Wednesday, April 16, 2008

JAWATANKUASA AD-HOC WARGA
PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)

(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)

DARI LAMAN BLOG

RAKAN-RAKAN TURUT TERKEJUT:
USAHA MENOLAK PERHAMBAAN MINDA

Assalamualaikum,

Terima kasih kepada semua rakan-rakan yang menghubungi saya berikutan insiden malam 13 April 2008 di rumah saya (mungkin juga sehari sebelum ‘Black 14’), sebaik sahaja Jurucakap PRIMA Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz menyibarkan kepada semua rakan-rakan. Malah Ahli Parlimen PKR Wangsa Maju yang juga seorang peguam, Sdr Wee Choo Keong turut bertanyakan perkembangannya sehingga jam 3.00 pagi, di samping peguam Yahaya Abdul Rahman menemani saya di balai polis hingga jam 3.30 pagi. Alhamdullillah! Saya juga diberitahu oleh ibu bapa remaja yang ditahan polis itu, disebabkan saya ‘berkasar’ insiden tersebut berlaku. Mungkin sahaja ibu bapa terbabit (sebenarnya jiran-jiran di kawasan perumahan) tak memahami, kad pengenalan remaja itu diambil dan saya menghalang mereka diperlakukan begitu.

Apalagi remaja terbabit datang berbual-bual, disebabkan anak saya Ikram Hafiz akan memasuki IPTS pada 3 Mei 2008 ini. Dua daripada remaja berkenaan ialah pelajar Tingkatan 4, dan seorang lagi berusia 17 tahun mahu meneruskan persekolahan selepas gagal dalam peperiksaan lalu. Seorang lagi remaja bukan Melayu (saya kurang memahami latar belakangnya), dikatakan akan memulakan tugas di institusi perbankan bulan ini. Sebelum saya turun ke tingkat bawah, memang anak saya (aktivis pelajar di Unisel, dan pemenang kedua sayembara mengarang novel remaja 50 tahun DBP, 2007) sedang bercuti dan terkejut dengan serbuan tersebut. Justeru beliau sekadar bertanyakan ‘hak’nya sebagai warga negara, dan bersetuju apabila diberi penjelasan ‘pegawai polis’ boleh menggeledah dengan tak perlukan ‘waran’.

Paginya (Ahad, 14 April 2008) Sdr Teng Chang Khim, ADUN Sungai Pinang, Selangor yang juga pimpinan DAP menelefon bertanyakan perkembangan daripada insiden tersebut. Beliau meminta menghubunginya dari semasa ke semasa, bagi memberitahu pekembangannya. Berikutnya pimpinan kanan PRIMA Haji Yahaya Ismail yang baru balik dari Kota Kinabalu, juga turut melahirkan rasa terkejut dengan insiden tersebut. Pengendali laman blog dari Seremban, Sdr Rozmal Malakan menghantar SMS meminta bersabar dengan musibah berkenaan. Malah Presiden Penaja Persatuan Pemandu-Pemandu Teksi Islam Lembah Kelang, Sdr Zainal Abidin Rasidin menelefon dari PWTC (10.30 pagi, 14 April 2008, kerana menghadiri perhimpunan Melayu) melahirkan rasa terkejutnya).

Pakar kaunseling Dato’ Dr Mohd Mansor Abdullah, aktivis teater Sdr L Mankadir Shamsi, bekas wartawan Balai Muhibbah, Jabatan Perdana Menteri Sdr Zakaria Bidin dan penyair Yassinsalleh berulang kali menelefon dalam tempoh sejam sekali, bagi mengetahui perkembangannya. Alhamdullillah! Semuanya selesai dengan baik, sekalipun pihak terbabit masih menganggap ‘saya berkasar’ hingga mendorong insiden tersebut berlaku. Terima kasih juga kepada adik angkat saya Ir Adnan Haji Khalid bersama rakan-rakannya Persaudaraan Nurul Haq yang turut sama sepanjang malam (Sabtu) hingga hari Ahad bagi menyelesaikan insiden yang tak sepatutnya berlaku itu. Aduhai!

-Dharmala N.S.

INFO HAK ASASI MANUSIA


UMNO DI PERINGKAT AKAR UMBI
ANJUR PERJUMPAAN DENGAN KU LI

Gabungan pimpinan UMNO di peringkat akar umbi cawangan-cawangan di Subang, Selangor menganjurkan wacana dan perjumpaan bersama Ahli Parlimen Gua Musang, Tan Sri Tengku Razaleigh Hamzah, 26 April 2008 ini bermula jam 2.00 petang bertempat di Holliday Villa, Subang Jaya. Jurucakap PRIMA Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz yang juga bekas Exco Pemuda UMNO memberitahu, inisiatif yang diambil oleh kalangan aktivis UMNO di peringkat akar umbi adalah manifestasi bangsa Melayu terhadap ‘perhambaan minda’ yang mendorong kepada prestasi buruk UMNO pada pilihanraya ke 12, 8 Mac 2008 lalu. “Pimpinan UMNO di bawah Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi sudah diingatkan mengenai bahayanya perhambaan minda,” beritahu Dato’ Kamal Amir.

Disebabkan UMNO di bawah Dato’ Seri Abdullah menggalakkan perhambaan minda, dengan menerima laporan yang ‘molok-molok’ sahaja, menurut Dato’ Kamal Amir, ianya menjadikan pimpinan UMNO dibuai mimpi berterusan. Berikutan pimpinan UMNO di peringkat tinggi dibuai mimpi, mereka enggan menerima pandangan di peringkat akar umbi, yang akhirnya berberantakan pada pilihanraya lalu, kata Dato’ Kamal Amir lagi. Usaha menyekat kebangkitan aktivis UMNO di peringkat akar umbi yang dilakukan oleh media arus perdana, akan mengulangi fenomena seperti sebelum 8 Mac 2008, kerana setiap ahli UMNO menyedari ‘pisang takkan berbuah dua kali’, beritahu beliau. “Tengku Razaleigh hanya memenuhi desakan ahli-ahli UMNO di peringkat akar umbi yang mahu memulihkan ‘krisis keyakinan’,” menurut Dato’ Kamal Amir.

KEKUATAN UMNO SEMAKIN GOYAH
AKIBAT MEREBAKNYA WABAK ‘KORUPSI’

Kekuatan UMNO yang menjadi kebanggaan pemimpinnya sejak 50 tahun lalu, tak mampu menyembunyikan era keruntuhannya selepas pilihanraya 8 Mac 2008 lalu, menurut bekas wartawan Sdr Zainal Abidin Rasidin. Beliau yang juga aktivis UMNO di Subang mengakui, era kegemilangan UMNO semakin goyah akibat merebaknya wabak korupsi, kronisme dan nepotisme yang sukar dibendung. Justeru katanya, pimpinan UMNO di bawah Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi harus menerima hakikat, tempoh UMNO menjadi tempat orang Melayu bernaung akan menerima nasib seperti Parti Kongres di India di bawah keluarga Pandit Nehru, begitu juga Parti Nasional di Indonesia di bawah keluarga Sukarno, mahupun Parti Pekerja di Singapura yang dipimpin oleh David Marshall.

“Orang Melayu tak terpengaruh lagi dengan ocehan yang sudah usang iaitu survival mereka di tangan UMNO,” beritahu Sdr Zainal Abidin ketika menghubungi sekretariat PRIMA apabila mengulas lebih 50,000 orang hadir dalam perjumpaan di Ipoh semalam (15 April 2008). Katanya, perjumpaan yang dianjurkan oleh pimpinan kerajaan negeri di Perak di bawah ‘Pakatan Rakyat’ adalah manifestasi rakyat yang mahukan perubahan di samping menolak sebarang sistem ‘perhambaan minda’. Bukan sahaja di Ipoh, malah perjumpaan ‘Black 14’ di Kelab Sulaiman, Kampung Baru, Kuala Lumpur diteruskan dengan semangat perpaduan sekalipun menerima ugutan pihak polis. “Malah sebelumnya perhimpunan rakyat di Stadium Shah Alam tetap memberi mesej bermakna ketika rakyat mahukan perubahan,” beliau menambah.

LAPORAN POLIS SUDAH DIBUAT
INGKAR PATUHI KEPUTUSAN MAHKAMAH

Laporan polis sudah dibuat semalam (15 April 2008) oleh sebuah syarikat pembalakan, berikutan kegagalan kerajaan negeri Pahang di bawah Menteri Besar Dato’ Seri Adnan Yaakob mematuhi keputusan mahkamah yang mengarahkan kerajaan negeri membayar ganti rugi sejumlah RM60 juta kerana membatalkan lesennya, beritahu aktivis masyarakat penyair Yassinsalleh. Ketika menghubungi sekretariat PRIMA, Yassinsalleh mengakui, syarikat pembalakan ‘Seruan Gemilang Sdn Bhd’ dibatalkan oleh kerajaan negeri lesen pembalakannya, di samping menanggung kerugian besar. “Justeru dalam kes mahkamah syarikat terbabit berjaya menerima ganti rugi RM60 juta, tetapi kerajaan negeri enggan mematuhi keputusan mahkamah itu,” kata Yassinsalleh.

Pihak syarikat sudah membuat laporan polis, justeru rakyat mahu melihat ketelusan pihak berkuasa termasuk polis dalam menangani isu berkenaan. Menurut Yassinsalleh lagi media alternatif terpaksa mendedahkan isu berkenaan, disebabkan rakyat Malaysia masih dibelenggu ‘perhambaan minda’ kalau berterusan mengharapkan laporan media arus perdana. Katanya, kalau kerajaan negeri ingkar mematuhi keputusan mahkamah, bermakna sistem kehakiman masih belum pulih, sekalipun simposium sudah dibuat bagi memperkatakan kebokrokan sistem kehakiman di negara ini. “Diharap pihak polis akan bertindak segera selepas laporan dibuat oleh syarikat pembalakan terbabit terhadap kerajaan negeri Pahang,” beritahu Yassinsalleh.

UBAHLAH WAHAI ORANG UMNO!

oleh : Fuad Rahim

BAGI orang-orang Umno, kekalahan yang mereka alami baru-baru ini sudah mahu dilupakan. Dilupakan terus dan dilontar jauh-jauh. Kerana inilah kekalahan yang paling besar dan paling mengaibkan dari sejarah 50 tahun Malaysia.Walaupun, ia masih mengusik hati sanubari, tetapi mereka lebih fokus terhadap pemilihan di peringkat cawangan, bahagian dan tentunya Majlis Tertinggi (MT). Ketika MT mahu memperhalusi istilah dan silap salah yang mengaitkan politik wang, jangan sesekali lupa, fitnah memfitnah juga seharusnya dijadikan ‘undang-undang’ dalaman Umno, supaya tidak ada yang menjadi mangsa!

Contoh paling ketara, di salah satu bahagian di Selangor, disebabkan Menteri Besar (MB) ketika itu, Datuk Seri Dr. Mohamad Khir Toyo yang juga Pengerusi Barisan Nasional (BN) Selangor mengwar-warkan semua calon ditapis oleh BPR, Polis dan macam-macam agensi lagi, maka timbul cerita, mereka yang digugurkan ‘tidak melepasi piawaian’ agensi-agensi kerajaan ini.Maka, senang-senang mereka ini (yang digugurkan dari menjadi calon), dikaitkan dengan rasuah, salah laku dan sebagainya!

Antara sms yang dihantar kepada ketua-ketua cawangan, oleh para penyokong calon-calon yang mahu bertanding bagi membunuh saingan, ‘tak kan orang yang berzina dengan isteri orang kita nak pilih’.Satu lagi sms yang sempat dicatatkan, ‘pengundi telah tolak ketiga-tiga mereka, kenapa perlu kita kekalkan di dalam kepimpinan bahagian?’.Ini bermakna, ada ketua, timbalan dan naib ketua bahagian yang terpilih menjadi calon, tewas dalam Pilihan Raya Umum ke 12 (PRU 12), 8 Mac lalu yang menyebabkan mereka mahu diganti di peringkat bahagian.Seorang setiausaha Umno bahagian dari Kedah ketika dihubungi mengulas; “Orang Umno tidak pernah mahu berubah. Mereka lebih ‘kuat bekerja’ ketika pemilihan Umno dari bekerja kuat untuk memastikan calon-calon BN menang dalam PRU yang lalu.”Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin yang mempengerusikan Jawatankuasa Perlembagaan Umno hendaklah lebih teliti ketika memperhalusi isu politik wang.

Janganlah menukarkan istilah politik wang kepada rasuah sudah dianggap memadai, sedangkan isu sebenarnya bukan politik wang yang boleh menghancurkan parti, sebaliknya fitnah dan janji-janji habuan dalam bentuk ‘bukan wang’ tetapi habuan yang lebih besar lagi.
Membawa ketua-ketua bahagian, perwakilan dan mereka yang dianggap berpengaruh melancung ke luar negara, umrah dan membiayai jamuan sebenarnya sudah menjadi ‘bahan lelucon’ sebenarnya tetapi mahukan kepimpinan Umno mengakui janji ‘anugerah bintang dan darjah kebesaran’ juga boleh dijadikan sebagai ‘politik wang dan rasuah’ yang cukup menjijikkan?

Politik wang dalam Umno sebenarnya sudah menjadi ‘budaya’. Mungkin ada yang tidak bersetuju dengan perkataan budaya, tetapi siapakah yang mampu untuk menafikan bahawa ‘tidak ada sesiapa yang bersih’ dari melibatkan diri dengan politik wang.Cuma, cara masing-masing berbeza. Ada yang menganggap memberi wang itu adalah politik wang dan ada juga yang menganggap memberi projek itu sebagai politik wang.

Hukuman terhadap politik wang ini juga sebenarnya menjadi topik perbincangan hangat. Ada yang dikenakan hukuman enam tahun atau dua penggal. Ada juga yang dikenakan hukuman sepenggal atau tiga tahun. Lebih menghairankan, ada yang dikenakan hukuman setengah penggal atau setahun setengah dan ramai juga yang hanya dikenakan hukuman amaran, selain dari dilepaskan tanpa apa-apa hukuman setelah disoal siasat.Mereka yang menjadi ‘penyiasat, pendakwa dan hakim’ di dalam banyak kes-kes politik wang adalah dikalangan mereka yang sudah terlalu lama dalam parti, tetapi sudah tidak diterima di peringkat cawangan, bahagian dan MT.

Tetapi mereka ini, masih dikatakan mahu berbakti kepada Umno dengan menjadi ‘penyiasat, pendakwa dan hakim’ yang tidak dihargai dan dihormati langsung. Benarkah mereka tidak mempunyai apa-apa kepentingan ketika menyiasat, mendakwa dan menghukum?
Biasalah! Ada yang terlepas dari dakwaan politik wang dan ada yang terkena. Ada yang diampunkankan sebelum tamat tempoh hukuman. Satu kes yang perlu dijadikan ikhtibar kepada seluruh kepimpinan Umno, dari peringkat MT, hinggalah ke peringkat cawangan – ada juga kes di mana mereka yang dihukum, terlebih tempoh hukumannya. Ini suatu penganiayaan.
MT perlu menyemak dan bertindak dengan penuh tanggungjawab. Kes yang dimaksudkan, melibatkan Allahyarham Datuk Zainol Md Isa (Baling) yang terpaksa melepaskan jawatan Ketua Umno Bahagian dan Exco Kerajaan Negeri Kedah ketika itu.

Apabila nama Allahyarham tidak dilepaskan MT (maknanya tidak surat pelepasan dari MT), Allahyarham tidak boleh dicalonkan untuk bertanding apa-apa jawatan di peringkat cawangan.
Hari demi hari Allahyarham menanti pelepasan, akhirnya ketika hampir selesai persidangan cawangan barulah MT mengumumkan Datuk Zainol dilepaskan dan layak untuk dicalonkan tetapi disebabkan sebahagian besar cawangan sudah menyelesaikan persidangan, maka Allahyarham terlepas peluang untuk menawarkan diri bertanding merebut jawatan ketua bahagian.Jika Setiausaha Eksekutif Umno (SUE) dan Setiausaha Agung SUA) Umno sedar efesensi dan bertanggungjawab adalah penting dalam perkhidmatan, kes seperti ini tidak akan berlaku. Lainlah kalau SUE dan SUA sibuk dengan aktiviti berniaga, memanglah isu seperti ini tidak langsung diambil peduli. Ada dakwaan mengatakan SUA dan SUE sibuk berniaga (lebih-lebih lagi bila sampai musim pilihan raya).Tidak ramai anggota MT yang sanggup ‘memperjuangkan’ nasib kawan-kawan yang dilanda masalah parti. Masing-masing sibuk mencari pencalonan untuk mereka sendiri tetapi mereka tidak akan ambil kisah jika ada kawan-kawan mereka (dari kalangan ketua bahagian) yang mengadu, untuk mendapatkan sedikit pembelaan.Seorang anggota MT yang juga seorang menteri pernah membisikkan ke telinga penulis, ketika ditemui di Masjid Wilayah Persekutuan, sebelum waktu solat Jumaat berkata; “antara kami di kalangan anggota MT tidak ada hubungan kasih sayang. Tidak ada hubungan perjuangan dan tidak ada hubungan persefahaman,”
Penulis faham maksudnya. Tidak ada apa-apa perjuangan membela sesama sendiri, kecuali memperjuangkan nasib diri mereka sendiri. Jika perwakilan yang mengundi mereka bersungut, mereka akan memujuk sungutan itu, setiap kali tempoh berkempen datang.Lebih mudah menjaga hati perwakilan dari menjaga hati pengundi. Perwakilan Umno tidak seramai pengundi. Itulah sebabnya, kakalahan kali ini, atau kemerosotan undi yang diperolehi boleh disifatkan ‘kesan’ dari sikap ‘tak apa’ calon-calon.PRU 11, 21 Mac 2004, BN menang besar. Semua pilihan raya kecil, BN menang. Maka, sikap ‘lega dan terlalu yakin’ sedikit sebanyak menyebabkan kekalahan BN di lima negeri dan gagal mendapat majoriti 2/3 di Parlimen.Mungkin selepas ini, Presiden Umno yang juga Perdana Menteri akan ‘lebih berhati-hati’ dalam memilih calon kerana populariti calon perlu diambil kira agar parti boleh menjadi semakin kuat hasil dari memilih calon yang tepat.


INFO SASTERA & BUDAYA

ORANG ASLI JEMPUT PRIMA
BACA PUISI DI PENDERAS, PAHANG.

Penduduk-penduduk Orang Asli di Penderas di Kuala Krau akan menyambut tetamu dari PRIMA dalam acara ‘Baca Puisi’ pada 26 April 2008 mulai jam 9.00 malam bagi memartabatkan kesenian tradisional. Penganjur ‘Baca Puisi’ berkenaan Sdr L Mankadir Shamsi memberitahu, di samping acara baca puisi, penduduk-penduduk Orang Asli akan turut mempersembahkan ‘sawai’ dan tarian tradisional mereka bagi meraikan tetamu-tetamu dari PRIMA. Katanya lagi, penduduk-penduduk Orang Asli berasa gembira aapbila PRIMA membawa penyair-penyair seperti Dato’ Ruhanie Ahmad (Ron), Dato’ Dr Mohd Mansor Abdullah, Dato’ Kamal Amir, Yassinsalleh, Dharmala N.S. dan Zakaria Bidin ‘bertandang’ ke perkempungan mereka.

Menurut Sdr Mankadir, penduduk-penduduk Orang Asli di Penderas mula mengenali PRIMA sejak pilihanraya lalu, apabila pendekatan ‘undi calon, bukan undi parti’ mula diperkenalkan. Disebabkan PRIMA digerakkan sebagai kumpulan penulis-penulis Melayu, penduduk-penduduk terbabit mencadangkan persembahan budaya dibuat bagi menjalin kerjasama bagi mengangkat kesenian mereka ke peringkat nasional. Memang kesenian dan kebudayaan Orang Asli tak diberi perhatian oleh kerajaan, sekalipun selama ini sudah diwujudkan kementerian yang khusus memeratabatkan kebudayaan nasional. “Penduduk Orang Asli juga mahukan kesenian tradisional mereka diterima sebagai kebudayaan nasional yang boleh dibanggakan,” kata Mankadir.

DR MANSOR DALAM BICARA PUISI
DISKUSI KARYA ‘ANAK-ANAK INDERAPURA’

Novelis dan penyair Dato’ Dr Mohd Mansor Abdullah dijemput dalam diskusi antologi sajaknya ‘Anak-Anak Inderapura’ di Melaka, 26 April 2008 ini mulai jam 9.00 pagi. Diskusi yang dianjurkan oleh Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) itu seolah-olah memberi penghormatan kepda Dato’ Dr Mohd Mansor yang juga bekas Timbalan Naib Canselor (HEP) UTM membicarakan puisi-puisinya. Ketika menghubungi sekretariat PRIMA, Dato’ Dr Mohd Mansor memberitahu, beliau akan menyertai ‘Baca Puisi’ bersama Orang Asli di Pahang jam 9.00 malam, tetapi tak sempat untuk menghadiri perjumpaan dengan Tengku Razaleigh Hamzah di Subang. “Nampaknya 26 April ini, jadual terlalu padat, justeru saya terpaksa membahagikan masa dengan seksama,” katanya dalam nada bergurau.

KOMENTAR
bersama Pak Parjo

PERIHAL PERANAN MASJID
DULU, SEKARANG DAN HEH HEH HEH!

Sebermula disuratkan orang banyak akan memanda Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi hari ini (9 Rabiulakhir 1429 atau kata anak cucu fakir 16 April 2008), supaya masjid dijadikan tempat ketenteraman kepada semua yang mengunjungi dan mesti menjadi tarikan kepada orang-orang muda. Gerangannya di masa lalu peranan masjid tak sebegitu, seolah-olah ianya dijadikan tempat beribadat oleh orang tua-tua sahaja adanya. Maka sahabat-sahabat fakir memberitahu suatu ketika dulu, masjid di kampung-kampung tak dikunjungi orang, sekalipun pegawai-pegawai jabatan agama memberikan ceramah secara percuma. Syahdan ada seorang guru agama yang mengajar tasauf, ramailah orang-orang kampung belajar sekalipun dikenakan bayaran $30 sebulan.

Mak diberitahu orang banyak ustaz-ustaz dari jabatan agama itu tak memberikan pengajaran agama, sebaliknya menyebut mengenai kebaikan pemerintahan dengan banyak masjid didirikan dan sekolah-sekolah agama diberi bantuan kewangan. Alahai! Arakian akan anak-anak orang besar sekalian belajarlah agama pada Makhdum Sadar Jahan. Akan Tun Mai itu anak orang besar lagi berkuasa di Melaka dimarahi oleh makhdum kerana sebutan bahasa Arabnya kurang tepat. Maka oleh Tun Mai disuruhnya Makhdum Sadar Jahan menyebut perkataan Melayu seperti ‘kucing’ disebunya ‘kusying’, ‘kunyit’ disebut ‘kunit’, ‘nyiru’ disebut ‘niru’. Berasa malulah makhdum itu diperlakukan oleh anak-anak orang besar yang berkuasa, menyebabkan engganlah dia mengajar akan ilmu agama seperti dipertutur dalam ‘Kitab Melayu’ oleh:


HIDUP BAHASA MELAYU!