Monday, June 29, 2009

MELAYU TOLAK PPSMI

PPSMI perlu dihapus:
Bukan wajib BI utk SPM

oleh: SM Noor & Wan Kay
Ahad, 28 Jun 2009/ 08:27 mlm


KUALA TERENGGANU – Rakyat mahu kerajaan menyelesaikan masalah memansuhkan Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) seelum mewajibkan matapelajaran Bahasa Inggeri dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). Pengerusi Lajnah Pelajaran PAS, Dato’ Ustaz Abu Bakar Chik berkata beliau curiga dengan hasrat kerajaan UMNO dan Barisan Nasional (BN) yang dikatakan mahu mendedahkan hasil kajian PPSMI pada minggu depan.

"Saya (PAS) ragu apa maksud nak dedah (kajian) ni, sekarang dia (kerajaan) dah tahu rakyat nakkan supaya PPSMI di mansuhkan, dedah ni dedah apa ?,”dan kita memang tak percaya pendedahan (kajian) ini, kerana bukan kita tak percaya kepada laporan tetapi kita tak percaya takut (bimbang) dimanipulasi,”katanya pada sidang media di Maahad Tahfidz Wal Tarbiyah Tok Jiring, dekat sini, semalam.Menurutnya, matlamat yang dikehendakki oleh kerajaan BN jelas, iaitu mahu mengekalkan PPSMI, sebaliknya, matlamat rakyat juga begitu jelas.

"Budayawan, (tokoh-tokoh) bahasa tak mahu PPSMI, rakyat jelata tak mahu, orang ramai orang kampung (juga tak mahu),”kita personal apa yang dia nak dedahkan sebenarnya dan maksud pendedahan (itu),”tegasnya ketika mengulas keputusan mesyuarat Majlis Tertinggi UMNO yang mahu mendedahkan hasil kajian berkaitan PPSMI, minggu lalu.Beliau berkata, pendedahan tersebut tidak ada makna, sekiranya ia hanyalah untuk membenarkan (justify) apa yang akan dilaksanakan kerajaan, untuk mengekalkan PPSMI .

Sekiranya demikian, katanya lebih baik kerajaan mengkaji dan menyiasat serta mendedahkan skandal-skandal yang terlalu banyak termasuk pembunuhan misteri model Mongolia, Altantuya Shaaribu.”Kita (PAS) ragu dan nak beri ingatan kepada kerajaan bahawa apa yang dia (kerajaan) buat sekarang ini (sebenarnya) menghukum rakyat,”termasuklah dia (kerajaan) nak mewajibkan Bahasa Inggeris dalam SPM, cukuplah mewajibkan Bahasa Melayu, apa nak mewajibkan Bahasa Inggeris pula ?,”soalnya.

Namun sekiranya kerajaan benar-benar mahu meningkatkan mutu Bahasa Inggeris dalam SPM, katanya, kerajaan mesti menyelesaikan masalah PPSMI terlebih dahulu.Katanya, PAS tidak menolak hasrat kerajaan untuk meningkatkan mutu Bahasa Inggeris sebagai bahasa kedua dan bahasa antarabangsa, tetapi bukan memertabatkannya. Oleh itu, beliau yang juga Timbalan Pesuruhjaya PAS Terengganu berkata, kerajaan mesti memansuhkan PPSMI terlebih dahulu sebelumnya mewajibkan Bahasa Inggeris.”Jadi oleh kerana itu dia (kerajaan) kena selesai dulu masalah ini (PPSMI), baru kita pergi masalah yang kedua iaitu nak wajibkan Bahasa Inggeris dalam SPM bagi meningkatkan mutu Bahasa Inggeris.

"Selesaikan yang asas ini dulu, PPSMI membabitkan sekolah rendah hingga sekolah menengah sampai akhirnya sehingga Bahasa Melayu tidak menjadi bahasa ilmu, itu kesannya,”jelas beliau.
Menurutnya mewajibkan matapelajaran Bahasa Inggeris dalam SPM adalah perkara sampingan yang sangat kecil, yang boleh dilaksanakan dengan mudah, berbanding isu PPSMI. - Buletinonline.

INFO ANTARABANGSA...


EU condemned the detentions
as 'harassment and intimidation'

By William J. Kole, Associated Press Writer – 1 min ago

(EDITOR'S NOTE: Iranian authorities have barred journalists for international news organizations from reporting on the streets and ordered them to stay in their offices. This report is based on the accounts of witnesses reached in Iran and official statements carried on Iranian media).

