Saturday, September 18, 2010

DALAM KENANGAN:

BELASUNGKAWA:
M.RAJOLI DALAM KENANGAN

Assalamualaikum,

Baru tadi AW melayari Facebook AW dan terlihat kiriman daripada kawan AW yang mengatakan pelakon veteren serba boleh, M.Rajoli atau nama sebenarnya Haji Mohd Rajoli b Mohamed Zain, 65 (gambar) telah kembali ke Rahmatullah kira-kira pukul 11.00 malam tadi (17 September 2010). AW pun menyemak laman web Utusan Malaysia kerana ia sentiasa memaparkan berita-berita terkini untuk memastikan kesahihan cerita itu. Memang benar, M.Rajoli sudah tiada!

Memang agak lama arwah menghidap penyakit tumor di kepala. Menurut Utusan lagi, arwah dimasukkan ke wad kecemasan Hospital Ampang disebabkan tekanan darah rendah dan penyakit jantung pada hari Khamis. Keadaannya semakin kritikal sehinggalah arwah menghembuskan nafas terakhir.

Pernah berlakon dalam beberapa filem dan drama seperti Lang Buana, Cicakman, Congkak , Al-Kautsar dan Tanah Kubur, pelakon yang cukup sinonim dengan watak baik ini juga berbakat dalam memegang watak antagonis. Arwah juga pernah meraih trofi Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik untuk drama Tanah Kubur. Malangnya bakatnya kini hanya menjadi memori dan legenda dalam seni perfileman negara. Takziah untuk keluarga Allahyarham M.Rajoli dan Al-Fatihah untuk arwah. Semoga rohnya ditempatkan di kalangan orang yang soleh.Amin.

-ANAK WARISAN...

No comments: