Wednesday, January 14, 2009

WARGA PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)
S U A R A < < < > > > P R I M A
(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)

DARI LAMAN BLOG

MATLAMAT HANCUR UMAT ISLAM:
PROPAGANDA PERANG SARAF YAHUDI

Assalamualaikum,

Dalam tempoh 18 hari (14 Januari 2009) sejak selepas hari Natal, regim Zionis di Israel menggempur Gaza dengan matlamat untuk menghancurkan umat Islam di Palestin. Serangan yang digerakkan oleh Perdana Menterinya Ehud Olmert bagaimanapun gagal menembusi pertahanan Gaza, sebaliknya berundur juga akibat bedilan roket dan moter Hamas. Tetapi Israel menafikan kelengkapan perang mereka dimusnahkan oleh Hamas iaitu sebagai propaganda bagi mempertingkatkan semangat tenteranya. Memang Yahudi berbangga dengan taktik propaganda perang sarafnya, yang dianggap oleh pengkaji-pengkaji tasauf sebagai sifat-sifat ‘syaitan’kerana ianya berunsur ‘psaikologi’. Bagi pengkaji-pengkaji tasauf kaedah ilmu psaikologi adalah berkait rapat dengan ciri-ciri syaitan. Begitulah!

Fizikal Ehud Olmert dengan hidung besarnya memang menampakkan ciri-ciri syaitan, di samping rakan sekongkolnya George W Bush berhidung bengkok, lengkap sebagai khadam kepada regim Zionis itu. Apalagi Ehud Olmert sendiri mengakui memberi arahan kepada khadamnya Bush bagi menolak sebarang resolusi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang memberi tekanan kepada Yahudi. Sekalipun Ehud Olmert mampu memperkuda Bush dan PBB, tetapi dalam tempoh 18 hari berperang regim Zionis itu juga mengalami kerugian besar. Bukan sahaja kemusnahan kelengkapan perang atau naratif kehilangan jiwa tenteranya disembunyikan, malah mereka juga turut kerugian harta benda dan kerosakan prasarana.

Sekiranya tiada sebarang tentangan daripada Hamas, masakan regim Zionis masih lagi berligar-ligar di sempadan dalam tempoh 18 hari, dengan tak merempuh terus ke bandar Gaza sebagai penakluk? AS sendiri gagal menjadi penakluk di Iraq dan Afghanistan kalau tak dibantu oleh 28 negara-negara ‘bangsat’ termasuk dari Asia yang sanggup menyumbangkan tentera dan sumber kewangan. Jepun misalnya, yang bersetuju memberi bantuan dana kewangan dibenarkan semula mempertingkatkan kekuatan tentera selepas dihadkan berikutan kalah perang pada 1945. Korea Selatan pula diberi ganjaran dengan tokoh diplomatnya Bun Ki-mun dilantik menjadi Setiausaha Agung PBB, di sebalik muslihat AS dan Zionis yang boleh ‘membeli’ dan ‘menjual’ manusia. Aduhai!

Keputusan yang diambil kumpulan hak asasi manusia di Geneva hari ini (14 Januari 2009) mendesak masyarakat dunia menghadapkan ‘bapa pengganas’ Ehud Olmert ke mahkamah antarabangsa atas kesalahan ‘jenayah perang’ adalah mesej jelas ibu pejabat PBB harus dipindahkan ke Geneva. Pemulauan ke atas barang-barang produk AS wajar dilaksanakan dengan tak perlu merujuk kepada kerugian peniaga-peniaga seperti disebut Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Dato’ Shahrir Samad. Mereka wajar menerima risiko kerana mempromosi barangan produk AS, sekalipun dikatakan turut menyalurkan dana kepada rakyat Palestin.

-Pak Dharma

INFO HAK ASASI MANUSIA

HUKUM HUDUD DIGEMBAR GEMBUR:
MEDIA PERDANA CUBA ‘BANGANGKAN’ DIRI

Bekas Exco Pemuda UMNO bagi biro hal ehwal antarabangsa Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz melahirkan rasa kesal terhadap media arus perdana yang tak hiraukan saranan Exco Pemuda UMNO Dato’ Mukhriz Mahathir mahukan UMNO dan PAS menerima ‘genjatan senjata’ 24 jam dalam kempen piihanraya kecil Kuala Terengganu bagi menggerakkan protes terhadap keganasan Israel ke atas Gaza. Katanya, cara media arus perdana mengeksploit isu ‘hukum hudud’ bukan sahaja bertujuan memecah belah Pakatan Rakyat, sebaliknya turut memecah belah orang Melayu. Justeru media terbabit menurutnya, turut ‘membangangkan’ diri sendiri yang mungkin sudah sedia bangang, bengang dan bingung. “Hukum hudud hanya dipolitikkan kerana pelaksanaannya perlu memansuhkan Perlembagaan Persekutuan sekarang,” beliau menambah.

Dato’ Kamal Amir yang juga Jurucakap PRIMA memberitahu, isu sebenarnya yang ditentang oleh pihak tertentu bukan ‘hukum hudud’, tetapi pelaksanannya yang tak boleh ‘ditempel’ atau ‘dipinda’ pada Perlembagaan Persekutuan. Menurutnya lagi, sekiranya ‘hukum hudud’ mahu dilaksanakan ianya mestilah memansuhkan sepenuhnya struktor Perlembagaan Persekutuan sama seperti menebang pokok bagi digantikan dengan pokok yang baru. Sebaliknya parti pembangkang yang menentang ‘hukum hudud’ tak akan mampu menghalang kalau ianya dijadikan alternatif kepada Perlembagaan Persekutuan. “Justeru untuk berlaku adil lebih baik media arus perdana tak menggembar gemburkan isu berkenaan untuk kepentingan politik peribadi,” katanya lagi.

WIBAWA SYED HAMID DI BAWAH 0%:
GESA ANWAR MENGHINA PM MALAYSIA

Menteri Luar Dato’ Seri Syed Abdul Hamid Syed Jaafar Albar secara tak langsung mengiktiraf Ketua Pembangkang Dato’ Seri Anwar Ibrahim lebih berwibawa daripada pimpinan UMNO termasuk Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi mahu pun bakal Presiden UMNO Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak. Menyentuh saranan Dato’ Seri Syed Hamid meminta Dato’ Seri Anwar Ibrahim mempengaruhi pimpinan Amerika Syarikat (AS) menghentikan serangan Israel ke atas Palestin memperlihatkan wibawa beliau sebagai menteri kabinet jatuh di bawah paras kosong peratus, kata bekas Timbalan Naib Canselor (HEP) UTM Dato’ Dr Mohd Mansor Abdullah. “Meletakkan Anwar lebih berpengaruh dari pimpinan UMNO, maknanya Hamid Albar tak yakin dengan Perdana Menteri, Pak Lah,” jelas Dato’ Dr Mohd Mansor.

Dalam laporan TV hari ini (14 Januari 2008), Dato’ Seri Syed Hamid Albar mencabar Dato’ Seri Anwar menggunakan pengaruhnya di kalangan pimpinan AS bagi meminta mereka mendesak Israel memberhentikan serangan ke atas Palestin. Selaku menteri kabinet, Dato’ Seri Syed Hamid Albar perlu yakin dengan kemampuan Perdana Menteri menanngani isu berkenaan, apalagi Dato’ Seri Abdullah sudah mengemukakan 10 usul yang diluluskan Parlimen, Isnin lalu sebagai deraf awal mendesak Kongres AS dan negara-negara anggota Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB). “Sekiranya Dato’ Seri Syed Hamid Albar tak yakin dengan pimpinan PM, beliau wajar meletakkan jawatan dari kabinet,” beritahu Dato’ Dr Mohd Mansor selanjutnya.

INFO SASTERA & BUDAYA

AFFANDI YANG TAK BERKOMPROMI:
MEMINTA PERDEBATAN SIHAT SASTERA

Memang penampilan kritikan sastera Mohd Affandi Hassan sarat dengan idea yang kadangkala menimbulkan keberangan karyawan apabila kurang menelusuri secara bijaksana. Malah kebanyakan karyawan mudah ‘melenting’, asal sahaja diterjah oleh Mohd Affandi Hassan dengan teori-teori sastera yang dianggap arogan. Tetapi Mohd Affandi kekal dengan penampilannya yang tak berkompromi meminta perdebatan yang sihat secara intelektualisme setiap kali menyampaikan pandangannya yang kritis, mengetis dan memantis. Aduhai! Justeru buku ilmiah yang dihasilkan Mohd Affandi Hassan ‘Gagasan Persuratan Baru: Pengenalan dan Penerapan’ terbitan Institut Alam dan Tamadun Melayu, UKM, Bangi (2008) semacam menuntut satu perdebatan ilmiah dari kalangan sarjana-sarjana sastera yang berketerampilan.

