Monday, May 4, 2009

MEMINTA MANDAT RAKYAT

Pilihanraya kecil di Penanti:
Menyusul lagi satu demi satu?

Pilihanraya kecil di DUN Penanti, Pulau Pinang 31 Mei 2009 adalah meminta mandat rakyat bagi menuntut pembubaran DUN Perak. Pihak mana akan mencapai kemenangan tak penting, tetapi mesejnya adalah jelas kepada Perdana Menteri Dato' Seri Najib Tun Razak kuasa rakyat diperlukan dalam proses demokrasi. Langkah BN memanipulasi kuasa institusi istana ditolak oleh kuasa rakyat pada pilihanraya kecil Parlimen Bukit Gantang dan DUN Selambau. Isu meminta mandat rakyat sudah dilestarikan pada dekad 1960-an apabila ADUN dan Ahli Parlimen Parti Buroh meletak jawatan satu demi satu bagi membolehkan pilihanraya kecil.

Bagaimanapun Ahli Parlimen Parti Buroh kawasan Batu, Tan Sri Dr Tan Chee Khoon (gambar) menolak resolusi partinya, justeru menubuhkan Parti Gerakan bersama Tun Dr Lim Chong Eu, Prof Dr Syed Hussein al-Attas, V David, V Veerapan dan lain-lain. Pilihanraya kecil berkenaan dimenangi oleh calon Parti Perikatan (sekarang BN) yang menunjukkan mandat rakyat bri sokongan kepada pimpinan UMNO. Tetapi rentetan pilihanraya kecil dengan mesejnya 'demokrasi sudah mati' memberi impak kepada keputusan pilihanraya 1969. Heh heh heh!

Pada dekad 1980-an juga plihanraya kecil digerakkan satu demi satu bagi mendesak Parlimen dibubar, dengan caln Bebas Dato' Shahrir Samad sahaja menang di Johor Bahru. Di kawasan lain termasuk Parlimen Ampang Jaya dimenangi BN, sekalipun Bebas meletakkan Dato' Harun Idris (gambar). Justeru apabila Parlimen dibubar pada 1990, UMNO/BN masih mampu meneruskan dominasi mengatasi majoriti dua pertiga. Berikutan dengan kemenangan demi kemenangan ini UMNO dan komponen BN meneruskan kepongahan, keperongosan dan kebobrokan, apalagi turut menghapuskan 'kekebalan raja-raja'.

Nah, sekarang ketika 'kekebalan raja-raja' sudah diperlekehkan, kembalilah kepada mandat rakyat. Selepas DUN Penanti, barangkali menyusul pula satu demi satu perletakan jawatan yang membolehkan pilihanraya kecil satu demi satu seperti keperihalan dekad 1960-an dan 1980-an. Di Selangor khabarnya sudah disebut-sebut akan berlaku pilihanraya kecil, mungkin juga di Perak, mungkin juga di negeri lain. Manalah tahu! Rumusannya lebih wajar dibubarkan sahaja DUN Perak, bagi penyelesaian yang sempurna iaitu menyerahkan semula kepada mandat rakyat. - Pak Dharma

YASSINSALLEH BERPUISI...


Sedanglah Khusuk Ia

Rumah besar ini
menawarkan berahi bersama
tongkat ali dan viagra.

Gedung besarnya
menyediakan peti besi
bersama pengawal
sekuriti Gurkha
lengkap bertajam kukri.

Kapal besarnya
menyediakan ruang luas
untuk ribuan
keratan kontena
kalis taufan
kalis tsunami
kalis segala.

Pangkat besarnya
memberikan kuasa
tak terbatas
untuk keadilan
dan ketidakadilan
untuk kebaikan
dan ketidakbaikan
lengkap sempurna
dengan peluang
yang juga amat besar
untuk memperlihatkan
kebangangan diri sonder budi
dengan menganggap
bahawa yang jelata
dan melata
adalah tongong
dan tolol
semata.

Dan di atas mimbar
biara tinggi
di perut gua
rumah besar itu
kini sedang
mandi bungakah dia
atau
susu tujuh belanga itu
untuk dibuat dadih
sarapannyakah
atau
sedanglah khusuk ia
mendengar bacaan kitab
Mahabaratha?

-Yassinsalleh

jam 2025
Mei 4, 09
menanam bunga
di dalam air
mengutip angin
di padang rindu
menghitung bilangan
teman-teman
yang sudah
tiba-tiba hilang.

KOMENTAR:

bersama Pak Parjo...

Orangkaya berhimpun di balairong:
Sekalian menghadap baginda Sultan

Syahdan akan berhimpunlah semua orangkaya dan orang besar di balairong seri negeri Perak pada 12 Jamadiawal 1430 (7 Mei 2009) ini. Sebermula Sultan Perak juga akan keluar kerana akan dihadap sekalian orangkaya dan orang besar sekalian. Maka berasa masghul segala orang banyak kerana tak pernah berlaku lagi di dalam negeri Melayu sebahagian 28 orangkaya daripada sejumlah 59 kesemuanya diperintah ke balairongseri, bukan kerana menghadap raja tetapi perbuatan tak beradab segelintir orang besar-besar belaka.

Arakian pada suatu hari Sultan Muzaffar Shah dihadap orang di balairong. Sudah lama baginda dihadap orang maka bendahara masuk hendak menghadap. Telah datang keluar pintu, maka Sultan Muzaffar Shah pun berangkat masuk, sebab sudah lama baginda duduk; tiada baginda tahu akan bendahara datang itu. Maka pintu pun ditutup orang. Maka pada hati sekalian orang banyak, tak patut baginda lakukan begitu, kerana kalau bukan disebabkan bendahara tak dapat baginda menaiki takhta menggantikan Raja Rekan, seperti dipantunkan orang:

Gendang raya dapat berbunyi
Raja Rekan masuk merapat
Orangkaya apa disembunyi
Dendam sahaya berdapat-dapat

Sebermula akan bendahara berasa masyghol ia dengan kejadian di balairong itu, kerana perbuatan orangbesar dan orangkaya yang sengaja mengampu-ampu, seperti disebut dalam 'Kitab Melayu' daripada:HIDUP BAHASA MELAYU!

KOMENTAR: