Friday, May 15, 2009

LAPORAN SEBELUM SARAPAN...


Usah beban Sultan Perak:
Najib perlu bubar sahaja DUN

Presiden UMNO Dato' Seri Najib Tun Razak tak perlu membebankan Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Azlan Shah dalam isu membubarkan DUN sekiranya Barisan Nasional (BN) sedia berdepan dengan rakyat sekiranya Pilihan Raya Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak diadakan semula bagi menyelesaikan kemelut politik di negeri itu. Dalam laporan media arus perdana hari ini (15 Mei 2009), Najib berkata bagaimanapun pilihan raya DUN itu hanya satu pilihan ke arah menangani krisis tersebut tetapi bukanlah sesuatu yang harus.

Kata beliau, keputusan muktamad sama ada perlu diadakan pilihan raya negeri bergantung kepada budi bicara Sultan Perak, Sultan Azlan Shah.‘‘Ia bukan sesuatu yang harus berlaku tapi bergantung kepada Sultan untuk mempertimbangkannya,” katanya kepada media selepas menghadiri Perhimpunan Hari Pekerja Sektor Awam 2009 di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC), di sini hari ini. Najib mengulas cadangan Pengerusi Gerakan Pulau Pinang, Datuk Dr. Teng Hock Nan semalam supaya DUN Perak dibubarkan bagi membolehkan rakyat negeri itu memutuskan parti mana yang sepatutnya mentadbir negeri tersebut.

Tetapi rakyat Malaysia yang waras tak pernah melupakan bagaimana insiden 1986, apabila Yang Dipertua Negeri Sabah membubarkan DUN berikutan PBS mahukan pilihanraya diadakan semula dengan kedudukan 25-23. Tetapi pembubaran tersebut dibatalkan atas sebab-sebab teknikal, diikuti ADUN PBS yang melompat juga tak sah pemecatannya sebagai ahli parti. Kemelut di Sabah sekalipun rumit, tetapi diselesaikan dengan janji BN menggilirkan jawatan Ketua Menteru dua tahun sekali kepada semua parti komponen. Apa jadi dengan formula di Sabah, takkan rakyat Malaysia boleh lupakan begitu sahaja?

No comments: