Thursday, July 9, 2009

MAHATHIR LANCAR BUKU


Ketahui sejarah negara
Sebelum pilih pemimpin - Dr.M

09/07/2009 10:13pm

KUALA LUMPUR 9 Julai — Setiap individu harus mengetahui tentang sejarah negara terutamanya apabila melaksanakan hak mereka untuk memilih pemimpin yang akan menerajui negara, kata bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad. Beliau berkata, pilihan yang tepat akan hanya dapat dibuat sekiranya masyarakat tahu perkara sebenarnya berlaku dalam negara.“Bagi membolehkan kita membuat pilihan, kita amat bergantung kepada apa yang berlaku dalam negara tetapi jika kita tidak tahu apa yang diundi, kita cenderung untuk memilih parti yang salah dan apabila parti itu menubuhkan kerajaan, ketika itulah baru kita menyesal,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap sebelum melancarkan dua buah buku bertajuk ’Sense of Proportion’ dan ’Isu’ yang ditulis oleh bekas Yang Dipertua Dewan Negara Tan Sri Adam Abdul Kadir. Sehubungan itu, Dr. Mahathir menggesa lebih ramai penulis Malaysia supaya tampil dan menulis mengenai sejarah negara meskipun dalam bentuk karangan, cerita pendek atau rencana akhbar. - Bernama

ANALISIS PRK MANEK URAI


Agenda PRK akan berterusan:
Selepas 14 Julai di heh heh heh!

Pilhanraya kecil mungkin boleh digerakkan satu demi satu selepas PRK DUN Manek Urai di Kelantan, sekiranya DUN Perak tak dibubarkan menurut Jurucakap PRIMA Dato' Kamal Amir Kamal Hijaz. Kepongahan mempertahankan DUN Perak diluar kemahuan rakyat akan mendorong kepada beberapa lagi pilihanraya kecil menjelang tempoh dua tahun selepas PRU12, beritahu Dato' Kamal Amir menambah. Apabila kepongahan mempertahan DUN Perak dengan menghalal cara, pihak lawan juga boleh menggunakan cara yang sama. Misalnya kata Dato' Kamal Amir, beberapa pimpinan Pakatan Rakyat memegang dua kerusi pada PRU12. "Mereka boleh meletakkan jawatan bagi salah satu kerusi ke arah PRK sebagai protes mendesak dibubar DUN Perak," jelasnya.

Seterusnya Dato' Kamal Amir memberitahu, secara andaian Dato' Seri Mohamad Nizar Jamaluddin sendiri barangkali boleh meletakkan jawatan ADUN bagi meneruskan agenda PRK di Perak. Selepas Dato' Seri Mohamad Nizar, Ahli Parlimen Bagan juga boleh meletak jawatan bagi memberi laluan kepada PRK di Pulau Pinang atau DUN Rhu Rendang di Terengganu juga mungkin bertindak tak mengikut jadual. Malah di Selangor juga boleh berlaku PRK, sekiranya Ahli Parlimen Bandar Tun Razak di Wilayah Persekutuan melakukannya, menurut Dato' Kamal Amir lagi. "Krisis politik yang berlarutan dengan mendorong kepada PRK hanya boleh diselesai dengan membubar DUN Perak," kata Dato' Kamal Amir menambah.

INFO DARI MAHKAMAH PERSEKUTUAN

Rayuan dalam masa 14 hari:
Nizar mahu bubar DUN Perak

Mahkamah Persekutuan hari ini telah membenarkan Dato' Seri Mohammad Nizar Jamaluddin untuk membuat rayuan keputusan penghakiman Mahkamah Rayuan yang memihak kepada Dato' Zambry Abdul Kadir dan menafikan beliau adalah Menteri Besar Perak yang sah. Oleh itu Mahkamah Persekutuan akan meneruskan prosiding seterusnya dan bagi pihak Dato' Seri Nizar akan mengemukakan rayuan dalam masa 14 hari, lapor laman blog http://www.loveperak.blogspot.com/ Keputusan itu dibuat tiga Hakim Tan Sri Alauddin Mohd Sheriff, Tan Sri Ariffin Zakaria dan Datuk Zulkefli Ahmad Makinuddin.

Peguam Hanifa Maidin,dalam kenyataannya berkata (rujuk Harakah edaran terbaru bil 1454) adalah penting untuk Mahkamah Persekutuan menentukan sama ada jawatan Menteri Besar Perak yang disandang oleh Nizar boleh dan/atau dikosongkan dalam keadaan berikut:-

a) Dalam keadaan di mana Nizar telah memberi nasihat untuk pembubaran Dewan Perhimpunan Undangan Negeri Perak;dan
b) Dalam keadaan tidak terdapat pembubaran Dewan Perhimpunan Undangan Negeri Perak;dan
c) Dalam keadaan tidak terdapat usul undi tidak percaya yang diambil dan diterima pakai dalam dan oleh Dewan Perhimpunan Negeri Perak terhadap Nizar;dan
d) Dalam keadaan tidak terdapat perletakan jawatan Menteri Besar Negeri Perak Darul Ridzuan oleh Nizar.

Mahkamah Persekutuan juga kata Hanifa perlu memutuskan sama ada Fasal XVI(6) Undang-Undang Tubuh Negeri Perak (UTKP) memperuntukan bahawa penentuan isu kepercayaan terhadap Nizar perlu dibuat dalam persidangan Dewan Perhimpunan Negeri Perak atau sebaliknya.Mahkamah juga perlu memutuskan sama ada UTKP memperuntukkan sebarang kuasa untuk seorang Menteri Besar dipecat atau jawatannya dianggap kosong atau dikosongkan.
Apa pun keputusan keputusan Mahkamah Persekutuan nanti jelas Hanifa lagi pasti akan menyusahkan Najib dan Umno sama ada untuk jangka pendek atau jangka panjang.

Kalau Nizar menang Najib pun susah kerana perlu membubarkan Dun dan menguburkan BN di Perak.Kalau Nizar kalah pun, Najib susah kerana Mahkamah akan memberi kuasa yang sangat besar kepada Raja termasuk kuasa memecat PM tanpa perlu pergi ke Parlimen!.
Apa pun DS. Nizar telah memenangi pusingan pertama pada hari ini dengan berjaya mendapatkan kebenaran Mahkamah Persekutuan untuk meneruskan rayuan.Sama-sama kita saksikan episod seterusnya disamping berdoa agar kemenangan berpihak kepada Nizar, kata laman blog berkenaan.

MISTERI KEHILANGAN NASHRUDDIN...


Provokasi pihak lawan:
Ustaz jalani pembedahan


Pimpinan UMNO menerusi Media arus perdana menimbulkan misteri ketiadaan Timbalan Presiden PAS, Ustaz Nasharuddin Mat Isa dalam kempen PRK Manek Urai sebagai kaitan kepada isu 'kerajaan perpaduan' sudah terjawab. Malah ianya memberi kesan kepada keperongosan UMNO dan kebobrokan media arus perdana mahu menimbulkan provokasi. Fakta sebenarnya, Nasharudin yang juga Ahli Parlimen Bachok, pagi ini menjalani pembedahan kecil di Hospital Serdang, Selangor ekoran masalah pendarahan usus kecilnya. Beliau dimasukan pagi tadi dan baru sekejap tadi pembedahan selesai. Beliau dijangka keluar petang ini, malah dilaporkan akan ke Manek Urai, Sabtu ini (11 Jlai 2009), beritahu sumber pimpinan PAS.

INFO ANTARABANGSA


Bombings in Mosul,
Baghdad kill at least 41

By Saad Abdul-kadir, Associated Press Writer – 3 mins ago

BAGHDAD – A suicide bomber on Thursday killed at least 34 people and injured 70 near a judge's house in northern Iraq, and two roadside bombs in Baghdad killed seven people, authorities said. The attacks came one day after car bombs in two Shiite villages near the northern Iraqi city of Mosul killed 16 civilians and injured more than two dozen, signaling the challenges that face Iraq despite big improvements in security in the past two years. (Pix - AP - An Iraqi soldier is seen in a hospital asa woundedman ariives for treatment after a roadside bomb attack).
The suicide attack in the northern town of Tal Afar happened at around 6:30 a.m., a police officer and an official in the provincial command center said. They spoke on condition of anonymity because they were not authorized to speak to the media.

In Baghdad, a roadside bomb exploded near a market at around 7:30 a.m. in the Shiite district of Sadr City, and another bomb exploded one minute later and about 100 meters away, killing six and injuring 25, a police official and a medic said on condition of anonymity. Hassan Abdullah, a 32-year-old vegetable salesman, said he heard the first blast and went to see what was happening when a second bomb hidden in trash exploded. He said he fell to the ground and was taken to a hospital with hand and leg injuries.Also in central Baghdad, a roadside bomb targeting the convoy of Iraq Central Bank Gov. Sinan al-Shibibi exploded around 9:30 a.m., killing a civilian and wounding five, including three of the governor's guards, police said.


The bank official was not hurt in the explosion in the commercial district of Karrada, which hit one of the guards' vehicles at the rear of the convoy and a nearby motorist. Iraq is more secure now than in the past years of war, though lethal attacks persist and political reconciliation among the countries diverse factions has yet to occur. U.S. combat forces pulled back from cities to bases outside urban centers at the end of June, signaling confidence in the ability of Iraqi forces to keep order.
___
Associated Press Writer Hamid Ahmed in Baghdad contributed to this report.

INFO PILIHAN DARI EMEL


Membudayakan 'Google'
Di kalangan generasi 'Y'

oleh: Feriz Omar

PENGGUNAAN teknologi yang salah akan mengundang kelahiran generasi masa hadapan yang hanya berminat dengan hiburan semata-mata dan langsung tidak menitik beratkan pembudayaan ilmu. Sebelum luka menjadi nanah, sebelum nasi menjadi bubur adalah suatu tanggungjawab generasi X selaku generasi semasa untuk memberi input positif kepada generasi Y melalui pelbagai dorongan sihat agar mereka dapat membudayakan penggunaan teknologi untuk menggali ilmu pengetahuan.Sesungguhnya, pembangunan dunia semakin pesat dan arus kemodenan memungkinkan teknologi baru dicipta hampir setiap ketika sehinggakan ada kalanya alam maya mula terasa sempit. (Gambar, Feriz tengah berbaju merah)

Membicarakan mengenai dunia teknologi maklumat dan komunikasi (ICT), sudah pasti pemikiran kumpulan-kumpulan perintis 'dunia tanpa sempadan' yang mencetuskan kelahiran world wide web (www) pada era akhir 1980-an dan awal 1990-an barang kali tidak menjangka pencapaian luar biasa dunia ICT pada hari ini. Setelah hampir tiga dekad berlalu, dunia teknologi kini ternyata sudah mencapai suatu dimensi baru.

Daripada hanya telefon ATUR, sambungan internet kaedah dial up, permainan konsol dan laman-laman web yang statik lagi membosankan, industri ICT berevolusi kepada telefon bimbit yang mempunyai kapasiti melayari internet, sambungan internet jalur lebar, permainan konsol 3D dan kini laman web multi fungsi (Web 2.0) seperti paparan berita terkini, forum, blog, perkumpulan komuniti atas talian dan komunikasi video. Bagi kumpulan generasi Y yang merangkumi kumpulan anak muda 18 tahun ke bawah, jargon seperti Yahoo Messenger, Blogspot, Twitter, MySpace, Spacebook, PS3 dan XBox barang kali bukan lagi sesuatu yang asing. Tak keterlaluan jika dikatakan, elemen-elemen sebegini bagai 'santapan' harian anak-anak pasca abad ke-21.

Melihat dari suatu sudut negatifnya, kita khuatir jika fenomena teknologi yang bertali arus ini menjadi tanpa kawalan lantaran melalaikan dan akhirnya, memudarat anak bangsa kita.Manfaatkan Teknologi Ke arah KebaikanPengalaman saya semasa mengendalikan program motivasi PMR di salah sebuah sekolah menengah di Putrajaya pada Khamis, 2 Julai lalu seakan-akan mengiakan keresahan saya. Daripada penyelidikan dan pemantauan, kami dapati hampir 90 peratus pelajar memiliki telefon mudah alih sendiri. Rata-ratanya pula cenderung ke arah perisian permainan PSP dan PS3 terkini serta 'ketagihan' aplikasi Web 2.0 seperti Facebook dan Friendster.

Statistik pula menunjukkan keputusan peperiksaan penggal kedua menjunam berbanding dengan keputusan peperiksaan penggal sebelumnya. Ia cuma bagi sekumpulan pelajar dari sebuah sekolah sahaja. Bagaimana agaknya jika diambil kira sekolah-sekolah yang lain?Justeru, saya berharap langkah Kementerian Pelajaran menggubal sistem pembelajaran negara tidak akan melupakan saranan agar perkembangan teknologi terkini diterap penggunaannya kepada pelajar-pelajar dalam cara yang positif iaitu mengundang kepada pemantapan dan pembudayaan ilmu. Teknologi sekiranya sekadar diaplikasikan untuk berhibur, tentulah tidak berfaedah.

Sepatutnya, budaya menggunakan internet bagi tujuan meng'google' ilmu pengetahuan dan maklumat terkini perlu diutamakan. Dengan jutaan laman web membanjiri dunia maya, teknologi perlu dipergunakan semaksimum mungkin untuk kebaikan, menggali ilmu dan informasi terkini di serata dunia. Dalam hal ini, kemampuan bahasa Inggeris pelajar juga dapat ditingkatkan. Walaupun pembelajaran bahasa Inggeris melalui penggunaan internet adalah kaedah pembelajaran yang dikira 'santai', namun ia tidak boleh dianggap sebagai rutin 'kebiasaan' sehingga menjadikan generasi Y 'ketagih' dan sanggup memberontak jika keinginan mereka untuk berinternet tidak diturutkan.

Seperkara lagi yang tidak boleh diabaikan adalah apabila internet disalah gunakan untuk meng-Google maklumat yang sesat lagi terpesong. Justeru, pemantauan ibu bapa dituntut untuk mendorong penggunaan Internet secara betul dan tepat. Perluaskan Jalur Lebar dan Wujudkan 'Sedikit Sempadan'Kerajaan, di sebalik istilah dunia tanpa sempadan, mungkin boleh menilai kaedah untuk mewujudkan 'sedikit sempadan' dalam sistem perkhidmatan jalur lebar negara supaya generasi Y tidak mudah terdedah kepada perkongsian maklumat yang salah. Natijah sebenar untuk melahirkan generasi kaya ilmu pengetahuan mungkin tidak akan dapat direalisasikan jika teknologi tidak sampai ke semua peringkat.

Masalah kekangan kewangan ternyata masih wujud dan terus menghalang anak-anak luar bandar mengecapi perkembangan informasi terkini berbanding teman-teman di bandar.Bagi yang mampu memiliki perkhidmatan jalur lebar mudah alih seperti perkhidmatan Celcom dan Maxis Broadband ada kalanya berhadapan dengan keterbatasan capaian perhubungan kerana tiada pencawang talian bukan sahaja di luar bandar malahan juga di sesetengah kawasan di dalam bandar.Untuk mengatasi isu ini, kerajaan perlu menimbangkan secara serius cadangan yang sudah pun dilaksanakan di beberapa negara asing seperti Amerika Syarikat dan Eropah yang menggunakan laluan elektrik sebagai sumber capaian internet jalur lebar.

Sudah pasti kos penggunaan jalur lebar melalui laluan elektrik ini tidak perlu terlalu tinggi agar masyarakat luar bandar yang kurang berkemampuan tidak ketinggalan.Insya-Allah, dengan sedikit pemantauan dan galakan sihat, adalah tidak mustahil untuk kita mengecapi cita-cita murni bgi melahirkan generasi baru yang membudayakan ilmu melalui teknologi ICT.- FERIZ OMAR ialah Presiden Pertubuhan Profesional Melayu & Pewaris Bangsa (ProWaris).

INFO PENDIDIKAN WANITA ISLAM

How can a women learn
If she is not allowed to speak


by Dr. Sherif Mohammad

The difference between the Biblical and the Quranic conceptions of women is not limited to the newly born female, it extends far beyond that. Let us compare their attitudes towards a female trying to learn her religion. The heart of Judaism is the Torah, the law. However, according to the Talmud, "women are exempt from the study of the Torah." Some Jewish Rabbis firmly declared "Let the words of Torah rather be destroyed by fire than imparted to women", and "Whoever teaches his daughter Torah is as though he taught her obscenity"8

The attitude of St. Paul in the New Testament is not brighter: "As in all the congregations of the saints, women should remain silent in the churches. They are not allowed to speak, but must be in submission as the law says. If they want to inquire about something, they should ask their own husbands at home; for it is disgraceful for a woman to speak in the church." (I Corinthians 14:34-35) How can a woman learn if she is not allowed to speak? How can a woman grow intellectually if she is obliged to be in a state of full submission? How can she broaden her horizons if her one and only source of information is her husband at home?

Now, to be fair, we should ask: is the Quranic position any different? One short story narrated in the Quran sums its position up concisely. Khawlah was a Muslim woman whose husband Aws pronounced this statement at a moment of anger: "You are to me as the back of my mother." This was held by pagan Arabs to be a statement of divorce which freed the husband from any conjugal responsibility but did not leave the wife free to leave the husbands home or to marry another man. Having heard these words from her husband, Khawlah was in a miserable situation. She went straight to the Prophet of Islam to plead her case.

The Prophet was of the opinion that she should be patient since there seemed to be no way out. Khawla kept arguing with the Prophet in an attempt to save her suspended marriage. Shortly, the Quran intervened; Khawla's plea was accepted. The divine verdict abolished this iniquitous custom. One full chapter (Chapter 58) of the Quran whose title is "Almujadilah" or "The woman who is arguing" was named after this incident: "Allah has heard and accepted the statement of the woman who pleads with you (the Prophet) concerning her husband and carries her complaint to Allah, and Allah hears the arguments between both of you for Allah hears and sees all things...." (58:1).

A woman in the Quranic conception has the right to argue even with the Prophet of Islam himself. No one has the right to instruct her to be silent. She is under no obligation to consider her husband the one and only reference in matters of law and religion.

EKORAN HINA PENIAGA IKAN

Mengapa Terus Hina Rakyat
Kelantan dan Terus Tipu Mereka

Oleh: Mohd Affandi Hassan

Sungguh pelik, mengapa UMNO terus menerus menghina dan menipu rakyat Kelantan? Ketua Penerangan UMNO, seorang Timbalan Menteri, menghina calon PAS sebagai pemborong ikan di pasar, sebagai peraih yang tidak ada pendidikan tinggi yang tak layak jadi ADUN, malah tak layak jadi calon pun. Penghinaan itu tidak saja mengenai batang tubuh orang yang dihina, tetapi menghina satu kebudayaan dalam perniagaan orang-orang Kelantan. Menjadi peraih adalah satu kerja mulia bagi orang Kelantan, kerja halal yang membawa berkat kerana ramai anak-anak peraih ini yang mendapat pelajaran tinggi di dalam dan luar negeri. (Gambar, Mohd Affandi, sasterawan dan bekas pegawai tinggi kementerian, yang juga anak kelahiran Kelantan adalah pengkaji sosial yang lebih berketerampilan daripada Ahmad Maslan)

Tetapi yang lebih penting, peraih adalah satu budaya yang disanjung tidak saja di Kelantan, malah oleh para pelawat ke Kelantan yang melihat begitu ramai kaum wanita berjual beli di pasar-pasar Kelantan. Mereka semua peraih, yang membantu pembuat kuih untuk menjual kuih mereka, yang membantu pembuat pakaian untuk menjual pakaian mereka, dan macam-macam lagi perusahaan kecil rakyat Kelantan yang terus hidup kerana wujudnya peraih sebagai orang tengah antara pembekal (pembuat) dengan rakyat bawahan.

Kerana adanya peraih, rakyat boleh makan nasi kerabu setiap hari, boleh makan nasi belauk setiap hari, boleh makan laksam, laksa, pulut lepa (puluh bersalut sambal daging) dan macam-macam makanan rakyat. Sungguh gila sesiapa juga yang menghina para peraih ini, yang sejak beratus tahun menghidupkan ekonomi Kelantan dan memudahkan rakyat Kelantan mendapat keperluan mereka. Sangat aneh apabila sudah dilaung-laungkan oleh ketua-ketua UMNO supaya tidak mencaci calon dan rakyat Kelantan, dikerjakan dengan angkuh oleh Ketua Penerangan UMNO sendiri. (Gambar, Ahmad Maslan, Ketua Penerangan UMNO, yang masih kurang pengalaman).

Sudah jelas UMNO akan dihumban ke lubuk besar kerana sikap angkuh dan bodoh sombong mereka. Tentang penipuan. Apa lagi alasan untuk diberikan kepada rakyat tentang bayaran cukai gas asli kepada kerajaan Kelantan. Tidak masuk akal mengapa gas asli itu harus dibawa ke Thailand, kemudian disalurkan ke Malaysia. Mengapa tidak terus didaratkan di Kelantan? Motif politik yang jahat menentukan tempat gas itu dibawa. Kalau betul telus dan sebagainya, mengapa pembayarannya tidak diumumkan kepada orang ramai? Pencurian gas asli dari Kelantan tidak boleh dimaafkan oleh rakyat Kelantan.

UMNO nyata berbohong dan perlu mengaku mereka berbohong. Tetapi yang paling pelik dari segala kepelikan ialah kutukan Ketua Penerangan UMNO terhadap para pemuda Manek Urai yang katanya lari dari Manek Urai kerana tidak ada kerja. Agaknya, mengapa orang China dan India dibawa masuk ke Tanah Melayu satu masa dahulu, untuk berseronok atau cari rezeki? Sekarang keturunan mereka sudah jadi menteri atau Ketua Menteri. Sila ungkit hakikat sejarah ini, kalau kamu berani. Berapa ramai yang datang dari pulau-pulau Nusantara ke Tanah Melayu, ada yang jadi raja, jadi menteri dan sebagainya. (Gambar, calon PAS di PRK Manek Urai Haji Fauzi [tengah], menembusi kubu UMNO di Manjor, Manek Urai).
Adakah mereka ini manusia hina yang tak ada maruah? Cuba tanya Khir Toyo bekas Menteri Besar Selangor, sanggupkah dia caci budak-budak Kelantan yang cari kerja di Selangor? Dia patut sedar ayahnya datang dari mana. Tidak ada alasan langsung untuk kamu menghina rakyat Kelantan mencari kerja di tempat lain dalam Malaysia. Inikan negara Satu Malaysia? Kamu juga yang menjerit Satu Malaysia untuk semua. Sekarang kamu kata orang muda dari Kelantan tidak boleh cari kerja di tempat lain. Kamu perlu kenal serba sedikit cara hidup orang Kelantan. Mereka memang suka mencari rezeki luar dari daerah mereka.

Ketika buruh diperlukan di Kedah satu ketika dulu, ramai orang Kelantan pergi ke Kedah setiap musim menuai, mengambil upah menuai. Mereka disambut baik oleh penanam padi. Sekarang ekonomi berubah, mereka tidak lagi mengambil upah menuai, tetapi membuat kerja lain yang boleh memberi mereka pendapatan. Tak payahlah diulang-ulang cacian dan penghinaan tentang budak-budak Kelantan keluar daerah mencari kerja. Memang itu budaya mereka, dan mereka boleh hidup senang kerana adanya budaya itu. Mereka bukan pemalas.

Sepatutnya kamu orang UMNO bangga dengan budaya ekonomi yang menguntungkan ini, bukan mengejinya. Ketua UMNO dari Kelantan sendiri nampaknya terikut-ikut mencerca anak-anak Kelantan. Apa jenis ahli politik kamu ini?

-Petaling Jaya [8/7/2009].

INFO SASTERA & BUDAYA


Berpuisi tak lekang dek panas:
Bukan untuk menonjol-nonjol!


oleh: Zakaria Bidin


Tidaklah aktivis namanya tu. Cuma berpuisi ni adalah salah satu daripada luahan dalaman secara abstrek bersimbolikkan seni di mana terserlahnya kesuasteraan dan budaya kita yang tak lekang dek panas dan tak luntur dek hujan. Ia nampak beremosi ketika ianya dideklamasi. Tetapi difinasi, bentuk versi, tonasinya penuh berisi. Ia juga satu bentuk luahan hati bersama naluri penyair menyebarkan seruan, ingatan, perkhabaran mahupun membuat tuntutan sesuatu hak mewakili perasaan orang lain dengan cara masing-masing.

Biarpun semasa menuntut hak itu kita dikatakan tidak menonjol hingga berdemonstrasi, mengetuk pintu menteri, tidak bersekongkol dengan mana-mana kelompok, namun hasilnya untuk seluruh generasi akan datang mengecap hikmah secebis keagungan bahasa menjadi tunjang keunggulan bangsa Melayu dalam erti kata bahasa itu jiwa bangsa. Apalah ertinya mempunyai identiti bangsa tanpa bahasa? Lebih lagi ia dilengkapi budi bahasa menjadi pengiring bahasa dan bangsa yang tentunya lebih besar dari erti kibaran sehelai bendera. Tentu sekali Prima tidak wujud untuk mencari nama. Jauh sekali untuk disebut mahu menonjol diri.

Maka wajarlah dalam usia Prima yang lebih tua dari GMP yang baru mencipta nama, kita sama-samalah akur pada mereka yang lebih tua mendahului kita untuk mewakili kita semua telah berjaya mengembalikan mutiara yang hampir tengelam bersama sejarah silam yang telah terpadam dek hanya sedetik kelalaian pemimpin kita ketika mengubah dasar pendidikan menurut agenda peribadi untuk merangkul populariti semata-mata kononnya merekalah yang bijaksana, merekalah cerdik pandai yang tiada bandingannya. Cukup hairan apabila Bahasa Melayu tidak mahu dijadikan bahasa ilmu untuk berdiri sendiri hanya kerana Bahasa Inggeris duduk di nombor satu di dunia.

Biarpun untuk menghambat bahasa nombor satu itu bagaikan mustahil, tetapi pemimpin Melayu yang tidak pernah merasakan perit jerih pejuang-pejuang bahasa mempertahan dan membangunkan Bahasa Melayu yang sama ertinya mempertahankan bangsa, tidak berasa terkilan sama sekali melihat apa saja yang menyebut nama Melayu dikikis sedikit demi sedikit dari peta minda anak-anak bangsa berasa bangga menjunjung obor bangsanya sendiri - Melayu. Namun apa yang diumumkan menteri pelajaran semalam, belum lagi boleh kita bangga mengatakan tuntutan kita sudah berjaya kerana kita jangan lupa pepatah Melayu sudah menyebut sekali air bah, sekali pantai akan berubah.

Berbanggalah kita buat sementara waktu sehingga penghuni kerusi menteri pelajaran bertukar tuan yang tidak mustahil akan memberi sebanyak 6,666 alasan mahu mengubah dasar pelajaran lagi melakukan perubahan lain yang mungkin pelajar boleh memilih Bahasa Arab, Prancis, Jepun atau apa saja bahasa asalkan semua selesa atas nama 1Malaysia kelak. Sedikit masa sebelum ini, bila Bahasa Melayu kembali menggegarkan negara, RTM ada menyiarkan lagu Bahasa Jiwa Bangsa. Tetapi kini sudah kurang berkumandang semula kerana 1Malaysia sudah ada lagu yang perlu ditonjolkan untuk secara senyap hingga lagu Negaraku pun akan akhirnya tersimpan dalam arkib lagu-lagu patriotik kuno.

Begitulah hinanya Melayu didera oleh orang Melayu sendiri tanpa ada mana-mana peguam Melayu bangkit menghulur derma khidmat mereka mengheret pengkhianat khazanah dan pusaka Melayu ke mahkamah. Itulah sahaja pandangan saya untuk renungan kita bersama yang akan kita sama-sama perjuangkan melalui persana puisi kita di masa-masa akan datang yang tentunya pilihan saya melalui Prima. Wasallam.

SEKALI PERSETUA...

Tersentuh hati dengar ceramah:
Perihal Orangkaya Menteri Besar

Arakian tersebutlah alkisah ceritera Orangkaya Menteri Besar Kelantan Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat, berkatalah ia kepada orang banyak mengenai seorang Orangkaya Menteri Besar harakah Melayu (UMNO) meluahkan kebenaran yang dibawa pemimpin harakah Islam (PAS) tidak dapat dinafikan lagi lebih-lebih lagi menyentuh soal agama. Adapun Orangkaya Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata begitu ketika bercramah di Kampung Chuchuh Puteri A, di Manek Urai. Kata Orangkaya itu, "Ada seorang Orangkaya Menteri Besar beritahu hamba ia sering mendengar rakaman ceramah hamba. Orangkaya Menteri Besar itu paling terasa dan tersentuh mengenai alam kubur."

Syahdan setelah Sultan Mansor Shah mendengar gempar itu maka baginda pun bertanya, "Apa digemparkan orang itu?". Sembah Tun Indera Segara, "Tun Besar anak Dato' Bendahara, Tuanku, mati dibunuh oleh paduka anakanda Raja Muhammad." Maka segala perihal itu semuanya dipersembahkan kepada Sultan Mansor Shah. Maka titah baginda, "Apa kata bendahara?" Hatta sembah Tun Indera Segara, "Akan Dato' Bendahara yang adat Melayu tidak pernah derhaka, tetapi akan kita bertuan akan anak raja ini janganlah." Setelah didengar oleh Sltan Mansor Shah, baginda menyuruh memanggil Raja Muhammad. Maka titah baginda, "Celaka Si Muhammad ini, apatah dayaku, engkau ditolak bumi Melaka, entah-entah di dalam kubur kelak engkau juga disoal lagi." Maka oleh sekalian orang banyak diperbuat mereka nyanyi:

Anak bendahara mati dibunuh
Raja Muhammad punya angkara
Sudah ku kata ilmu tak penuh
Jangan diingat melawan bicara

Sebermula disuratkan orang di dalam 'Kitab Melayu' kepada:


HIDUP BAHASA MELAYU!

SEKILAS PANDANG...

Bahasa Melayu wajar di'raja'kan:
Bukan sekadar di'perdana menteri'kan
Apabila Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Pelajaran menyebut, keputusan kerajaan memansuhkan dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris (PPSMI) bukan berdasarkan pertimbangan politik (http://utusan.com/), aktivis bahasa dan budaya juga memang mempunyai kepentingan politik ketika menentangnya. Ketika Jun 2006 Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak (ketika itu Timbalan Perdana Menteri) menyebut mengenai 'Bahasa Malaysia' sebagai bahasa rasmi negara, PRIMA bangkit menolak 'Bahasa Malaysia' tetapi mahukan 'Bahasa Melayu'.

Kita tak berkompromi dengan 'Bahasa Melayu' sebagai bahasa rasmi, kerana di England juga tak ditemui 'Bahasa England' sebaliknya ialah 'Bahasa Inggeris'. Justeru apabila kita menolak PPSMI, memang tak terlintas mengenai 'kepentingan politik'. Malah PRIMA menyokong Gerakan Mansuh PPSMI (GMP) pimpinan Dato' Dr Hassan Ahmad bukan disebabkan unsur-unsur plitik, sekalipun menyedari pimpinan politik di sampingnya. PRIMA juga menyokong Gapena pimpinan Profesor Emeritus Tan Sri Ismail Hussein menggunakan saluran undang-undang terhadap pelaksanaan PPSMI, bukan disebabkan dorongan politik.

Justeru 'Bahasa Melayu' perlu didaulatkan bukan dimartabatkan; malah wajar 'dirajakan' di negeri Melayu bukan di 'perdana menteri'kan (yakni dipolitikkan), seperti terkandung dalam memorandum 'Deklarasi 10 Keprihatinan' di Yayasan Kepimpinan Perdana pada 15 Ogos 2007. Di samping deklarasi berkenaan, PRIMA juga menyampaikan antologi sajak 'Melayu Mudah Lupa' kepada bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad. Berikutnya ketika berwacana, Tun Dr Mahathir sendiri bertanya, beliau perlu menggunakan bahasa apa. Beliau menerima dengan hati terbuka untuk berwacana dalam Bahasa Melayu, sekalipun audien hampir 45% bukan Melayu.

Memang media arus perdana ketika itu mengeksploit dengan menyebut tak sampai 200 orang hadir dalam wacana berkenaan, sebaliknya dewan yang kapisiti boleh menampung 200 audien, melimpah keluar melebihi kadar sebenar. Pimpinan politik seperti Dato' Mahfuz Omar, Dato' Ruhanie Ahmad, Dato' Ibrahim Ali, Sallehuddin Ayub dan ramai lagi yang hadir adalah saksi mengenai manifestasi rakyat ketika itu. Maknanya, jangan perlekehkan gerakan yang dilihat terlalu kerdil kerana sekecil-kecil api lambat laun akan marak menjulang jua; sekecil-kecil air mengalir kalau diempang akan melimpah jua. Insya Allah!

Memang PRIMA tak peduli penjelasan Tan Sri Muhyiddin berkaitan politik atau sebaliknya, kerana matlamat kita ia wajib dimansuhkan. Seperti kata Tan Sri Muhyiddin "Keputusan ini dibuat atas asas pertimbangan objektif berdasarkan kajian empirikal dan saintifik, iaitu penemuan-penemuan atas dasar kajian yang khusus dilakukan.Dan atas dasar itulah maka keputusan inilah yang kita lakukan, bukan pertimbangan politik," katanya. Justeru PRIMA menyambut baik keputusan berkenaan, di samping berterima kasih kepada Tun Dr Mahathir yang memberi ruang kepada PRIMA meluahkan keberangan ketika itu.

-Pak Dharma