Wednesday, July 15, 2009

PAK KADUK DI MANEK URAI

Pulihkah keyakinan kpd UMNO
Sekadar kurangkan majoriti PAS

oleh: Dato' Kamal Amir Kamal Hijaz
bekas Exco Pemuda UMNO

Keputusan pilihan raya kecil Manek Urai, 14 Julai 2009 disambut baik oleh UMNO, di samping Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak menganggap, keyakinan rakyat terhadap UMNO sudah pulih. Sekalipun UMNO gagal merampas DUN Manek Urai, di samping meneruskan tradisi kalah berturut-turut sebagai mesej orang Melayu menolak UMNO, tetapi Najib mahupun Tan Sri Muhyiddin menganggap petanda baik. Najib dan Muhyiddin seolah-olah terlupa kerajaan sekarang dipimpin oleh UMNO, justeru tak wajar berbangga tewas 65 undi, sebaliknya wajar bertanya kepada diri sendiri, mengapa berterusan tewas seolah-olah parti pembangkang. UMNO sebenarnya menjadi Pak Kaduk di Manek Urai, ayam menang kampung tergadai.

Kalau tewas 65 undi dianggap memadai, berbanding dengan curahan wang yang terlalu besar jumlahnya, di samping janji pembinaan jambatan baru bernilai RM7 juta, diikuti dengan kos helikopter berulang alikke Manek Urai seharusnya keputusan tak seperti berlaku pada malam 14 Julai 2009. Apabila berjaya mengurangkan majoriti hingga ke paras 65 undi dikategorikan menang, seolah-olah UMNO yang menjadi pembangkang di Malaysia. Bukan sahaja menerima nasib 'Pak Kaduk', malah boleh juga dianggap seperti 'Lebai Malang' kerana 'yang dikendong berciciran, yang dikejar tak dapat'. Amalan 'politik wang' dalam UMNO menghancurkan parti itu, justeru apabila dilestari dalam PRK ianya boleh menghancurkan negara pula.

PRIMA TAK MENENTANG BAHASA INGGERIS

Jangan kelirukan diri sendiri:
Pertingkat BI bukan dgn PPSMI


oleh: Profesor Dato' Dr Mohamad Mansor Abdullah
Bekas Timbalan Naib Canselor (HEP) UTM.Kekeliruan mungkin timbul apabila PRIMA menentang PPSMI, sejak Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak ketika Timbalan Perdana Menteri mahu menjadikan Bahasa Melayu kepada Bahasa Malaysia pada 2006. PRIMA tak menentang Bahasa Inggeris, justeru jangan kelirukan diri sendiri kerana PRIMA menggalakkan subjek BI dipertingkatkan. Apabila PRIMA menganjurkan majlis baca puisi 15 Ogos 2009 ini di Kelab Golf Perangsang, Taman Templer tak bermakna menghapuskan BI, sebaliknya PRIMA tak mahu Bahasa Melayu menjadi bahasa yang 'imigran' di negara sendiri. Justeru tak boleh dipertikaikan Dato' Dr Hassan Ahmad pernah menulis artikel dalam BI memperkatakan sesuatu isu, atau SN DrMuhammad Haji Salleh menulis sajak dalam BI, atau Yassinsalleh terbabit dalam genre penterjemahan Inggeris-Melayu dan Melayu-Inggeris.

Saya juga melanjutkan pengajian ke universiti di Amerika Syarikat dalam aliran BI, atau Dharmala N.S. (Pak Dharma) juga menterjemahkan buku dalam BI ke Bahasa Melayu, termasuk teks ucapan Ahli Parlimen Pembangkang dari BI ke Bahasa Melayu sekitar dekad 1990-an. Pak Boestamam yang membawa Parti Rakyat keluar dari Front Sosialis pada dekad 1960-an kerana isu Bahasa Melayu juga menterjemahkan buku dari BI ke Bahasa Melayu. Maknanya, sesiapa sahaja boleh menggunakan inisiatif sendiri mempertingkat BI, tetapi jangan menafikan Bahasa Melayu sebagai bahasa ilmu. Pada period penjajah Inggeris kita diajar mata pelajaran Ilmu Hisab, Ilmu Kira-Kira dan Congak adalah dalam Bahasa Melayu, sebelum ditukar kepada matematik, algebra dan geometri pada pasca merdeka.

MEDIA TUTUP KEPERONGOSAN UMNO

Media arus perdana boneka:
UMNO cederakan penyokong PR

oleh: Badrul Hisham Shaharin

Pertempuran merebut kerusi Manik Urai telah selesai dengan PAS - Pakatan Rakyat mengekalkan kerusi Manik Urai dengan kelebihan 65 undi. Mengulang ungkapan yang sering diucap oleh Dr. Mahathir satu ketika dahulu (1999, BN khususnya UMNO menang banyak kerusi dengan majoriti tipis) " Satu undi pun menang juga". Walaupun berkarung wang ditabur, janji dan ugutan di buat namun BN tetap kalah. Malah penipuan dalam proses pilihanraya tetap berlaku, pelik apabila satu pilihanraya kecil dalam ketika waktu bekerja dengan rekod pengundi luar yang agak ramai, 87% pengundi mengundi, namun BN tetap kalah. (Gambar yang tak pernah disiarkan di salah satu pusat mengundi di Manek Urai, seorang wanita dipapah ke hospital kerana pecah kepala dibaling batu oleh penyokong UMNO)

Namun percayalah (arwah) SPRM tidak akan bertindak apa - apa, kerana SPRM hanya akan bangkit dari kubur seperti mayat diseru pengamal ilmu hitam hanya apabila adanya kes atau nak mereka kes yang menjamin kepentingan segelintir kelompok utama pemimpin regim Bn sahaja. Sebenarnya dengan apa yang ditabur regim berharap menang, kekalahan semalam memberikan tamparan dan kejatuhan moral yang dasyat namun media hari ini seperti biasa cuba memberikan moral semula kepada regim BN. BN telah ditolak secara berterusan kalah terus - terusan di semua pilihanraya kecil selepas PRU 2008 (kecuali di Batang Ai).

Media menjadi peniup nyawa BN. Contohnya hari ini media mainkan ada puteri UMNO jadi mangsa keganasan maka digunakanlah gambar seorang puteri Umno terbaring dengan muka sedih berselimut di Hospital. Gambar yang digunakan oleh media UMNO gambarkan puteri UMNO yang diganasi sehingga terpaksa berselimut di Hospital. Malangnya media menggelapkan berita dan gambar penyokong Pakatan Rakyat yang berdarah , 'pecah' kepala dibaling batu oleh penyokong BN. (Gambar seorang petugas Pakatan Rakyat turut cedera , berdarah kepalanya dibalut bendera PAS, tetapi dia tidak mahu dihantar ke hospital). Inilah bentuk mainan media regim yang tidak layak di ajak berpakat atau berpadu.... Media arus perdana pula menjadi boneka- http://chegubard.blogspot.com/

ANWAR KESAL KEPONGAHAN PENDAKWARAYA

Kes palsukan keterangan:
ketepikan prinsip keadilan
oleh: Dato' Seri Anwar Ibrahim
Permohonan menangguh sidang perbicaraan buat beberapa minggu untuk membolihkan saya mendapatkan ketua pasukan guaman baru ditolak.Saudara Sivarasa menyatakan bantahan keras sabelum meneruskan dengan penghujahan. Saudara Edmund dan Amir kemudiannya memperkukuh alasan untuk mendapatkan dokumen dan keterangan; termasuk isu konspirasi, kes memalsukan keterangan dan lain-lain. Jawapan pendakwaraya saperti biasa menyentuh “kuasa” mereka, mengenepikan sama sekali prinsip keadilan. Amat dikesali sikap angkuh dan zalim beliau tatkala mempertahankan hukuman ke atas Sukma Darmawan.

Menurutnya, keterangan pakar forensik bahawa tidak ada sebarang masukan dalam dubur tidak relevan kerana beliau (Sukma) telah mengaku. Waduh, si bahlul pun faham “pengakuan” orang yang didera dalam lokap saperti yang kemudiannya disahkan olih hakim Mahkamah Rayuan! Satu dasawarsa telah berlalu, dan tak banyak yang berubah. Kepada yang mahu kes disegerakan, tanya saja Mahkamah Syari’ah - mengapa lembab satelah satu tahun berlalu? Ikut hukum Islam atau pimpinan parti? - ANWAR IBRAHIM

PAS AKAN BUAT POST-MORTEM

Ketara merosot di Manek Urai:
Jambatan baru dan sogokan wang

Mohd Nor Yahya, Rabu Jul 15, 09 12:05:11 am MYT

KUALA KRAI, 15 Julai (Hrkh) - PAS akan membuat post mortem dalam masa terdekat ekoran kemerosotan ketara undi diperolehi pada pilihan raya kecil Dun Manek Urai semalam. Pengarah Pilihan Raya PAS Pusat, Dato? Abdul Halim Abdul Rahman berkata, beberapa faktor antaranya janji untuk menyediakan jambatan baru di Manek Urai dan sogokan wang boleh mempengaruhi sikap pengundi luar. "Namun saya ingin sampaikan tahniah kepada kebijaksanaan penduduk Manek Urai yang berjaya mempertahankan kerusi tersebut," kata beliau ketika ditemui selepas pengisytiharan kemenangan Mohd Fauzi Abdullah di Dewan Sekolah Sultan Yahya Petra.

Menurutnya janji yang ditaburkan Umno pada saat-saat akhir belum mampu memikat keseluruhan pengundi di Manek Urai. Beliau juga berkata kemenangan tipis bukan satu persoalan memandangkan ia pernah berlaku di Pulai Chondong pada pilihan raya kecil yang diadakan sebelum ini. "Ia juga ada kaitan dengan sikap SPR yang mengadakan pengundian pada hari kerja dan kepulangan pengundi luar walaupun ramai namun ada yang terpengaruh dengan janji dan sogokan wang," katanya.

Anggota jawatankuasa PAS Pusat, Dr Dzulkifli Ahmad berkata, terlalu banyak janji yang ditabur Umno di Manek Urai, namun kesetiaan kepada konsep Membangun Bersama Islam tetap dipertahankan. Beliau yang juga anggota Parlimen Kuala Selangor berkata, PAS berdepan dengan seluruh jentera kerajaan. - mj_ http://harakahdaily.net/ .

INFO ANTARABANGSA...

New audio message, US interference:
Al-Qaida's leader warned Pakistani people

by Maamoun Youssef, Associated Press Writer - 55 mins ago

Play Video Pakistan Video:Pakistan's blast village mourns dead Reuters
Play Video Pakistan Video:Many die in Pakistan school blast Reuters

CAIRO – Al-Qaida's No. 2 leader warned the Pakistani people in a new audio message that the U.S. interference in their country's affairs poses a grave danger to Pakistan's future and very existence. The English-language audio message by Ayman al-Zawahri was dated July 14 and addressed to "my Muslim brothers and sisters in Pakistan." In it, the militant group's second-in-command called on Pakistanis to join the fight against the United States or support the battle financially. He warned that without that help "we shall not only contribute to the destruction of Pakistan and Afghanistan, but we shall also deserve the painful punishment of Almighty Allah."

The tape, whose authenticity could not immediately be verified, was released by the al-Qaida media wing As Sahab and was posted on Islamic Web sites that usually carry militant videos and statements. Al-Zawahri and al-Qaida leader Osama bin Laden are rumored to be hiding in Pakistan's lawless tribal belt along the border with Afghanistan. The Taliban have thrived in that region, and some Taliban commanders maintain links to al-Qaida. The region also has been the focus of numerous U.S. missile strikes, which officials say have killed several top al-Qaida fighters. A 2006 strike reportedly missed al-Zawahri in the Bajur tribal region.

Al-Zawahri, who had addressed the Pakistani people in English in August last year, said Pakistan is really ruled by the United States. "The current ruling class in Pakistan is lining up under the cross of the modern Crusade and competing for American bribes. Hence, the actual ruler of Pakistan is the American ambassador, who pays the bribes and issues the orders," he said. He said "the only hope to save Pakistan from this disastrous fate is Jihad" because the political institutions were "either sunk in the swamp of corruption or are too helplessly crippled and paralyzed to bring about any change."

Stressing the need for money, al-Zawahri called on people to join the fight and contribute money. "It is the individual duty of every Muslim in Pakistan to join the Mujahedeen, or at the very least, to support the Jihad in Pakistan and Afghanistan with money," he said. Al-Zawahri's appeal for funds echoes one made last month by Mustafa Abu al-Yazeed, al-Qaida's top commander in Afghanistan who said militants in Afghanistan were hampered by a lack of equipment and money. The al-Qaida deputy's appeal to Pakistanis comes as public opinion in the South Asian nation has swung away from militants and in favor of army offensives against them.

A recent survey showed that 81 percent of Pakistanis believe the activities of the Taliban and other Muslim extremists were a "critical threat" to the country, up from the 34 percent polled on the same question in September 2007. Eighty-two percent said bin Laden's al-Qaida was also a critical threat, exactly twice as many who thought so two years ago. The poll was carried out by Socio-Economic Development Consultants in Islamabad on behalf of WorldPublicOpinion.org. It questioned 1,000 people across Pakistan from May 17 to 28 and had a margin of error of plus or minus 3.2 percentage points.

INFO SUARA PROLITAR

Gajah pun tahu mengamuk:
Macam mana pula PPSMI?

Dah baca Berita Harian hari ni (15 Julai 2009)? Seekor gajah jantan mengamuk di kampung Rais Yatim (Dato' Seri Dr Rais Yatim; Kampung Gagu). Perkara gajah mengamuk tak menghairankan sebagai fitrah alam, apalagi warga rimba juga tahu mengamuk apabila hak mereka diganggu. Tetapi macam mana dengan PPSMI? Bagi orang Negeri Sembilan, PPSMI umpama 'sikucapang sikucapeh'. Lopeh ni popularlah lagu 'Ayam Den Lopeh'. Bukan orang Minang aje terangkat telingo dongar lagu tu, peminat muzik pun tumpang samo. Zaid Ibrahim tak suko ISA, tak risau dia letak jawatan menteri. Tapi Dato' Rais camno, cakap berdegar-degar fasal Bahasa Melayu, tapi isu PPSMI nyorok-nyorok kepalo. Apa hal? Gajah pun tahu mengamuk kat Kg Gagu, fasal nak buat projek takungan air di situ. - Rozmal Malakan, Tmn Alamanda, Seremban.

Prima Perlu buat kajian:
Penempatan Tok Bahaman

Kampung Pemberian dekat dengan Kampung Manjor didiami oleh bekas-bekas pengikut Mat Kilau yang berasal dari Pulau Tawar. Khabarnya di Kg Manjor dan Kg Karangan ada orang asal Pulau Tawar keturunan yang ikut berperang dengan Mat Kilau dan Dato' Bahaman. Sdr (rakan-rakan PRIMA) kena datang sini untuk buat research. Ada dapat juga cerita dari orang tua-tua tentang kisah Bahaman, Mat Kilau dan Tok Gajah. - Warga Prihatin, Kampung Manjor, Manek Urai, Kelantan.

Papan tanda 'Keadilan":
Biarlah, tak kacau sesiapa

Saya di Jeddah (Arab Saudi) sekarang. Dekat rumah saya memang ada papan tanda 'Keadilan'. Tapi dah lama kat situ. Malaysia bukankah demokrasi terbuka, takkan bapak tak tau! Papan tanda tu tak kacau sesiapa, biarlah. Lagi pun bukankah cantik, dari jauh semua orang boleh nampak. - YAR, Tmn Kamariah, Gombak.


Gerakan nasionalisme:
Ulama pejuang sebenar

Memang sebenarnya begitu.Islam menjadi force atau kekuatan yang maha besar lagi ampuh dalam melawan penjajah.cuma kita terlalu dikelirukan oleh penjajah-lihat sahaja dalam buku teks sejarah,penentantan Dato Bahaman atau Tok Janggut atau Abdul Rahman Limbungatau Maharajalela dikatakan kerana tidak bersetuju dengan kutipan cukai yakni pembesar tradisional hilang pendapatan atau kerana ingin mengekalkan sistem perhambaan-langsung tidak dinyatakan bahawa penenentangan tersebut kerana faktor tuntutan agama,Islam,ketimbang penjajah barat yang kristian.

Saya berpandangan sudah sampai masanya pengkajian sejarah (dan penulisan) dilihat dan dikaji dari sudut pertembungan Islam versus penjajahan.ertinya yang memotivasikan para pejuang di nusantara ialah Islam sebagai faktor pendorong yang penting dan bukannya kerana hilang sumber cukai dan sebagainya.jika kita masih berpegang kepada apa yang ditulis oleh para orientalis maka sesungguhnya kita secara tidak langsung menghina pejuang bangsa kita sendiri!
- Ahmad Nizam Hamid, Temerloh, Pahang.

MOHD AFFANDI HASSAN MENULIS

Manek Urai dan politik baru UMNO baru

65 undi yang membuat UMNO sangat marah dan kecewa. Masih kalah, hanya 65 undi? Ini sudah gila, kata mereka dengan kecewa. Semua pembangunan sudah dijanjikan, malah jambatan baru berharga RM7 juta akan mula dibina keesokan hari jika UMNO menang, masih ditolak kebaikan UMNO? Padahal sudah diberi wang tunai seribu seorang untuk tanam semula getah dan kelapa sawit. Masih tidak berterima kasih? Tetapi walaupun masih ramai orang jahat di Manek Urai yang tolak UMNO, kini sudah ramai pula yang cerdik dan berperangai baik memilih UMNO.

Jadi rakyat (semua rakyat, bukan di Manek Urai saja) sudah menerima semula UMNO sebagai pembela bangsa, dan tahu betapa murah hatinya UMNO kepada rakyat. Dalam pilihan raya 14 Julai 2009 itu, UMNO yang pemurah itu tidak cukup wang, kerana ramai sangat rakyat yang perlu diberi wang RM300 sebagai upah mengundi mereka, yang datang dari jauh untuk pulang memangkah UMNO. Kalau wang cukup ketika diperlukan, sudah pasti UMNO menang. Bagus juga UMNO tidak menang, satu rahmat bagi UMNO, kerana jika mereka menang dengan membayar RM300 kepada setiap pengundi, maka sudah sah mereka menggunakan rasuah untuk menang pilihan raya.

Sekarang mereka belum sah lagi rasuah, hanya sah menggunakan wang saja. Tetapi itu pun salah faham, bukan betul-betul pakai wang. Kata Ketua Wanita UMNO Kuala Krai, Rohani Abdul Majid (nama ini mesti diingati), wang RM300 itu untuk petugas UMNO yang berkempen untuk calon UMNO, untuk penampal poster, untuk perayu undi dan sebagainya. Wang RM300 (angka ini mesti disebut) untuk kerja sepuluh hari. Kata wanita itu, tuduhan UMNO bayar RM300 itu salah maklumat. Kerana pekerja UMNO ramai, kita lihat ramai orang berhimpun di sebuah rumah untuk mengambil wang RM300 itu. Tuan rumah, yang tidak bernama, memberitahu “wang politik itu” (dia sebut begitu) daripada Datuk Aziz (gelarannya kepada calon UMNO Tuan Aziz Tuan Mat) untuk pengundi yang pulang dari luar Manek Urai.

Calon dan Ketua Wanita UMNO tidak bercanggah maklumat, hanya memberitahu dengan ikhlas wang memang keluar RM300 seorang. Untuk siapa dan untuk apa fikir sendirilah. Tapi memang ada orang yang dapat wang, yakni yang tahu di mana boleh dapat wang itu. Inilah perubahan besar dalam UMNO, dari tidak mengaku menggunakan wang, di Manek Urai mereka terang-terang mengaku memang menggunakan wang untuk menang pilihan raya. Inilah kejujuran UMNO satu-satunya yang hanya berlaku di Manek Urai, tidak di tempat lain. Walaupun hanya di Manek Urai UMNO mengaku menggunakan wang, pada hakikatnya wang memang menjadi umpan yang ampuh kepada UMNO, dan digunakan dengan bijaksana sekali.

Itulah perubahan besar dalam UMNO, iaitu pengakuan mereka menggunakan wang, kerana didesak oleh rakyat Manek Urai yang tahu mereka tertipu selama ini. Mereka masih menunggu cerita sebenar tentang penipuan royalti minyak kepada Kelantan, tidak dibangkitkan sepatah pun di Manek Urai, hatta oleh PETRONAS yang membisu hingga sekarang. Tidak seorang pun penganalisis politik yang pandai-pandai memandai-mandai itu menyebut perubahan dan pengakuan UMNO ini, kerana mereka tahu jika mereka bercakap benar mereka akan menerima nasib seperti wartawan TV7 bernama Florence Looi, pengacara “Point of View” di TV7 yang meminta salah seorang tamunya memberi markah kepada PM One Malaysia, dan tamu yang jujur betul bendul itu memberi markah C atau D saja untuk pentadbiran PM One Malaysia dalam masa 100 hari pertamanya.

Hampir-hampir wartawan itu dibuang kerja, tapi yang pasti dia dengan serta-merta diberi tugas kecil saja, sebagai hukuman kerana berani bertanya dan meminta pendapat benar tamunya. Dia memang dilarang mengajukan pertanyaan itu, jadi dia telah melanggar disiplin organisasinya yang tidak membenarkan kebenaran dinyatakan oleh sesiapa sekali pun, kecuali jika kebenaran itu untuk berbohong. Yang penting dalam pilihan raya Manek Urai baru-baru ini bukan kemenangan PAS, walaupun kemenangan itu penting bagi PAS.

Yang penting ialah UMNO tidak berbohong untuk menabur wang, misalnya dengan membina jambatan, memberi wang subsidi kepada penanam getah atau kelapa sawit, memberi derma kepada orang miskin (kata penganalisis yang bodoh di TV ketika mengulas perkara ini, pemberian wang ini membuktikan UMNO jujur dan sangat murah hati untuk membantu rakyat miskin), membaiki jalan raya, memberi derma kepada masjid dan banyak lagi yang dihadiahkan oleh UMNO, tidak hanya 11 Hadiah Rakyat yang diproklamirkan oleh PM One Malaysia sehari sebelum hari mengundi.

Selama ini UMNO menolak dengan keras sebarang tuduhan ke atas mereka bahawa mereka menggunakan wang, dalam bentuk semu (bentuk mimpi, seperti membina jambatan di Manek Urai) atau betul-betul. Kini mereka mengaku dengan ikhlas mereka memang menggunakan wang yang banyak. Hanya mereka masih segan hendak memberitahu berapa banyak wang yang dipakai. Ada anggaran melebihi RM300 juta, ada pula yang baik hati berkata tidaklah sebanyak itu membazir wang untuk kawasan yang diakui akan kalah, jadi angkanya tak sampai pun satu juta. Adalah barangkali RM100 ribu saja. Hanya musuh UMNO, kata mereka, menukar ribu menjadi juta, kerana angkanya tidak berubah.

Mana boleh menipu sampai begitu besar dengan wang rakyat, cacing pun akan marah kerana tempat orang mendapat wang itu dipijak lumat sampai cacing pun lari. PAS pula bagaimana? Memanglah PAS papa kedana, tidak ada wang, jadi mereka lempar batu kepada Puteri UMNO, sampai ada yang patah gigi. Kata ketua UMNO, kami tidak tahu ada dua orang pekerja PAS dari Perak yang dibelasah teruk oleh pekerja UMNO, sampai masuk hospital. Itu hanya khabar angin saja, tidak benar kerana tidak ada bukti. Kami ada bukti orang yang baling batu itu sudah ditangkap polis. Ke mana pun hendak mengelak, kata orang UMNO, yang jahat tetap PAS juga, bukan kami yang tabur wang. Lagi pula kami mengaku, hanya salah maklumat saja.

Tapi itu sudah dibetulkan, jadi kami sebenarnya tidak menabur wang sedikit pun, hanya menabur janji saja (sambil tersengih), macam orang PAS juga. Jadi sudah jelas kami hanya ikut apa yang PAS buat, bukan kami buat betul-betul ... Ada satu cerita yang lebih menarik, yang tidak pernah disebut di mana-mana sekali pun. Ini cerita bohong, tetapi benar-benar berlaku. Ceritanya perihal Tok Guru Nik Aziz beri cuti sehari di Kelantan, yang benar-benar terjadi. Tujuannya supaya semua pengundi Manek Urai yang bekerja di seluruh daerah Kelantan boleh kembali mengundi. Dan mereka pergunakan cuti itu dengan betul, sehingga yang keluar mengundi melebihi 87 peratus.

Lebih ramai ialah pengundi di luar Kelantan, terutama yang bekerja di Kuala Lumpur dan lain-lain bandar. Bilangan mereka yang boleh pulang kecil saja, untuk mendapat wang RM300 sebagai wang tambang. Jumlah lebih besar tidak boleh pulang kerana mereka bekerja. Inilah cerita menarik yang sangat penting diketahui. Mereka ini tidak dibenarkan pulang. Tidak perlu mengundi. Dulu pun mereka bertindak khianat tidak mengundi UMNO bila dibenarkan pulang dengan mengadakan hari mengundi para hari cuti. Dengan kerjasama SPR, UMNO dengan sengaja (agaknya tidak berniat jahat kerana kejahatan itu sudah dikhaskan kepada Pakatan Rakyat) menjadikan hari bekerja sebagai hari mengundi untuk memastikan PAS kalah.

Tetapi ternyata Tok Guru Nik Aziz lebih cerdik dan lebih berani, lalu menjadikan “peristiwa mengundi di Manek Urai” sebagai hari cuti umum. Walaupun pengundi PAS tidak diberi imbuhan wang, mereka tetap pulang untuk mengundi. Jadi UMNO sudah membuat silap besar. Tidak saja mereka berbohong, mereka dengan sengaja menggunakan kuasa untuk menetapkan hari mengundi pada hari yang menguntungkan mereka. Itu pun mereka kalah. Memang benarlah kata ulama dan orang tua-tua, yang terkutuk dan berniat jahat akan tetap terkutuk selama-lamanya. Tidak ada kata-kata yang lebih manis dari itu, walaupun PAS sudah hilang hampir 2000 majoriti. - [15/7/2009] Mohd. Affandi Hassan

SEKALI PERSETUA...


Mencari Puteri Manek Urai:
Terjumpa pula 'taukeh jambatan'.


Arakian terlalulah gembiranya Orangkaya Perdana Menteri Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak yang belayar ke luar negeri, apabila diberitahu keputusan pemilihan Orangkaya Penghulu di Manek Urai, adanya. Adapun anak buahnya yang dicalonkan bertanding di situ kalahlah kepada anak buah Tuan Guru Dato' Nik Aziz dan Tuan Guru Dato' Seri Hadi Awang, tetapi tak banyak bezanya kira-kira 65 orang sahaja. Maka yang sebenar-benar gembira sangat ialah Orangkaya Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, kerana janji jambatan baru bernilai RM7 juta itu, hampir-hampir diterima orang banyak. Adapun jambatan baru sangat disukai oleh orang banyak, kerana ceramah sahaja tak memadai untuk menyeberang sungai berkenaan.

Sayhdan akan Dang Raya Rani segalanya disampaikan kepada Tun Mamat. Maka ia berkata, "Ada pun kata-kata tuan hamba itu sudahlah dipersembahkan kepada tuan puteri, akan titahnya hendaklah Raja Melaka perbuatkan satu jambatan emas satu jambatan perak dari Melaka datang ke Gunung Ledang ini." Telah sudah berkata-kata demikian lenyaplah ia. Maka pada suatu riwayat orang tau yang berkata-kata itulah Puteri Gunung Ledang. Ada pun di Manek Urai itu, setelah berkata-kata Orangkaya Tan Sri Muhyiddin juga lenyaplah ia, tetapi dkatakan orang banyak bukanlah Putera Manek Urai, kerana ia dipanggil pula 'taukeh jambatan' seperti diperbuat orang nyanyi:

Dang Nila memangku puan
Buah berembang buah pedada
Adakah gila bagimu tuan
Burung terbang dipipiskan lada?

Maka oleh sekalian orang banyak datanglah mereka menyuratkan dalam 'Kitab Melayu' kepada:


HIDUP BAHASA MELAYU!

SEKILAS PANDANG...

'Mesra masyarakat':
Tak diterjemah polisKetika menghantar isteri saya ke klnik bagi check-up bulanan pagi ini (15 Julai 2009), tiba-tiba sahaja seorang anggota polis tak bertugas menahan saya, kononnya membahayakan beliau yang memandu. (kira-kira 50 meter dari persimpangan klinik, ialah lampu isyarat berhampiran masjid Batu 61/2, Gombak (berhadapan rumah Allahyarham Ibu Anjah, tetapi si hamba Allah memandu laju). Apabila menahan saya dengan tak memperkenalkan diri (saya cam beliau angota polis berdasarkan seluar dan kasut), beliau berlagak seolah-olah seperti dalam tugas dengan meminta lesen dan kad pengenalan.

Secara kebetulan pula heh heh heh menelefon saya skadar bertanya khabar, justeru saya beritahu mengenai insiden sedang berlaku. Apabila heh heh heh meminta untuk bercakap dengan anggota polis itu, saya keberatan juga (disebabkan anggota polis itu masih muda, malah barangkali sebaya dengan anak-anak saya) kerana perkara berkenaan kecil sangat. Bagaimanapun dalam keadaan serba salah saya berikan juga telefon tersebut kepada anggota polis yang memegang kad pengenalan dan lesen memandu saya. Tak tahulah apa yang dicakapkan, tetapi anggota polis berkenaan memulangkan semula dokumen dan meminta maaf.

Sebenarnya beberapa buah kenderaan menghalang persimpangan jalan ke klinik, menyebabkan sukar bagi pemandu yang keluar masuk ke kawasan bangunan klinik memastikan kenderaan lain. Apalagi kenderaan anggota polis tersebut meluncur laju, sekalipun dalam jarak 50 meter dari hadapan lampu isyarat. Kalau si hamba Allah terbabit dalam bertugas atau memakai uniform, memang saya akan nasihati supaya bersikap 'mesra masyarakat'. Dalam tragedi 'Hunter' di sebuah taman perumahan di Gombak (seminggu selepas tragedi al-Maunah di Grik, Perak), rumah saya turut dijadikan bilik operasi. Saya juga membenarkan mereka gunakan sebarang kemudahan sama ada telefon, elektrik mahupun bilik air sepanjang operasi dijalankan.

Selepas segalanya berakhir dengan 'Hunter' dapat diberkas, hanya angota polis bertugas sahaja mengucapkan terima kasih. Pihak jabatan polis secara rasmi tak pernah menyhampaikan sebarang penghargaan dengan kerjasama yang saya berikan. Barangkali slogan 'mesra masyarakat' itu tak diterjemahkan secara berkesan, kerana dalam insiden pagi ini (15 Julai 2009) si hamba Allah mahu menyalahkan pihak lain, ketika beliau sendiri memandu laju dan berbahaya dalam jarak 50 meter dari lampu isyarat. Sebelum ini saya juga berpengalaman apabila anggota polis berkasar dengan Allahyarham Tan Sri Abdul Samad Idris, tetapi beliau sekadar tersengih-sengih memberitahu, "Kalau salah, saman aje laaa!". Alahai!

-Pak Dharma.

RM61 j REBAT UNTUK TOL

85 ribu pengguna lebuh raya:
Nikmati diskaun membayar tol

Oleh Zaini Rabanpengarang@utusan.com.my


IPOH 14 Julai - Kerajaan dijangka membelanjakan RM61 juta setahun untuk menampung pemberian rebat kepada kira-kira 85,000 pengguna lebuh raya yang layak menikmati diskaun tol sebanyak 20 peratus mulai 1 September ini. Mereka merupakan pemandu kenderaan yang kerap membayar tol iaitu sebanyak 80 kali atau lebih dalam sebulan untuk berulang alik ke tempat kerja. Menteri Kerja Raya, Datuk Shaziman Abu Mansor berkata, pengguna lebuh raya yang memenuhi kriteria untuk menikmati diskaun tersebut boleh menebus dalam bentuk rebat tol ketika menambah nilai kad prabayar Touch 'n Go dan SmartTag masing-masing.

''Tuntutan rebat tol itu boleh dibuat di 136 kaunter pusat jualan Touch 'n Go dan SmartTag di lebuh raya terpilih mulai 1 Oktober ini dan sah disimpan untuk tempoh enam bulan dari tarikh kelayakan. ''Senarai lokasi tuntutan akan diumumkan apabila tiba masanya dan pengguna boleh memilih mana-mana lokasi untuk menuntut rebat tol masing-masing," ujarnya. Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan laluan terus Kuala Lumpur-Pulau Pinang di Plaza Tol Ipoh Selatan di sini hari ini.

Diskaun 20 peratus kadar tol itu terkandung dalam 11 'hadiah rakyat' yang diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sempena genap 100 hari beliau memegang jawatan itu, Sabtu lalu. Ia melibatkan pengguna SmartTag dan kad prabayar Touch 'n Go yang menggunakan lebuh raya sebanyak 80 kali atau lebih dalam sebulan. Shaziman berkata, pemberian rebat tol itu bagaimanapun hanya untuk tempoh sementara sehingga Unit Perancang Ekonomi (EPU) selesai menjalankan kajian secara lebih menyeluruh dan terperinci.
Jelas beliau, kajian yang melibatkan pelbagai pihak termasuk syarikat konsesi dan agensi kerajaan itu perlu bagi membolehkan pemberian diskaun tol yang lebih berkesan.

Katanya, langkah tersebut merupakan pendekatan awal kerajaan selepas Perdana Menteri 'tidak sampai hati' melihat rakyat terbeban dengan bayaran tol yang tinggi setiap hari.
''Perdana Menteri mahu membantu ramai warga kota yang terbeban dengan kos tinggi untuk membayar tol. ''Beliau sedia maklum ramai terpaksa membayar tol berkali-kali sehari sama ada untuk pergi kerja atau hanya untuk menghantar dan mengambil anak-anak dari sekolah," ujarnya. Dalam pada itu, Shaziman berkata, laluan terus Kuala Lumpur-Pulau Pinang akan menjadikan lalu lintas di sekitar bandar raya ini lebih lancar dan pada masa sama dapat mengurangkan kemalangan.

Katanya, laluan terus itu akan mengasingkan pengguna lebuh raya dari bandar raya ini yang dianggarkan sebanyak 26,000 kenderaan sehari. Jelasnya, pengguna terlibat tidak perlu lagi mengambil tiket transit di Plaza Tol Ipoh Selatan dan membayar tol di Plaza Tol Jelapang, sebaliknya boleh meneruskan perjalanan tanpa henti. Jelas beliau, kajian yang melibatkan pelbagai pihak termasuk syarikat konsesi dan agensi kerajaan itu perlu bagi membolehkan pemberian diskaun tol yang lebih berkesan. Katanya, langkah tersebut merupakan pendekatan awal kerajaan selepas Perdana Menteri ‘tidak sampai hati’ melihat rakyat terbeban dengan bayaran tol yang tinggi setiap hari.

‘‘Perdana Menteri mahu membantu ramai warga kota yang terbeban dengan kos tinggi untuk membayar tol. ‘‘Beliau sedia maklum ramai terpaksa membayar tol berkali-kali sehari sama ada untuk pergi kerja atau hanya untuk menghantar dan mengambil anak-anak dari sekolah,” ujarnya. Dalam pada itu, Shaziman berkata, laluan terus Kuala Lumpur-Pulau Pinang akan menjadikan lalu lintas di sekitar bandar raya ini lebih lancar dan pada masa sama dapat mengurangkan kemalangan. Katanya, laluan terus itu akan mengasingkan pengguna lebuh raya dari bandar raya ini yang dianggarkan sebanyak 26,000 kenderaan sehari.

Jelasnya, pengguna terlibat tidak perlu lagi mengambil tiket transit di Plaza Tol Ipoh Selatan dan membayar tol di Plaza Tol Jelapang, sebaliknya boleh meneruskan perjalanan tanpa henti. - http://www.utusan.com/