Friday, September 19, 2008

WARGA PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)
S U A R A < < < > > > P R I M A
(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)

DARI LAMAN BLOG


SEBAK DI MAJLIS BERBUKA PUASA
DIPELUKAN RAKAN-RAKAN PENULIS

Assalamualaikum,

Majlis berbuka puasa ‘Buletin Rakyat’ di Hotel Crown Princes, Jalan Tun Razak semalam (18 September 2008) sukar bagi saya menahan sebak di dada, apabila kawan-kawan masih mengucapkan takziah atas berpulangnya ke rahmatullah pemata hati keluarga saya Ikram Hafiz pada 26 Ogos 2008 (hari kemenangan Dato’ Seri Anwar Ibrahim dalam pilihanraya kecil Parlimen Permatang Pauh). Memang saya tak mampu menahan sebak sebaik sahaja berjabat tangan dengan taukeh ‘Buletin Rakyat’ Dr Amar Hassan bersama isterinya, malah air mata terus sukar ditahan ketika dipeluk oleh penulis veteran Pak Habib (S.H. Alattas). Pak Habib yang lantang mengkritik sesiapa saja itulah pernah menyelamatkan akaun Gapena pada 1980, apabila bersedia bersama saya tanda tangan vocer kosong berikutan penyata kewangan berserabut menjelang mesyuarat agung di Ipoh. (Mungkin Profesor Emeritus Tan Sri Ismail Hussein pun tak menyedarinya).

Pada peringkat awalnya memang saya serba salah mahu menghadiri majlis berbuka puasa berkenaan, sebaik sahaja adik angkat saya Nasiri Hamid menelefon pada Selasa (16 September 2008). Bagaimanapun isteri saya (Adiah Mat Lana) bersama anak-anak mendesak supaya tak hampakan permintaan editor ‘Buletin Rakyat’, Norzah Haji Kepol (isteri Nasiri), di samping bertemu kawan-kawan kolumnis akhbar berkenaan termasuk Pak Habib, Zakaria Bidin, Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz (diwakili isterinya Datin Rozzie kerana beliau ke Terengganu), Raihan Suleiman Palestin dan beberapa lagi. Anak saya Cikgu Idham Khalil juga turut memberi semangat dengan bersedia untuk memandu kereta, dengan tak menyedari saya fobia apabila melihat ayam masak tomato tergolek di pinggan nasi yang menjadi kegemaran Allahyarham Ikram Hafiz.

Semasa hayatnya juga saya sukar menahan sebak apabila melihat Ikram Hafiz menyuap nasi berlaukkan ayam masak tomato dengan tiada jari hantunya akibat nahas motorsikal di malam Hari Natal 2004. Justeru saya tak akan memandang ke arahnya sewaktu dia berselera menyuap nasi. Justeru ketika sampai di tingkat 10 bangunan hotel, saya cuba menahan sebak dengan duduk menunggu isteri saya mengambil makanan. Ketika Puan Alleza Ahmad (isteri Dr Amar) datang ke meja mengalu-alukan kedatangan saya (meja saya sekeluarga diletakkan jauh dari kawan-kawan penulis oleh Nasiri bagi mengelakkan saya terus fobia), dada saya mula terasa sebak tetapi sengaja cuba gagahi untuk memeriahkan majlis berkenaan.

Sempat juga saya bergurau dengan Zakaria Bidin dan suami Raihan, sebaik selesai sahaja berbuka di samping mahu mencari surau untuk solat. Sebaliknya ketika didakap oleh Pak Habib (sambil beliau membacakan sedikit doa dari ayat-ayat al-Quran), air mata saya sudah tak dapat ditahan. Apalagi ketika mengerling tetamu lain dengan ketul ayam bergolek di pinggan, menyebabkan pelukan Pak Habib terasa memilukan. Sebaik sahaja Pak Habib melepaskan pelukan, segera saya kembali ke meja keluarga mengajak anak saya Cikgu Idham Khalil balik. Justeru saya balik awal seolah-olah terasa merosakkan majlis berbuka puasa yang diatur ‘Buletin Rakyat’. Aduhai!

Hari ini (19 September 2008), Pengerusi Tetap Pergerakan Wanita UMNO Bahagian Gombak, Hajjah Fauziah Raof menghubungi saya mengucapkan takziah sekalipun beliau mengakui belum lag terlambat. Kebetulan pada ‘Selasa Hitam’ iaitu hari Ikram Hafiz berpulang ke rahmatullah, Hajjah Fauziah dimasukkan ke Hospital Selayang menjalani pembedahan lutut. Dalam nada terharu Hajjah Fauziah mengakui, sekalipun diberi perhatian oleh keluarga tetapi ibadat puasa tetap banyak yang tertinggal, di samping solat pula terpaksa duduk di kerusi. Begitulah! Memang beliau mengakui berpulangnya ke rahmatullah Ikram Hafiz, sama juga seperti kehilangan anaknya sendiri, kerana biasanya apabila saya berkunjung ke rumah beliau, Ikram Hafiz yang akan memandu kereta saya.

-Pak Dharma

INFO HAK ASASI MANUSIA


PERTUKARAN JAWATAN ANTARA PAK LAH DAN NAJIB
MEMBERI MAKNA PERBAHARUAN UMNO BERJALAN LANCAR

Langkah Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi mengambil alih Menteri Pertahanan dengan menyerahkan portfolio Menteri Kewangan kepada Timbalan Perdana Menteri Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak dilihat mempunyai kaitan dengan gerakan pembaharuan dalam UMNO sedang berjalan lancar sekarang, kata bekas Exco Pemuda UMNO Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz. Beliau yang menelefon sekretariat PRIMA dari Terengganu malam semalam (18 September 2008), laporan PRIMA mengenai perjumpaan di kediaman bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad pada 6 September 2008 adalah tepat. “Tun Dr Mahathir serius mahu memperbetulkan semula UMNO, berikutan keberantakan yang ditimbulkan pada period Dato’ Seri Abdullah perlu ditangani secara bijaksana,” beritahu Dato’ Kamal Amir.

Dato’ Kamal Amir yang terbabit bersama gerakan pembaharuan yang dipelopori Tun Dr Mahathir bersama Tengku Razaleigh Hamzah, Tan Sri Muhyiddin Yassin, Tan Sri Sanusi Junid, Dato’ Mazlan Harun dan pimpinan MUBARAK memberitahu, agenda yang mahu digerakkan ialah memperkukuhkan semula UMNO. Pimpinan sekarang bukan sahaja mendedahkan kelemahan UMNO, sebaliknya meletakkan orang Melayu dalam dilema berikutan kebangkitan Pakatan Rakyat secara mendadak. Menurut Dato’ Kamal Amir, tak ada sebarang alasan lagi bagi memperkukuhkan semula UMNO selain daripada gerakan pembaharuan yang dipelopori oleh Tun Dr Mahathir. “Pimpinan peringkat akar umbi optimis pembaharuan dalam UMNO boleh dilakukan oleh menerusi kebijaksanaan yang telus,” beliau menambah.

INFO SASTERA & BUDAYA

NOVEL ‘SAINS FIKSYEN’
JAUH DI PULAU RAHSIA
Oleh: Ikram Hafiz

(Sebelum memasuki Unisel pada Mei 2008, Allahyarham Ikram Hafiz bukan sahaja berbakat dalam kraftangan dan elektrikal ketika belajar di Sekolah Menengah Teknik Gombak, malah terbabit dalam karya kreatif. Ikram Hafiz pernah menghasilkan novel sains fiksyen pada 2007, ketika membuat kerja sambilan menjual burger. Hanya sebuah sahaja novel yang dihasilkannya, dan diterbitkan oleh Mulya Utama Enterprises, Taman Seri Gombak, Batu Caves, Selangor. Mulai sekarang, novel karya Ikram Hafiz dimuatkan dalam laman blog ini).

(sambungan kelmarin…)

(9)

3
MERANDUK MALAM:

TERUMBU KARANG TENGAH LAUT
PELUANG BEBAS TERLALU SEMPIT

MEMANG Si Tongkol tak berperi kemanusiaan. Dia akan tampar sekiranya tak mengaku masuk ke perairan antarabangsa mahu mencari pulau batu karang tersebut. Mail Kengkang pula termuntah-muntah selepas ditumbuk perutnya. Begitu juga Sahak Salai disuruh lakukan ketumbuk ketampi sekiranya tak mahu kena belasah.

Sebab itu mereka semua ketakutan. Memang terasa nasib kami tak sebaik Hang Tuah lima bersahabat apabila dikejar lanun. Mereka diselamatkan oleh Batin Singapura yang datang membantu ketika lanun-lanun memburu sampan Hang Tuah. Tetapi kami berlima tak dapat lari ke mana. Malah dikurung di dalam gua di pulau batu karang berkenaan.

“Sekarang hari dah malam, kamu semua tak boleh nak ke mana-mana kerana di luar terlalu gelap,” beritahu lelaki bertubuh sasa berkepala botak, kemudian terus sahaja meninggalkan kawannya yang tersandar di bangkut itu.

Tak lama selepas itu dia datang semula membawa sekotak air mineral. Segera dihulur kepada kami bersama sebungkus roti kering. Dia menyuruh kami makan roti kering dan meneguk air mineral berkenaan. Ketika mencapai air mineral dalam kotak, memang saya dapati ianya dibotolkan di Indonesia.

“Brother, sekarang ni kami di perairan Indonesia ke?” lantas saya mendesak.

“Panggil saja saya, Bung Hirman,” beritahu lelaki bertubuh sasa berkepala botak itu. “Yang duduk tersandar dengan kaki letak di meja tu, memang kurang ajar, tapi panggil aje Bung Superman,” dia ketawa dibuat-buat semacam bergurau.

“Jadi, kami sekarang di perairan Indonesia ke, Bung Hirman?” ujar saya segera meminta penjelasan.

“Di sini perairan antarabangsa!” sahutnya tersengih-sengih.

“Sudah, kamu budak-budak jangan banyak kerenah!” ujar Bung Superman lantas turunkan kaki dari atas meja. “Kamu tak boleh balik, sebab di laut gelora ombak tsunami masih berbahaya,” jelasnya lantas mengangkat hanset sebaik sahaja berbunyi.

Lama dia bercakap menerusi hanset, tetapi tak diketahui biji butirnya. Tak berapa jelas pertuturannya disebabkan bunyi ombak juga bising memukul terumbu karang di bawah gua berkenaan. Di samping itu saya dapati Bung Superman dan Bung Hirman tak sama dengan Si Tongkol dan kawannya berbangsa India.

Si Tongkol bersikap garang serta panas baran. Mudah sahaja menampar kalau tak turuti kemahuannya. Begitu juga lelaki berbangsa India yang dipanggilnya Jojo cepat sahaja menjerkah macam serigala liar.

Sebaliknya Bung Superman dan Bung Hirman, bukanlah mengawal kami sangat. Dia disuruh menunggu di gua sementara Si Tongkol dan Jojo keluar jalankan operasi. Sebab itu kami tak diberi makan di bilik kurungan tersebut, kerana mereka tak mempunyai bekalan makanan. Kami lihat Bung Superman dan Bung Hirman juga sama-sama makan roti kering dengan meneguk air mineral.

“Kami keluar cari bekalan makanan!” ujar Bung Superman keras, kemudian memberi isyarat kepada Bung Hirman supaya tinggalkan gua berkenaan.

“Belikan kami nasi beriani, Bung Hirman,” sengaja saya menjerit kuat meminta perhatian lelaki sasa berkepala botak itu.

“Tengah laut ni di mana mau cari nasi beriani?” sahutnya terus melompat keluar dalam kegelapan malam di pintu gua.

(* Kreativiti Ikram Hafiz menggambarkan keadaan di lokap polis Selayang, ketika dia bersama kawan-kawannya ditahan berikutan kes pergaduhan apabila bertindak balas selepas wang jualan burgernya disamun, tetapi dituduh merusuh. Perdana Menteri yang juga Menteri Dalam Negeri ketika itu Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi, Teng Chang Khim – sekarang Speaker DUN Selangor, dan Wee Choo Keong – sekarang Ahli Parlimen Wangsa Maju, turut campur tangan bagi membebaskan Ikram Hafiz dan rakan-rakannya yang ditahan selama lima hari).

(bersambung…)

MENUNGGU GILIRAN TERBIT PUISI
PEMENANG HADIAH SABAR DENGAN DBP

Apa khabar (rakan-rakan) PRIMA? Yang penting saudara (Pak Dharma) dan sekeluarga dalam sihat walafiat. Saya pun demikian juga. Sampai sekarang kumpulan puisi saya masih belum diterbit oleh pihak DBP (Dewan bahasa dan Pustaka) walaupun telah metrai surat perjanjian. Barangkali terpaksa menunggu giliran, agaknya! Terpaksalah bersabar. Saya tak sangka menang Hadiah Perdana Sastera Malaysia 2005-2006. Inilah pemenang yang ke 10. Hadiah terakhir saya terima ialah pada tahun 1989. Tidak payah kita bercakap tentang Pakatan Rakyat (PR) dan pergolakan UMNO. Kita hanya menunggu sahaja. Kalau saudara ada niat nak menulis, tulislah. Itu bidang saudara. Saya hanya mampu menulis puisi sahaja dan sedang menyiapkan kumpulan puisi terbaru.
- (Haji Nahmar Jamil, Kangar, Perlis).

PUISI

Pantun Versi Baru

Pulau Pandan jauh di sana
Gunung Daik bercabang empat
memang padan bangsa merana
buat baik tidak bertempat.

Pisang emas di dalam baldi
masak sebiji bawa ke kedai
bangsa lemas kerana berbudi
jadi Pak Kaduk kampung tergadai

Tanjung Katung airnya biru
tempat mandi dara jelita
lagikan berkampung semakin haru
inikan pula tak pernah sekata.

Nasi lemak buah bidara
buah langsat saya landaikan
UMNO semak kerana bicara
hidup bangsat Melayu digadaikan.

Pucuk pauh delima batu
ikan semilang di tapak tangan
maruah jatuh tak bermutu
Melayu terbilang sekadar omongan.

Makan sirih berkain sampin
pinang kotai di hutan lengang
Melayu tersisih kerana pemimpin
mengaku pandai tetapi bangang!

-Cucu Tok Azit
Kubu Gajah, Pelangai
Pahang.
18 September 2008.


INFO SUARA PROLITAR

JAMINAN MENTERI TAK BOLEH PAKAI
SIAPA LAGI DIHARAP UMNO UTK BERJANJI?

Police arrested blogger Syed Ayidi Syed Abdul Aziz aka Sheikh Kickdefella ini Kota Bharu today (17 September 2008). Menteri Dalam Negeri Dato’ Seri Syed Hamid Albar beri jaminan selepas tiga individu ditahan di bawah ISA, takkan berlaku lagi tangkapan baru. Nampaknya jaminan menteri UMNO pun sukar dipakai. Kalau jaminan menteri dah tak boleh pakai, jaminan siapa lagi boleh diharap oleh rakyat Malaysia? – (SMS; 17 September 2008; 18:11:48 – Yassinsalleh, Kajang, Selangor).

HAMID ALBAR PERLU JAWAB:
ANWAR ANCAM NEGARA ATAU UMNO?

Anwar (Dato’ Seri Anwar Ibrahim) ancam keselamatan negara atau goncang kedudukan UMNO? Siapa Dato’ Seri Syed Hamid Albar yang ingatkan orang ramai jangan nak buat spekulasi Anwar ditahan di bawah ISA. Sedar tak Hamid Albar ketika lawan Anwar nak rebut Ketua Pemuda UMNO dulu, berapa undi aje hangpa dapat? Takat jadi menteri kabinet, orang tak heran. Kalau tanya orang ramai pun, mereka tak kenal siapa menteri kabinet sekarang. – (SMS; 18 September 2008; 14:34:51 – Man Cincai, Selayang, Selangor).

KOMENTAR
bersama Pak Parjo

DAKWAAN ANWAR SEBAGAI ANCAMAN NEGARA
TAK SEPATUTNYA DIUCAPKAN OLEH PAK LAH


Arakian terkejutlah sekalian orang banyak apabila Orangkaya Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi menyebut akan Orangkaya Permatang Pauh Dato’ Seri Anwar Ibrahim itu menjadi ancaman kepada keselamatan negara dan iktisad rakyat jelata. Adapun dakwaan tersebut tak sepatutnya ia terkeluar dari mulut Orangkaya Perdana Menteri. Syahdan diberitahu orang banyak suatu ketika dahulu Orangkaya Permatang Pauh itu adalah menjadi ketua kepada Orangkaya Perdana Menteri. Maka kata orang banyak kasadnya Orangkaya Perdana Menteri itu sudah diketahui apabila mengatakan akan bekas ketuanya itu mengancam keselamatan negara dan iktisad rakyat jelata. Adapun yang menjadi ancaman kepada keselamatan ialah rasuah, salahguna kuasa dan mengada-adakan perkara yang tak ada seperti perihal Patih Karma Wijaya ketika ia memfitnah Laksamana Hang Tuah dahulu.

Kata sahibul hikayat maka tersebutlah perkataan anak Sultan Mansor Shah yang bernama Raja Ahmad dan Raja Muhammad, kedua-duanya pun besarlah. Adapun yang kasad Sultan Mansor Shah, Raja Muhammadlah hendak dijadikan raja akan ganti baginda kerana Raja Muhammad itu sangat dikasihi baginda. Sekali peristiwa Raja Muhammad pergi bermain-main berkuda di kampung Bendahara Paduka Raja. Adapun kepada masa itu Tun Besar anak bendahara bermain sepak raga di lebuh dengan segala anak-anak muda. Maka Raja Muhammad pun lalu; Tun Besar tengah menyepak raga. Maka raga itu pun jatuh menimpa destar Raja Muhammad, jatuh ke tanah. Maka ditikamnya Tun Besar, menyebabkan gemparlah kampung bendahara. Syahdan akan Raja Muhammad itulah yang mengancam keselamatan negara, lalu disuruh Sultan Mansor Shah dirajakan ke Pahang seperti disebut dalam ‘Kitab Melayu’ daripada:

HIDUP BAHASA MELAYU!