Tuesday, March 31, 2009

Ulasan L Mankadir Shamsi...

Fitnah 'Membabi Buta':
Nizar Dilabel Bukan Calon PAS

Hari kedua selepas penamaan calon PRK di Parlimen Bukit Gantang, Perak, DUN Bukit Selambau, Kedah dan DUN Batang Air, Sarawak UMNO/BN mula gelabah tak menentu. Menteri Pelajaran Dato' Seri Hishamuddin Hussein ke Bukit Selambau untuk umumkan peruntukan daripada pakej rangsangan ekonomi kepada empat buah sekolah di kawasan DUN berkenaan. Tak tahulah sama ada ianya boleh dikategorikan 'politik wang' atau sebaliknya, kena tanyalah SPRM. Kalau tak ada PRK, tak teringin pula Hishamuddin nak ke Bukit Selambau. Sementara di Batang Air, Dato' Seri Shafie Afdal pula menjanjikan 'pembangunan'. Sejak 1963 Sarawak merdeka bersama Malaysia, masih tak ada pembangunan lagikah di Sarawak?

Lebih tak ketahuan UMNO di Bukit Gantang ialah memfitnah secara membabi buta (layaknya digunakan peribahasa ini; kerana tak sesuai disebut membuta tuli), apabila menyebut Dato' Seri Ir Muhammad Nizar Jamaluddin ialah calon DAP. Dalam salah satu laman blog penyokong UMNO yang diemel oleh Sdr Zakaria Bidin, lengkap dengan simbol DAP di bawah gambar Dato' Seri Ir Muhammad Nizar. Justeru kena tanya Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak sama ada ianya boleh dikategorikan 'taktik kotor' atau tidak? Kononnya Najib menuduh pihak PAS yang guna 'taktik kotor', kerana UMNO bersih sebersih-bersihnya. (Disiarkan bersama ini poster cara memfitnah Ir Muhammad Nizar, dan pengundi-pengundi di Bukit Gantang nilaikanlah siapa UMNO sebenarnya)

Logiknya kalau Ir Muhammad Nizar calon DAP, Ismail Suffian pula ialah calon Gerakan kerana Dato' Tan Lian Hoe yang melabelkan orang Melayu kaum pendatang, keluar dikaca TV malam ini (31 Mac 2009) menyokong Ismail Suffian. Dato' Ganesan di Bukit Selambau pula adalah calon UMNO, kerana pemimpin UMNO yang lebih sibuk dari Dato' Seri S Samy Vellu. Di Bukit Selambau pula dipapar dikaca TV tak ada prasarana, pada hal hanya tak sampai setahun sahaja Bukit Selambau tak dimenangi MIC/BN. Sejak 1955 hingga 2008 kenapa BN/UMNO/MIC tak laksanakan prasarana. Rumah panjang di Batang Air pula mahukan 'pembaharuan', anehnya sejak 1963 hingga 2009 tak adakah 'pembaharuan'. Kesiannya UMNO/BN!

Taktik PRK kali ini mirip dengan taktik pada period Tun Dr Mahathir Mohamad. Akhbar 'Harakah' dan 'Suara Keadilan' digantung sepanjang kempen pilihanraya. TV dan media arus perdana macam orang tak siuman membuat liputan berat sebelah, dengan tak menyedari akan menerima nasih 'Utusan Melayu' (akhbar tulisan jawi) yang pupus, kerana dasar pelajaran UMNO menghapuskan mata pelajaran tulisan jawi. Akhbar Bahasa Melayu juga akan pupus apabila PPSMI dilaksanakan. Justeru jangan pertaruhkan nasib masa depan anak-anak, kerana gula-gula UMNO yang tak ketahuan, tak keruan dan tak kewarasan!

(*L Mankadir Shamsi ialah aktivis teater dan pendeklamator puisi. Terbabit sebagai aktivis perfileman, pernah menjadi penolong pengarah bagi filem 'Langit Petang' dan 'Anak Sulung Tujuh Keramat'. Skrip drama pentasnya memenangi hadiah ketiga anjuran DBP pada dekad 1980-an)

No comments: