Tuesday, April 22, 2008

JAWATANKUASA AD-HOC WARGA
PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)
(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)

DARI LAMAN BLOG:KRISIS MAKANAN LANDA DUNIA
MUNGKIN ANGKASA JADI PILIHANAssalamualaikum,


Kononnya, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) sudah memberi perhatian kepada masalah krisis makanan yang melanda dunia sekarang, seperti dilapor media hari ini (21 April 2008). Kalau di bumi menghadapi krisis makanan, apakah di angkasa lepas melambak-lambak makanan, berikutan usaha manusia terlalu arogan dengan kejayaan menerobosi angkasa lepas? Malam ini (21 April 2008) saya ke pasaraya NSK sebagai alternatif memilih harga barangan yang terendah di Selayang mahupun Gombak, malah menjadi tumpuan peniaga-peniaga restoran atau warung-warung makanan. Tak tahulah dengan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Dato’ Shahrir Samad sama ada beliau menyedarinya atau sebaliknya.Minggu lalu saya ke pasaraya berkenaan, harga sekampit beras bagi isian 10 kilogram ialah RM19, tetapi malam ini melonjak ke paras RM23. Bagi harga beras termurah pula RM15.60 sekampit bagi isian 10 kilogram, naik mendadak kepada kepada RM20.30. Saya memilih harga beras disebabkan ianya ruji utama bagi rakyat Malaysia, lainlah kalau di kepulauan Meldives memilih jagung sebagai ruji utama rakyatnya. Harga makanan melonjak naik dikatakan berkaitan dengan krisis makanan dunia yang dialami oleh semua negara pengeluar bahan mentah makanan sama ada gandum, ubi kentang dan sebagainya. Mungkin sahaja Malaysia juga antara negara yang rakyatnya memberikan keutamaan kepada ubi kentang.Ironinya, di pasaraya berkenaan ubi kentang Malaysia tak dilihat sebagai komoditi pasaran, kalaulah rakyat Malaysia menjadikan kentang sebagai bahan makanan utama. Ubi kentang yang dijual di pasaraya berkenaan semuanya diimport dari luar termasuk India, Pakistan dan Indonesia. Semalam (20 April 2008), pembeli ‘surat khabar lama’ berketurunan Cina singgah membeli surat khabar lama di rumah saya, secara spontan memberitahu, “Saya tak sekolah tinggi, tak jangan ingat saya tak boleh berfikir. Sekolah tinggi atau tak sekolah tinggi, itu nasib sudah tentukan!” Dia mempersoalkan bagaimana Malaysia sebagai pengeluar sawit, tetapi menghadapi kekurangan dalam pengeluaran minyak masak, di samping kenaikan harga yang tak munasabah.


Justeru, tak hairanlah seorang pengirim SMS dari Tapah, Perak menghubungi penyair Yassinsalleh memberitahu harga beras sudah naik di Perak, seolah-olah memberi tekanan kepada kerajaan Pakatan Rakyat – mereka juga tak mampu menghalang kenaikan harga barang. Pembeli ‘surat khabar lama’ dan pengirim SMS dari Perak itu, mungkin sahaja manifestasi keberangan golongan prolitar, yang menjadi semakin berang terhadap senario sekarang kepada BN dan bukannya kepada Pakatan Rakyat. Sekiranya diacah dengan pilihanraya mengejut, mereka tak akan memberi sokongan langsung kepada BN yang jelas semakin terdesak. Apalagi yuran persekolahan yang dikatakan ‘percuma’ kembali memeningkan kepala, apabila pelajar-pelajar dikehendaki membayar yuran perkhemahan hingga RM60, di samping sebelum ini yuran jamuan kepada ‘Pusat Sumber’ yang dikenakan RM60 juga (yakni belum pun pertengahan tahun). Aduhai!

-Pak Dharma.INFO HAK ASASI MANUSIA:HARGA BERAS MENDADAK NAIK
‘KRISIS MAKANAN’ MENGGEGAR NEGARAKalangan pengguna tetap mempertikaikan ‘krisis makanan’ yang melanda Malaysia, sekalipun Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Dato’ Shahrir Samad memberitahu ‘krisis makanan global’ akan berlanjutan di Asia, Afrika dan juga Amerika Selatan yang dikenali sebagai negara pertanian. Berikutan tinjauan di pasaraya terkemuka di Selayang hari ini (21 April 2008), aktivis masyarakat Ir Adnan Haji Khalid memberitahu harga runcit beras sekampit isian 10 kilogram melonjak naik dalam tempoh seminggu sahaja dari RM19 kepada RM23, di samping harga beras murah berjenama ‘Fadzilah’ dari RM15.60 kepada RM20.30. “Pemusnahan sektor pertanian mungkin menjadi penyumbang kepada krisis makanan, berikutan Malaysia lebih mementingkan industri sebelum ini bagi menjadi negara maju,” ujar Ir Adnan.

Seterusnya Ir Adnan menjelaskan mungkin sahaja kerajaan menyedari akan berlaku krisis makanan pada April 2008, justeru mereka menggerakkan pilihanraya secara tergesa-gesa pada Mac 2008 dengan harapan mencapai kemenangan cemerlang. Kata Ir Adnan lagi, apabila berlaku anjakan pengundi yang di luar dugaan pada pilihanraya ke 12, kerajaan tak mamu membendung ‘krisis makanan’ yang diramalkan sebelum ini. Sekiranya kerajaan mencapai kejayaan besar pada pilihanraya lalu, sudah tentu pihaknya memberi alasan lain berikutan krisis makanan dunia, bukan menyebut harga beras dunia kini pada paras AS780 (RM2,464) satu tan, berbanding AS360 (RM1,137) akhir tahun lalu. “Kenaikan harga barang mungkin tak membebankan rakyat, kalau pendapatan bulanan mereka meningkat sama,” beritahunya kepada sekretariat PRIMA.


LAPORAN POLIS : WANITA DICABUL
PIMPINAN UMNO DIKATAKAN TERBABITLaporan polis dibuat hari ini oleh seorang wanita yang mendakwa dicabul, di samping membabitkan pimpinan tertinggi UMNO. Menurut sumber itu, pimpinan UMNO yang terbabit dikatakan menduduki barisan pimpinan kerajaan, di samping masih lagi berstatus Ahli Parlimen. Bagaimanapun sumber berkenaan enggan memberitahu pimpinan UMNO berkenaan, sebaliknya mengakui sudah membuat laporan polis di Wilayah Persekutuan. Wanita yang membuat laporan polis itu adalah secara sukarela, setelah berasa maruahnya tercabar dengan perlakuan pimpinan UMNO berkenaan. “Pimpinan UMNO di bawah Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi, perlu membuktikan ketelusannya dengan membawa orang yang bersalah ke muka pengadilan,” kata sumber berkenaan.INFO SASTERA & BUDAYA:


SAJAK


Malam Ini Gunung Ledang Rebah


Malam ini
Gunung Ledang rebah dibenam
embun duka
lalu puterinya bagaikan
tertawa berkata,
“Pun aku cuma
separuh cantiknya dia
malam ini aku mengadukan nestapamu
padaku.
Dan aku akan ke mana mengulit
sengasara”Duhai intanku tersayang
kalau benarlah kau sayang padaku
berilah aku secangkir racun
untukku minum.


-YASSINSALLEH
Jam 0534, 19 April 08
Dusun Damai, Pagoh, Johor.
INFO SUARA PROLITAR:BAGAIMANA BEZANYA MEREKA
PERKATAKAN PERKARA SUKAR DIJELAS?What is the difference between Nik Aziz (Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat, Mursyidul Am PAS dan Menteri Besar Kelantan) , Anwar (Dato’ Seri Anwar Ibrahim, Penasihat PKR dan bekas Timbalan Perdana Menteri) and Badawi (Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi, Presiden UMNO dan Perdana Menteri)? Nik Aziz can’t tell a lie, Anwar can’t tell the truth and Badawi can’t tell the difference (SMS; 20 April 2008 – YS, Kajang, Selangor).AKTIVIS PRIMA KE PAHANG
DI PERKAMPUNGAN ORANG ASLI!Minta mereka (aktivis PRIMA dan penyair bebas di Kuala Lumpur) menuju ke pekan Kuala Krau (26 April 2008). Pejabat PKR depan masjid. Makan malam dahulu jam 8.00 (mlm). Kemudian bertolak ke Kampung Pian, untuk majlis (Baca Puisi di perkampungan Kampung Pian dan menyaksikan kebudayaan tradisional Orang Asli). (SMS; 20 April 2008 – L Mankadir Shamsi, Lancang, Pahang).
KELIRU DENGAN PIHAK MEDIA
SIAPA MENGUASAI LIMA NEGERI?Memang mengelirukan dengan persepsi media arus perdana, yang tak mahu menerima hakikat, sekalipun masyarakat antarabangsa sudah mengakui peranan laman blog dan laman web. Mereka masih mentakrifkan lima buah negeri (Kelantan, Kedah, Pulau Pinang, Perak dan Selangor) diperintah oleh pembangkang. Kalau dah memerintah, takkan pembangkang. Lima kerajaan negeri tu, pembangkangnya BN. Sepatutnya para pengampu tu berasa malulah sikit. Kerajaan UMNO yang hanya 78 kerusi Parlimen dan 62 parti komponen pun belum tahu tempoh hayatnya (SMS; 21 April 2008 – al-Fungsi, Sik, Kedah).
SELEPAS 20 TAHUN BERLALU
BARU BERANI KATA DR M SALAHBenarlah kata bekas Perdana Tun Dr Mahathir Mohamad, ex-gratia kepada enam bekas hakim itu bermotif politik. Kalau tak bermotif politik, kenapa menunggu hingga 20 tahun baru (kebobrokan) itu dikatakan kerana Tun Dr M. Apakah kebobrokan pada pentadbiran Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi, 20 tahun akan datang pula baru mahu disebut pula. Kenapa kritikan keras tak dibuat 20 tahun dulu terhadap pimpinan Tun Dr M. Orang yang awalnya sokong Ku Li (Tengku Razaleigh Hamzah) pun lari ke belakang. (SMS; 21 April 2008 - Sukri M, Kuala Lumpur).KOMENTAR
bersama Pak Parjo.


KEBOBROKAN MAKIN KETARA
HULUBALANG JUGA KECUNDANGSebermula berbalahlah Menteri di Jabatan Perdana Menteri Dato’ Seri Nazri Aziz dan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Tan Sri Muhyiddin Yassin, hingga ianya tuduh menuduh mengatakan ‘tak cerdik’. Adapun akan Dato’ Seri Nazri itu sudah pernah merasa pedihnya melawan ketua menyebabkan tersisih dari balairongseri, malah nasibnya tak sebaik Tan Sri Muhyiddin. Maka sekali persetua dapatlah Dato’ Seri Nazri itu dipilih menduduki balairongseri, di samping menteri yang mengatur adat istiadat di balairong itu. Oleh sebab yang demikian mestilah menjadi hulubalang besar, malah sentiasalah ia menyinsing lengan meminta lawan, sekalipun terpaksa mengusir akan Tun Dr Mahathir Mohamad apabila cuba menghampiri balairongseri.


Syahdan sebaik sahaja Hang Berkat melihat Sultan Mahmud berpaling kepadanya, maka pada kasadnya tentulah menyuruh membuang Raja Zainal. Arakian pada malam hari pergilah Hang Berkat menaiki istana Raja Zainal, lalu ditikamnya lantas ke belikat. Maka Raja Zainal pun matilah. Syahdan diberitahu orang banyak kepada Sultan Mahmud akan paduka adinda itu matilah ditikam orang. Setelah disiasat tiadalah sesiapa pun tahu orang yang membunuh Raja Zainal. Apabila baginda melihat kepada Hang Berkat, maka diamlah baginda. Sultan Mahmud pun memberi perintah supaya orang banyak tak menyebut lagi perihal paduka adinda Raja Zainal itu dibunuh, kerana baginda tak mahu hulubalangnya kecundang seperti disebut ‘Kitab Melayu’ dari:


HIDUP BAHASA MELAYU!