Sunday, April 26, 2009

Persepsi Dato' Kamal Amir...


Pimpinan perhubungan negeri
Najib tak hormat lembaga disiplin

Pimpinan MT UMNO yang diumum presidennya Dato' Seri Najib Tun Razak mengekalkan Pengerusi Perhubungan Negeri Melaka, Dato' Mohd Ali Rustam. Sekalipun Najib menyedari Ali Rustam terbabit dalam 'politik wang', malah dilarang bertanding jawatan Timbalan Presiden oleh Lembaga Disiplin UMNO, tetapi beliau seolah-olah tak menghormati keputusan tersebut. Kalau sekadar mahu menghalang Ali Rustam daripada bertanding kerana ianya boleh menjejaskan peluang Tan Sri Muhyiddin Yassin, tak perlulah dikaitkan dengan 'politik wang'. Apabila Najib mengekalkan Ali Rustam memimpin UMNO Melaka, maknanya tak menghormati Lembaga Disiplin yang memutuskan ianya terbabit dalam 'politik wang'.

Pelantikan ahli MT menjadi pengerusi perhubungan d beberapa negeri juga memperlihatkan pergolakan d peringkat negeri sukar dibendung. Apalagi Najib seolah-olah mencabar UMNO Perlis, apabila Shahidan Kassim menawarkan jawatan pengerusi perhubungan kepada Muhyiddin, tetapi Dr Mohd Isa Sabu yang dilantik. Di Terengganu wakil MT, Hishamuudin Hussein menjadi pengerusi perhubungan sekadar menyulitkan lagi keadaan yang memudahkan Idris Jusoh membuka gelanggang. Apalagi di Kedah diserahkan kepada Shafie Apdal, bukanlah penyelesaian tetapi lebih mengusaikan. Tunggulah!
(*Dato' Kamal Amir Kamal Hijaz ialah bekas Exco Pemuda UMNO biro antarabangsa sekitar dekad 1980-an. Terbabit dalam profesion kewartawanan di Utusan Melayu dan editor di Karangkraf. Sekarang adalah usahawan, di samping penulis buku-buku politik)

No comments: