Besar dalam usaha mengelakkan ianya berlarut-larut, melalut-lalut dan mengarut-ngarut. Tak tahulah kalau Dato’ Seri Idris Jusoh mahu menjadi Menteri Besar dengan sukar mahu jejakkan kaki ke istana, kerana pada period sekarang ‘kuasa perlembagaan’ juga harus tunduk dengan ‘kuasa rakyat’. Gerombolan polis yang dikerahkan untuk melakukan provokasi juga akan berhadapan dengan masalah besar, apabila ‘kuasa rakyat’ membuktikan BN mahupun UMNO sekadar ‘kenderaan’ yang perlu di ‘overhaul’. Begitulah!

Ketika menghantar anak saya balik ke Unisel di Bestari Jaya (Batang Berjuntai) kira-kira jam 10.00 malam (24 Mac 2008), aktivis PRIMA Dato’ Dr Mohd Mansor Abdullah pula menelefon beritahu pertemuan dengan beberapa rakan pengendali blog di Riverside, PWTC. Kabarnya, beliau berbual-bual dengan Sang Kelembai (Zaharin Mohd Yassin), Rahim King dan beberapa lagi yang tak dikenalinya termasuk seorang dari Kedah. Rata-rata rakan tersebut secara sinikal berasa hairan dengan konsep ‘kongsi kuasa’ BN hingga tak mampu selesaikan ‘krisis keyakinan’ di Terengganu. Ironinya, ‘Barisan Alternatif’ di Perak dan Selangor berhasil menerapkan agihan kuasa secara sempurna bagi membentuk kerajaan negeri. “Sepatutnya UMNO dan BN yang menjadi model membentuk kerajaan negeri dengan pengalaman sejak 1955,” beritahu Dato’ Dr Mohd Mansor.

Sebelumnya dalam perjalanan ke Unisel (Universiti Industrial Selangor) kira-kira jam 9.00 malam (24 Mac 2008) saya menerima SMS dari Ustaz Azmi, Imam Masjid Jamek Kuala Kelawang, Jelebu, memberitahu beliau berkunjung ke Kuala Lumpur. Kebetulan pula beliau menaiki komuter dalam kunjungan ke Kuala Lumpur, hampir terasa rimas dengan kutukan dan cacian orang ramai terhadap kebobrokan UMNO berikutan insiden di Terengganu apabila Dato’ Seri Idris Jusoh mahu menunjukkan sikap arogannya. UMNO yang menuduh BA (Barisan Alternatif) yang menderhaka kepada baginda Sultan Perak kerana memulaukan upacara angkat sumpah, anehnya 22 ADUN di Terengganu dipengaruhi Dato’ Idris Jusoh bagi melestarikan naratif ‘derhaka’ itu. Aduhai!

Rupa-rupanya isu di Terengganu masih berterusan hingga ke malam, apabila penyair Yassinsalleh pula menelefon jam 12.00 malam (24 Mac 2008 atau menjelang 25 Mac 2008), di samping mengirim SMS dari rakan-rakan di Terengganu yang kecewa dengan sikap Dato’ Seri Idris Jusoh menerima (qada’ dan qadar), tetapi masih menunjuk arogan melawan hati nurani majoriti rakyat. SMS yang dikirim Yassinsalleh dipanjangkan dari rakan-rakan di Terengganu menyebut: “Rupa-rupanya bukan sahaja di Mekah ada ‘tanah haram’, di Terengganu juga ada ‘Menteri Besar haram’, ‘22 wakil rakyat haram’ (kerana melawan perlembagaan ketuanan Melayu) dan akirnya disebut juga ‘UMNO Lah (….) haram. Cacian dan makian rakyat ini seharusnya baik-baik difikirkan, bukan balik-balik disingkirkan. Heh heh heh!

-Pak Dharma.

INFO HAK ASASI MANUSIA

EXCO SELANGOR BARU DILANTIK
LINDUNGI PERUSAHAAN RUMAH MAKSIAT

Bekas Menteri Besar Selangor, Dato’ Seri Dr Mohd Khir Toyo menyifatkan mereka yang mahu membersihkan pentadbiran kerajaan negeri Selangor sama ‘seperti tikus yang membaiki labu’. Dalam pertemuan dengan pimpinan PRIMA baru-baru ini, Dato’ Seri Dr Mohd Khir memberitahu salah seorang Exco kerajaan negeri yang disenaraikan oleh kerajaan baru terbabit melindungi ‘perusahaan rumah maksiat’. Ketika kerajaan negeri di bawah pimpinannya berusaha menghapuskan perusahaan ‘rumah maksiat’, orang itulah yang bertindak melindungi pengusaha berkenaan. “Saya mempunyai bukti ADUN yang disenaraikan sebagai Exco kerajaan negeri itu adalah orang yang melindungi perusahaan rumah maksiat,” beritahu Dato’ Dr Mohd Khir. (ADUN berkenaan sudahpun mengangkat sumpah sebagai Exco dalam laporan media hari ini, 25 Mac 2008).

Justeru kata Dato’ Dr Mohd Khir, beliau berasa hairan bagaimana kerajaan yang mahu membawa pembaharuan tergamak menyenaraikan Exconya dari kalangan orang yang terbabit melindungi perusahaan ‘rumah maksiat’. Seterusnya beliau menjelaskan, ketika mentadbirkan kerajaan negeri Selangor memang pihaknya membanteras perusahaan ‘rumah maksiat’, apalagi yang berkaitan dengan membawa masuk wanita-wanita dari luar dengan meyalahgunakan visa pelawat. Ketika kerajaan negeri berusaha membanteras perusahaan ‘rumah maksiat’, beliau (Exco terbabit) melindungi kegiatan berkenaan. “Malang bagi rakyat negeri Selangor ketika memilih tebu, tetapi terpilih ‘tekung’nya yang tak bermanfaat,” beritahu Dato’ Seri Dr Mohd Khir.

ISTANA NEGARA MEMINTA KU LI
MENGHADAP YANG DIPERTUAN AGONG

Ahli Parlimen Gua Musang, Tan Sri Tengku Razaleigh Hamzah dilaporkan diminta menghadap DYMM Yang Dipertuan Agong di Istana Negara esok (26 Mac 2008) jam 3.00 petang, beritahu sumber yang rapat dengan Langgak Golf di Jalan Tun Razak. Bagaimanapun menurut sumber berkenaan, tak diketahui seba-sebab Tengku Razaleigh dipanggil menghadap, tetapi kemungkinan berkaitan dengan kekecohan yang berlaku dalam isu pelantikan Menteri Besar Terengganu, Dato’ Ahmad Said. “Tengku dipanggil menghadap ke Istana Negera besok (26 Mac 2006), tetapi butir-butir lanjut tak diberitahu kerana membabitkan kepentingan nasional,” beritahu sumber tersebut menerusi telefon kepada sekretariat PRIMA malam ini (25 Mac 2008, 10.00 malam).

INFO SASTERA & BUDAYA

DR M BERSAMA 37 PELAJAR:
ISU KERAKYATAN ‘JUS SOLI’ UMNO

Berdasarkan autobiografi Tun Dr Mahathir, ayahnya Mohamad bin Iskandar dikatakan mempunyai jurai keturunan yang bersalasilah dari Kerala, India; sementara ibunya, Wan Tempawan binti Wan Hanafi memang berketurunan Melayu di Kedah. Tun Dr Mahathir pula anak bongsu daripada sembilan adik beradik, iaitu empat perempuan dan lima lelaki. Empat daripada adik beradik beliau (dua lelaki dan dua perempuan) adalah saudara sebapa, iaitu hasil perkahwinan Mohamad bin Iskandar dengan isteri pertamanya.

Tun Dr Mahathir menamatkan pengajian di Kolej Perubatan King Edward VII, Universiti Malaya, di Singapura pada 1953 dengan menerima Ijazah Sarjana Muda Perubatan dan Pembedahan (MBBS). Ketika menuntut di Universiti Malaya, beliau mengenali (Tun) Dr Siti Hasmah Mohd Ali aktivis pelajar yang terbabit menggerakkan Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS). Beliau kemudiannya melangsungkan perkahwinan dengan Dr Siti Hasmah pada 5 Ogos 1956, dan dikurniakan tujuh cahaya mata iaitu empat lelaki dan tiga perempuan.

Sebagai aktivis pelajar Dr Siti Hasmah bersama Tun Dr Mahathir menyertai 35 orang lagi pelajar-pelajar di Universiti Malaya ketika itu, menghantar memorandum bantahan mengenai isu kerakyatan ‘Jus Soli’ bertarikh 16 Mei 1950. Memorandum kepada raja-raja Melayu dan pimpinan UMNO dan Majlis Mesyuarat Melayu itu sebagai gerakan awal pelajar-pelajar yang berkesinambungan dari aktivis pelajar di Maktab Perguruan Tanjung Malim pada dekad 1930-an sebelumnya.

Selepas menerima ijazah, Tun Dr Mahathir berkhidmat sebagai pegawai perubatan di Alor Setar, Jitra, Langkawi dan Perlis pada period 1954-1957. Berikutan peletakan jawatan beliau dari perkhidmatan kerajaan pada 1957, Tun Dr Mahathir membuka klinik sendiri dikenali ‘Maha Clinic’ di Alor Setar. Disebabkan beliau tidak terikat dengan etika perjawatan setelah membuka klinik sendiri, Tun Dr Mahathir semakin aktif berpolitik. Menjelang pilihanraya 1959, beliau dikatakan tidak disenangi kalangan pimpinan UMNO peringkat negeri Kedah apabila membangkitkan isu kriteria calon bagi pilihanraya.

Beirkutan lanskap politik yang serba tidak kena ketika itu, Tun Dr Mahathir enggan bertanding pada pilihanraya 1959. Bagaimanapun pada pilihanraya umum 1964, beliau diletakkan bertanding di kerusi Parlimen Kota Setar Selatan. Tun Dr Mahathir menang di kerusi Parlimen berkenaan dengan memperoleh 12,406 undi menewaskan calon PAS, Mohd Shariff Haji Abdul Shukur (8,196 undi). Sebagai Ahli Parlimen, Tun Dr Mahathir sering menerima perhatian pihak media, apabila mengambil bahagian dalam perbahasan di Dewan Rakyat.

(Segmen daripada buku ‘100 TOKOH MALAYSIA’ oleh Dharmala N.S./Dr Ammar Haji Hassan, diterbitkan Kantung Network Sdn Bhd, Kuala Lumpur; 2007 dengan harga RM50 senaskhah).

GAPENA PERLU ROMBAK PIMPINAN
GERAKAN PERSURATAN PEJUANG BAHASA

Gabungan Penulis Nasional (Gapena) perlu merombak pimpinan sekarang bagi menggerakkan perjuangan bahasa lebih berprinsip, menurut pengkritik sastera tersohor dekad 1960-an, Haji Yahaya Ismail. Beliau bersetuju dengan pandangan novelis Dato’ Dr Mohd Mansor Abdullah baru-baru ini, Gapena selaku ‘organisasi massa’ (ormas) gagal melonjakkan martabat persuratan Melayu, kerana kebanyakan pimpinannya bukan kalangan pejuang bahasa. Menurut Haji Yahaya yang juga bekas pensayarah USM dan bekas pegawai penyelidik di Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Gapena sekadar mampu melobi untuk mendapat sumber pembiyaan aktivitinya, di samping ‘impian kosong Dunia Melayu’, hingga bahasa Melayu diperkotak-katik di bumi sendiri, katanya.

“Badan-badan persuratan di seluruh negara perlu mengubah persepsi iaitu merombak pimpinan Gapena, bagi kembali kepada perjuangan bebas sekitar dekad 1960-an untuk melonjakkan semula martabat bahasa Melayu,” menurut Haji Yahaya yang juga adalah penggerak ‘Front Bertindak Bahasa Melayu’ di DBP pada 1966 apabila kerajaan secara retorik mahu menangguhkan status Bahasa Melayu selaku ‘bahasa rasmi’ dalam tempoh 10 tahun selepas merdeka (1957). Pada dekad 1970-an Haji Yahaya juga turut menolak penubuhan Gapena yang dianggapnya ‘penulis tak perlukan persatuan’ tetapi ‘persatuan yang memerlukan penulis’. “Apalag gunanya Gapena kalau ianya untuk kepentingan beberapa kerat ahli akademik yang tak pernah menghasilkan sebuah buku pun,” ujar Haji Yahaya selanjutnya.

KOMENTAR
bersama Pak Parjo.

DULU TITAH SEKARANG TITAH
TITAH MANA AKAN HAMBA JUNJUNG

Sebermula berlakulah kekecohan di negeri Melayu yang dikenali dengan peristiwa Megat Panji Alam dan Megat Kembar Ali di zaman bahari, adanya. Adapun di negeri itu dikatakan Dato’ Ahmad Said dititahkan oleh baginda menjadi Menteri Besar seperti disebut orang banyak pada 17 Rabiulawal 1429 (bagi anak cucu fakir ialah 25 Mac 2008) iaitu hari ini. Syahdan akan fakir diberitahu oleh seorang rakan dari Pahang Cikgu Mohd Noor bin Jion yang sudah berusia 92 tahun (sekarang), sekali persetua berpantunlah Orangkaya Semantan Dato’ Bahaman pada 1982 apabila dikunjungi utusan dari istana: ‘Utusan datang membawa perintah/ke kubu pertahanan kamu menurut/ini titah, itu pun titah/titah yang mana hendakku turut’. Adapun sebelumnya dalam mesyuarat di istana sultan memerintahkan Dato’ Bahaman melawan orang putih, tetapi selepas dipujuk oleh orang putih baginda menghantar utusan supaya meletakkan senjata.

Syahdan akan Dato’ Ahmad Said itu menurut perintah rajanya, sekalipun tak disuka oleh memanda Perdana Menteri yang tak mahu masuk menyembah bagi menyelesaikan kekemelutan, kekalutan dan kekelabutan. Arakian kata orang banyak memanda Perdana Menteri sekadar mendengar laporan ‘molok-molok’ Dato’ Seri Idris Jusoh yang tak dikehendaki oleh seisi rakyat Terengganu kerana mereka yang lebih mengetahui akan sebab musababnya. Syahdan akan Megat Panji Alam itu mati dibunuh oleh Laksamana Hang Tuah bukanlah secara berhadapan, tetapi menikam curi dari belakang. Maka Megat Kembar Ali yang mahu membela abangnya ditikam dari sebalik pintu istana oleh Hang Jebat dan Hang Kasturi pula seperti disebut orang banyak dalam ‘Kitab Melayu’ kepada:


HIDUP BAHASA MELAYU!