Iran dismissed the idea of downgrading diplomatic relations with Britain on Monday despite soaring tensions between the two countries after Iranian authorities detained local British Embassy employees for allegedly stirring up post-election unrest. Britain has angrily denied that any Iranian staff at its embassy in Tehran have been involved in opposition challenges to the regime. On Sunday, the European Union condemned the detentions as "harassment and intimidation" and demanded the immediate release of those still in custody.

Iran has accused the West of stoking unrest, singling out Britain and the United States. Both countries have expressed concern about the ferocity of the regime's crackdown on supporters of opposition leader Mir Hossein Mousavi, who claims he was robbed of victory in a June 12 presidential election through massive and widespread vote fraud. Iranian officials had said they were considering downgrading ties with Britain, which expelled two Iranian diplomats last week — a retaliatory move after Iran ousted two British envoys.

But in a press conference broadcast on state television Monday, Foreign Ministry spokesman Hassan Qashqavi said: "Reduction of diplomatic ties is not on our agenda for any country, including Britain." Qashqavi said Iranian officials have been in written and verbal contact with British Foreign Secretary David Miliband, and that he has assured Tehran that Britain would not interfere in Iranian affairs. He said nine embassy employees were arrested and five later released, and that the four still in custody were under interrogation. - AP

AFFANDI SARAN DBP JADI MUZIUM

JADIKAN DBP SEBUAH MUZIUM
BUDAYA DAN TAMADUN MELAYU (MBTM).

Kemunculan DBP dalam tahun 1956 adalah hasil Kongres Kebudayaan Melayu di Johor, di Bukit Senyum. Pengarah pertama DBP ialah Ungku Aziz, kemudian diikuti oleh Syed Nasir Ismail. Zaman gemilang DBP ialah ketika diterajui oleh Syed Nasir. Beliau seorang ahli politik yang lantang dan seorang pejuang bahasa Melayu yang keras mempertahankan maruah bahasa Melayu dalam negara Malaysia merdeka. Selepas Syed Nasir terdapat beberapa Ketua Pengarah, tetapi yang paling penting ialah Dr. Hassan Ahmad. DBP boleh dikatakan gemilang, tetapi tidak sehebat ketika diterajui Syed Nasir, di bawah pimpinan Hassan Ahmad.

Selepas itu, DBP menjadi sangat malap, malah sudah terang jelas DBP dianggap oleh ramai rakyat Malaysia tidak lagi relevan sebagai sebuah organisasi bahasa dan sastera. Satu ketika, kita mendengar DBP cukup banyak menandatangan MOU dengan beratus oraganisasi dunia. Tetapi hasilnya hanya huha-huha sahaja, tidak kelihatan bekasnya, malah para pegawai DBP sendiri mempermainkan dan memperolokkan saja MOU yang begitu banyak tetapi kosong itu.

Di kalangan para pegawai dan kakitangan DBP cukup terkenal ungkapan “KP 15 minit”, yang menggambarkan cara tadbir Ketua Pengarah yang hanya berada 15 minit di pejabat kerana terlalu banyak membuang masa merayau-rayau di luar negeri untuk misi yang tidak diketahui matlamatnya. Setiap pertemuan di luar negeri akan dihadiri oleh KP 15 minit itu. Kata para pegawai dan kakitangan DBP, itulah zaman paling gelap dalam pentadbiran DBP. Suaranya kedengaran kuat, tetapi hasilnya tidak ada. Jauh lebih baik suara katak, sekurang-kurangnya turun juga hujan.

Kini DBP semakin gelap, dengan pimpinan baru yang dipersoalkan orang di sana sini kewajarannya. Ramai yang berkata dan berpendapat, apa yang diperlukan DBP bukan “tokoh bahasa atau sastera” atau pegawai kerajaan yang bersara. Yang diperlukan DBP ialah seorang pengurus yang cekap dan berpengalaman, yang tugasnya bukan untuk mencari publisiti atau mengambil hati para sasterawan dan ahli bahasa. Tugas utamanya ialah memastikan DBP mempunyai arah yang betul sebagai sebuah organisasi moden. Arah yang betul itu, kata para pengkritik DBP, ialah menentukan penerbitannya benar-benar berkualiti dari semua aspek. Ini tidak berlaku di DBP.