Mungkin sahaja Mohd Affandi tak disenangi oleh segelintir kalangan sarjana sastera, malah kalangan birokrasi dengan kritikan-kritikan keras yang dianggap radikal, tetapi tak semua menunggu beliau menerjah karya-karya mereka. Sekitar dekad 1960-an, memang Mohd Affandi dianggap pengkritik sastera yang konsisten melimparkan ideanya sama seperti Yahaya Ismail dan Hang Tuah Arshad. Kritikan keras terhadap ‘Sejarah Melayu’ diungkapkan secara berani oleh Mohd Affandi dalam frasa ‘Dua Mitos Agung’ dengan menyebut: “Pengarang hikayat ini tidak memberitahu kita berterus terang bahawa yang diidamkan perlente Tamil/Keling ini ialah anak dara Demang Lebar Daun yang cantik jelita tidak ada tandingannya itu.”

INFO SUARA PROLITAR

BERAS NASIONAL SUBSIDI K’JAAN:
PILIHAN PEKERJA BANGLA DAN INDON

Beras subsidi yang dikenali ‘kampit beras nasional’ harganya RM17.00 bagi 10 kilo. Bagaimanapun campuran dengan 15% beras hancur. Di pasaraya NSK Selayang pula, beras jenama Fadzilah mempunyai dua harga iaitu RM23.00 bagi ‘harga ahli’ dan RM24.00 bagi harga biasa. Campuran beras hancurnya hanya 5% sahaja. Bagi orang ramai, mereka memilih campuran 5% atau 10% beras hancur. Tak hairanlah beras subsidi itu kebanyakan diborong oleh peniaga nasi lemak dan pekerja Bangla. Maknanya, beras subsidi itu menjadi pilihan Bangla dan Indon. Atau dalam istilah lain beras nasional itu disubsidi oleh kerajaan untuk Bangla dan Indon. – (SMS; 14 Januari 2009; 10:37:22 – Man Cincai, Selayang, Selangor).

KOMENTAR
Bersama Pak Parjo

MENITIR CANANG PADA ORANG BANYAK:
KEIKHLASAN NAJIB BANGUNKAN TERENGGANU

Sebermula tersebutlah alkisah di sebuah negeri Melayu bernama Terengganu yang akan mengadakan pemilihan Orangkaya Kuala Terengganu pada 19 Muharam 1430 (atau 17 Januari 2009) ini. Syahdan berkatalah Orangkaya Timbalan Perdana Menteri Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak, kerajaannya ikhlas mahu membangunkan Terengganu menjadi negeri maju. Maka terfikirlah fakir bersama rakan-rakan yang lain selama ini gerangannya Orangkaya Dato’ Seri Mohd Najib tak ikhlas sangat mahu memajukan negeri Terengganu itu. Maka berkain sarung dan berbaju teluk belanga ia bersama sepupunya Orangkaya Dato’ Seri Hishamuddin Hussein ke rumah abang Dato’ Razali Ismail (bekas Orangkaya Kuala Terengganu, Allahyarham) bernama Mohamad Ismail di Batu Burok untuk menitir canang kepada orang banyak. Aduhai!

Arakian setelah Seri Maharaja jadi bendahara maka negeri Melaka pun makin makmur lagi dengan ramainya, kerana Bendahara Seri Maharaja terlalau saksama adil dengan murahnya, dan baik budi pekertinya pada membawa hati orang, terlalu sangat pada memeliharakan segala dagang. Begitulah dititir canang oleh anak cucu Melayu mengenai bendahara itu, adanya. Adapun adat kapal dari atas angin, apabila akan ke Melaka, serta membongkar sauh maka salawat mualimnya, disahut nakhoda dan saudagar sekalian, ‘Bandar Melaka, pisang jarum, air Bukit Cina, Bendahara Seri Maharaja.’ Sahut kelasi sekalian, ‘Orang berbayu tok, orang berbayu’ (maksudnya ialah orang Melayu), kerana kalua tak dititir canang tahulah orang banyak bendahara itu cucu Mani Purindam dari negeri Pahili di benua Keling seperti disebut dalam ‘Kitab Melayu’ oleh:


HIDUP BAHASA MELAYU