Tuesday, May 19, 2009

KOMENTAR:

bersama Pak Parjo...

Biarlah orang menuduh pengecut:
Asal sahaja dapat duduk di petrana

Sebermula tersebutlah ceritera Orangkaya Perdana Menteri Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak pada suatu hari diberitahunya orang banyak engganlah ia ke Penanti. Adapun di Penanti itu anak-anak buah Orangkaya Dato' Seri Anwar Ibrahim terpinga-pingalah ia kerana tak pernah harakah Melayu (UMNO) itu takut memencak ke tengah gelanggang. Arakian sekali persetua berlaku juga ketua segala anak muda harakah Melayu itu meminta maaf kerana menghunus keris, adanya. Maka oleh Orangkaya Dato' Najib biarlah orang banyak menuduhnya pengecut, asal sahaja dapatlah ia duduk di petrana balairongseri itu.

Syahdan pada sekali persetua Sultan Mahmud Shah bermain dengan isteri Tun Biajid, anak Laksamana Hang Tuah. Tatkala itu Tun Biajid tiada di rumah, pergi ke Morib kerana Morib pegangannya. Maka Tun Biajid pun tahu akan Sultan Mahmud bermain dengan isterinya. ikalau hendak dibunuhnya pada masa itu dapt, kerana tiada berapa orang mengiringkan raja; daripada ia hamba Melayu tiada mau mengubah setianya, sekadar ditimang-timang lembingnya. Maka oleh kerana dosa-dosanya tiadalah Sultan Mahmud mahu melawan, sekalipun pengiring-pengiringnya mahu melawan jua. Sebab itu dibuat orang pantun:

Berakit-rakit remang ke tebing
Macam semut meniti awan
Tun Biajid menimang lembing
Sultan Mahmud tak melawan
Arakian segala kejadian yang menimpa raja itu disuratlah dalam 'Kitab Melayu' seperti dirawikan oleh:HIDUP BAHASA MELAYU

No comments: