Friday, April 17, 2009

HATI KE HATI MOHD AFFANDI HASSAN...Perlu Pembubaran UMNO/BN:
Ke Arah Pembentukan Satu Malaysia
Selepas mesyuarat kabinet yang pertama (15 April 2009) selepas menjadi Perdana Menteri, YAB Dato’ Seri Najib bercakap kepada media tentang gagasan satu Malaysia yang katanya sengaja dikelirukan dengan niat jahat. Menurut beliau, yang dimaksudkan ialah mudah saja, iaitu rakyat mestilah bersatu padu berasaskan tolak ansur dan perasaan hormat satu sama lain, oleh itu tidak melibatkan perubahan struktur, hanya yang diminta perubahan sikap rakyat.

Rumahnya masih rumah lama, sekadar diperbaiki (renovate) di sana sini; begitu juga keretanya bukan kereta baru, hanya sebuah kereta yang dibaikpulih (recon car). Kalau semudah itu definisi satu Malaysia yang dihebohkan itu, maka malanglah rakyat yang terus menjadi golongan yang dipersalahkan, padahal mereka hanya berbuat sesuatu dalam keterbatasan struktur yang diwujudkan untuk mereka.

Diskriminasi berasaskan faham politik dan etnik sudah lama dilaksanakan dengan jayanya oleh UMNO/BN. Yang paling teruk menderita ialah orang Melayu sendiri yang tidak memilih UMNO. Kerajaan Kelantan di bawah PAS ditekan habis-habisan untuk mengajar rakyat Kelantan yang memilih PAS. Grant yang menjadi milik kerajaan negeri dibayar lewat, dilengah-lengahkan untuk menyusahkan kerajaan PAS di Kelantan. Apabila rakyat Terengganu memilih PAS, royalti minyak dihentikan dan diberikan wang ihsan kepada penyokong UMNO.

Penyokong PAS bukan rakyat Terengganu, oleh itu tidak berhak mendapat royalti tadi. Apabila UMNO merebut semula Terengganu, royalti itu diberikan balik. Sewaktu gagasan satu Malaysia itu sedang rancak dibincangkan, UMNO merampas kuasa di Perak sehingga menimbulkan krisis perlembagaan yang teruk. Dr. Nik Ibrahim Nik Mahmud, seorang pegawai PTD, telah membuktikan dalam tesis Ph.D. beliau bagaimana Kerajaan Persekutuan di bawah Tun Razak melaksanakan diskriminasi yang teruk ke atas kerajaan PAS Kelantan.

Melihat semua kenyataan di depan mata kita, bolehkah kita bercakap tentang Satu Malaysia, One People, seperti yang diucapkan oleh YAB Dato’ Seri Najib Tun Razak? Jika beliau ikhlas hendak mengembalikan keadilan (bukan membuat perubahan seperti cakapnya) dalam politik dan masyarakat Malaysia, maka rancangan itu merupakan pengakuan terang-terangan terhadap kegagalan UMNO/BN selama 50 tahun ini memberikan keadilan kepada rakyat Malaysia.

Politik Memihak

Jika itulah maksud satu Malaysia, tentulah bagus, tetapi bolehkah kita percaya tidak akan ada diskriminasi lagi? Tidak mungkin, kerana politik sekular yang dipegang UMNO/BN tidak membenarkan sikap tidak memihak berasaskan keadilan. Politik mesti memihak kepada kelompok sendiri dengan menghukum golongan yang tidak menyebelahi mereka. Ini terbukti daripada kelakuan seorang menteri di Jabatan Perdana Menteri yang mengeluarkan surat arahan kepada para pegawai persekutuan di Perak supaya memboikot semua mesyuarat, aktiviti dan majlis yang dianjurkan oleh Kerajaan Pakatan Rakyat (sebelum dirampas).

Menteri ini dengan sedar memecahbelahkan masyarakat dengan dimulai oleh pegawai kerajaan. Sikap tidak bertanggungjawab dan biadab seperti yang ditunjukkan oleh menteri ini masih kukuh terhunjam di dalam hati sanubari ketua-ketua UMNO. Merekalah yang menjadi punca perpecahan dalam masyarakat dengan sikap dan perbuatan tidak bertanggungjawab tadi. Walaupun sangat pahit, UMNO harus menerima hakikat bahawa parti Melayu itu menjadi punca masalah yang dihadapi sekarang kerana sikapnya yang sangat memihak kepada penyokong sendiri sahaja.

Semua contoh ini memperihalkan hakikat politik yang dilalui oleh orang Melayu sendiri di bawah UMNO/BN. Sekarang kita lihat contoh-contoh “kecil” yang menyakitkan hati. Untuk memudahkan persoalan ini difahami, perhatikan mengapa dan bagaimana tabiat melepak terjadi. Apabila banyak sekali dibangunkan pasar-pasar besar (super market), lahirlah nilai-nilai baru di kalangan remaja terutamanya. Tempat-tempat itu cukup selesa untuk melepak, dengan itu mereka menjadikan pasar-pasar raya tempat melepak.

Taman-taman perumahan pula menyediakan kesusahan kepada penghuninya kerana jalan raya yang sempit, dengan kereta yang dipandu laju, tiadanya tempat penghuni berkumpul seperti kawasan lapang, tiadanya kemudahan untuk bertemu seperti dewan-dewan permainan dan sebagainya, maka dengan secara tabi’i masyarakat jadi terpisah, dan ini menggalakkan jenayah yang berbagai-bagai jenis. Anak-anak muda pula menjadi lebih bebas dan boleh tinggal bercampur gaul tanpa diperhatikan oleh sesiapa.

Dengan itu maksiat, menurut fahaman agama Islam, menjadi budaya. Demikian juga media massa menggalakkan remaja terutamanya menjadi liar apabila setiap hari mereka didedahkan dengan filem-filem liar yang penuh dengan kejahatan, sehingga mereka tidak dapat membezakan kebaikan dengan kejahatan. Akhbar pula menjadikan gosip sebagai budaya mengumpat yang paling digemari, yang menguntungkan akhbar. Oleh itu budaya fitnah tidak lagi dibenci, malah dikeji jika tidak disiarkan segala jenis gosip dan fitnah jahat.

Nilai dan Sikap Baru

Jelaslah struktur membina nilai-nilai dan sikap baru yang kebanyakannya merugikan, menjadikan manusia lebih jahat dan tidak bertanggungjawab. Ini pun terjadi dalam politik dan pendidikan, seperti yang disedari oleh masyarakat. Dari segi pendidikan, sistem yang dipakai di Malaysia memisahkan pelajar mengikut etnik, mengikut bahasa, malah mengikut metodologi mengajar. Di sekolah kebangsaan pula, agama Islam yang diajar kepada murid-murid Islam ditekankan aspek ritualnya, bukan aspek akhlaknya; oleh itu murid Islam membuang sampah, dikutip oleh murid bukan Islam yang diajar moral yang baik.

Banyak sungguh masalah yang kita cipta sendiri, dengan penuh kesedaran tetapi tidak difahami kerana jahil. Jadi struktur menjadi penentu kepada nilai dan sikap manusia. Dalam Islam, terdapat hadis sahih yang menegaskan seorang yang sebelum Islam minum tujuh gelas susu, cukup hanya satu gelas apabila beriman. Ahli-ahli politik harus tahu hadis ini dan faham maksudnya. Oleh itu, jika kita mahu bercakap tentang gagasan satu Malaysia dengan bermakna, maka kita harus melihatnya daripada perspektif struktur politik yang kita pakai.

Sekiranya YAB Dato’ Sri Najib Tun Razak, Perdana Menteri Malaysia, serius dengan gagasan satu Malaysia yang masih penuh dengan kesamaran wajah sebenar lembaga yang bernama satu Malaysia itu, maka jalan paling tepat dan paling mudah untuk menyerlahkan wajah jelita wanita yang bernama satu Malaysia itu ialah dengan membubarkan UMNO dan Barisan Nasional. Jika kita dapat ibaratkan BN itu satu ikatan kerongsang yang dibuat daripada emas tempawan diikat dengan batu-batu permata beraneka warna, maka kita sudah dapat lihat kerongsang itu sudah pudar bukan kerana tidak digilap, tetapi kerana sudah menjadi terlalu biasa dipamerkan sehingga tidak menarik lagi untuk dilihat, apatah lagi dikagumi.

Oleh itu, yang harus dibuat ialah menggantikan kerongsang yang muram pudar itu dengan meleburkannya untuk dibentuk satu perhiasan baru berupa pending besar bertatah intan berlian yang gemerlapan. Walaupun dari segi kedudukannya pending diikat di pinggang, namun darjatnya tidak turun lebih rendah daripada kerongsang yang dipakai di dada. Itulah perubahan yang diidamkan melalui gagasan satu Malaysia itu: berubah dari imej angkuh kerana berada di atas menjadi imej lebih sederhana dan sopan kerana berada di tengah-tengah.

Agaknya itulah makna rendah diri, rendah hati dan sebagainya yang dikehendaki oleh YAB Perdana Menteri yang kita kasihi yang mencetuskan idea para menteri turun ke padang dengan sikap tawaduk dan rendah hati menemui rakyat tanpa sebarang prasangka perkauman. Seperti yang diketahui oleh YAB Dato’ Seri dan para ahli kabinet, apabila James Callaghan (gambari kiri) menjadi Perdana Menteri (Parti Buruh) dalam tahun 1976, maka yang pertama dilakukan oleh beliau dan semua jemaah menteri serta pegawai-pegawai tinggi kerajaan ialah mengisytiharkan harta mereka, disiarkan sepenuhnya oleh The Times of London bulan April 1976.

Rakyat Malaysia amat berharap YAB Dato’ Seri Perdana Menteri akan berbuat seperti itu bersama-sama ahli jemaah menteri, untuk memulai era baru dalam pembentukan satu Malaysia yang dicita-citakan oleh YAB Dato’ Seri. Di Kanada pula ketua pembangkang diberi taraf yang sama dengan Perdana Menteri, dan mendapat semua yang diberikan kepada Perdana Menteri: kereta, rumah khas untuk ketua pembangkang, kemudahan lain-lain, dan penghormatan yang sewajarnya sebagai ketua golongan yang tidak memihak kepada kerajaan.

Sampai Kucing Bertanduk

Bagaimana di Malaysia? Sampai kucing bertanduk pun ketua pembangkang Malaysia tidak akan diberi kedudukan seperti yang diberikan kepada ketua pembangkang di Kanada. Itu hanya satu contoh. Banyak contoh-contoh lain yang boleh dicari sendiri untuk memuaskan sifat ingin tahu anda. Penjelasan yang bersifat falsafah dan contoh untuk diikuti ini diharap dapat difahami oleh ahli-ahli UMNO dan ahli-ahli parti-parti komponen BN untuk meyakinkan mereka bahawa mereka sudah ketinggalan zaman dan kelihatan sangat primitif jika masih mendewakan etnik masing-masing dan masih mahu bersembunyi-sembunyi tentang harta benda mereka dan keluarga mereka dan sikap diskriminasi mereka yang teruk.

Kesedaran itu akan mempercepatkan penerimaan mereka terhadap pembubaran (bukan pembuburan) parti-parti perkauman mereka dan menjadikan mereka betul-betul jujur dan telus, bukan bermain sandiwara membaca skrip yang dibuat sendiri. Itulah pilihan terbaik untuk melantunkan kejujuran dan keberanian baru dalam menghadapi kemelut politik yang diasaskan kepada sentimen perkauman dan keangkuhan puak yang mendakwa merekalah saja yang berhak menjadi pemerintah Malaysia kerana merekalah yang merundingkan (bukan memperjuangkan) kemerdekaan sehingga tercapai persetujuan yang kemudiannya menjadi asas pembentukan negara Malaysia.

Jika perasaan “Malaysia aku atau kami punya” yang menjadi pegangan UMNO/BN selama ini, sehingga membuat mereka tidak dapat menerima kekalahan dalam pilihan raya dan mendorong mereka merebut kuasa dengan cara yang tidak beradab, betul-betul bertukar kepada “satu Malaysia kepunyaan semua” yang diisytiharkan oleh YAB Perdana Menteri yang kita kasihi dan diterima pula oleh semua jemaah menteri dan ahli-ahli parti, maka pembubaran UMNO/BN tidak mempunyai masalah langsung.

Pembubaran itu dibuat dengan berani, tanpa kepentingan peribadi sedikit pun, dilaksanakan dengan jujur dan ikhlas untuk benar-benar menobatkan gagasan satu Malaysia yang comel itu, yang “mendahulukan rakyat” dan “mengutamakan pencapaian” dalam apa juga tindakan politik yang diambil.

Andainya YAB Dato’ Seri Perdana Menteri yang dikasihi melaksanakan kedua-dua janji politik yang hebat itu dengan membubarkan UMNO/BN, maka rakyat jelata yang sentiasa menghormati para pemimpin yang amanah dan menunaikan janji tanpa sebarang alasan tidak munasabah untuk tidak menunaikan janji dan tidak berlaku amanah, maka mereka akan meletakkan YAB Dato’ Seri Perdana Menteri menjadi negarawan pertama dalam negara satu Malaysia yang Dato’ Seri sendiri impikan, seorang negarawan ulung yang akan dikasihi rakyat sepanjang zaman sehingga sanggup melupakan apa pun juga kesalahan atau kesilapan yang dituduh oleh orang-orang yang tahu ke atas YAB Dato’ Seri.

Sebaliknya jika semua ucapan itu hanya retorik manis beracun, maka sia-sialah kepercayaan, walaupun sedikit, yang mungkin berada dalam kalbu nurani rakyat yang sentiasa mengharapkan kebaikan dan kejujuran daripada para pemimpin mereka. Semua kebaikan dan kepercayaan yang sedikit itu akan dihumban oleh rakyat ke dalam lubuk puaka Segi Tiga Bermuda, atau dilontar ke Gunung Ledang tempat pari-pari mengejek raja-raja Melayu yang zalim seperti Sultan Mahmud Shah, atau dihancurkan di Bukit Cerakah yang berhantu seperti yang terjadi kepada Altantuya yang malang itu. Janganlah dikhianati kepercayaan rakyat kepada YAB Dato’ Seri, walaupun mereka tidak berhak untuk mendapat kepercayaan itu. [16/4/2009]

(*Mohd. Affandi Hassan, pesara PTD dan bekas pegawai tinggi kementerian yang mempunyai pengalaman dalam pentadbiran dan pengurusan negara. Beliau juga sasterawan dan pengkritik sastera Melayu ternama, malah beberapa kali memenangi hadiah karya sastera, tetapi menolak semua anugerah berkenaan).

SKETSA DARI YASSINSALLEH


Burung tukang dibuat kawan:
Tidur di perdu pokok balai-balai

Menunggu PAPAnya datang membawa paku. Ada satu orang, dia takde kerja. Dia takde duit. Jadi dia takdelah kawan. Dia pun berkawanlah dengan burung tukang. Burung tukang itupun ajaklah dia bertukang buat kerusi 'Speaker' di pangkal pohon pokok si balai-balai (gambar dengan ihsan MSO). Makanya, setiap malam bertukanglah dia di bawah pohon pokok si balai-balai. Letihlah dia bertukang. Kesian dia, penat sangat, dah tua.

Dia pun berehatlah sekejap, lalu tertidur. Datang seorang perempuan cantik, pakaiannya serba putih, berlumuran darah, lalu dia berkata, "Tolonglah buatkan buaian. Saya nak buai anak saya.Kami ni nak tunggu papa anak saya datang bawa paku dua batang. Kami nak jadi orang semula. Saya nak minta lepas ditembak mati, janganlah ledak kami. Biarlah papa saya bawa kami pulang. Dapatlah kami dimakamkan dan dapatlah kami pulang ke akhirat. Tidaklah roh kami terayau-rayau bagaikan sekarang. Tolonglah buatkan kami buaian ye!"

(*Yassinsalleh bekas pendidik, kemudian membabitkan diri sebagai aktivis perfileman sekitar dekad 1980-an. Sewaku berkhidmat sebagai guru di Kuantan, Yassinsalleh ikut sama berteater, di samping dikenali sebagai penyair. Beliau ialah penerima anugerah 'Pengarah Terbaik' dalam Pesta Filem Malaysia dekad 1980-an menerusi filem 'Dia Ibuku')

SUARA NIZAM DARI TEMERLOH...

Kakitangan dikerah sambut Najib
Budaya mengampu amalan UMNO

Besok (18 April 2009) Dato' Seri Najib Tun Razak balik mencemar duli sebagai Perdana Menteri baru. Dato' Seri Anwar Ibrahim pun datang ke Kuantan, esok. Kerajaan Pahang kerahkan kakitangan seluruh Pahang supaya hadir selain disediakan bas percuma & upah serba sedikit (khabarnya tak tahu le, boleh jadi RM100 atau RM150, barangkali). Sudah tentulah duit kerajaan, duit rakyat. Budaya mengampu yang gunakan wang rakyat demi nak tonjolkan diri popular kononnya, dah menjadi amalan pemimpin UMNO.

Begitu juga kerajaan Negeri Sembilan belanjakan RM45,000 beli iklan puja & puji Rosmah (Datin Seri Rosmah) melawat Rembau. Duit rakyat hangus lagi semata-mata nak bodek & mengampu. Ekonomi merudum, rakyat hilang pekerjaan tapi pemimpin masih lagi bermegah-megah. Mual! Tapi, bukanlah budaya Melayu; sebaliknya budaya UMNO. Orang Melayu berhemah dan berbudi bahasa, kalau menerima kerana 'orang disuruh diberi upah; kerbau ditambat disabit rumput'. Orang Melayu tak mengampu dan membodek, kerana 'melompat bersetumpuan, mengerat berlandasan'. Kalau tak faham tanyalah Dato' Seri Rais Yatim, Menteri Penerangan, Komunikasi, Warisan dan Kebudayaan (sedihnya, kebudayaan diletakkan di belakang).

(*Ahmad Nizam Hamid ialah aktivis sosial, penyair dan pendeklamator puisi. Beliau terbabit dalam gerakan persuratan DPMP di Temerloh, di samping mengikuti majlis deklamasi puisi di Pahang. Ahmad Nizam juga seorang peguambela dan peuamcara, pernah ikut menyertai baca puisi bersama WS Rendra di Jakarta, Indonesia)

DARI KACA MATA ANWAR...

Fokus kpd kadar jenayah:
Bukan tumpu kpd pembangkang(Kenyataan media Ketua Pembangkang Parlimen, Dato' Seri Anwar Ibrahim di Kuala Lumpur, 17 April 2009, mengenai kadar jenayah yang mengancam keselamatan negara, tetapi fokus diberikan kepada aktiviti pembangkang yang membawa manfaat kepada rakyat dan negara)Saya terkesan sewaktu dimaklum akan peningkatan kadar jenayah yang mendadak. Tatkala rakyat berdepan dengan kemelesetan ekonomi, ancaman jenayah dan salah laku semestinya menggugat keselamatan.

Kenyataan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur bahawa kadar jenayah ragut naik sebanyak 99% dalam tempoh empat bulan pertama berbanding tempoh untuk tahun lalu cukup mengejutkan. Ini bermakna kenaikan sebanyak 600 kes, dari 606 tahun lalu kepada 1206 kes pada tahun ini, dan ini merupakan rekod antara bulan Januari sehingga April!


Sekiranya kenaikan tersebut mengejutkan, pastinya ia membuatkan kita bingung dan kecewa. Apa tidaknya, jenayah samun berkumpulan tanpa senjata api mencatatkan kenaikan sebanyak 80.5% bersamaan 1,005 kes. Untuk tempoh empat bulan pertama tahun lepas, 1,249 kes dicatat, manakala untuk tempoh yang sama tahun ini mencatatkan 2,254 kes. Barangkali kenaikan kadar jenayah ini boleh dicatatkan sebagai satu pencapaian dalam The Malaysian Book of Records!

Seringkali kita didendang dengan jaminan keselamatan yang diberikan kepada rakyat Malaysia oleh Kementerian Dalam Negeri serta institusi keselamatan, pun demikian kadar jenayah yang dicatatkan untuk tempoh empat bulan pertama tahun ini sahaja jelas menunjukkan jaminan itu belum lagi sepenuhnya tertunai.


Saya percaya, seandainya keupayaan institusi keselamatan digunakan untuk memerangi jenayah sepenuhnya — dan tidak dijadikan perkakas untuk membelenggu mereka yang berlainan pendapat dengan elit penguasa — maka keamanan dan ketenteraman dalam negara pastinya dapat dipulihkan.

APA KATA TUN DR MAHATHIR

THE NEW CABINET LINE-UP

By
Dr. Mahathir Mohamad


1. I would like to congratulate the new Ministers and Deputy Ministers chosen by Dato Seri Najib.

2. The exclusion of Khairy Jamaluddin, UMNO Youth head who was found guilty of corruption by the UMNO disciplinary committee but allowed to contest for head of UMNO Youth seem to indicate a desire on the part of the new Prime Minister to rid UMNO of the blatantly corrupt politician.


3. Unfortunately the inclusion of several unsavoury characters who had been accused of being corrupt while in the previous Government, seem to negate this desire.

4. The Government must know that it has less than three years to regain the support of the people. A good opportunity for doing this by meticulously excluding dubious characters has been partially overlooked.


5. Ministers and Deputy Ministers are required to declare their assets during my time. So are the Menteris Besar and Chief Ministers.


6. But the declarations did not reveal much. Some Ministers were queried by the then Anti-Corruption Agency but no charges could be made.


7. Still talks about corrupt Menteris Besar and Chief Ministers in particular were frequently heard. No one was prepared to come forward to give evidence.


8. In the end I had to simply drop the MBs whom I heard were corrupt. No charges were made against them as they would not stand up in a court of law.


9. What matters is that the level of corruption among Ministers and civil servants was never high before and did not hamper the implementation of Government projects and did not result in abuses of Ministerial power.


10. I don't believe that corruption can be totally eradicated. But it can be minimised. From the complaints I hear today, corruption especially in the Government party has reached record levels during the tenure of the last PM. Certainly everyone is aware as never before of the corruption of the candidates for the UMNO Supreme Council. The results of the enquiry by the Disciplinary Committee are hardly satisfactory. But a committee member has said that the enquiries would go on.


11. I hope there will be no cover-up whether by the UMNO Disciplinary Committee or by the Malaysian Anti-Corruption Commission even if the corruption involves big names in the Government.

INFO SASTERA & BUDAYA


Islam dihimpit kemiskinan
Persoalan tasawuf puisi Nahmar
Antologi puisi terbaru penyair Nahmar Jamil 'Tembok Tidak Berpintu' (DBP, KL; 2009) termuat 114 sajak berunsur agama yang menjadi kegemarannya sejak memulakan berpuisi ketika usia beliau menjangkau 16 tahun pada 1954. Diperjelaskan oleh pihak penerbit Nahmar membawa persoalan tasawuf yang disingkap melalui bait-bait puisi yang menyentuh hati, sekalipun yang disebut tasawuf itu tak dilengkapkan maknawi. Bagaimanapun seperti kebiasaan Nahmar tetap prihatin dengan nasib umat dan negara Islam yang dihimpit kemiskinan, penjajahan dan kuasa kuffar yang diungkapnya secara keras.

Nahmar dalam 'Tasawuf' misalnya mengungkapkan: Dunia tasawuf adalah dunia asing/perlukah dijauhi kerana keterasinan?/kemasyhuran, keajaiban dan keberkatan/menjadikan jiwa rindukan jawapan?/kita mengenal mereka seperti al-Junaid/Hassan al-Basri, Zul Nun al-Masri. Memang Nahmar terlalu tersebati dengan isu Islam yang menjadi tema puisinya, hingga secara sinikal disentuh menerusi 'Dua Pilihan': Kenapa kita berpec ah kepada dua golongan/golongan pertama menafikan golongan kedua/golongan kedua menafikan golongan pertama/asalnya satu ummah besar dan unggul.

Antologi setebal 115 halaman ini diusahakan oleh DBP Wilayah Utara, Bukit Mertajam, di samping ianya merupakan antologi puisi Nahmar ke 11. Sebelum ini beliau sudah menghasilkan 10 antologi puisi, tujuh antologi cepen dan empat novel di samping lima buku umum dan lima buku kanak-kanak. Beliau juga menerima anugerah Tokoh Maal Hijrah 1419 oleh Majlis Agama Islam dan Istiadat Melayu Negeri Perlis.

KOMENTAR:

bersama Pak Parjo...

Maka dibuat orang pantun
Lagi lemak telur berlinang

Kata sahibul hikayat sekali persetua akan Orangkaya Pangkor Dato' Zambry Kadir (gambar kanan) bermegahlah ia menjadi Menteri Besar di Perak kerana Dato' Nikah Kahwin yang bergelar Musang Berjanggut itu berulang kalimenyebut: "Salah tu memang salah, tapi itu undang-undang Dato' yang bikin!" Syahdan semalam 20 Rabiulakhir 1430 (atau 16 April 2009) disahkan di balai panjang nan tinggi, maka dibenarkan ia hadir sidang di balairong seri. Tak pedulilah Orangkaya Pangkor itu akan kebencian orang banyak terhadap dirinya, asal sahaja dapatlah dipenuhi kemahuannya seperti Pateh Karma Wijaya di Melaka dahulukala, adanya.

Adapun terlupalah Orangkaya Pangkor itu perihal di negeri Terengganu sekalian 10 Orangkaya mahu menyingkirkan Orangkaya Menteri Besar Dato' Seri Ahmad Said. Sebermula kabullah seperti ketentuan Allah itu, yang di Perak itu berlaku di Terengganu pula. Arakian segala anak-anak buah harakah Melayu di Negeri Sembilan khabarnya berura-ura juga tak mahu lagi mereka bertuankan Orangkaya Dato' Seri Muhammad Hassan. Di Perlis juga disebut orang banyak, anak-anak buah harakah Melayu tak mahu mereka bertuankan Dato' Dr Mohd Isa Sabu itu, adanya.

Arakian maka Dang Raya Rani dengan keempat perempuan sertanya itu pun lenyaplah. Ada kadar sesaat, maka kelihatan seorang perempuan tua, bongkok belakangnya, berlipat tiga (tetapi lebih tua lagi daripada bekas Orangkaya Perdana Menteri di kemudian hari, adanya). Maka ia berkata pada Tun Mamat, "Adapun segala kata tuan-tuan hamba itu sudahlah dipersembahkan oleh Dang Raya Rani pada Puteri Gunung Ledang. Akan titah tuan puteri, jikalau raja Melaka hendakan aku perbuatkan aku jambatan emas satu, jambatan perak satu.' Tetapi diakhir zaman tak lagi disebut jambatan perak, tetapi ialah negeri Perak dengan 'rampas kuasa' lalu dibuat orang pantun:

Sana sini gigi menimang
hendak makan ikan di telaga
lagi lemak telur berlinang
sisiknya lekat kepada dada.

Syahdan tak diketahui oleh Orangkaya Pangkor akan maksud pantun orang dahulukala itu kerana sudah dimenangkan ia oleh balai panjang nan tinggi seperti disebut dalam 'Kitab Melayu' daripada:


HIDUP BAHASA MELAYU!

DARI LAMAN BLOG:

Teori RAHMAN berakhir
Barangkali UMNO juga heh heh heh!

Assalamualaikum,

Berdasarkan teori RAHMAN bagi Perdana Menteri Malaysia, bermula dengan Rahman, Abdul Razak, Hussein, Mahathir, Abdullah dan Najib - maknanya lengkaplah abjad berkenaan mengisi slot RAHMAN. Justeru dirumuskan teori berkenaan hanya duguna pakai kepada UMNO bagi tempoh 1955 hingga sekarang. Apabila lengkap teori RAHMAN, barangkali jangka hayat UMNO juga ikut tergugat, kerana ianya memerlukan teori baru pula. Tak mungkin teori RAHMAN akan disusuli RAHIM pula, kalau merujuk kepada nama Tunku Abdul Rahman Putra.

Tetapi teori RAHMAN adalah merujuk kepada pimpinan UMNO sahajaKalau merujuk kepada asma'-alhusna selepas RAHMAN ialah RAHIM yang berurutan daripada ALLAH, RAHMAN, RAHIM, MALIK, KUDUS dan seterusnya. Barangkali dengan senario yang dihadapi UMNO sekarang, teori yang lebih tepat ialah selepas RAHMAN disusuli dengan RAHIM pula. Barangkali! Banyak pihak merujuk RAHIM ialah bermula dengan Razaleigh Hamzah, diikuti Anwar Ibrahim, Hadi Awang dan seterusnya mengikuti teori abjad berkenaan. Tetapi bagi pihak pemikir-pemikir dan ilmuan agama menyanggah teori tersebut, kerana secara logik hanya Allah SWT yang mengetahui segala yang nyata dan tersembunyi.

UMNO masih berkeyakinan untuk meneruskan hegemoni kuasa sekurang-kurangnya hingga 2020, sekalipun isu 'politik wang' sukar ditangkis, salah guna kuasa tak mampu ditepis dan kronisme semakin berlapis-lapis. Begitulah! Kabinet yang dibentuk oleh Perdana Menteri Dato' Seri Najib Tun Razak, bukan sekadar rombakan sebaliknya pembentukan kabinet baru. Malah fenomena berkenaan tak pernah berlaku di masa lalu, termasuk pada period Tun Dr Mahathir Mohamad sekadar rombakan biasa. Kabinet sekadar dirombak sehingga pilihanraya bagi mandat membentuk kabinet yang baru.

Kadangkala terasa konsep 'Satu Malaysia' mirip kepada penubuhan Askar Melayu yang disebut 'Satu Melayu', 'Dua Melayu', 'Tiga Melayu' dan seterusnya. Mereka yang pernah berkhidmat dalam Askar Melayu satu ketika dulu, kadangkala menjadi gurauan apabila kawan-kawannya menyebut 'Satu Melayu', 'Dua Melayu' atau 'Tiga Melayu' yang membawa maksud seorang, dua orang atau tiga orang Melayu. Ironinya, Askar Melayu yang dibangga-banggakan dalam Perang Dunia Kedua tak lagi dikenali ramai, selepas diubah kepada Angkatan Tentera Darat. Bagaimana pun sempat juga saya bersama Tan Sri Abdul Samad Idris mendokumentasikan 'Askar Melayu 50 Tahun' pada 1983. Aduhai!


-Pak Dharma.