Buku-buku yang diterbitkan tidak diedit dengan baik, malah kata mereka tugas editor tidak jelas kepada kakitangan DBP. Bagi mereka, editor itu hanya pembaca pruf saja. Mereka tidak kenal editor sebenar yang tugasnya membantu penulis menjadikan manuskrip yang diedit itu menjadi lebih baik, lebih sempurna dari segi struktur, gaya, dan penonjolan idea. Dalam keadaan sekarang, editor yang hanya berfungsi sebagai pembaca pruf, akan menerima atau menolak manuskrip berasaskan cita rasa peribadi, atau sejenis kefahaman yang sangat cetek tentang mutu dan gaya persembahan.
Dengan kata lain, mereka tidak profesional. Mereka hanya bekerja sebagai kakitangan biasa yang tidak memberi perhatian kepada perkembangan ilmu. Kata para pengkritik DBP, mereka tidak relevan dan sangat jauh ketinggalan zaman dari segi profesion sebagai editor, atau dari segi penguasaan ilmu. Mereka tidak langsung mempunyai tokoh seorang editor yang disegani dan cekap dalam bidangnya. Mereka hanya makan gaji. Bagi para pegawai bahasa dan sastera pula, para pengkritik DBP yang didengar merungut sepanjang masa ialah betapa sempitnya sikap mereka terhadap bahasa dan sastera, dengan memberi fokus hanya kepada nahu (bagi pegawai bahasa) atau karya sastera (bagi pegawai sastera).

Mereka tidak berminat kepada ilmu, oleh itu mereka tidak dapat menerima pembaharuan oleh sebab pengalaman intelektual mereka sangat terbatas. Sebagai contoh, bahasa Melayu menjadi kaku tidak bermaya dan kacau apabila dilihat dari aspek nahunya sahaja, tidak aspek pemikirannya. Tidak ada buku yang diterbitkan DBP yang membicarakan peranan bahasa sebagai cermin tamadun bangsa Melayu, misalnya dengan membicarakan penggunaan istilah dalam budaya, bahasa dan sastera, politik, falsafah, sejarah dan lain-lain bidang ilmu yang dicipta dan dipakai oleh para pemikir Melayu seperti Za’ba, Prof. Syed Naquib al-Attas, Dr. Burhanuddin, Syed Sheikh Al-Hadi, Abdul Rahim Kajai, Ishak Hj. Muhammad dan lain-lain.

DBP juga tidak berminat menerbitkan karya lengkap tokoh-tokoh tadi dan tokoh-tokoh lain yang setanding dengan mereka. DBP hanya menerbitkan karya popular mengenai sasterawan negara, yang tidak mendalam analisisnya dan tidak kritis pendekatannya.Itulah antara perkara yang kerap didengar menjadi teguran dan rungutan orang ramai serta ahli-ahli akademik. Kegagalan DBP mamainkan peranan sebagai sebuah organisasi ilmu menyebabkan ramai yang menganggap DBP sudah tidak relevan lagi dan harus ditukar peranannya kepada fungsi baru yang lebih senang diurus dan lebih mudah dikendalikan oleh kakitangan DBP yang begitu ramai sekarang, yang tidak begitu produktif dalam sistem sekarang.

Cadangan orang ramai dan ahli akademik ialah DBP ditukar fungsinya yang gagal disempurnakan itu kepada tugas yang lebih mudah sebagai Muzium Budaya dan Tamadun Melayu (untuk sementara waktu diringkaskan saja menjadi MBTM). Yang akan dipamerkan ialah kemajuan tamadun Melayu dari segi penulisan dan pemikiran, bukan artifak seperti yang dipamerkan dalam muzium biasa. Di situ akan ditunjukkan dokumentasi yang lengkap hasil karya tokoh-tokoh budaya dan tamadun Melayu, terdiri daripada ulama, ahli politik, ahli bahasa, seniman rakyat, ahli falsafah, ahli ekonomi, ahli seni dalam pelbagai bidang, ahli akademik, dan lain-lain (termasuk perfileman dan penulisan skrip serta pengarahan).

Mungkin kerjanya lebih banyak daripada yang ada sekarang, tetapi kerana aneka ragamnya maka dijamin akan jadi lebih menarik dan lebih mencabar para pegawai. Bagi rakyat pula, mereka akan kenal tokoh-tokoh besar mereka yang telah membina tamadun bangsa. Anak-anak sekolah akan jadi lebih terbuka dan lebih cerdik jika mereka mengenal tokoh besar bangsa mereka. Dari segi penerbitan pula, MBTM akan menerbitkan buku-buku yang aneka ragam, yang mencerminkan dinamisme tamadun Melayu, bukan hanya terbatas kepada karya-karya sastera yang tidak dapat dipertahankan mutu pemikirannya seperti yang dibuat oleh kakitangan DBP sekarang.

Gambaran yang disebut di sini adalah gambaran awal yang sangat kasar, oleh itu perlu diperhaluskan lagi dalam perbincangan di kalangan ahli.Seperti biasa, cadangan sebesar dan sehebat ini memerlukan kepala yang dingin dan hati yang bersih untuk memikirkannya. Apa juga reaksi melatah akan menghancurkan sesuatu cadangan yang baik sebelum dikupas dan dianalisis dengan mendalam terlebih dulu. Mari kita kupas dan analisis cadangan ini dengan objektif dan hati yang jujur.

Kini sikap objektif dan hati yang jujur itu dipandang terlalu remeh, kerana begitu besar sekali kepentingan peribadi yang menjadi asas segala keputusan yang dibuat. Pendeknya, kita harus membincangkan cadangan ini dalam konteks tamadun Melayu yang mencintai ilmu, yang beradab, dan bersopan. Kita selalu bercakap tentang perkara-perkara ini. Kini kita harus buktikan kejujuran intelektual kita untuk membahaskan cadangan yang dikemukakan di sini. Wallahu a’lam - Mohd. Affandi Hassan, Petaling Jaya, 16/5/.2009

INFO SASTERA & BUDAYA


PUISI

Geleng-Geleng Kepala

Pagi tadi ada orang SMS
asyik-asyik sajak kasih
asyikasyik sajak politik
borink! (sic) tukarlah genre.

Malam ini aku tiba-tiba
jadi bodoh
makanya dapatlah aku
tukar genre,
genreBODOH!

Bila orang bodoh
cakapnya cerdik
kira oraitlah tu
(he he he, PPSMI sikit!)
bila orang cerdik
cakapnya bodoh
kira dah teruklah tu.

Bila orang tak bodoh
dianggap tak cerdik
kiranya sang tukang
anggap nak terbalik kotlah tu'
bila orang tak cerdik
berlagak tak bodoh
alamat tak lama lagi
nak tumpoolah tu.

Bila penyamun
mengaku ikhlas dan jujur
itulah tanda
tak lama lagi
nasinya akan jadi bubur.

Bila orang haloba
mendabik dada
dia tak tamak
SatuMALAYA
semua yang mendengar
tertawa geleng-geleng kepala
he he heh!
kah kah kah!
ramai-ramai satuMALAYA
orang tertawa
geleng-geleng kepala.

Aduhai saudara maraku
di Manek Urai
dio nok tomok semula
pulok doh!
he he he, kah kah kah
satuMALAYA orang tertawa
geleng-geleng kepala.

-Yassinsalleh
jam 0135
Jun 29, 09.
ambo nok gi
make nasi belauk
di Manek Urai
nak tengok ore
geleng palo getek.

SANTAI BERSAMA LESUNGBATU...

Ketepikan persepsi 'Black Monday':
Lupakan kisah bumbung stadium itu

Tan Sri2, Puan Sri2, Datuk2, Datin2, Tuan2, Puan2, saudara saudari sekelian.

Selamat menyambut Isnin ini dengan penuh kebahagiaan. Ketepikan persepsi Isnin itu sebagai 'Black Monday' kerana ia adalah satu hari permulaan setiap minggu semata-mata. Dalam www.lesungbatu.webs.com tentunya ada yang baru. Kisah bumbung stadium runtuh masih banyak lagi persoalan yang belum selesai dan orang ramai terus bertanyakan perkembangannya semata-mata kerana memang ada usaha melenyapkan kisah hitam itu bagi pihak menyelamatkan pihak-pihak tertentu.

Lesungbatu terus menerima komen-komen pembaca dan diucapkan terima kasih banyak-banyak. Dalam Jenakaria hari ini bertajuk 'kotak hitam'. Gambar menarik pula memaparkan ikan rupa manusia. Selamat berkunjung ke laman web lesungbatu hari ini. Salam hormat
dari - Abang Zek.

SEKALI PERSETUA...

Perihal penjual ikan:
Merombak takhta Melaka

Arakian kata tuan yang empuny ceritera akan Orangkaya Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin (gambar, berbaju batik) memberitahu orang banyak:"Calon kita nak bela umat Islam dan bawa obor perpaduan. Beliau seorang yang berpengalaman, ada rekod kerja yang baik di sini, bukan seorang penjual ikan, dan berkelulusan tinggi. Penting untuk pilih calon yang berilmu kerana dialah yang nak bimbing masyarakat di sini, tak ada ilmu bahaya kerana mungkin dia terseleweng,"Maka Orangkaya Tan Sri Muhyiddin berkata lagi, calonnya nak bela Islam. Tapi, tidak pula dikhabarkan bahawa calonnya punya kelulusan yang tinggi dalam bidang agama. Katanya nak bawa obor perpaduan, tetapi Kerajaan Negeri Kelantan sejak dahulu dianaktirikan.

Gerangannya Orangkaya Tan Sri Muhyiddin mahu membezakan oarang harakah Melayu (UMNO) dan harakah Islam (PAS) di Manek Urai, tetapi tak bertanya kalau tiada penjual ikan, macam mana Orangkaya Tan Sri Muhyiddin nak makan ikan, adanya. Hatta, bberapa lamanya, datang sebuah kapal dari atas angin. Telah kapal itu berlabuh, maka segala nelayan datang berjual ikan kepada orang kapal itu. Maka Raja Kassim pun datang berjual ikan, melakukan dirinya seperti laku orang mengail banyak itu. Adapun di dalam kapal itu seorang saudagar bernama Maulana Jalalu'd-Din.

Telah ia melihat Raja Kassim, maka segera disuruhnya naik, diberinya hormat. Maka kata Raja Kassim, "Mengapa maka yuan hamba menghormayi hamba kerana hamba ini seorang nelayan berjual ikan?". Syahdan itulah diperbuat orang nyanyi:

Kail ikan anak tenggiri
Ikan masin di tanah rata
Raja Rekan memerintah negeri
Raja Kassim menuntut takhta.

Maka oleh sekalian orang banyak disuruh surat dalam 'Kitab Melayu' kepada:


HIDUP BAHASA MELAYU!

SEKILAS PANDANG...


Pertikai keputusan hakim:
Boleh didakwa hina mahkamah

Assalamualikum,

Pensyarah undang-undang terkemuka dari Universiti Islam Antarabanngsa (UIA) Profesor Abdul Aziz Bari, seolah-olah memberikan sepakan penalti kepada UMNO apabila menghuraikan penghakiman bertulis Mahkamah Rayuan yang mengisytiharkan Dr Zambry Abdul Kadir sebagai Menteri Besar Perak. Katanya, adalah tidak bertepatan dengan amalan rang undang-undang penghakiman setebal 49 mukasurat itu yang dikeluarkan 28 Jun 2009, menyebut Hakim Md Raus berkata Nizar telah hilang majoriti di Dewan Undangan Negeri Perak walaupun tiada undi tidak percaya dijalankan.

"Dalam kes ini, Zambry mempunyai sokongan majoriti 31 ahli dari 59 Ahli Dewan Undangan Negeri. Berdasarkan kepada fakta ini, Zambry dari BN mewakili keyakinan majoriti dan Sultan telah melantik beliau selaras dengan Undang-Undang Tubuh Negeri," kata Hakim Md Raus.Dalam penghakiman beliau juga, Hakim Md Raus tidak bersetuju dengan Hakim Mahkamah Tinggi Aziz Abdul Rahim bahawa dalam mempertimbangkan soal keyakinan majoriti, usul undi tidak percaya terhadap Nizar Jamaluddin harus dibentangkan bagi menentukan samada Nizar telah atau tidak hilang keyakinan majoriti.

Profesor Aziz Bari mengakui, keputusan Hakim Mahkamah Tinggi Aziz Abdul Rahim adalah lebih selaras dengan mengikut amalan rang undang-undang negara, kerana proses undi tidak percaya adalah proses tepat bagi menentukan secara muktamad apakah Nizar seorang Menteri Besar yang sah atau bukan."Memang betul soal keyakinan majoriti ini boleh ditentukan melalui pelbagai cara, tetapi menentukan keyakinan majoriti melalui proses undi tidak percaya adalah proses yang lebih bertepatan dengan semangat Perlembagaan," kata Profesor Aziz. "Mahkamah Rayuan seolah-olah mahu merombak terus proses demokrasi. Pada saya keputusan Mahkamah Rayuan ini salah," katanya lagi.

Secara proses undang-undang Profesor Aziz dilihat 'menghina mahkamah' atau sudah meletakkan bola sepakan penalti untuk UMNO. Justeru, adakah Profesor Aziz juga akan turut diheret ke mahkamah kerana menghina mahkamah (contempt of court) apabila mempertikai keputusan yang dibuat Mahkamah Rayuan. Setidak-tidaknya rakyat Perak semakin terbuka minda mereka dengan isu yang berkaitan dengan 'krisis perlembagaan'. Apabila raja-raja Melayu yang dianggap 'bertakhta tetapi tak berkuasa' oleh pimpinan UMNO, justeru rakyat Perak harus diberi peluang, siapa lebih berkuasa apabila DUN dibubar. Isy isy isy...!


-Pak Dharma