Tuesday, April 7, 2009

LAPORAN TERKINI P/RAYA KECIL...

Persaingan Sengit di Bukit Gantang.

Bukit Gantang, setakat ini belum sampai 60% pengundi keluar mengundi. 2) Kehadiran FRU merata - memberi persepsi tak selamat untuk keluar mengundi. 3) Road blocks di mana-mana memuntahkan trafic jams - menyekat perjalanan orang pergi mengundi. 4) Petang, Taiping mesti hujan - lagi halangan untuk keluar mengundi. 5) Kerja tangkap hantu membuat situasi tegang. 6) Kerja bodoh penyokong kedua pihak ejek mengejek, kata mengata membuat suasana menjadi cemas lalang kering. 7) Faktor kurang pengundi keluar dan hantu yang 'dikendalikan' dengan berkesan adalah faktor utama yang boleh menjadi balance tipper! - (Laporan Yassinsalleh dari Bukit Gantang jam 17:31:51)

PUISI BERSAMA YASSINSALLEH

Menghampar Pelangi

Tiba-tiba
sudut teropong
Pak Belalang
lengang
takde lagi
sesiapa
bertanya
bila nak jumpa
di sana,
takde lagi SMS
bertubi
takde lagi rokok
berkongsi.

The Mall,
dah lengang
reban ayamnya
dah sepi sudut
kopinya,
The Mall.

Ada yang tak
datang lagi
sebab
perbelalangan
tak menjadi,
ada pula sebab
tercicir mimpi,
ada juga sebab
taik ayamnya
dah tak hangat
lagi,
ada juga
pulanya
sebab takde lagi
perlunya
bertalam muka
bagaikan
ular makan
telur.

Perbelalangan
itu tak menjadi
atau belum lagi
penujuman itu
terjadi?

Betapalah
agaknya nanti
kalau tiba-tiba
kenujuman itu
menafirikan illusi
mengiringi
perbarisan
Saudagar mimpi
menobatkan
realiti janji-janji
murni
di singgahsana
keramat dan
abadi
menghampar
pelangi.

-Yassinsalleh
April 7, 09
antara dua bukit
yang sayang
di sayang.

CORAT CORET P/RAYA KECIL...

Sentimen ras tegang.
Dalam perjalanan dari Bukit Selambau ke Bukit Gantang. Sentimen ras tegang. Sokongan mereka amat jelas mendukung PKR. Di kawasan estet sokongan orang-orang India menyebelahi PKR pada ratio 7-3. Dah ada bas pengundi hantu yang ditahan dan dieskort polis ke balai. Dari info pada komrad di Bukit Gantang situasi tegang. Ada tembakan gas oleh polis di suatu pusat mengundi (kesahihan belum disahkan). Kelihatan secara mata luaran neraca sentimen berat kepada PAS pada ratio 6-4. Dari waktu ke waktu laporan akan dihantar ke sekretariat. Salam.
- (Yassinsalleh, jam 13:36:55)

Perginya seorang pejuang

Al-Fatehah. Berita yang saya terima, pejuang nasionalisme, Abu Samah Kassim telah kembali ke rahmatullah, pagi ini (7 April 2009). Sekalipun mengakhiri sisa-sisa perjuangannya di rantau orang, tetapi sumbangannya melawan kolonial British tetap menjadi warisan sejarah. Apalagi ramai pejuang-pejuang di Pahang yang dilabel sebagai antagonis Melayu kerana melawan penjajah, seperti Wan Ali, Manap Jepun, Yusuf Salleh (adik seniman Taib Salleh atau Dato' S. Roomai Noor), Ghani Abu Samah (adik Tan Sri Hamzah Abu Samah), Ibrahim Yaakob, Zainab Mahmud dan ramai lagi.
Saya sudah kembali ke Temerloh semalam (6 April 2009) sebab ada tugas. Cuma ini info dari kawan di sana: Di Bukit Selambau menurut kawan-kawan pimpinan di sana setakat ini hanya lebih kurang 42% baru keluar mengundi. Di Bukit Gantang katanya, pengundi Melayu ramai keluar tetapi Tionghua tak sampai 20% dari keseluruhan pengundi Cina. Jika begini trendnya, saya fikir susah juga PAS. - (Ahmad Nizam Hamid, jam 14:06:37)

Kena tunggu SPR umum

Baru balik dari Bukit Gantang. Pilihanraya ganas. Tak seronok. Result kena tunggu SPR umum jugalah. Kena sabar. Memang saya ikut kem UMNO, sebab saya aktivis UMNO. Takkan nak ikut kem orang pula. Lawan taukeh, namanya. Tapi jiwa Melayu, tetap Melayu. Apalagi kalau yang bertegang itu Melayu, tambah sayu pula jiwa mendayu. Tak apalah, kita dengan pendirian yang sederhana untuk Melayu. Kalau boleh jangan Hang Tuah seorang saja yang diharap laungkan 'Hidup Melayu'. Takut suara serak, orang Melayu bersirak juga. - (Zakaria Bidin @ Zack, jam 14:11:56)

AHMAD NIZAM MENULIS...


Sektor perbankan gawat:
Tiga hari Najib di kerusi PM

Sejarah berulang. CIMB asalnya BBMB yang ditubuhkan hasil kongres ekonomi bumiputera dengan Ku Li (Tengku Razaleigh Hamzah) pengerusi pertamanya. Gawat tahun 1998 'dibeli' jadi BCBB, hilang harta & kebanggaan orang Melayu, walaupun ramai yang protes - ular lidi makan ular sawa. Sebab yang ambil BOC, bank kecil. Kemudian jadi CIMB, Najib (Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak) cakap fundamental ekonomi sanat kuat, tapi hakikatnya, sebaliknya. Jelas ini petunjuk ekonomi tenat & sektor perbankan juga gawat. Walaupun tukar @ gabung (merged) tak semestinya jadi kuat.

Dan di akhirnya bank orang Melayu vis-a-vis bank bumiputra hanya tinggal kenangan. Melayu juga yang rugi! Tak hairanlah laporan semalam (6 April 2009) hampir 60 cawangan surplus bank CIMB akan ditutup, bagi menyelamatkan kos. Sekalipun pada awalnya tak disebut mengenai pemberhentian kerja kakitangan bank, tapi sebelah malamnya dilaporkan hampir 26,000 pekerja bank berhadapan dengan isu retrenchment. Barangkali inilah perubahan yang disebut Najib dalam tempoh tiga hari sahaja menduduki pejabat Perdana Menteri. Justeru kita tunggulah, tunggu dan terus menunggu perubahan yang dijanjikan.

(*Ahmad Nizam Hamid, seorang peguam dari Temerloh, Pahang. Beliau adalah aktivis sosial, penyair dan pendeklamator puisi, di samping merupakan adik ipar kepada penghibur no 1 Asia Allahyarham Sudirman Haji Arshad.)

WACANA SHAHNON...


Pinda perlembagaan hati:
Kalau mahu bawa perubahan!


? Masib banyak lagi?

++ Masih terlalu banyak untuk kita buat perubahan. Buat perubahan bukan dengan pindaan perlembagaan, tapi buat perubahan dengan anjaka hati supaya takut kepada Allah. Buat apa pinda perlembagaan kalau hati masih saja dengan bergelmang dengan aktiviti-aktiviti yang korap seperti dulu-dulunya. Daya kerja masih lemah, fikiran masih tumpul, perasaan sering dangkal, asyik gelisah dan keluh kesah dan masih liar terhadap kebenaran hakiki. Buat apa ubah perlembagaan kalau penyakit sebegini masih banyak daki dan karatnya. Masih berperasangka buruk terhadap orang lain.

Masih suka menghasut. Selalu merongrong ketenangan (tak tenang), merosakkan jasmani dan rohani sendiri dengan berbagai kaedah yang bertentangan dengan tuntutan Islam, asyik menimbulkan psiko-neurosis dan saikosis. Tak habis-habis bermunafiq. Tak habis-habis hasad dengki dan iri hati. Khauf (takut), cemas phobia, malas, kikir, sombong dan takabur, kejam dan ganas. Seribu kali pinda perlembagaan pun tak akan teranjak penyakit yang semakin tebal karatan dan tumpukannya.

Yang penting adalah pindaan perlembagaan hati. Dan salah satu kaedahnya yang mudah ialah mendekati diri dengan ciri-ciri sufistik yang utama sebagai landasan perjuangan untuk perubahan. Sufisme sebagai dasar boleh bertaqarrub (mendekati) Allah.

? Perubahan pada hati akan mengubah segala-galanya. Berhijrah dari yang buruk kepada yang baik dari yang baik kepada yang lebih baik adalah kaedah yang satu-satunya yang terbaik.

++ Begitulah hendak-Nya. Kalau kita ikhlas, Dia akan menolong kita mencapai kebahagiaan. Dengan pindaan perlembagaan hati, dengan sendirinya kita kembali kepada fitrah. Rasuah akan terhakis seluruhnya, kepimpinan kembali kepada kepimpinan yang mulia yang tahu harga malu. Jenayah, sepak terajang, zina dan pelacuran yang bercambah setiap malam akan terhapus.

Mat Rempit tak ada berdetik lagi. Pembunuhan, rompakan, penculikan dan segala dadah dan narkotika dengan sendirinya terbenam kerana bukan saja kita berusaha mwnghapuskan segala-gala maksiat dan kemungkaran itu tapi Allah bersama kita menolong kita menghapuskan segala maksiat dan kemungkaran itu. Mana ada penolong lain selain Allah yang sanggup menolong kita. Allahlah penolong kita dan ini adalah janji-Nya dengan syarat kita bertaqwa pada-Nya dan hanya kepada-Nya Yang Maha Esa.

(Profesor Emeritus Dato' Shahnon Ahmad ialah Sasterawan Negara dan penerima anugerah Pejuang Sastera 1976. Bekas Ahli Parlimen Sik, Kedah beliau juga pernah mengetuai Pusat Islam di USM, Pulau Pinang. Novelnya 'Ranjau Sepanjang Jalan' [1967] dianggap novel Melayu bertaraf antarabangsa)

PADA HEMAT MOHD AFFANDI...

Muka baru dalam pimpinan:
Bukan jaminan bawa era baru

Utusan Melayu melalui sebuah rencana oleh seorang wartawan kanannya dalam Utusan Malaysia mengisytiharkan kemunculan Najib Tun Razak sebagai Perdana Menteri membawa era baru dalam pemerintahan Malaysia. Era baru? Apakah yang baru itu? Pembebasan 13 orang “ashabul ISA” (penghuni tahanan ISA) yang lama dikurung dalam tahanan tanpa sebarang tuduhan pasti kesalahan mereka, oleh itu mereka dikurung tanpa melakukan apa-apa kesalahan.

Sekali dengar mungkin pelik, tetapi itulah hakikat ISA yang boleh digunakan bila-bila masa terhadap sesiapa saja tanpa sebarang tuduhan, cukup hanya dengan syak wasangka semata-mata. Satu lagi yang baru ialah kebenaran menerbitkan Harakah dan Suara Keadilan diberikan balik walaupun belum sampai masa setelah diharamkan selama tiga bulan. Apa sebab diharamkan? Sebabnya supaya pengundi tiga pilihan raya kecil pada 7 April 2009 tidak membaca dua buah akhbar kecil parti PAS dan PKR (Parti Keadilan Rakyat) yang dijangka akan memenangi ketiga-tiga pilihan raya kecil itu.

Apa lagi yang baru? Memang terdapat pemisahan besar dari agenda UMNO apabila PM baru anak Tun Razak ini menerima bulat-bulat agenda politik Parti DAP yang dengan lantang mahu mewujudkan “Malaysian Malaysia”, satu projek Parti Tindakan Rakyat Singapura ketika berada dalam Malaysia dulu. Inilah juga asas Malayan Union yang dikatakan ditentang hebat oleh UMNO. Adalah ironik dan mengagumkan apabila UMNO tunduk meluku kepada kehendak Malayan Union melalui “konsep” satu Malaysia yang dilaungkan oleh anak Tun Razak ini.

Barangkali inilah maksud era baru itu, yakni penyelewengan UMNO daripada perjuangan asal menentang Malayan Union kepada menyokong seluruhnya konsep Malayan Union dan “Malaysian Malaysia” Parti DAP. Orang Melayu, seperti biasa, tidak ada masalah untuk menyokong, malah menyokong dengan bangga, gerakan baru yang dibawa oleh anak Tun Razak ini. UMNO dan suku sakatnya akan berkata slogan “satu Malaysia” tidak sama dengan Malayan Union, apa lagi dengan “Malaysian Malaysia” tajaan DAP. Ciri utama “satu Malaysia” ialah tertegaknya institusi beraja yang diperkukuhkan dari semasa ke semasa.
Yang menjadi masalah ialah hingga sekarang UMNO tidak terkenal sebagai parti Melayu yang bermati-matian mempertahankan “kuasa” raja Melayu. UMNO telah banyak kali melalui Parlimen menghakis dan mengikis saki baki kuasa raja-raja Melayu, malah jika anda ingin bercerita tentang penderhakaan Melayu terhadap rajanya, yang jauh lebih hebat dan seru daripada penderhakaan Hang Jebat, anda akan dapat cerita itu dalam tindak tanduk (perhatikan: tindak dan tanduk, seperti kerbau liar yang marah) UMNO selama menguasai Malaysia yang dulunya dipanggil Tanah Melayu (tetapi Tanah Melayu itu hilang di bawah kekuasaan UMNO).

Sungguh malang bagi orang Melayu yang diajar oleh pemerintahnya menjadi leka dalam mimpi siang hari tentang kemakmuran yang akan mereka kecapi di bawah pemerintahan UMNO, masih terus lalai dan leka dengan mimpi baru yang dinamakan Satu Malaysia. Orang Melayu tidak sedar, ketika mereka memerlukan pertolongan, mereka tidak mendapatnya daripada raja-raja mereka; ketika mereka terdesak memerlukan bantuan, mereka harus menunggu bertahun-tahun untuk diacah-acah dengan bantuan; ketika mereka kehilangan maruah dan identiti, mereka disogok dengan naratif keagungan mereka zaman dulu (yang memang sangat kejam di bawah tangan raja-raja Melaka) yang diberi wajah baru, kononnya, dengan nama baru Satu Malaysia.

Dengan mimpi baru itu, orang Melayu akan terus berada dalam perhambaan ketara yang tidak diketarakan melalui sistem pendidikan yang memuja zaman penjajahan dalam projek PPSMI dan projek Islam Hadhari. Dengan itu orang Melayu telah menyerahkan lehernya untuk disembelih oleh sejarah dengan terus menyokong UMNO. Padahal mereka ada pilihan ...
(7/4/2009)

(*Mohd. Affandi Hassan ialah pesara PTD dan pernah berkhidmat di beberapa buah kementerian, justeru beliau berpengalaman dalam pentadbiran dan pengurusan negara. Sebagai sasterawan Melayu, beliau beberapa kali memenangi hadiah karya sastera nasional tetapi menolaknya)